Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterij

Met een thuisbatterij kan je je eigen geproduceerde zonne-energie opnieuw blijven gebruiken. In plaats van het overschot van je geproduceerde zonne-energie terug aan het elektriciteitsnetwerk te geven, sla je hem nu zelf thuis op. Lees in dit artikel meer over wat een thuisbatterij juist is en ontdek de voordelen en de prijs.

 

thuisbatterijen huis Wat is een thuisbatterij?

De thuisbatterij slaat de goedkopere energie van ‘s avonds en de zonne-energie van overdag op. Wanneer de zonnepanelen dan niet veel opleveren omdat het bewolkt of avond is, springt de thuisbatterij in en voorziet je woning of bedrijf van de opgeslagen energie.

Bij elke thuisbatterij hoort een omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom. Zo wordt de energie die door de zonnepanelen geproduceerd wordt, opgeslagen. De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij zorgt voor een grote onafhankelijkheid en prijsvoordeel als het op je energieverbruik aankomt.

 

Combinatie zonnepanelen & thuisbatterij

Zonnepanelen voorzien jouw woning of bedrijf van energie tijdens de dag. Maar eens de zon verdwenen is, moet je terugvallen op het elektriciteitsnet. Dankzij de thuisbatterij kan je ook wanneer er geen zon is of tijdens de winter van je geproduceerde zonne-energie genieten. De zonne-energie die overdag niet gebruikt wordt, wordt opgeslagen in deze thuisaccu. Zo kan je steeds van je ‘gratis’ energie gebruik maken, ook tijdens de duurdere piekuren.

Wanneer er telkens meer zonnepanelen bijkomen, gaat men geen blijf meer weten met de geproduceerde stroom en zal er nood zijn aan extra opslagcapaciteit. De afbouw van de salderingsregeling zal toch niet doorgevoerd worden na 2025, maar dit kan ook als gevolg voor hogere terugleveringskosten zorgen. Hiernaast maakt de invoering van de slimme meter in Nederland, dat thuisbatterijen een pak interessanter worden. Hoe minder stroom je gebruikt van het elektriciteitsnet, en dus hoe meer eigen opgewekte energie je gebruikt, hoe rendabeler jouw zonnepanelen zijn. Des te lager ook energiefactuur. Zo word je zelfvoorzienend op gebied van elektriciteit en hoef je je energie niet langer door te verkopen.

 

Prijs thuisbatterij

Een thuisbatterij is een innovatief product dat nog niet overal vertegenwoordigd is. Daarom is de prijs ervan nog hoog. Een thuisbatterij kost tussen de 5900 en 7700 euro. De prijs hangt voornamelijk af van het gekozen model en de capaciteit ervan.

Een vakman kan je gepast adviseren over het type thuisbatterij dat het best pat bij jouw situatie en zal ook de plaatsing correct uitvoeren. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang offertes van professionele installateurs via de offertepagina

 

Druk de kosten via het lage btw-tarief

Er bestaan enkele extra voordelen die de kosten drukken. Wanneer je woning ouder dan 10 jaar is in België, geniet je bv. van het verlaagde btw tarief van 6% op de aankoop en de installatie van een huisbatterij. In Nederland geldt een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten wanneer je woning ouder is dan 2 jaar.

 

thuisbatterij zonnepanelen

 

Voordelen van zonne-energie opslaan

Een thuisbatterij i.c.m. zonnepanelen zorgt ervoor dat je tot de helft minder geleverde energie nodig hebben en kan je de hele dag gebruik maken van ecologische zonnestroom die overdag gewonnen wordt. Zo wordt alle opgewekte energie benut en gaat er niets verloren.

Bovendien geldt een thuisbatterij als back-up systeem tijdens stroompanne. Een doorsnee gezin kan normaal wel een momentje zonder energie, maar bedrijven en mensen met een praktijk bij hen thuis kunnen tijdens het werken écht geen stroom missen. Met een thuisbatterij wordt er automatisch op de opgeslagen stroom overgeschakeld wanneer er een panne zou zijn.

 

Thuisbatterij zonder zonnepanelen?

Dat kan ook! Met de thuisbatterij sla je op de goedkoopste momenten energie op die je kan gebruiken wanneer je maar wil. De opgeslagen energie in de accu is dan energie uit het reguliere elektriciteitsnet dat via de omvormer naar de thuisbatterij geleid wordt.

Hiermee zal je echter maar weinig geld uitsparen. Het verschil tussen het piek- en daltarief is in België en Nederland te klein. Het grote voordeel is wel dat je de thuisbatterij kan inzetten als noodstroomvoorziening.

 

Thuisbatterij verplicht bij zonnepanelen?

Het is momenteel niet verplicht om een thuisaccu te hebben bij je zonnepanelen. Er is wel een kans dat dit het later wel wordt. Hoe meer zonnepanelen er gaan bijkomen, moet moeilijker de overtollige energie op te slaan zal zijn voor de overheid. In Duitsland wordt er tegenwoordig bij elke set verkochte zonnepanelen, een thuisbatterij aangekocht. Dit biedt hen een groot voordeel omdat daar geen, of maar een zeer kleine, salderingsregeling van toepassing is.

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs