Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen reinigen is noodzakelijk voor de goede werking ervan. Waarom onderhoud noodzakelijk is en hoe je ze correct reinigt, lees je in dit artikel. Een vrijblijvend prijsofferte op maat om uw zonnepanelen te reinigen kan u hier aanvragen.

 

Reinigen zonnepanelenWaarom zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen zijn onderhevig aan weersinvloeden en worden blootgesteld aan vuil. Vogeluitwerpselen, stof, bladeren, mos, etc. kunnen de werking beïnvloeden. In gebieden waar er veel sneeuwt valt en het toch zonnig is, is de impact nog groter.

Het rendement van een zonnepaneel
daalt door de aanwezigheid van vuil en stof. Zonnepanelen regelmatig reinigen is dus noodzakelijk. In de winter regent het meer en volstaat het om ze één keer schoon te maken. In de zomer en lente geef je ze best ongeveer twee onderhoudsbeurten.

 

 

 

Meerwaarde van regelmatig onderhoud

Als je zonnepanelen zeer regelmatig reinigt, dan kan je een extra rendement behalen van 3 %. Zeker als de zonnepanelen een paar jaar niet zijn gepoetst zijn. Hoewel regen kleine vuildeeltjes wegwast, dringt een grondige reiniging zich op na een tijdje. Bovendien moet je ook rekening houden met het risico van hotspots. Hotspots (in de context van zonnepanelen) zijn plaatsen die geen zonne-energie meer kunnen opvangen door bv. de aanwezigheid van vogeluitwerpselen of andere objecten. Goede zonnecellen kunnen dan zorgen voor oververhitting. Op die manier zullen de hotspots blijvende schade aanrichten aan de zonnepanelen. Daarnaast zal het ook lonen om de reiniging uit te besteden aan een professionele firma. De financiële gevolgen van een ernstig ongeval door zelf op het dak te klimmen, zijn groter dan de rekening van een professioneel onderhoud.

 

Onderscheid tussen horizontale en verticale zonnepanelen

Als je zonnepanelen verticaal geplaatst zijn, zal het verlies in rendement hoger zijn. Dat heeft alles te maken met de strings. Vuil stroomt automatisch door naar de onderkant van een paneel. Daardoor zal het vuil bij horizontaal geplaatste zonnepanelen enkel het rendement van één string aantasten: de onderste string. Het rendement van de bovenste strings wordt dus niet aangetast. Zo blijft het rendement van het grootste deel van het zonnepaneel behouden. Bij verticale zonnepanelen loopt het onderste deel van het paneel doorheen de 3 strings. Als je het naar onder gewaaide stof laat liggen op verticale panelen, wordt het rendement van het gehele paneel dus beïnvloed. Door deze plaatsing dien je ze dus regelmatiger schoon te maken.

Verschil reiniging horizontale en verticale zonnepanelen

 

Techniek voor het reinigen van zonnepanelen

Als je dak makkelijk bereikbaar is, kan je ze eventueel zelf reinigen. Doe het vooral in de vroege ochtend of de late namiddag. Doe het dus op momenten waar er weinig zon aanwezig is. Maak ze enkel schoon met niet-agressieve schoonmaakproducten en vermijd schuurmiddelen. Gebruik geen klassieke afwasmiddel, maar een reinigingsproduct speciaal voor zonnepanelen. Deze producten hoef je niet noodzakelijk te gebruiken, maar het kan wel handig zijn. In principe is osmosewater voldoende. Als alternatief kan je ook een tuinslang gebruiken. Gebruik een zachte doek en vermijd schuursponsjes. Sneeuw verwijderen doe je met een telescopische wisser. Gebruik nooit hogedrukreinigers voor de schoonmaak. Het is ten stelligste verboden omdat je het risico loopt dat de glasplaat wordt aangetast. Hieraan zijn natuurlijk risico’s verbonden. Zelf je dak beklimmen is gevaarlijk. Daarnaast loop je ook het gevaar om de zonnepanelen onvoldoende te reinigen. Professionals beschikken over de nodige expertise en hulpmiddelen om je panelen te reinigen op een veilige en efficiënte manier.

Vraag hier info & prijzen bij bedrijven gespecialiseerd in zonnepaneelreiniging.

 

Zonnepanelen professioneel reinigen

 

Zelfreinigende zonnepanelen

Zelfreinigende zonnepanelen zijn een pak duurder dan klassieke zonnepanelen. Deze zonnepanelen zal je net iets minder frequent moeten reinigen. Er zijn systemen op de markt met ingebouwde sproeiers en borstels om het jou makkelijker te maken. Op die manier ben je zeker dat de panelen op elk gegeven moment hun hoogst mogelijke rendement halen.

 

Samenvatting:

  1. Rendement: niet reinigen zorgt voor een daling in het rendement. Reinig je ze regelmatig, dan kan je 3 procent rendement winnen.
  2. Frequentie: reinig zonnepanelen ongeveer 3x per jaar.
  3. Reinigingstechniek: osmosewater met een zachte spons. Geen schuurmiddelen, schuursponzen of hogedrukreinigers.
  4. Professionele hulp: de voordelen van professioneel onderhoud wegen door ten opzichte van de risico’s die je loopt door het zelf te doen.

 

Vraag hier gratis offertes aan voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering die meer opbrengen dan je spaarboekje. Om zeker te zijn van een correcte installatie, werking en kostprijs, doe je er goed aan offertes aan te vragen bij erkende installateurs. Maak nu gebruik van onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van erkende zonnepanelen installateurs.

✓ 3 verschillende & vrijblijvende offertes
✓ Samenwerking met erkende zonnepaneleninstallateurs      
✓ Erkende aannemers = recht op premies & garanties