Zonne-paneel.net

LED Verlichting

Led staat voor een afkorting, in het Engels is dit Light Emitting Diode of in het Nederlands licht emitterende (uitstralende) diode. Led lampen en andere soorten led verlichting worden steeds meer gebruikt doordat deze veel zuiniger zijn dan normale lampen en ze bevatten ook geen giftige gassen zoals spaarlampen.

Interesse in LED-verlichting? Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project. 

 

Een led is een elektronische component op basis van een halfgeleider. De led straalt licht uit wanneer er elektrische stroom in de doorlaatrichting doorheen vloeit. Momenteel is het belangrijkste gebruik van led’s nog als controlelampjes in allerhande elektrische apparaten maar ze worden ook meer en meer gebruikt voor andere verlichting.

Led werd in 1962 geïntroduceerd als een elektrische component en de eerste led’s hadden een rode kleur. Moderne led’s zijn beschikbaar in allerhande kleuren en verschillende helderheid.

Led’s hebben vele voordelen tegenover gloeilampen;
• energieverbruik van led’s is aanzienlijk lager
• hebben een langere levensduur
• kleinere grootte
• groottere duurzaamheid en betrouwbaarheid

Een nadeel is wel dat led’s krachtig genoeg om te gebruiken als kamerverlichting redelijk duur zijn.

 

Levensduur

De levensduur van een led is normaal gezien veel groter dan deze van een normaal gloeilamp. Een led kan veel meer uur licht geven voordat deze defect gaan dan een gloeilamp. Volgens fabrikanten van led verlichting zou een led tot maximaal 50000 uur licht kunnen geven op voorwaarde dat de led verlichting niet te warm wordt en de warmte dus voldoende wordt afgevoerd.
Het meest voorkomende symptoom wanneer een led einde levensduur is, is wanneer deze geleidelijk minder licht produceert en verlies van efficiëntie. De vroegere rode led’s zijn bekend om hun korte levensduur.
Zoals bij andere verlichting is de prestatie van led verlichting afhankelijk van de temperatuur. De meeste fabrikanten zeggen dat hun led’s best werken bij 25°C. Wanneer led’s warmer worden zal hun intensiteit afnemen of slecht werken. De intensiteit van led’s zal dan weer toenemen bij koudere temperaturen. Daardoor kan led technologie goed gebruikt worden als verlichting in vriezers of dergelijke.

 

Toepassingen

Led’s worden in tal van elektronische apparaten gebruikt maar ook meer en meer bij auto’s. Bij de nieuwere auto’s worden de daglichten vooruit gemaakt uit led verlichting, ook de achterlichten worden meer en meer gemaakt uit led’s.
Audi was één van de eerste autoproducent die led’s gebruikte op zijn modellen, iedereen kent wel de led’s ingewerkt in de koplampen.
Led’s worden ook meer en meer gebruikt in tuinverlichting samen met een zonnecel. Het aantal toepassingen zijn bijna niet meer op te noemen waard led’s gebruikt worden eigenlijk komt het er op neer dat led’s voor bijna ieder soort verlichting kunnen gebruikt worden.

 

Wit licht

Er zijn twee mannieren om wit licht te produceren met behulp van led’s. Eén hiervan is om gebruik te maken van individuele led’s die de drie primaire kleren bevatten namelijk rood,groen en blauw (RGB). Men al deze kleuren om wit licht te bekomen. Een andere manier is om gebruik te maken van fosfor om monochromatisch licht van een blauwe of UV-led om te zetten naar wit licht, deze manier lijkt veel op hoe tl-lampen werken.

 

Offertes voor LED-verlichting ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs