Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan vraag je je misschien af of je dak wel geschikt is voor zo’n installatie. De vorm en de staat van je dak, de bruikbare oppervlakte, de oriëntatie en de hellingsgraad, …: het speelt allemaal een rol. In dit artikel ontdek je of jouw plat dak, hellend dak, dakkapel of zelfs het dak van je tuinhuis geschikt is voor zonnepanelen.

Ga snel naar:
Is mijn plat dak geschikt voor zonnepanelen?
Is mijn hellend dak geschikt voor zonnepanelen?
Is mijn dakkapel geschikt voor zonnepanelen?
Is het dak van mijn tuinhuis geschikt voor zonnepanelen?
Prijs zonnepanelen installatie op mijn dak
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Welke factoren maken mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

‘Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?’ Het antwoord op die vraag hangt af van enkele belangrijke factoren. We zetten ze kort op een rij:

  • Vorm (plat of hellend): goed nieuws, je kan zonnepanelen plaatsen op zowel platte daken als hellende daken. De plaatsing van een zonnepanelen installatie is wel eenvoudiger op een plat dak.
  • Oriëntatie: voor een optimaal rendement moeten je zonnepanelen zoveel mogelijk naar het zuiden gericht zijn. Bij een oostelijke of westelijke oriëntatie kan je rendement bv. al dalen met 20%. Is je dak naar het noorden gericht? Dan is het niet geschikt voor zonnepanelen.
  • Hellingsgraad: zonnepanelen worden best geplaatst in een hellingshoek van 15° tot 55°. Het hoogste rendement behalen ze bij een hellingshoek tussen 30° en 40°.
  • Draagvermogen: een glazen of een rieten dak is niet sterk genoeg voor zonnepanelen. Mits een voldoende stevige dakconstructie, zijn alle andere types dakbedekking doorgaans wel sterk genoeg.
  • Staat van de dakconstructie en dakbedekking: laat enkel zonnepanelen plaatsen als je dakconstructie en dakbedekking nog in goede staat en stevig genoeg zijn. Vermoed je beschadigde dakbedekking, een daklekkage, een rotte of onstabiele dakconstructie, …? Dan laat je de dakbedekking (of indien nodig de volledige dakconstructie) best eerst vernieuwen door een dakwerker. Ontvang vrijblijvend offertes.
  • Bruikbare oppervlakte: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3.600 kWh. Om dat op te wekken, heb je zo’n 20 à 25 m² aan zonnepanelen (12 à 16 zonnepanelen) nodig.
  • Hoeveelheid schaduw: je houdt best ook rekening met schaduwvorming door omliggende (toekomstige) gebouwen, schoorstenen, (groeiende) bomen, …

TIP: is je woning geschikt voor zonnepanelen? Vraag dan gratis offertes aan bij zonnepanelen installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Is mijn plat dak geschikt voor zonnepanelen?

is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

Is de constructie en dakbedekking van je plat dak (roofing, EPDM, PVC of groendak) in een goede staat? En heb je voldoende plaats voor een zonnepanelen installatie op maat van jouw situatie? Dan is de kans erg groot dat je plat dak geschikt is voor zonnepanelen. De plaatsing van zonnepanelen op een plat dak heeft zelfs vele voordelen: de plaatsing is minder arbeidsintensief, de zonnepanelen staan vrijwel helemaal uit het zicht, …

 

Aandachtspunten voor zonnepanelen op een plat dak

  • Hellingsgraad van ± 36°: zonnepanelen behalen het hoogste rendement bij een hellingshoek tussen 30° en 40°. Voor zonnepanelen op een plat dak is een hellingshoek van 36° optimaal.
  • Zuidelijke oriëntatie: in veel gevallen is het mogelijk om zonnepanelen op een plat dak pal op het zuiden te richten. Is dat geen optie? Dan richt de installateur je zonnepanelen in de mate van het mogelijke op het zuiden.
  • Voldoende ruimte tussen de rijen zonnepanelen: tussen de rijen zonnepanelen op je plat dak is voldoende ruimte nodig. Zo vermijd je dat de ene rij zonnepanelen een schaduw werpt op de andere rij.
  • Voldoende afstand tot de dakrand: zonnepanelen op een plat dak mag je niet te dicht bij de dakrand plaatsen. Daar is de wind het sterkst. Hoe dichter de zonnepanelen bij de dakrand staan, hoe meer ballast nodig is om ze te verankeren.
  • Juiste ballast: om lekkages te voorkomen, boort een installateur geen gaten in je plat dak om zonnepanelen vast te maken. In plaats daarvan verankert hij ze met de juiste hoeveelheid ballast, afhankelijk van de hoogte van je plat dak, de windzone van je woning, de nabijheid van de dakrand, …

TIP: een professionele zonnepanelen installateur kan goed inschatten of je plat dak geschikt is voor zonnepanelen. Bovendien zorgt hij ook voor een correcte plaatsing van de zonnepanelen met het oog op een optimaal rendement. Ontvang gratis offertes op maat bij installateurs actief in je buurt.

 


Is mijn hellend dak geschikt voor zonnepanelen?

zonnepanelen hellend dak

Ook bij een hellend dak is de staat van je dakconstructie en dakbedekking essentieel. Is je dak in goede staat en heb je voldoende plaats voor een zonnepanelen installatie op maat van jouw situatie? Dan is de kans groot dat je hellend dak geschikt is voor zonnepanelen.

 

Aandachtspunten voor zonnepanelen op een hellend dak

  • Hellingsgraad van 30° tot 35°: zonnepanelen behalen het hoogste rendement bij een hellingshoek tussen 30° en 40°. Voor zonnepanelen op een hellend dak is een hellingshoek van 30° tot 35° optimaal. Voor een goed rendement van je zonnepanelen mag de hellingsgraad van je hellende dak niet hoger zijn dan 60°. Is je dak toch steiler? Dan is het niet geschikt voor zonnepanelen.
  • Zuidelijke oriëntatie: de installateur plaatst de zonnepanelen op de kant van je hellend dak die het meest gericht is naar het zuiden. Ook wanneer de kanten van je hellend dak eerder gericht zijn naar het oosten en het westen kan je zonnepanelen plaatsen. Alleen zal het rendement dan minder groot zijn en de terugverdientijd langer duren.
  • Voldoende afstand tot de dakkapel of schoorsteen: het is belangrijk dat de zonnepanelen op je hellende dak geen schaduw vangen van een dakkapel of een schoorsteen. Idealiter laat je minstens 1 m tussen de zonnepanelen en je dakkapel. Het is ook mogelijk om zonnepanelen op je dakkapel te leggen.
  • Voldoende afstand tot de dakgoot, de nok …: het is belangrijk om zonnepanelen niet te dicht bij de rand van je hellende dak te plaatsen. Anders loop je het risico dat de panelen loskomen bij felle rukwinden.
  • Kan zowel verticaal als horizontaal: qua rendement maakt het niet uit of de zonnepanelen verticaal of horizontaal op je hellende dak liggen, op voorwaarde dat er geen schaduw is. Is dat wel het geval? Dan plaats je de zonnepanelen beter horizontaal met het oog op een zo goed mogelijk rendement.

TIP: een professionele zonnepanelen installateur kan goed inschatten of je hellende dak geschikt is voor zonnepanelen. Bovendien zorgt hij ook voor een correcte plaatsing van de zonnepanelen met het oog op een optimaal rendement. Ontvang gratis offertes op maat bij installateurs actief in je buurt.

 


Is mijn dakkapel geschikt voor zonnepanelen?

zonnepanelen op dakkapel

Niet elke dakkapel is geschikt voor zonnepanelen. Het hangt er vooral van af of je de zonnepanelen laat plaatsen op een nieuwe of op een bestaande dakkapel. Laat je de zonnepanelen in de fabriek plaatsen op je nieuwe dakkapel? Dan ben je zeker dat het draagvermogen volstaat en het geheel stormbestendig is. In het andere geval ga je best na bij een dakwerker of je dakkapel geschikt is voor zonnepanelen.

 

Aandachtspunten voor zonnepanelen op een dakkapel

  • Voldoende draagvermogen: dakkapellen zijn vaak relatief lichte constructies die niet gemaakt zijn om zwaar gewicht te dragen. Denk je eraan om zonnepanelen op je bestaande dakkapel te laten plaatsen? Ga dan eerst na bij een dakwerker of deze constructie wel voldoende draagkracht heeft.
  • Er is extra ballast nodig: de draagkracht van een dakkapel (zie hierboven) is extra belangrijk omdat zonnepanelen op een dakkapel meer ballast nodig hebben. Gezien de beperkte oppervlakte, liggen zonnepanelen namelijk vaak dicht tegen de rand van een dakkapel . Ook de windbelasting op een dakkapel is groter. Het extra gewicht zorgt er dan voor dat de zonnepanelen stabiel blijven liggen.
  • Zonnepanelen op dakkapel en de rest van het dak combineren: Het is perfect mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te combineren met zonnepanelen op de rest van je dak. Dat is ideaal voor gezinnen die anders niet voldoende plaats hebben voor een installatie op maat van hun energieverbruik.
  • Groter voordeel bij dakkapel met plat dak: heeft je dakkapel een plat dak? Dan kan de installateur zelf de optimale hellingsgraad en oriëntatie van de zonnepanelen bepalen. Let op: hoe hoger de zonnepanelen liggen, hoe meer ballast nodig is om ze te beschermen tegen rukwinden.

TIP: ben je niet zeker of je bestaande dakkapel voldoende draagvermogen heeft voor zonnepanelen? Laat de constructie dan eerst nakijken door een dakwerker. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice. Ben je zeker dat je dakkapel stevig genoeg is? Vraag dan gratis offertes aan bij zonnepanelen installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 


Is het dak van mijn tuinhuis geschikt voor zonnepanelen?

zonnepanelen dak tuinhuis

Is de dakconstructie van je tuinhuis stevig genoeg? Dan kan je bovenop het bestaande dak van je tuinhuis zonnepanelen laten leggen. Een andere optie is om het dak van je tuinhuis te vervangen door zonnepanelen. In dat laatste geval dienen de panelen dus niet alleen om groene stroom op te wekken, maar ook als dakbedekking voor je tuinhuis. Een zonnepanelen installateur kan je hierover advies op maat geven.

 

Aandachtspunten voor zonnepanelen op het dak van een tuinhuis

  • Levensduur van je tuinhuis: laat enkel zonnepanelen plaatsen op het dak van een relatief nieuw, stevig tuinhuis met een lange levensduur. Het zou zonde zijn om te investeren in zonnepanelen als je je tuinhuis na 5 jaar moet afbreken omdat het versleten en beschadigd is.
  • Gebruik van de groene stroom: met zonnepanelen op het dak van je tuinhuis kan je niet voldoende stroom opwekken voor heel je huishouden. Je kan die stroom bijvoorbeeld wel gebruiken voor je tuinhuis zelf als je die als woon- of werkruimte gebruikt. Daarnaast kan je deze elektriciteit ook benutten voor de filterpomp van je vijver, de warmtepomp van je zwembad, je elektrische grasmachine, …
  • Dakvorm van je tuinhuis: wil je een nieuw tuinhuis plaatsen en er ook zonnepanelen op laten monteren? Dan kies je best niet voor een zadeldak. Met een lessenaarsdak of een plat dak kan je meer zonnepanelen plaatsen op je tuinhuis. Let op: bij een plat dak mogen de zonnepanelen  max. 1 m boven je dak uitkomen.
  • Oriëntatie van het dak van je tuinhuis: zonnepanelen op het dak van je tuinhuis zijn enkel een goed idee als het dak voldoende zuidelijk gericht is. Anders kan je met het beperkte aantal zonnepanelen op dit dak onvoldoende stroom opwekken.
  • Schaduw van bomen, je woning, …: het dak van een tuinhuis is lager dan het dak van een reguliere woning. Daardoor is de kans op schaduwvorming ook groter. Wil je zonnepanelen op het dak van je tuinhuis laten leggen? Hou dan rekening met schaduwvorming door bomen, je eigen woning, omringende gebouwen, …

TIP: een professionele zonnepanelen installateur kan goed inschatten of het dak van je tuinhuis geschikt is voor zonnepanelen. Bovendien zorgt hij ook voor een correcte plaatsing van de zonnepanelen met het oog op een optimaal rendement. Ontvang gratis offertes op maat bij installateurs actief in je buurt.

 


Prijs zonnepanelen installatie op mijn dak

Is je huis geschikt voor zonnepanelen? Dan ben je vast benieuwd naar de prijs van een zonnepanelen installatie. Die kosten hangen vooral af van je jaarlijkse elektriciteitsverbruik, het type en het aantal zonnepanelen, … Enkele richtprijzen op een rij:

Aantal personenJaarlijks verbruikRichtprijs zonnepanelen installatie
(incl. btw en plaatsing)
12.500 kWh€ 4.500 à 6.200
23.000 kWh€ 5.000 à 7.500
33.500 kWh€ 5.600 à 8.800
44.000 kWh€ 6.800 à 9.500
54.500 kWh€ 7.500 à 11.000
65.000 kWh€ 8.700 à 12.500

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten voor een zonnepanelen installatie op jouw dak kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht en eenvoudig prijzen, maar ook adviezen, soorten panelen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs