Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen UPDATE 2024

Laatste update: 01 Apr 2024 – Er gebeurt heel wat op het gebied van verduurzamen in België en Nederland. Vooral zonnepanelen zijn in dit debat belangrijk. Wat is er de laatste jaren allemaal gebeurd? Op deze pagina houden we je op de hoogte over het laatste zonnepanelen nieuws, zowel in België als Nederland. Zijn zonnepanelen nog interessant? Wat is de impact van het energiebeleid op jouw zonnepanelen? En hoe verhoog je je zelfverbruik? Je leest het hier!

Ga snel naar:
DEEL 1: Zonnepanelen nieuws België
DEEL 2: Zonnepanelen nieuws Nederland
Ontvang zonnepanelen offertes op maat

DEEL 1: Zonnepanelen nieuws België

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom zonnepanelen in België? Dan zit je hier goed! Heb je zonnepanelen geplaatst? Of heb je interesse om er te plaatsen? Hieronder vind je alvast de belangrijkste info.

Ga snel naar:
Ik heb al zonnepanelen (voor 2021)…
Ik wil zonnepanelen plaatsen…
Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Ik wil een thuisbatterij plaatsen
Veelgestelde vragen

Zonnepanelen plaatsen

 

Wat is het laatste zonnepanelen nieuws in België?

De ontwikkelingen rond zonnepanelen volgen elkaar snel op. Wil je graag de vinger aan de pols houden? Een korte stand van zaken rond de huidige regeling in België:

  • 2024: dit jaar zijn er officieel geen zonnepanelen subsidies meer en je geniet voor nieuwe woningen niet langer het verlaagd btw-tarief. Volgens minister Demir zal dit geen invloed hebben op de aankoop van pv-panelen, want er is sprake van een gezonde markt met dalende aankoopprijzen voor zonnepanelen. Zowel de Vlaamse premie als het verlaagd btw-tarief voor nieuwe woningen (< 10 jaar oud) vallen definitief weg. Let wel, je kan wel op andere manieren zonnepanelen financieren. Dat ontdek je in ons subsidie artikel.
  • 2023: vanaf 2023 geldt het capaciteitstarief. Vanaf dan bepaalt niet alleen je actuele verbruik het bedrag op je energiefactuur, maar ook hoeveel elektriciteit je tegelijk gebruikt. Daardoor werd het nog belangrijker om je groene stroom slim te verbruiken.
  • 2022: alhoewel de eisen voor renovatieprojecten steeds strenger werden, halveerde de Vlaamse zonnepanelen premie van € 1.500 naar € 750. Deze zal jaar na jaar gradueel verminderen. Op 1 april 2022 werd beslist om het verlaagd btw-tarief van 6% op zonnepanelen tijdelijk ook toe te laten bij huizen ouder dan 10 jaar.
  • 2021: liet je vanaf 2021 zonnepanelen plaatsen? Dan kwam je onmiddellijk terecht in het nieuwe tariefsysteem met een digitale meter. Eigenaars van zonnepanelen geplaatst tussen 2012 en vòòr januari 2021 kunnen nog tot 2025 hun digitale meter uitstellen.
  • 2020: plaatste je zonnepanelen vòòr 2021? Dan moet je overschakelen naar het nieuwe tariefsysteem met een digitale meter (door de beslissing van het Grondwettelijk Hof). Er komt ook een eenmalige compensatiepremie van de Vlaamse overheid voor eigenaars van zonnepanelen (geplaatst voor 2021) die al een digitale meter hebben of er nog één moeten krijgen.

Zonnepanelen plaatsen? Neem contact op met een erkend installateur actief in je regio voor meer informatie en professioneel advies op maat. Vind hier het contactformulier.

zonnepanelen 2021

 

Ik heb al zonnepanelen (vóór 2021)…

Tot 31 december 2020 had iedereen die zonnepanelen installeerde recht op het principe van de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar. Sinds 1 januari 2021 is de situatie compleet veranderd. Door de beslissing van het Grondwettelijk Hof moet je nu overschakelen naar het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter. Dat werkt als volgt:

  • Je betaalt voor je elektriciteit op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet (in kWh).
  • Je krijgt een vergoeding voor de overtollige groene stroom die je op het net injecteert. Daarvoor moet je een contract afsluiten met je energieleverancier. Let op: die terugleververgoeding ligt wel veel lager dan de prijs die je betaalt voor de afgenomen elektriciteit van het net.
  • Je kan je rendement van je zonnepanelen met het nieuwe systeem verhogen door vooral energie te verbruiken als de zon schijnt. Zo neem je minder elektriciteit van het net en spaar je dus geld uit. Verder lees je meer over hoe je die zelfconsumptie kan verhogen (bv. met een thuisbatterij).
  • Je krijgt van de Vlaamse overheid een eenmalige compensatiepremie als je al een digitale meter hebt of er een geïnstalleerd krijgt. Het exacte bedrag hangt af van het vermogen van je installatie, het jaar van ingebruikname, het rendement dat je al behaald hebt, enz.

BELANGRIJK: eigenaars van zonnepanelen kunnen de plaatsing van de digitale meter nog uitstellen tot 1 januari 2025. Let wel, dit is enkel mogelijk voor wie zonnepanelen plaatste tussen eind 2012 en begin 2021. Vandaag krijg je automatisch een terugdraaiende teller. Laat je adviseren door een installateur.

 

Ik wil zonnepanelen plaatsen…

Wil je zonnepanelen plaatsen? Dan kom je meteen in het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter terecht. Je betaalt dus voor je energie op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. En wat met de overtollige groene stroom die je op dat net zet? Daarvoor krijg je een kleine terugleververgoeding (ook wel ‘injectietarief’ genoemd) van je elektriciteitsleverancier. Neem dus zeker contact op met je leverancier voor meer informatie hierover.

BELANGRIJK: sinds 1 januari 2024 werd de zonnepanelen premie van Fluvius definitief stopgezet. Nu ontvang je geen premies meer voor de plaatsing van zonnepanelen. Wel kan je beroep doen op de Mijn VerbouwLening om voordelig te lenen voor je installatie. Ontdek hier meer over zonnepanelen premies.

Interesse in zonnepanelen en benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Een zonnepanelen installateur komt graag bij jouw langs om een berekening op maat te maken. Ontvang en vergelijk offertes via ons offerteformulier.

 

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Het klopt: door de digitale meter duurt de terugverdientijd van zonnepanelen langer. Toch verdien je op termijn je investering sowieso volledig terug en maak je nog altijd pure winst. Zonnepanelen zijn dus ook in 2024 nog interessant en rendabel dankzij de volgende voordelen:

  • De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee. Zo geniet je tot 25 à 30 jaar van zelf opgewekte energie.
  • De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan nu. Bovendien heb je ze door de hoge stroomprijzen sneller terugverdiend dan enkele jaren geleden, in minder dan 5 jaar tijd!
  • Je krijgt een terugleververgoeding van je elektriciteitsleverancier voor de overtollige groene stroom die je op het net zet. Neem hierover zeker contact op met jouw leverancier.
  • Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. En dat zowel voor de zonnepanelen-installatie als voor de plaatsing ervan.

TIP: twijfel je of zonnepanelen voor jou nog interessant zijn in 2024? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur. Ontvang advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je regio.

 

Ik wil een thuisbatterij plaatsen

Het capaciteitstarief en de digitale meter moedigen ons aan om zoveel mogelijk zelfgeproduceerde energie te verbruiken. Zo hoef je minder elektriciteit van het net halen. Een efficiënte, doeltreffende manier om die zelfconsumptie te verhogen, is een thuisbatterij voor zonnepanelen. Die werkt als volgt:

  1. Verbruik je overdag geen elektriciteit omdat er niemand thuis is? Geen nood, de thuisbatterij slaat die overtollige groene stroom op (afhankelijk van de capaciteit). Je zet die stroom dus niet op het net.
  2. Begin je ’s avonds te koken? Gebruik je je vaatwas of wasmachine? Dan gebruik je die gratis, groene stroom. Je moet pas elektriciteit van het net halen als je batterij leeg is.
  3. ’s Avonds en ’s nachts laadt je batterij ook op met elektriciteit aan het daltarief. Als het overdag slecht weer is, kan je dus die goedkopere stroom gebruiken.

BELANGRIJK: met een thuisbatterij verhoog je je zelfconsumptie van 30% naar zo’n 60%. Zo bespaar je nog extra op je energiefactuur. Heb je al zonnepanelen en wil je een thuisbatterij plaatsen? Of heb je interesse in een zonnepanelen met zo’n batterij? Vraag dan advies op maat aan bij diverse installateurs. Zo kan je gericht offertes vergelijken om zo de beste keuze te maken. Start je aanvraag hier.

 

Extra tips om de zelfconsumptie van je zonne-energie te verhogen

Naast een thuisbatterij zijn er nog manieren om het verbruik van je zelfgeproduceerde energie te verhogen. Enkele tips voor een optimaal rendement van je zonnepanelen:

  • Gebruik je huishoudtoestellen zoveel mogelijk overdag (was- en droogmachine, vaatwasser, …). Er komen steeds meer ‘slimme’ toestellen op de markt met timers of een bediening via een app.
  • Heb je een elektrische boiler? Zorg ervoor dat die overdag je sanitair water opwarmt met een tijdschakelaar.
  • Rijd je met een elektrische wagen? Laad die dan overdag op als je thuis bent.

Nog vragen over het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter? Of wil je advies op maat rond een hogere zelfconsumptie van je groene energie? Contacteer dan zeker een erkende zonnepanelen installateur actief in je buurt via onze offerteservice.

 

FAQ zonnepanelen in België

Heb je nog vragen over het recente zonnepanelen nieuws in België? Hieronder zetten we enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden helder op een rij:



  • Verlies ik nu geld door een digitale meter?

    Neen, helemaal niet. Ook al krijg je geen vergoeding meer voor de stroom die je op het net injecteert, een digitale meter maakt je energieverbruik inzichtelijk: hoeveel verbruik je per dag? Waar situeert je piekverbruik zich? En welke toestellen verbruiken veel elektriciteit? Deze data maakt het makkelijker om je piekverbruik gericht af te vlakken en dus te besparen op je energiefactuur. Zeker nu het capaciteitstarief in grote mate de opbouw van je energiefactuur bepaalt.

    Conclusie? Zet je slim je groene stroom in? Dan helpt een digitale meter je zelfs besparen. Bovendien worden zonnepanelen steeds goedkoper. In combinatie met de hoge energieprijzen is de terugverdientijd van zonnepanelen drastisch verlaagd. Tegenwoordig heb je je investering binnen de 5 jaar terugverdiend. Ontvang je graag professioneel advies op maat? Vertrouw dan op een ervaren installateur.



  • Is de beslissing van het Grondwettelijk Hof definitief?
    Ja, tegen zo’n arrest van het Grondwettelijk Hof is namelijk geen beroep mogelijk. Eventuele schadeclaims hebben dus weinig tot geen kans op slagen. Bovendien blijven zonnepanelen rendabel.


  • Kan ik de digitale meter weigeren?

    Neen. Het is namelijk in een decreet vastgelegd dat netbeheerder Fluvius alle terugdraaiende tellers moet vervangen door digitale meters.

    Fluvius vervangt regio per regio alle terugdraaiende tellers zonder rekening te houden met zonnepanelen-installaties. Het doel is dat eind 2024 meer dan 80% van de Vlaamse huishoudens een digitale meter heeft. Tegen 2029 zou dat 100% moeten zijn. Check via de website van Fluvius wanneer jij aan de beurt bent.



  • Vanwaar de invoer van een digitale meter?

    Dit systeem moet ons bewuster doen omspringen met ons stroomverbruik. Het maakt onze stroomconsumptie stukken inzichtelijker waardoor je precies kan zien hoeveel energie je verbruikt op een bepaald moment. Daardoor kan jij je elektrische apparaten incshakelen op de meest voordelige tijdstippen. Dit helpt met het voorkomen van de overbelasting van het elektriciteitsnet in België en het is goedkoper met het oog op het capaciteitstarief. Kortom, de digitale meter is belangrijk in het stimuleren van onze zelfconsumptie.



  • Wat als ik zonnepanelen én een warmtepomp of elektrische auto heb?

    Mensen met zonnepanelen en grootverbruikers zoals een warmtepomp en/of een elektrische wagen verbruiken meer elektriciteit in de winter. Tijdens die periode schijnt de zon echter minder en moeten ze dus meer elektriciteit van het net halen. Door bewust om te gaan met hun energie en zoveel mogelijk stroom overdag te gebruiken, houden zij hun netkosten onder controle. Laad bv. je elektrische wagen zoveel mogelijk overdag op en zorg dat je je woning verwarmt met lage temperatuurverwarming.

 


DEEL 2: Zonnepanelen nieuws Nederland

Hoe ziet het zonnepanelen landschap in Nederland er uit? En zijn zonnepanelen vandaag nog rendabel? Hieronder vind je de belangrijkste evolutie in het zonnepanelen nieuws.

Ga snel naar:
Ik heb al zonnepanelen…
Ik wil zonnepanelen plaatsen…
Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Ik wil een thuisbatterij plaatsen
Veelgestelde vragen

Zonnepanelen plaatsen

 

Wat is het laatste zonnepanelen nieuws in Nederland?

  • 2024: de Tweede Kamer besloot in februari 2024 om de salderingsregeling uiteindelijk toch NIET af te schaffen. Een beslissing waar zonnepanelen eigenaars heel blij om zijn. Ondertussen worden panelen steeds goedkoper en ook het klimaat blijft een belangrijke motivatie om voor zonnepanelen te kiezen. Momenteel hebben al meer dan 2,6 miljoen gezinnen in Nederland een PV-installatie en dat aantal blijft groeien.
  • 2023: vanaf 2023 bouwt de Nederlandse overheid de salderingsregeling geleidelijk af. Elk jaar mag je iets minder teruggeleverde stroom wegstrepen (‘salderen’) tegen de afgenomen stroom. Vanaf 2031 valt het salderingsprincipe dan volledig weg.
  • 2022: tot 2023 krijgen zonnepanelen-eigenaars evenveel voor de overtollige groene stroom die ze op het net zetten als ze betalen voor de stroom die ze van het net halen (‘salderingsregeling’).

Zonnepanelen plaatsen? Neem contact op met een erkend installateur actief in je regio voor meer informatie en professioneel advies op maat. Vind hier het contactformulier.

zonnepanelen nieuws

 

Ik heb al zonnepanelen…

Dan geniet je van de voordelen van de salderingsregeling. De Nederlandse overheid wou deze regeling stapsgewijs afbouwen vanaf 2025, maar die beslissing werd onlangs weggestemd door de Eerste Kamer. Goed nieuws voor alle zonnepanelen eigenaren of voor wie nog twijfelde om zonnepanelne te plaatsen.

Hoe werkt de salderingsregeling nu precies? Alle stroom die je niet verbruikt, lever je terug aan het net. Dankzij de regeling krijg je evenveel voor die overtollige groene stroom terug als je betaalt voor de afgenomen stroom (incl. energiebelasting en andere heffingen). Daardoor is het heel gunstig om elektriciteit terug te leveren. Haal je bv. op 1 jaar 2.000 kWh van het net, maar zet je ook 2.000 kWh overtollige zonne-energie op dat net? Dan betaal je op het einde van de rit helemaal niks.

 

Vraag advies op maat aan een erkende installateur

Wil je meer weten over de salderingsregeling in Nederland? Of wil je zonnepanelen plaatsen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Een gespecialiseerde installateur helpt je graag verder. Ontvang gratis advies op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Ik wil zonnepanelen plaatsen…

Van plan om zonnepanelen te plaatsen? Een goed idee, want dankzij de salderingsregeling blijft stroom terugleveren ook financieel interessant. Dat betekent dat je je overtollige zonne-energie die je op het net zet voor 100% mag wegstrepen (‘salderen’) tegen de stroom die je van het net haalt. Zo verdien je je investering snel terug.

Bovendien betaal je sinds januari 2023 geen btw meer op de plaatsing van je zonnepanelen! Het btw-nultarief geldt zowel op materiaal- en arbeidskosten. Daardoor hoef je de btw vervolgens niet meer terug te vragen bij de overheid, wat vroeger wel het geval was. Dat bespaart je alvast tijd en moeite.

TIP: interesse in zonnepanelen en benieuwd naar de mogelijkheden, prijs en het premiebedrag voor jouw situatie? Een zonnepanelen installateur komt graag bij jouw langs om een berekening op maat te maken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Absoluut! Dankzij de onderstaande voordelen verdien je je investering volledig terug en maak je behoorlijk wat pure winst:

  • Je blijft genieten van de salderingsregeling die voorlopig blijft voortbestaan. Daardoor krijg je een mooie vergoeding voor de zelfgeproduceerde overtollige groene stroom die je het net opstuurt.
  • Voor elke ongesaldeerde kWh stroom die je op het net, krijg je vanaf 2023 een terugleververgoeding van je energiebedrijf. Neem hierover zeker contact op met jouw leverancier.
  • De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee (tot 25 à 30 jaar).
  • De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan nu.
  • Voor zonnepanelen kan je met de Energiebespaarlening goedkoop geld lenen bij het Nationaal Warmtefonds. Ontdek hier meer over de verschillende subsidiemogelijkheden.
  • Dankzij het btw nultarief betaal je geen btw meer op de plaatsing en aanschaf van je zonnepaneleninstallatie.

TIP: twijfel je of zonnepanelen voor jou interessant zijn? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur. Die kan snel en eenvoudig berekenen hoelang je terugverdientijd ongeveer is en hoeveel pure winst je maakt. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt.

 

Ik wil een thuisbatterij plaatsen

Klaar voor de volgende stap bij het verduurzamen? Opteer dan voor een thuisbatterij. Zo haal je minder stroom van het net en betaal je dus ook minder. Bovendien is het een efficiënte manier om de zelfconsumptie van groene stroom te verhogen, is een thuisbatterij voor zonnepanelen. Hoe werkt het?

  1. Verbruik je overdag geen elektriciteit omdat er niemand thuis is? Geen nood, de thuisbatterij slaat die overtollige groene stroom op (afhankelijk van de capaciteit). Je zet die stroom dus niet op het net.
  2. Begin je ’s avonds te koken? Gebruik je je vaatwas of wasmachine? Dan gebruik je die gratis, groene stroom. Je moet pas elektriciteit van het net halen als je batterij leeg is.
  3. ’s Avonds en ’s nachts laadt je batterij ook op met elektriciteit aan het daltarief. Als het overdag slecht weer is, kan je dus die goedkopere stroom gebruiken.

BELANGRIJK: met een thuisbatterij verhoog je je zelfconsumptie van 30% naar zo’n 60%. Zo kan je nog meer besparen op je energiefactuur. Heb je al zonnepanelen en wil je een thuisbatterij plaatsen? Of heb je interesse in een zonnepanelen-installatie met zo’n batterij? Vraag dan zeker advies op maat aan verschillende installateurs. Vergelijk de mogelijkheden voor jouw project en maak zo de beste keuze.

 

Extra tips om de zelfconsumptie van je zonne-energie te verhogen

Naast een thuisbatterij zijn er nog manieren om het verbruik van je zelfgeproduceerde energie te verhogen. Enkele tips voor een optimaal rendement van je zonnepanelen:

  • Gebruik je huishoudtoestellen zoveel mogelijk overdag (was- en droogmachine, vaatwasser, …). Er komen steeds meer ‘slimme’ toestellen op de markt met timers of een bediening via een app.
  • Heb je een elektrische boiler? Zorg ervoor dat die overdag je sanitair water opwarmt met een tijdschakelaar.
  • Rijd je met een elektrische wagen? Laad die dan overdag op als je thuis bent.

Nog vragen over de aanschaf van een zonnepanelen installatie? Of wil je meer weten over het verhogen van je zelfconsumptie aan groene energie? Contacteer dan zeker een erkende zonnepanelen installateur actief in je buurt via onze offerteservice.

 

FAQ zonnepanelen in Nederland

Heb je nog vragen over het laatste nieuws over zonnepanelen in Nederland? Hieronder zetten we enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden helder op een rij:



  • Zal ik geld verliezen met mijn zonnepanelen na 2023?

    Neen. De afbouw van de salderingsregeling werd officieel weggestemd door de Eerste Kamer. Daardoor geniet je voorlopig nog van het financiële voordeel dat verbonden is met het terugleveren van je overtollige groene stroom.

    TIP: het is dus zeker nog de moeite om in zonnepanelen te investeren. Niet alleen omwille van de salderingsregeling, maar ook door de hogere energieprijzen, de lagere ecologische voetafdruk,… Ontvang advies op maat via onze offerteservice.



  • Kan ik een ‘slimme meter’ weigeren?
    Op dit moment beschikt al een groot deel van alle kleinverbruikers over een slimme meter die levering en teruglevering van stroom afzonderlijk kan meten. Sinds 2021 bieden de netbeheerders alle resterende kleinverbruikers zo’n meter aan. Volgens het laatste wetsvoorstel van de Nederlandse overheid kan je die installatie niet meer weigeren.


  • Waarom wou de regering de salderingsregeling afbouwen?
    De afbouw van de salderingsprincipe moest ons bewust maken van ons stroomverbruik. Hoe meer zelfgeproduceerde stroom we verbruiken, hoe minder het net onder druk komt te staan. Een slimme meter geeft ons bovendien meer inzicht in ons stroomverbruik. Dat inzicht maakt het eenvoudiger om onze zelfconsumptie op te krikken en zo te besparen op elektriciteit. Ontdek onze tips om je zelfconsumptie doeltreffend te verhogen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs