Zonne-paneel.net
Onafhankelijke informatiebron over zonnepanelen in België en Nederland.
Vergelijk meer dan 1350+ erkende installateurs online!
header image
Zonne-paneel.net

Zonnepaneel op caravan

Steeds meer mensen gebruiken een caravan als een soort van vakantiewoning. Dat maakt ook dat er steeds meer energie nodig is om al die apparaten van elektriciteit te voorzien. Zonnepanelen zijn en manier om te voldoen aan die vraag naar energie. Ze zorgen immers niet enkel voor groene energie, maar zorgen ook voor een aangename en geruisloze vorm van elektriciteitsopwekking.

 

caravan-zonnepaneelAls je vaak van huis bent met de camper of de caravan is de investering in een zonnepaneel zeker de moeite waard. Wat ook goed is om te weten, is dat een installatie niet veel onderhoud vraagt, hooguit een paar keer per jaar een nazicht.

Het is niet enorm moeilijk een zonnepaneel zelf op een caravan te installeren eens je ze hebt aangeschaft. Je hoeft dus niet noodzakelijk een installatiebedrijf laten langskomen om de zonnepanelen te monteren op het dak van je caravan. Het is wel handig als je bekend bent met het aanleggen van elektrische bedrading. Als je daar bovenop niet bang bent om gaten te boren in het dak van je caravan, ben je zo goed als klaar om zelf zonnepanelen te monteren.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je voldoende informatie verzamelt vooraleer je overgaat tot de eigenlijke installatie. Je moet bijvoorbeeld goed nadenken over het type van zonnepaneel dat je gaat gebruiken.

 

Welk type zonnepaneel op een caravan plaatsen?

De meest voor de hand liggende keuze is die tussen een zonnecollector of een fotovoltaïsch zonnepaneel. Toch zijn deze allebei niet echt geschikt voor op je camper of caravan. Fotovoltaïsche zonnepanelen of PV-panelen wekken energie op doordat er tussen twee platen silicium, ingebouwd in het paneel, een stroom gaat lopen onder invloed van het zonlicht.

Normaal gezien wordt de opgewekte stroom die niet gebruikt terug naar het elektriciteitsnet gestuurd. Bij een caravan of camper is dat natuurlijk niet echt handig, want zo’n ding is niet op een stroomnet aangesloten voor optimale mobiliteit. Zeker als je over de grenzen wil gaan, zou dat niet handig zijn omdat elk lang of elke regio zijn eigen aansluiting heeft.

Een zonnecollector daarentegen is het best geschikt om directe stroom af te geven aan een machine of aan een installatie die de stroom kan opslaan of meteen verbruikt.
Het is aan te raden is om een systeem te (laten) installeren waarbij het zonnepaneel de opgevangen elektriciteit afgeeft aan en opslaat in een accu, die de stroom opslaat voor later gebruik. Die accu kan bijvoorbeeld de accu van de motor zijn, maar zo’n accu heeft maar een beperkte kwaliteit, waardoor het slimmer is om een apart accupakket te gebruiken. Als apparaten dan elektriciteit nodig hebben, halen ze die gewoon uit die accu. Zo’n accu of zelfs een aantal aaneengeschakelde accu’s is ook handig als er een paar minder zonnige dagen na elkaar volgen, want dan heb je toch nog genoeg energie voorhanden. Het nadeel van een of meerdere accu’s is dat het gewicht zich behoorlijk opstapelt. Zoiets merk je niet als je pakweg de accu van je videocamera vervangt, of de batterijen van je afstandsbediening, maar de accu’s die gebruikt worden om elektriciteit van zonnepanelen op te slaan zijn van een heel ander formaat en wegen dan ook heel wat meer.

Voor de veiligheid en de wegligging is het dan ook het beste om de accu’s zo laag mogelijk in de caravan of camper te plaatsen. Het is dus het verstandigst om bij de aanschaf van een caravan of camper meteen aan de leverancier te vertellen dat je graag zonnepanelen wil (laten) installeren zodat de installateur daar rekening mee kan houden en je niet moet vernemen dat er eigenlijk geen plaats meer is voor de accu’s eens je camper of caravan helemaal afgewerkt is.

 

De plaats van de montage

De beste plaats om een zonnepaneel te installeren is plat op het dak van de camper of caravan. Het monteren van een zonnepaneel op een schuine zijde, zoals bijvoorbeeld op het aflopende deel aan de voorkant van de caravan, geeft beperkingen in de energie die het paneel opbrengt en is daarom niet aan te bevelen.

Omdat de kabels die aan het zonnepaneel vastgemaakt zijn niet erg lang zijn, is het belangrijk dat je goed nadenkt over waar je je zonnepaneel gaat installeren. De plaats waar de dakdoorvoer moet komen mag daarom niet te ver van het zonnepaneel liggen. Het is het gemakkelijkst om de dakdoorvoer boven een kast in de caravan te plaatsen. Op die manier kan de bedrading aan de binnenzijde netjes weggewerkt worden uit het zicht. Het is ook aan te raden om rekening te houden met eventuele toekomstige uitbreidingen zoals bijvoorbeeld een extra dakluik of een groter dakluik.

 

 Het monteren van het zonnepaneel

Het is niet verstandig om je zonnepaneel rechtstreeks op het dak van je caravan vast te lijmen. Een zonnepaneel is immers kostbaar en heeft een lange levensduur, dus is het altijd handig als je het kan meeverhuizen naar een eventuele volgende camper of caravan. Vastlijmen is ook geen goed idee omdat er aan de onderkant van het zonnepaneel genoeg ruimte moet zijn voor ventilatie, want zonder ventilatie zal het zonnepaneel niet zo veel opbrengen. Daarom kan het paneel dus beter niet plat op het dak gemonteerd worden.

Een goede oplossing is het paneel monteren op profielen uit aluminium of kunststof. Precies omwille van de bovengenoemde reden zijn er zo’n profielen uit kunststof op de markt te verkrijgen. De profielen zijn gemaakt uit stevig en UV-bestendig kunststof en worden vastgelijmd aan het dak. Het zonnepaneel wordt vervolgens in de uitsparingen geplaatst en dan vastgezet met schroeven.
Het is belangrijk dat je het zonnepaneel afplakt met karton terwijl je bezig bent met de installatie. Op die manier zorg je ervoor dat de zonnecellen niet beschadigd worden en dat de cellen bovendien geen elektriciteit opwekken tijdens de installatie. Het is immers beter dat het paneel geen elektriciteit opwekt tijdens het werken aan de bedrading, omdat dat voor kortsluiting kan zorgen.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs