Zonne-paneel.net

Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen worden op het dak geplaatst of op montagebeugels rond het huis en moeten blootgesteld worden aan direct zonlicht om stroom te kunnen opwekken. Hierdoor staan ze echter ook in contact met de buitenomgeving waardoor ze snel vuil kunnen worden. Door uw zonnepanelen op regelmatige basis te reinigen zal u een beter rendement behalen en kan u optimaal genieten van uw besparing.

 

Stappenplan: Hoe zonnepanelen reinigen?

1. Verwijder bladeren,pollen en stof van uw zonnepanelen om de paar maanden zodat deze op een maximaal vermogen kunnen werken. Gebruik een zachte en uitschuifbare of borstel met lange steel om het vuil en stof van uw zonnepanelen weg te vegen. Indien nodig gebruik dan een ladder om dit te doen.

Zonnepanelen reinigen

2. hardnekkige vlekken verwijderen
Verwijder hardnekkige vlekken met behulp van een tuinslang en een milde detergent(schoonmaakmiddel). Een afwasmiddel werkt ook of u kan kiezen voor een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel om uw zonnepanelen te reinigen. Gebruik het schoonmaakmiddel samen met de zachte borstel en spoel nadien uw zonnepanelen af met de tuinslang tot al het schoonmaakmiddel weg is.

 

3. Beugels en steunen reinigen
Onderhoud de bevestigingsbeugels en steunen. Reinig deze ook op regelmatige basis door middel van een milde detergent en water. Wanneer u deze kuist kijk dan ook even na of de verbindingen nog steeds stevig vast zijn.

 

4. Sneeuw op zonnepanelen verwijderen
Gebruik een dakhark met een zacht materiaal om sneeuw van uw zonnepanelen te verwijderen. Sneeuw die uw zonnepanelen bedekt zal er voor zorgen dat uw zonnepanelen niet voldoende of zo goed als geen stroom leveren. Dakharken kunnen worden gekocht in de betere doe-het-zelfzaken. Bij het gebruik van een dakhark moet u er op letten dat u uw zonnepanelen niet beschadigt!

 

5. Zelfreinigend systeem
Overweeg de installatie van een zelfreinigend systeem om uw zonnepanelen te reinigen. Verschillende bedrijven hebben simpele reinigingssystemen die uw zonnepanelen onderhouden voor u. Deze systemen kunnen worden aangesloten op teruggewonnen water zoals regentonnen of op uw waterleiding. Deze systemen zijn vooral handig wanneer uw zonnepanelen zich hoog bevinden of ontoegankelijk zijn.

 

Aandachtspunten bij het reinigen van zonnepanelen

Loop nooit op uw zonnepanelen wanneer u deze reinigt of gelijk wanneer. Deze zijn niet gemaakt om uw gewicht te kunnen ondersteunen en kunnen hierdoor beschadigt worden.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs