Zonne-paneel.net

Sneeuw van zonnepanelen verwijderen

Wanneer de koudere perioden in het jaar aanbreken kan het zijn dat uw zonnepanelen bedekt worden door een laag sneeuw. Als u geïnvesteerd hebt in zonnepanelen wilt u er zeker van zijn dat deze het hele jaar door blijven stroom leveren ook tijdens de winter. In veel landen is sneeuw het grootste obstakel voor zonnepanelen gelukkig is dat in België en Nederland niet het geval. In dit artikel zal ik u enkele tips geven om de sneeuw van uw zonnepanelen te houden.

Sneeuw verwijderen van zonnepanelenEerst en vooral dak ik niet dat het nodig is om uw zonnepanelen iedere keer na sneeuwval te reinigen. De meeste daken zijn toch niet makkelijk bereikbaar en het is het niet waard om je steeds in een gevaarlijke positie te begeven om de zonnepanelen te reinigen. Als u toch een makkelijk bereikbaar dak heeft en u de tijd energie heeft om deze te reinigen dan zal het verwijderen van de sneeuw ervoor zorgen dat u zal blijven energie opwekken.

 

Hoe sneeuw verwijderen van zonnepanelen

1. Wachten : Het oppervlak van zonnepanelen is gemaakt van glad glas waardoor de sneeuw er makkelijk kan afglijden. Wanneer een hoek van de zonnepanelen blootgesteld wordt aan zonlicht/ warmte zal het de hele module opwarmen waardoor de sneeuw makkelijk zal wegglijden. Wanneer het zeer sterk vriest kan dit lang duren.

2. Sproeien : Veel eigenaars kiezen ervoor om de sneeuw weg te sproeien door middel van een tuinslang of hogedrukreiniger. De sneeuw zal hierdoor snel weg gaan maar u vervangt de sneeuw door een ijslaag als het ware, iets dat ik zeker niet zou aanraden.

3. Strooizout of auto wax : Ik heb gehoord van mensen die strooizout gebruiken om de sneeuw op hun zonnepanelen te doen smelten maar ik denk niet dat dit slim is om te doen. Zout kan schade aanrichten aan uw daktegels en kan vlekken op uw gevelbekleding veroorzaken. Auto wax zou ik ook niet aanraden omdat de garantie op uw zonnepanelen kan vervalen omdat u vreemde substanties gebruikt. Het is het risico niet waard.

4. Voetbal : Op sommige forums zegt men om een voetbal te gebruiken om de sneeuw van uw zonnepanelen te verwijderen. Hierbij zou men proberen een gedeelte van de zonnepanelen zichtbaar te maken waardoor het volledige paneel opwarmt en de sneeuw ervan af glijdt.

5. Dakhark : U vindt een dakhark in de meeste speciaalzaken. Het heeft een aluminium mes dat gebruikt wordt om de sneeuw van uw dak te verwijderen. Een normale dakhark zou u daktegels en de panelen beschadigen, hiervoor kan u een samendrukbaar materiaal aan het mes van de dakhark bevestigen om uw zonnepanelen en dergelijke te beschermen.

6. Koop een uitschuifbare zachte dakhark : Het uitschuifbare gedeelte laat u toe om alle gebieden van uw dak vanaf de grond te bereiken. Het is uitgerust met een schuim dat uw zonnepanelen niet zal beschadigen.

Indien u nog tips heeft om sneeuw van uw zonnepanelen te verwijderen laat dit dan zeker aan ons weten !

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs