Zonne-paneel.net

Prijs zonnepanelen 2020

Ook in 2020 zijn zonnepanelen erg rendabel als je kiest voor een kwalitatieve installatie die afgestemd is op jouw verbruik en locatie. Het rendement van de nieuwste generatie panelen overtreft dan ook moeiteloos elk spaarboekje. Info over de terugverdientijd en prijzen van zonnepanelen vind je hier terug.

Ga naar:  Prijs complete installatieSoorten zonnepanelen Jaarlijkse besparing & terugverdientijd

 

zonnepanelen prijsHoe best prijzen vergelijken?

Een handige manier om prijzen te berekenen en vergelijken, is te kijken naar de opbrengst van de zonnecellen. De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Hoe minder plaats je hebt op het dak, des te meer vermogen (Wp) ze moeten hebben.

De opbrengst van een zonnepaneel ligt op 85% van het vermogen. Dat wil zeggen dat zonnepanelen met een capaciteit van 1.000 Wp, 850 kWh stroom per jaar opleveren. Hoe groter het vermogen, hoe meer winst je haalt.

Het vermogen van zonnepanelen is de laatste jaren met maar liefst 30 à 50% toegenomen. Dit terwijl de kosten van een volledige installatie met meer dan 20% gedaald zijn. Je hebt dus helemaal geen subsidies meer nodig om mooie winsten te maken.

Zonnepanelen worden steeds geleverd op maat van jouw wensen en verbruik. Wil je een goed beeld krijgen van alle kosten, dan win je best advies in van een erkend installateur. Gratis voorstellen & advies ontvangen van erkende installateurs uit jouw regio kan je doen via onze online offerteservice.

 

Prijs van een complete installatie

Voor een zonnepanelen installatie met 16 panelen van 250 Wp betaal je gemiddeld net geen € 9.000. Dit is inclusief omvormer, BTW, materialen en installatie. De keuze van het type en merk zal zo’n 10% à 20% van het budget kunnen beïnvloeden.

Even belangrijk als de prijs van de installatie zelf, zijn de kosten die je jaarlijks uitspaart. Indien we uitgaan van een elektriciteitsprijs van € 0,25/kWh en een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh, zul je elk jaar zo’n € 875 kunnen besparen. Op die manier verdien je de installatie al op enkele jaren terug. Een overzicht van de gemiddelde prijzen, afhankelijk van het verbruik en vermogen:

Aantal personenJaarlijks elektriciteitverbruikVereist vermogen (kWh/85%)Aantal zonnepanelenRichtprijs (incl. btw, installatie, omvormer)Besparing/jaar (elektriciteitprijs €0,25/kWh)
12.500 kWh3.000 Wp12€ 6.200€ 630
23.000 kWh3.500 Wp14€ 7.400€ 750
33.500 kWh4.100 Wp16€ 8.900€ 870
44.000 kWh4.700 Wp18€ 10.000€ 1.000
54.500 kWh5.300 Wp21€ 10.800€ 1.120
65.000 kWh5.900 Wp23€ 11.900€ 1.250
Wil je het aantal benodigde zonnepanelen voor jouw huishouden en de prijs voor een volledige installatie laten berekenen door een vakman? Vraag gratis offertes aan bij erkende installateurs van zonnepanelen.


Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Wil je evenveel stroom opwekken dan je gemiddeld elektriciteitsverbruik, dan moet het maximale vermogen van de zonnepanelen zo’n 15% hoger liggen. Deze marge wordt genomen omdat je zonnepanelen niet elke dag kunnen genieten van optimale weersomstandigheden.

Rekenvoorbeeld:
elektriciteitsverbruik: 4.000 kWh per jaar
Rendement van zonnepanelen in België en Nederland: 85%
Wp per paneel: 260 Wp (afhankelijk van type paneel, zie verder in artikel)

Benodigd maximale vermogen zonnepanelen: 4000/0,85 = 4.700 Wp
Benodigd aantal panelen: 4.700/260 = 18 panelen

 

Afgaand op bovenstaande tabel zal je installatie zo’n 10.000 euro kosten. Je jaarlijkse besparing bedraagt 1.000 euro. Op 20 jaar tijd maak je dus zo’n 10.000 euro winst. Hou je ook rekening met inflatie en stijgende elektriciteitsprijzen zal het voordeel uiteraard nog groter zijn.

➪ Graag een vrijblijvende winstberekening op maat van jouw verbruik?
Vraag hier offertes aan bij erkende installateurs van zonnepanelen.

 

Soorten zonnepanelen en hun kosten

Zonnepanelen zijn in delen in 3 grote groepen. Deze verschillen onderling in opbouw, vorm en rendement. Welk type het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van de beschikbare oppervlakte en je verbruik.

 

prijs monokristallijn zonnepanelen➊ Monokristallijn zonnepanelen

Dit type zonnepaneel kun je herkennen aan het zwarte ruitvormige uitzicht. Dat komt door de zwarte monokristallijne zonnecellen die geïntegreerd zijn. Dit zonnepaneel levert een hoog rendement dat maar liefst 18% tot 20% hoger ligt dan Polykristallijn zonnepanelen.

Dankzij het hoge rendement is dit type paneel uiterst handig op kleinere daken. Ook op grote daken zijn ze uiteraard interessant indien je veel elektriciteit nodig hebt. Dit type paneel de nieuwe standaard aan het worden.

Prijs monokristallijn zonnepaneel: € 200 à 400

» Offertes voor monokristallijn zonnepanelen kan je hier aanvragen.

 

polykristallijn zonnepanelen prijs➋ Polykristallijn zonnepanelen

Deze (traditionele) zonnepanelen kun je herkennen aan hun typische blauwe ruitvormige look en aluminium omlijsting. Ze zijn vroeger altijd goedkoper geweest dan monokristallijn panelen en werden daarom erg veel verkocht. Het rendement is iets lager dan bij monokristallijn zonnepanelen (15 tot 18 %), maar door moderne ontwikkelingen wordt dit verschil steeds kleiner.

Wanneer je voldoende dakoppervlakte hebt of weinig elektriciteit moet opwekken, is dit type zonnepaneel een goedkoop en slim alternatief. Je bespaart hier ca. 10% mee op de prijs van de investering.

Prijs polykristallijn zonnepaneel: € 150 à 300

» Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor polykristallijn zonnepanelen.

 

prijs amorfe zonnepanelen➌ Amorf (dunne film) zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen zijn geheel anders van opbouw dan de overige zonnepanelen: ze bevatten geen kristallen maar amorf silicium. Ze zijn vrij dun uitgevoerd en meestal zwart van kleur. Het grote nadeel van dit soort panelen is het lage vermogen (aantal Wp) per m². Hierdoor is een groot oppervlak nodig om een rendabel systeem te krijgen. Anderzijds werken deze panelen ook bij weinig lichtinstraling en bij hoge temperaturen.

Amorf zonnepanelen zijn vooral geschikt wanneer je voldoende dakruimte hebt en de oriëntatie van het dak niet optimaal is.  Door het lage rendement zijn deze panelen zo’n 20% goedkoper in aanschaf dan de twee andere soorten; reken op zo’n € 150 per paneel.

» Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor amorfe zonnepanelen.

 

Installatiekosten

De kosten voor de installatie van zonnepanelen maken ongeveer 15% van de totale kostprijs uit. Dit is inclusief de indienststelling en keuring van de installatie.

zonnepanelen kostprijs

Zonnepanelen plaats je beter niet zelf. De montage van zonnepanelen is geen sinecure: het vereist de nodige materialen, expertise en ervaring. Wanneer de zonnepanelen niet correct worden geplaatst, zullen ze niet maximaal rendabel zijn. Bovendien geniet je niet van garantie als je ervoor kiest de panelen zelf te installeren, in tegenstelling tot bij een professionele montage. Het is dus sterk aan te raden beroep te doen op een specialist.

 

Andere factoren die kostprijs zonnepanelen bepalen

Naast het type zonnepaneel, hebben ook de installatiekosten en de kwaliteit een invloed op de uiteindelijke kostprijs.

 

  • Kwaliteit van de panelen (merkgebonden)

Verder speelt ook het merk van de zonnepanelen een aanzienlijke rol in de prijsbepaling. Wees je ervan bewust dat er heel wat verschillende leveranciers van zonnepanelen bestaan. De kwaliteit en prijs van de panelen kan sterk verschillen van merk tot merk.

We kunnen een onderscheid maken tussen zogenaamde Tier 1, Tier 2 en Tier 3 merken. De Tier 1 merken hebben de hoogste kwaliteit en worden van top tot teen door dezelfde fabrikant geproduceerd. Tier 1 merken zijn dus kwalitatiever dan Tier 2 of 3 merken, al kunnen er binnen categorie 1 ook nog behoorlijke prijsverschillen optreden.

Daarom worden deze merken nog verder opgedeeld in Premium Tier 1 merken (SolarWorld, LG, REC,…) en Standard Tier 1 merken (Canadian Solar, Jinko Solar,…). De Premium merken zijn doorgaans ongeveer 20% duurder dan de Standard Tier 1 merken. Het merk SunPower spant weliswaar de kroon: dit uiterst kwalitatieve merk kost nog circa 40% meer dan andere Premium merken. Het is alleszins aanbevolen om een Tier 1 merk aan te schaffen. Een erkend installateur helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.

 

  • Capaciteit van de panelen en elektriciteitsbehoefte

Zoals gezegd, wordt de prijs van de zonnepanelen in grote mate bepaald door de oppervlakte en de capaciteit van de installatie. Hoe meer panelen je nodig hebt, des te hoger de totale prijs zal zijn. Anderzijds daalt de prijs per Wp naargelang je meer zonnepanelen bestelt. Zonnepanelen halen een rendement van 85 %. Het vermogen van de panelen moet dus ongeveer 15% hoger liggen dan de hoeveelheid kilowattuur elektriciteit die je jaarlijks verbruikt.

Een gemiddeld gezin (3 à 4 personen) verbruikt jaarlijks tussen de 3500 en 4000 kWh elektriciteit. Indien je jaarlijks 4000 kilowattuur nodig hebt, moet je dit dus delen door 0,85. Zo kom je te weten hoe hoog het vermogen van de panelen moet zijn (in dit geval 4700 Wp).

 

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van het soort paneel, de prijs van de panelen, onderhoudskosten en de stroomprijs. Gemiddeld genomen bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen 8-12 jaar. Als je weet dat een gemiddelde installatie zo’n 20 à 25 jaar meegaat zal je jouw investering dus dubbel terugverdienen.

Gaan we ook nog rekening houden met inflatie en het feit dat elektriciteitsprijzen steeds duurder worden, dan zal de terugverdientijd nog korter zijn. Door een analyse van uw woning of bedrijf uit te voeren kan een exacte prijs en terugverdientijd gecalculeerd worden.

Professionele installateurs maken deze berekening gratis bij het maken van een offerte. Benieuwd naar de voorstellen en mogelijkheden van verschillende erkende installateurs? Vraag hier je vrijblijvende offertes aan.

 

zonnepanelen prijzen

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs