Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen verhuizen: Stappenplan en belangrijke info

Wanneer je gaat verhuizen zijn er technisch gezien geen belemmeringen om de huidige zonnepanelen mee te nemen naar de nieuwe woning. Er zijn wel een aantal administratieve voorwaarden waaraan je moet voldoen. In dit artikel kun je lezen welke stappen je moet ondernemen bij het verhuizen van zonnepanelen en wat er gebeurt met je groenestroomcertificaten.

 

Stappenplan zonnepanelen verhuizen

Verhuizen van zonnepanelen

Stap 1: netbeheerder informeren

Je kunt de huidige zonnepanelen zonder problemen mee verhuizen naar de nieuwe woning, maar dat moet je wel melden bij je netbeheerder. Let wel op: zonnepanelen in dienst genomen na 2020 waarvoor je een premie kreeg, moeten conform de voorwaarden minstens 15 jaar op hetzelfde perceel blijven.

Stap 2: Installatie opnieuw laten keuren

Nadat de zonnepanelen verhuisd zijn naar de nieuwe locatie moet de installatie opnieuw gekeurd worden (AREI keuring). Dit kan gebeuren door een erkend installateur. Het makkelijkste is het om de zonnepanelen te laten verhuizen door een installateur. Die neemt alle technische en administratieve handelingen van je over en zorgt er gelijk voor dat de installatie op het nieuw adres gekeurd wordt.

 

 

 

 

Groenestroomcertificaten na verhuizen zonnepanelen

zonnepanelen verhuizen

Installaties kleiner dan 10 kW en gekeurd na 14 juni 2015 hebben geen recht meer op groenestroomcertificaten. In andere gevallen blijf je na de verhuis gewoon groenestroomcertificaten ontvangen. De termijn waarin je groenestroomcertificaten ontvangt, gaat in bij de eerste indienstname van de installatie en blijft dus gewoon doorlopen wanneer een installatie van eigenaar of van adres verandert.

 

Let op bij premievergoedingen van de gemeente!

Heb je in het verleden een premie gehad voor het installeren van zonnepanelen? Check dan even goed of hier geen speciale voorwaarden aan verbonden zijn. Sommige premies hebben als voorwaarde dat de zonnepanelen minstens 15 jaar op hetzelfde perceel blijven liggen. Doe je dit toch dan moet je een gedeelte van de ontvangen premie terugbetalen.

 

Zonnepanelen verhuizen of laten zitten?

Wanneer je gaat verhuizen kom je voor de vraag te staan of je de zonnepanelen mee gaat verhuizen of dat je ze doorverkoopt aan de nieuwe eigenaar. Maar wat zijn de zonnepanelen nog waard na een x-aantal jaar en hoeveel gaan ze nog opbrengen voor de nieuwe eigenaar? Dat is een lastige vraag die niet zomaar te beantwoorden is. De volgende zaken spelen een rol bij de bepaling van de marktwaarde van de zonnepanelen:

1. Leeftijd van de panelen (door ouderdom neemt het rendement af)
2. Levensduur van de omvormer
3. Oorspronkelijke aanschafwaarde
4. Te verwachten opbrengst voor de resterende levensduur
5. Waarde en looptijd van de groenstroomcertificaten

 

Zonnepanelen verplaatsen

Verder is het natuurlijk geheel de vraag of de nieuwe bewoner niet beter af is met nieuwe panelen. Het zijn allemaal zaken die goed tegen elkaar afgewogen zullen moeten worden.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs