Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepaneel op caravan

Steeds meer mensen gebruiken een caravan of een camper als vakantiewoning. Om comfortabel koffie te zetten, eten te maken of naar de radio te luisteren, moet er elektriciteit zijn. Dat kan bij lokale voorzieningen op de camping, maar ook zonnepanelen op je caravan zijn een optie. Hoeveel zonnepanelen op je caravan heb je nodig? Kan je ze zelf plaatsen? En hoeveel kost het? Lees er hier alles over.

Ga snel naar:
Welke mogelijkheden?
Prijs zonnepanelen op caravan
Zelf plaatsen of door vakman?
Hoe zonnepanelen op caravan plaatsen?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom zonnepanelen op je caravan plaatsen?

Zonnepanelen plaats je om je camper van stroom te voorzien. Waarom is dit een interessante investering? Een overzicht:

  • Zelfvoorzienend: met een zonnepaneel op het dak van je caravan ben je zeker van stroom, ook wanneer je vaak onderweg bent. Zo heb je veel vrijheid, vooral als je graag lange tochten maakt.
  • Makkelijk te monteren: zonnepanelen op het dak van je woning zelf monteren raden we af. Maar panelen op je caravan plaatsen? Dat is doorgaans wel perfect mogelijk als je voldoende handig bent. Ontdek hier hoe je aan de slag kunt.
  • Nagenoeg onderhoudsvrij: eenmaal je panelen goed vastliggen en correct zijn aangesloten, heb je in principe geen omkijken meer naar je zonnepanelen. Zien ze er na een tijdje toch vuil uit? Dan kan je die met aangepaste producten schoonmaken.

Vrijblijvend advies nodig over zonnepanelen voor je camper? Dat kan! Via ons aanvraagformulier brengen we je in contact met een zonnepanelen installateur actief in je regio. Start hier je aanvraag.

zonnepanelen caravan

 

Zonnepanelen op camper: mogelijkheden

Zoek je een zonnepaneel voor op je caravan? Dan heb je de keuze tussen mono- en polykristalijne zonnepanelen, net zoals je dat ook hebt voor een woning.  Welk soort zonnepanelen zijn nu het meest geschikt voor je stacaravan of camper? Een overzicht van de mogelijkheden:

 

OPTIE 1: Complete zonnepanelen camper set

Zo’n pakket bevat glazen panelen of semi-flexibele, lichtgewicht zonnepanelen. Vooral bij gebogen caravandaken of daken die weinig gewicht kunnen dragen, zijn flexibele panelen een prima keuze. Een set bevat alle onderdelen voor een succesvolle montage: de zonnepanelen, de hoek- en verbindingsprofielen, de dakdoorvoer, connectoren, kabels en laadregelaar. Naast de zonnepanelen met standaard afmetingen kan je bovendien ook kiezen voor compacte zonnepanelen, die ideaal zijn voor op je camper.

Interesse? Bekijk het aanbod in de webshop.

 

OPTIE 2: Opvouwbare zonnepanelen

Deze compacte zonnepanelen neem je makkelijk overal mee naartoe. In dit geval hoef je ze niet permanent te monteren bovenop je caravan. Je zet ze gewoon op wanneer je ze nodig hebt. Let wel, je moet ze telkens opnieuw aan- en afkoppelen wanneer je ze wil gebruiken en dat is niet altijd zo eenvoudig. Mobiele zonnepanelen voor een camper zijn een goede oplossing voor wie niet vaak op roadtrip gaat of geen lange tussenstops houdt, maar wel gebruik wil maken van zonne-energie.

Interesse? Bekijk het aanbod in de webshop.

 

TIP: laat je adviseren door een installateur!

Welke zonnepanelen op de caravan kies ik het best? Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om volledig off-grid te kunnen gaan? Kies ik dan een zonnepaneel van 200 Wp of hoger? Om dit te achterhalen, moet je je totale stroomverbruik inzichtelijk maken met behulp van een gedetailleerd stroomschema. Dit vergt wel wat rekenwerk. Zie je dit niet zitten? Laat de hoeveelheid zonnepanelen voor je camper dan berekenen door een installateur.

Vrijblijvend adviezen vergelijken? Kom in contact met installateurs actief in je regio.

 

Prijzen zonnepanelen voor camper

Hoeveel kosten zonnepanelen voor op je camper nu? Dat hangt af van het type zonnepaneel, het vermogen en de uitvoering. Een overzicht:

  • Prijs zonnepanelen camper set: vanaf  230 euro (incl. btw, excl. plaatsing)
  • Prijs opvouwbare zonnepanelen: vanaf 60 euro (incl. btw, excl. plaatsing)

LET OP: in realiteit verschillen de prijzen sterk naargelang het vermogen van de panelen, het merk, … Koop je geen volledige set? Dan moet je nog individueel de geschikte aansluitingsstekkers, dakdoorvoer, laadstroomregelaar en accu aankopen. Bekijk het aanbod camper zonnepanelen in de webshop.

TIP: laat je je zonnepanelen bevestigen door een professioneel installateur? Dan betaal je doorgaans meer, maar ben je wel zeker van een zonnepanelen camper set op maat van je caravan en stroomverbruik. Interesse? Maak dan een afspraak met een installateur actief in je regio.

 

zonnepaneel op camper

 

Zonnepanelen op camper laten installeren of zelf doen?

Kan je zelf je zonnepanelen op het dak van je caravan plaatsen? Of schakel je daarvoor beter een installateur in? We overlopen de verschillende mogelijkheden:

 

OPTIE 1: zelf zonnepanelen installeren op je caravan

Ben je handig aangelegd? En heb je wel wat voorkennis over het aanleggen van elektrische bedrading? Dan kan je gerust zelf enkele panelen op je caravan plaatsen. Hoe ga je dan te werk? Je ontdekt het in ons stappenplan.

LET OP: verzamel voldoende informatie voor je overgaat tot de montage. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met het type zonnepanelen die je gaat gebruiken, het geschikte aantal panelen berekenen, een duidelijk schema opmaken van je energieverbruik, … Sluit je de panelen foutief aan of kies je niet de juiste laadregelaar? Dan kan er een kortsluiting ontstaan.

 

OPTIE 2: zonnepanelen op je caravan laten installeren

Als het zo eenvoudig is om zelf zonnepanelen op je caravan dak te monteren, waarom zou je dan een installateur contacteren? Een overzicht van de troeven…

  • Advies op maat: met welk soort camper rijd je? Maak je veel tussenstops tijdens je reizen? Loont het de moeite om panelen te installeren? Op basis van deze informatie bepaalt hij de meest geschikte oplossing voor jouw situatie.
  • Professionele installatie: schrikt het je af om zelf het dak van je camper op te kruipen om je zonnepanelen te monteren? Dan neemt een installateur dit graag van je over. Hij beschikt over de juiste technische know-how en materialen om je panelen correct aan te sluiten.
  • Kwalitatieve materialen: een installateur zal enkel zonnepanelen installeren van een betrouwbare kwaliteit. Ook de andere onderdelen als de montagestukken, de laadregelaar,… selecteert hij zorgvuldig zodat je installatie optimaal kan presteren.

Vrijblijvend installateurs vergelijken? Vul daarvoor ons gratis offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes en advies op maat van je project. Start hier je aanvraag.

 

Hoe zonnepanelen op een caravan aansluiten?

Heb je de juiste zonnepanelen aangeschaft en wil je die zelf plaatsen op je caravan? Volg dan nauwgezet de meegeleverde instructies. Doorgaans gaat het om deze belangrijke stappen:

  1. Bepaal de plaats van de zonnepanelen

    Zonnepanelen plaats je het best op het dak van je camper of caravan.  Heb je de ideale positie bepaald? Teken dan met een potlood af waar je het montagesysteem wil bevestigen. Hou hierbij rekening met toekomstige uitbreidingen zoals een extra dakluik.

  2. Bevestig de montagestukken of profielen

    Ontvet de plaats waar je de profielen (uit kunststof of aluminium) of montagestukken voor de zonnepanelen wil bevestigen. Anders zal de lijm niet voldoende hechten. Breng voldoende lijm aan op het systeem en druk deze stevig aan op het dak. Laat ze nadien voldoende drogen.

  3. Plaats de zonnepanelen zelf

    Klik daarna de zonnepanelen vast in de uitsparingen van de profielen of de montagestukken. Bevestig ze nadien met de meegeleverde bouten en schroeven. Verzeker jezelf ervan dat ze stevig genoeg gemonteerd zijn zodat ze zeker niet door een windstoot los kunnen komen.

  4. Bevestig de dakdoorvoer

    Reinig de plaats waar de dakdoorvoer moet komen en boor de gaten. Leid de bekabeling hierdoor en bevestig deze nadien met stevige lijm. Binnen kan je de kabels wegwerken in of achter hangkastjes.

  5. Sluit de laadregelaar en de panelen aan

    Dankzij de laadregelaar kan de opgewekte stroom op een gedoseerde manier naar de accu gaan. De laadregelaar beperkt de stroomsterkte zodat de accu niet overladen kan geraken. Draai alle kabels netjes en correct vast en verbind de zonnepanelen.

  6. Werk de bekabeling af

    Werk ten slotte alle losliggende kabels op het dak netjes weg in een gootje. Zo kunnen ze niet beschadigd raken. Nu zijn je zonnepanelen klaar voor ingebruikname. Vanaf nu kan je genieten van groene stroom, ook tijdens je kampeertrip.

 

TIP: laat je deze klus liever over aan een installateur? Dat kan! Kom vrijblijvend in contact met professionals actief in je regio via onze gratis offertedienst. 2 à 3 professionals zullen in de loop van enkele werkdagen met je contact opnemen. Vul het contactformulier in.

 

FAQ zonnepanelen op caravan

Hopelijk ben je alvast op weg geholpen in je zoektocht naar de ideale zonnepanelen voor op je camper of caravan. Wens je hierover graag professioneel advies? Dien dan een contactaanvraag in via het onderstaande offerteformulier. Hieronder vind je alvast enkele veelgestelde vragen terug:



    • Hoe werken zonnepanelen op een caravan?
      Zonnepanelen alleen zullen je caravan niet van stroom voorzien. Daarvoor heb je ook een laadregelaar en een accu nodig die je aansluit op de stroomkring van je camper. De laadregelaar zorgt ervoor dat de accu op een correcte manier wordt opgeladen en onder de juiste laadspanning. Het is daarom belangrijk dat alle onderdelen van je installatie perfect op elkaar zijn afgesteld. Dat bepaal je aan de hand van een uitgekiend stroomoverzicht. Wil je zeker zijn van een installatie op maat? Schakel dan een ervaren installateur in.


    • Zijn zonnepanelen op een camper rendabel?
      Een caravan heeft doorgaans een vaste staplaats. Met een camper trekken mensen rond en staan daardoor minder vaak stil voor een bepaalde periode. Om erachter te komen of het wel rendabel is om zonnepanelen op je camper te monteren, moet je een duidelijk overzicht opmaken van je persoonlijke energiebalans.  Op basis van deze informatie kan je dan berekenen hoeveel panelen je nodig hebt, of het een slimme investering is, … Ontvang je hierover graag vrijblijvend advies? Contacteer dan een installateur.


    • Welke accu is het meest geschikt?
      In de accu wordt de opgewekte elektriciteit opgeslagen. Welk type accu schaf je daarvoor het best aan? Kies er 1 die volledig aansluit bij je stroomverbruik. Hoe meer verbruikers je hebt, hoe groter de capaciteit van je zonnepanelen en van je accu. Wil je ook graag ’s winters kamperen? Dan kies je beter een accu die het lage rendement van je zonnepanelen op dat ogenblik compenseert. Een installateur adviseert je graag over de verschillende keuzes. Kom vrijblijvend in contact met een professional.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs