Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voordelen zonnepaneel

Het installeren van een zonnepaneel is een beetje te vergelijken in het opstarten van een bedrijf. Er is een korte periode waarin je geld investeert en in de jaren die daarop volgen gaat het bedrijf renderen tot op het moment dat je winst begint te maken.

Bij een zonnepaneel en bijhorende installaties is dat niet anders. Je moet vooral op lange termijn denken. Het laten installeren van een zonnepaneel is inderdaad een grote investering en op korte termijn boek je helemaal geen winst, maar op lange termijn win je niet alleen het geld terug dat je geïnvesteerd hebt, je bespaart ook op wat je daarna verbruikt.

Dankzij scherp verlaagde prijzen en het verbeterde rendement zijn zonnepanelen nog steeds een slimme investering. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan via onze online offerteservice en kom te weten hoe snel je jouw investering kan terugverdienen! Klik hier voor meer informatie.

 

Financiële voordelen

Naarmate de tijd verstrijkt, verdien je het geïnvesteerde bedrag terug door ofwel te besparen op de prijs van de energie die je jaarlijks betaalt, ofwel doordat je een contract hebt afgesloten met een energieleverancier die je in ruil voor de stroom die je produceert en hem teruglevert een bepaald bedrag betaalt. Na ongeveer tien jaar is de installatie van je zonnepaneel terugbetaald.
Maar de financiële voordelen die een zonnepaneel met zich meebrengt, zijn natuurlijk niet de enige voordelen.

 

Snelle fabricage en installatie

De fabricagetijd van een zonnepaneel is niet lang, het laat met andere woorden niet te lang op zich wachten. De installatie van een zonnepaneel is ook snel en makkelijk. Ze bestaat uit zonnepanelen, de dakhouders voor het bevestigen van de panelen op een dak, bekabeling en een omvormer. De installatie is duurzaam en de werking is veilig en zeker. Bovendien wordt er na de installatie direct energie opgewekt. Een zonnepaneel zet direct zonlicht om in elektriciteit. De panelen worden op het dak geplaatst en aan elkaar verbonden. Tijdens de dag produceert een zonnepaneel elektriciteit en verstuurt de opgewekte elektriciteit naar de omvormer. Die omvormer zet de gelijkstroom, die door het zonnepaneel geproduceerd wordt, om in wisselstroom en die wisselstroom stroomt vervolgens naar de gebruikers in het huis of naar het elektriciteitsnet.

 

Milieuvriendelijk

Een van de belangrijkste voordelen van zonne-energie is dat het milieuvriendelijk is. Er komt geen enkele milieuvervuilende stof vrij wanneer in een zonnepaneel elektriciteit ontstaat. Het is wel zo dat bij het productieproces van een zonnepaneel een beetje CO2 vrijkomt, onder andere bij het opzuiveren van het silicium voor het maken van de zonnecellen en bij de productie van de omvormers en de kabels. Voor die dingen zijn (nog) fossiele brandstoffen nodig. Het positieve is dat een zonnepaneel na slechts drie jaar elektriciteitsproductie net zoveel CO2 bespaard heeft als er vrijkwam bij de productie ervan.

Zonnepanelen hebben een vrij lange levensduur. Ze gaan zo’n 25 tot 30 jaar mee. Dat betekent dat als je drie jaar nodig hebt om de energie te besparen die vrijkwam bij de productie van een zonnepaneel, er nog minstens 22 productieve jaren zijn waarin elke gram CO2 die bespaard wordt, telt als netto milieuwinst. Als zonnepanelen na minstens 25 jaar afgedankt worden, is het de bedoeling dat ze gerecycleerd worden. Vroeger werden de cellen van een zonnepaneel als geheel gerecycleerd. Ze werden hergebruikt voor nieuwe zonnepanelen, en dat zonder merkbaar kwaliteitsverlies, maar de wafels met silicium (zo heten die cellen) werden wel keer op keer dunner en konden daardoor steeds moeilijker apart gerecupereerd worden. Omwille van die reden is de sector overgeschakeld op het terugwinnen van fracties van materialen zoals silicium, glas en aluminium. Om die recyclage te kunnen realiseren, kan een afgedankt zonnepaneel het best opgehaald worden of naar een verzamelpunt gebracht worden. In België bestaan er zo nog geen verzamelpunten, momenteel moeten we het doen met een containerpark. Het recyclen van zonnepanelen is organisatorisch nog niet helemaal rond, maar de zonne-industrie werkt aan een Europees hergebruiksysteem.

 

Hernieuwbare energie

Er zijn verschillende bronnen om energie uit op te wekken. Die bronnen zijn ofwel hernieuwbaar, ofwel niet-hernieuwbaar. De hernieuwbare energiebronnen zijn diegene die zich na verloop van tijd herstellen en niet snel verloren gaan. De niet-hernieuwbare energiebronnen doen dat niet, en dreigen dus op te raken omdat we er te veel van gebruiken. Fossiele brandstoffen zij niet hernieuwbaar, wat betekent dat ze steeds sneller opraken en dat ze de energieprijzen zullen doen stijgen. Je bent veel minder afhankelijk van je energieleverancier en van de prijsontwikkeling op de energiemarkt, want zonne-energie is echter wel hernieuwbaar, wat betekent dat ze onbeperkt is en dat de prijzen zeker niet zullen stijgen.

 

De prijs daalt

Integendeel, zonnepanelen zijn erg populair en daardoor overtreft de vraag het aanbod. De prijs van een zonnepaneel blijft zakken door de extra concurrentie in de sector en door de commercialisering van zonnepanelen. De prijs van een gemiddelde installatie is met een zesde gedaald, van 20500 tot 17000 euro.

 

De energie zelf is gratis

Waar je bij de klassieke betaalt voor wat je verbruikt, is de energie opgewekt door een zonnepaneel gratis. Je betaalt enkel de installatiekosten, voor de rest is de energie gratis. Als er te veel energie is, dus als een zonnepaneel meer vermogen levert dan nodig is voor de verbruiker, dan stroomt de elektriciteit naar het net een draait de elektriciteitsteller achteruit. Dat is het geval bij een netgekoppeld PV-systeem. Maar het omgekeerde geldt ook. Als er te weinig zonlicht is en het zonnepaneel dus te weinig energie levert, haal je als gebruiker de nodige stroom van het net. En de energie die van het net gehaald wordt, moet wel betaald worden. Een zonnepaneel is met andere woorden een aanvulling op de klassieke energieleverancier. Een gebruiker merkt niet of elektrische energie geleverd wordt door het zonnepaneel of niet, maar de elektriciteitsrekening vermindert wel. Zo bespaar je dus op de energiekosten.

 

Weinig onderhoud

Een zonnepaneel vraagt weinig onderhoud. Het volstaat om het zonnepaneel jaarlijks te controleren en het van tijd tot tijd schoon te vegen, want afgevallen bladeren en vuil op het zonnepaneel kunnen de capaciteit ervan aanzienlijk verminderen. Bovendien is het zo dat wanneer een cel van een zonnepaneel afgedekt is, de andere cellen, die daarmee in serie staan, bijna niets meer doen. De nieuwere systemen melden het zelf wanneer er iets niet naar behoren werkt. Bovendien zijn moderne zonnepanelen bestand tegen UV-stralen en hagelstenen. Een zonnepaneel gaat zo’n 25 tot 30 jaar mee en meestal is bij de installatie van een zonnepaneel een garantie van 10 jaar inbegrepen door de leverancier.

 

Voldoende zonnestraling

Als je denkt aan zonnepanelen in België, denk je er waarschijnlijk ook aan dat de zon hier relatief weinig schijnt. Toch is de zonne-instraling of de bruikbare energie voor een zonnepaneel hier nog altijd ruim 40% van die in de Sahara. Een zonnepaneel heeft niet noodzakelijk direct zonlicht nodig om energie op te wekken. Een lichtbewolkte hemel kan nog steeds voldoende energie opleveren om een zonnepaneel te laten opladen. Van zonsopgang tot zonsondergang is er in principe een laadproces bezig.

 

Geen lawaai

Zonnepanelen veroorzaken geen geluidsoverlast. Ze produceren energie in alle rust en stilte. Enkel de omvormer kan voor een beetje geluid zorgen, maar dat wordt tot het minimum beperkt. De ventilator in de omvormer wordt aangestuurd door de hoeveelheid zonlicht en de temperatuur, dus hij draait alleen op volle snelheid als dat echt nodig is. Doordat de zon ’s nachts niet schijnt, moet je je bovendien geen zorgen maken over nachtlawaai, aangezien de omvormer niet werkt als de zon niet schijnt.
Een zonnepaneel brengt dus veel voordelen met zich mee. Het doet bovendien de waarde van je woning stijgen. Dat betekent dat nadenken over de aanschaf van een zonnepaneel zeker de moeite waard is.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs