Zonne-paneel.net

Subsidies warmtepomp 2020

Laatste update, 14 januari 2020 – Met een warmtepomp kan je heel wat besparen. Om de investering in dit milieuvriendelijk verwarmingstoestel aantrekkelijker te maken kan je rekenen op heel wat subsidies. In dit artikel vind je meer info over premies en andere financiële steunmaatregelen voor warmtepompen.

Warmtepomp laten plaatsen? Vraag hier gratis prijzen op maat aan.

 

1. Nationale subsidies via de overheid

A. Premie van de netbeheerder voor warmtepompen (Vlaanderen)

In Vlaanderen ontvang je tot maximaal 4.000 euro subsidie voor een warmtepomp. Het bedrag dat je ontvangt bedraagt steeds maximaal 40% van het factuurbedrag en hangt af van de type warmtepomp die je laat installeren.

  • geothermische warmtepomp: € 4.000
  • lucht-waterwarmtepomp: € 1.500
  • hybride lucht-waterwarmtepomp: € 800
  • lucht-luchtwarmtepomp: € 300

 

Voor beschermde afnemers met eindfacturen in 2019 worden de premie en het maximum met 20% verhoogd en kunnen maximaal 48% procent van het factuurbedrag bedragen.

 

Voorwaarden

Jouw woning moet voor 1 januari 2014 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten om in aanmerking te komen voor de premie van de netbeheerder. De installatie van de nieuwe warmtepomp moet door een erkend aannemer gebeuren. Sinds 1 juli 2017 moet deze aannemer zelfs een certificaat van bekwaamheid hebben of moet de installatie gekeurd worden door een gecertificeerde keuringsinstantie. Erkende installateurs van warmtepompen uit je buurt vind je hier.

Je premieaanvraag moet de netbeheerder ten laatste 12 maanden na de factuurdatum bereiken. Het moet gaan om een warmtepomp die dient voor de verwarming van de woning (en eventueel ook van het sanitair water) en het toestel mag niet gebruikt worden voor actieve koeling. De warmtepomp moet ook aan de technische eisen voldoen.

Sinds 1 januari 2017 moeten geothermische warmtepompen een A++ label hebben. Lucht-waterwarmtepompen, hybride lucht-waterwarmtepompen en lucht-luchtwarmtepompen moeten een A+ label hebben. De premie kan per woning 1 keer om de 10 jaar aangevraagd worden. Deze premie is enkel cumuleerbaar met premie van de netbeheerder voor een warmtepompboiler, als de warmtepompboiler eerst geplaatst wordt.

 

subsidie warmtepomp

 

B. Investeringssubsidie Duurzame Energie (Nederland)

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je een lijst met de warmtepompen die in aanmerking komen voor de ISDE samen met het specifieke subsidiebedrag. Deze lijst wordt na een grondige controle ook voortdurend aangevuld met nieuwe merken en types.

De bedragen van de subsidies zijn voor een groot deel gebaseerd op het thermisch vermogen van de warmtepomp. Het thermisch vermogen bevat soms ook een gedeelte niet-hernieuwbaar vermogen. Dat telt niet meer mee voor het vermogen waarop de subsidie berekend wordt.

Belangrijk: Sinds 1 januari 2018 moet de aanvrager een bewijs indienen dat het apparaat geïnstalleerd is door een deskundig installateur. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice. Ontvang hier vrijblijvend advies en offertes op maat van erkende installateurs uit jouw regio. Zo kan je prijzen vergelijken en eenvoudig besparen.

 

C. Energiebespaarlening (Nederland)

Je kan in Nederland ook een beroep doen op de Energiebespaarlening. Deze lening heeft een aantrekkelijke rentevoet en je kan als particulier tot maximaal 25.000 euro lenen. De rentevoet blijft overigens ongewijzigd gedurende de looptijd van de lening, die van 7 tot 15 jaar schommelt en afhankelijk is van het geleende bedrag.

 

2. Gemeentelijke premies

Ook op lokaal niveau (zowel in België als Nederland) kan je soms een beroep doen op subsidies voor het plaatsen van een warmtepomp. In nagenoeg elke gemeente in Vlaanderen zijn er zogenaamde Energiehuizen. Daar kan je de lening aanvragen. Wil je weten of je in jouw gemeente terechtkan voor de energielening voor warmtepompen? Kijk dan op deze pagina van de Vlaamse overheid.

Voor info over subsidies voor warmtepompen in Nederlandse gemeenten kan je terecht op de Energiesubsidiewijzer. Hou er rekening mee dat de voorwaarden voor het aanvragen van een premie verschillen van gemeente tot gemeente.

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs