Thuisbatterij

Met een thuisbatterij kan je je eigen geproduceerde zonne-energie opnieuw blijven gebruiken. In plaats van het overschot van je geproduceerde zonne-energie terug aan het elektriciteitsnetwerk te geven, sla je hem nu zelf thuis op. Lees in dit artikel meer over wat een thuisbatterij juist is en ontdek de voordelen en de prijs.

 

thuisbatterijen huisWat is een thuisbatterij?

De thuisbatterij slaat de goedkopere energie van ‘s avonds en de zonne-energie van overdag op. Wanneer de zonnepanelen dan niet veel opleveren omdat het bewolkt of avond is, springt de thuisbatterij in en voorziet je woning of bedrijf van de opgeslagen energie.

Bij elke thuisbatterij hoort een omvormer die gelijkstroom omzet in wisselstroom. Zo wordt de energie die door de zonnepanelen geproduceerd wordt, opgeslagen. De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij zorgt voor een grote onafhankelijkheid en prijsvoordeel als het op je energieverbruik aankomt.

 

Combinatie zonnepanelen & thuisbatterij

Zonnepanelen voorzien jouw woning of bedrijf van energie tijdens de dag. Maar eens de zon verdwenen is, moet je terugvallen op het elektriciteitsnet. Dankzij de thuisbatterij kan je ook wanneer er geen zon is of tijdens de winter van je geproduceerde zonne-energie genieten. De zonne-energie die overdag niet gebruikt wordt, wordt opgeslagen in deze thuisaccu. Zo kan je steeds van je ‘gratis’ energie gebruik maken, ook tijdens de duurdere piekuren.

Wanneer er telkens meer zonnepanelen bijkomen, gaat men geen blijf meer weten met de geproduceerde stroom en zal er nood zijn aan extra opslagcapaciteit. Momenteel genieten we in België en Nederland van een salderingsregeling. Dit wil zeggen dat de energieleveranciers onze overschot van geproduceerde (zonne-) energie kunnen opkopen. In België krijgt men een terugleververgoeding van €0,27 per kWh en in Nederland €0,23.

Als we dit vergelijken met Duitsland, waar de terugleververgoeding slechts €0,12 is, is het in de Lage Landen nog steeds voordelig om ons teveel aan energie door te verkopen.

Deze vergoeding zal echter niet altijd zo hoog blijven. Van zodra deze vermindert, wat in 2020 wordt verwacht, worden thuisbatterijen wel echt zeer interessant. Zo word je zelfvoorzienend op gebied van elektriciteit en hoef je je energie niet langer door te verkopen. Je kan vrijblijvend advies en een prijs op maat ontvangen via onze offerteservice.

 

Prijs thuisbatterij

Een thuisbatterij is een innovatief product dat nog niet overal vertegenwoordigd is. Daarom is de prijs ervan nog hoog. Een thuisbatterij kost tussen de 5900 en 7700 euro. De prijs hangt voornamelijk af van het gekozen model en de capaciteit ervan.

Wanneer je woning ouder dan 10 jaar is, geniet je van het verlaagde BTW tarief van 6% op deze aankoop en de installatie ervan.

Haal het maximum uit je zonnepanelen en sla je energie op in een thuisbatterij.
✓ Klik hier om gratis vrijblijvende offertes te ontvangen
.

thuisbatterij zonnepanelen

Voordelen van zonne-energie opslaan

Door je zonne-energie op te slaan met een thuisbatterij zal je tot de helft minder geleverde energie nodig hebben en kan je de hele dag gebruik maken van ecologische zonnestroom die overdag gewonnen wordt. Zo wordt alle opgewekte energie benut en gaat er niets verloren.

Bovendien geldt een thuisbatterij als back-up systeem tijdens stroompanne. Een doorsnee gezin kan normaal wel een momentje zonder energie, maar bedrijven en mensen met een praktijk bij hen thuis kunnen tijdens het werken écht geen stroom missen. Met een thuisbatterij wordt er automatisch op de opgeslagen stroom overgeschakeld wanneer er een panne zou zijn.

 

Thuisbatterij zonder zonnepanelen?

Dat kan ook! Met de thuisbatterij sla je op de goedkoopste momenten energie op die je kan gebruiken wanneer je maar wil. De opgeslagen energie in de accu is dan energie uit het reguliere elektriciteitsnet dat via de omvormer naar de thuisbatterij geleid wordt.

Hiermee zal je echter maar weinig geld uitsparen. Het verschil tussen het piek- en daltarief is in België en Nederland te klein. Het grote voordeel is wel dat je de thuisbatterij kan inzetten als noodstroomvoorziening.

 

Thuisbatterij verplicht bij zonnepanelen?

Het is momenteel niet verplicht om een thuisbatterij te hebben bij je zonnepanelen. Er is wel een kans dat dit het later wel wordt. Hoe meer zonnepanelen er gaan bijkomen, moet moeilijker de overtollige energie op te slaan zal zijn voor de overheid. In Duitsland wordt er tegenwoordig bij elke set verkochte zonnepanelen, een thuisbatterij aangekocht. Dit biedt hen een groot voordeel omdat daar geen, of maar een zeer kleine, salderingsregeling van toepassing is.

 

Haal het maximum uit je zonnepanelen en sla je energie op in een thuisbatterij.
✓ Klik hier om gratis vrijblijvende offertes te ontvangen
.