Zonnepanelen op tuinhuis

Zonnepanelen hoef je niet per se op het dak van je huis te plaatsen. De panelen installeren op je tuinhuis is absoluut ook een optie. In dit artikel lees je meer over de prijs, opbrengst, en voor- en nadelen van zonnepanelen op een tuinhuis.

Ga snel naar: InstallatiePrijs en opbrengstVoordelenNadelen

 

Kan ik zonnepanelen op mijn tuinhuis plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen op een tuinhuis kan en mag zeker. Dit kan op twee manieren:

 • Je kan de zonnepanelen installeren bovenop het bestaande dak van je tuinhuis. De panelen worden daarbij gemonteerd tegen het dak of enkele centimeters erboven. Let op: wanneer je tuinhuis een plat dak heeft, mogen de zonnepanelen maximaal 1m boven je dak uitkomen.
 • Het dak van je tuinhuis kan ook volledig vervangen worden door de zonnepanelen. De panelen dienen dus niet enkel om zonne-energie op te vangen, maar ook als dak.

Om zeker te zijn dat jouw zonnepanelen op de correcte manier op je tuinhuis worden geplaatst, kan je beter beroep doen op een erkende installateur. Via onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw buurt.

 

zonnepanelen voor tuinhuis

 

Prijs en opbrengst van zonnepanelen op een tuinhuis

Aangezien het dakoppervlak van je tuinhuis veel kleiner is dan dat van je huis, spreekt het voor zich dat je veel minder zonnepanelen zal kunnen plaatsen. De prijs voor de installatie zal daarom veel lager liggen, maar de opbrengst en terugverdientijd ook.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt per gezinsgrootte en hoeveel de installatie zal kosten en opbrengen. Maar ook wanneer je niet de aanbevolen hoeveelheid zonnepanelen kan installeren, is de hoeveelheid groene en duurzame energie die je krijgt de investering meer dan waard.

 

Aantal personenJaarlijks elektriciteitverbruikVereist vermogen (kWh/85%)Aantal zonnepanelenRichtprijs (incl. btw, installatie, omvormer)Besparing/jaar (elektriciteitprijs €0,25/kWh)
12.500 kWh3.000 Wp12€ 6.200€ 630
23.000 kWh3.500 Wp14€ 7.400€ 750
33.500 kWh4.100 Wp16€ 8.900€ 870
44.000 kWh4.700 Wp18€ 10.000€ 1.000
54.500 kWh5.300 Wp21€ 10.800€ 1.120
65.000 kWh5.900 Wp23€ 11.900€ 1.250
Wil je het aantal benodigde zonnepanelen voor jouw huishouden en de prijs voor een volledige installatie laten berekenen door een vakman? Vraag gratis offertes aan bij erkende installateurs van zonnepanelen.

 

zonnepanelen op tuinhuis

 

Voor- en nadelen

Nog niet zeker of zonnepanelen plaatsen op je tuinhuis de juiste optie is voor jou? We sommen nog even enkele voor- en nadelen voor je op:

 

1. Voordelen

 • De installatie van zonnepanelen op een tuinhuis is veel goedkoper.
 • Wanneer vuil en sneeuw op je zonnepanelen terechtkomen, zal je dat veel sneller opmerken en kunnen opruimen.
 • Het onderhoud van een installatie op een tuinhuis is over het algemeen makkelijker.
 • De zonnepanelen zijn beter gelegen voor de zon.
 • Je hoeft het dak van je huis niet te beschadigen.

 

2. Nadelen

 • Er is een grotere kans op diefstal omdat het dak van je tuinhuis makkelijker te bereiken is.
 • Het dakoppervlak van je tuinhuis is veel kleiner dan van een huis. Je zal dus veel minder zonnepanelen kunnen plaatsen.
 • Zonnepanelen op je tuinhuis kunnen je tuin minder mooi maken.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs