Zonne-paneel.net

Geschiedenis van de warmtepomp

Net zoals bij alle andere revolutionaire technieken is er ook bij de warmtepomp een rijkelijke geschiedenis aan voorafgegaan. Hoe de warmtepomp tot stand is gekomen lees je hier.

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag hier gratis prijzen op maat aan.

 

Geschiedenis warmtepompBegin twintigste eeuw werd de eerste warmtepomp in Zürich in gebruik genomen. Die werd echter geen groot succes. Later, in de jaren ’70 van diezelfde eeuw brak de energiecrisis uit en de mogelijkheden van de waterpomp kwamen aan het licht, waardoor men ging inzien dat ze misschien wel kon zorgen voor de besparing van energie. Op dat moment begon het onderzoek naar mogelijke varianten op die eerste waterpomp. Zo ontstond in eerste instantie de gasgestookte warmtepomp die zoals de naam zelf zegt-op aardgas werkt. Met zo’n warmtepomp had men goed kunnen inspelen op de aardgasindustrie die op dat moment begon op te komen. In 1985 daalden de energieprijzen echter sterk en de meeste onderzoeken werden stopgezet. De industrie van de warmtepompen bleek plots niet meer winstgevend.

 

Het was in het jaar 1990 dat de wereld begon in te zien dat het opraken van energievoorraden niet het grootste probleem was waarmee we te maken hadden, maar dat we te veel vervuilden en dat het milieu daar hoe langer hoe meer onder ging lijden. Zo begon het debat over de alternatieve energiebronnen opnieuw en ook het onderzoek naar de waterpomp werd opnieuw in gang gezet. Handig was dat de waterpomp ook financiële voordelen met zich meebracht omdat de energieprijzen bleven stijgen en het dus een goedkoper alternatief was.
Een van de grootste moeilijkheden bij de ontwikkeling van de warmtepomp was het koudemiddel dat gebruikt werd. De middelen die ze eerst gebruikten bleken giftig te zijn en waren medeverantwoordelijk voor het broeikaseffect of/en voor de afbraak van de ozonlaag. Een van de grootste problemen bij het zoeken van een nieuw middel was het in het contact komen met het smeermiddel dat gebruikt werd.

Momenteel is men nog steeds volop bezig met onderzoeken en met het commercialiseren van bepaalde projecten. Op die manier hoopt men de kosten van de installaties in de toekomst te kunnen drukken. In combinatie met de stijging van de energieprijzen, zorgt dat er dan voor dat de terugverdientijd nog ingekort wordt.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs