Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen doe je niet zonder grondige voorbereiding. Het aanbod is uitgebreid waardoor het niet eenvoudig is om de juiste keuze te maken. Hoe ga je hier nu mee aan de slag? Welke zonnepanelen koop je best? Wat is de kostprijs van zonnepanelen? En waarop moet je zeker letten bij de aanschaf? Je leest het in dit artikel en vind ook het antwoord op nog enkele andere veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Zonnepanelen kopen in 4 stappen
Welke zonnepanelen kopen?
Zonnepanelen kopen prijs
TIPS: waarop letten bij aanschaf zonnepanelen?
Veelgestelde vragen zonnepanelen kopen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen zijn een interessante investering. Je kan er je eigen groene stroom mee opwekken, waardoor je geniet van heel wat voordelen:

 • Besparing op energiekosten: met zonnepanelen wek je zelf energie op, energie die dus gratis is. Je bent daarbij ook minder afhankelijk van fluctuerende energieprijzen, omdat je minder stroom moet afnemen van het net.
 • Korte terugverdientijd: zonnepanelen gaan gemiddeld zeker 25 jaar mee, maar je investering heb je doorgaans al binnen 5 à 10 jaar terugverdiend. Hoe hoger het rendement en de opbrengst, hoe korter de terugverdientijd. Zonnepanelen zijn dus een erg duurzame investering.
 • Waardevermeerdering woning: door zonnepanelen te installeren op je dak, verbeter je de EPC-score van je woning. Toekomstige eigenaars moeten dus minder energiekosten betalen. Daardoor is je woning interessanter en stijgt ook de financiële waarde ervan.
 • Milieuvriendelijk: door je eigen groene stroom op te wekken op basis van zonne-energie, verminder je je CO2-uitstoot. Je verbruikt hiervoor namelijk geen fossiele brandstoffen, waardoor er dus ook geen broeikasgassen vrijkomen.

Zonnepanelen plaatsen? Laat de installatie over aan een erkende installateur. Zo geniet je ook van persoonlijk advies, een installatie op maat en een correcte plaatsing. Vergelijk vrijblijvend offertes.

zonnepanelen kopen prijs

 

Zonnepanelen kopen in 4 stappen

Hoe ga je nu aan de slag wanneer je zonnepanelen wil kopen en installeren? We geven hieronder een overzicht van de stappen die je daarbij best neemt:

 1. Offertes aanvragen

  Als eerste stap vraag je best offertes aan bij meerdere erkende installateurs in jouw buurt. Zo kan je verschillende adviezen, prijzen, voorgestelde zonnepanelen, plaatsingstermijnen… vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes vergelijken van installateurs actief in jouw buurt. Start hier je aanvraag.

 2. Plaatsbezoek van de installateur

  Na een eerste contactmoment met de installateur komt deze langs voor een plaatsbezoek. Daarbij inspecteert hij het dak van je woning en controleert de stevigheid van je dakconstructie, de hellingsgraad, de eventuele schaduwinval, de oriëntatie van je dak… Op die manier weet de installateur ook hoeveel zonnepanelen en welk vermogen nodig zijn.

 3. Offertes vergelijken & akkoord geven

  Op basis van de informatie die de installateur tijdens het plaatsbezoek heeft verzameld, maakt deze dan een offerte op. Je kan dan offertes van verschillende installateurs gericht vergelijken. Heb je een voorstel gekozen dat past bij jouw situatie en wensen? Geef dan je akkoord aan de installateur.

 4. Plaatsing van je zonnepanelen

  Wanneer je je akkoord gegeven hebt, spreek je samen met je installateur een datum af voor de plaatsing. Hoe snel de plaatsing kan doorgaan, hangt vooral af van de installateur en de hoeveelheid aanvragen deze krijgt. Op de afgesproken datum komt de installateur dan langs om je zonnepanelen te installeren op een correcte en veilige manier.

 

Welke zonnepanelen kopen?

Als we spreken over zonnepanelen dan gaat het over fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen). Deze zetten zonlicht om in elektriciteit en bestaan in 3 soorten. Elke situatie is anders en maakt dat de ene of andere soort voor jou het meest interessant is. Een overzicht:

 

1. Monokristallijn panelen

Bij monokristallijne zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit 1 kristal. Voor de productie ervan wordt silicium verhit en afgekoeld op gecontroleerde wijze, zodat alle kristallen in dezelfde richting liggen. Dat zorgt voor een hoger rendement van je zonnepaneel. Vooral bij direct zonlicht werkt deze soort zonnepanelen heel efficiënt. De voor- en nadelen nog even op een rij:

 • Hoogste rendement
 • Ideaal voor kleine dakoppervlaktes
 • Ogen mooier
 • Duurder
 • Presteren best bij direct zonlicht: minder interessant in onze regio

 

2. Polykristallijn panelen

Ook polykristallijne zonnepanelen worden gemaakt met silicium. Het verschil met monokristallijne zonnepanelen is dat het silicium na verhitting niet gecontroleerd afgekoeld wordt. Daardoor liggen de kristallen ook niet in dezelfde richting maar door elkaar. Polykristallijne zonnepanelen hebben een lager rendement dan monokristallijne zonnepanelen en worden daardoor steeds minder toegepast. De voor- en nadelen op een rijtje:

 • Presteren best bij indirect zonlicht: interessanter in onze regio
 • Goedkoper
 • Minder hoog rendement dan monokristallijn
 • Blauwe aanschijn
 • Meer dakoppervlak nodig

 

3. Dunne film panelen

Deze soort zonnepanelen hebben geen zonnecellen, maar een fotovoltaïsche laag. De productie van deze zonnepanelen is erg goedkoop, waardoor de aankoopprijs ervan ook lager ligt. Bovendien zijn deze soort panelen ook minder afhankelijk van zonnig weer en presteren ze ook bij bewolking nog goed. Door de verschillende mogelijke afmetingen en formaten, zijn deze panelen ook flexibeler te gebruiken. Een overzicht van de voor- en nadelen:

 • Lage kostprijs
 • Werken goed bij hoge temperaturen
 • Diepzwarte en matte afwerking
 • Ogen strak en mooi
 • Laagste rendement
 • Groot dakoppervlak nodig

 

ALTERNATIEF: hybride zonnepanelen

Naast PV-panelen bestaan er ook hybride zonnepanelen (PVT-panelen). Deze wekken zowel warmte als elektriciteit op. Een hybride zonnepaneel is in principe niets anders dan een zonnecollector waarop een zonnepaneel is gemonteerd. Een hybride zonnepaneel is interessant wanneer je over een gering dakoppervlak beschikt en nog geen zonnecollectoren voor warm water hebt geïnstalleerd.

Het grote voordeel van een hybride systeem is dat je geen aparte zonnepanelen en collectoren hoeft te installeren. Dat scheelt ruimte en ook esthetisch gezien heeft het voordelen omdat je slechts één soort paneel op het dak hebt liggen. Hybride panelen bieden een aantrekkelijk rendement maar de investeringskosten zijn wel vrij hoog.

 

Wanneer kiezen voor hybride zonnepanelen?

 • Bij een gering dakoppervlak
 • Als je zowel warm water als elektriciteit wil opwekken
 • Bij vervanging van een boiler of zonnecollectoren

 

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Wat nu de beste zonnepanelen zijn, hangt af van je persoonlijke situatie, je voorkeuren en je budget. Hou bij je keuze zeker altijd rekening met je dakoppervlak, je budget en je eigen stroomverbruik. Wil je bijvoorbeeld een hoog rendement, maar is het beschikbare dakoppervlakte beperkt? Dan zijn monokristallijne zonnepanelen een goede keuze.

Advies op maat nodig? Een zonnepanelen installateur kan je verder adviseren over het aantal benodigde zonnepanelen, de beste zonnepanelen voor jouw project en het vereiste vermogen. Vind een installateur in jouw buurt.

 

Zonnepanelen kopen prijs

Wat kosten zonnepanelen nu? De prijs voor een zonnepaneel ligt gemiddeld op € 1,40 à 2,50 per Wp. Voor een gemiddelde installatie van 12 panelen van 400 Wp komt dat neer op een totaalprijs van € 6.720 à 12.000 (excl. btw en incl. omvormer en installatie). De totale kostprijs wordt wel bepaald door het type zonnepaneel, de kwaliteit van de omvormer, de bereikbaarheid van je dak, installatiematerialen… In de tabel hieronder geven we enkele richtprijzen voor zonnepanelen installaties:

Aantal personenJaarlijks elektriciteitsverbruikVereist vermogen (kWh/85%)Aantal zonnepanelen (400 Wp)Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. omvormer en plaatsing)
12.500 kWh3.000 Wp7€ 4.000 à 7.000
23.000 kWh3.500 Wp9€ 5.000 à 9.000
33.500 kWh4.100 Wp10€ 5.600 à 10.000
44.000 kWh4.700 Wp12€ 6.700 à 12.000
54.500 kWh5.300 Wp13€ 7.300 à 13.000
65.000 kWh5.900 Wp15€ 8.400 à 15.000

TIP: ben je benieuwd naar de exacte prijs voor jouw zonnepanelen installatie? Vraag dan offertes aan bij installateurs in jouw buurt. Zo krijg je een goed beeld van de gangbare prijzen en kan je een doordachte keuze maken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Druk de aankoopprijs van zonnepanelen met subsidies!

Zowel in Nederland als in België zijn er verschillende subsidies en financiële voordelen waarop je aanspraak maakt wanneer je zonnepanelen laat installeren. In Nederland geniet je bv. van het btw-nultarief, de salderingsregeling, de Energiebespaarlening en lokale subsidies. In België kom je dan weer in aanmerking voor de premie van Fluvius, de Mijn Verbouwlening en het verlaagde btw-tarief.

LET OP: om aanspraak te maken op deze financiële voordelen en subsidies moet je wel samenwerken met een erkende zonnepanelen installateur. Deze kan je bovendien ook helpen bij de aanvraag van de premies. Kom in contact met een installateur in de buurt.

 

 

aanschaf zonnepanelen

 

TIPS: waarop letten bij aanschaf zonnepanelen?

Naast de soort zonnepanelen, het aantal en het vereiste vermogen, zijn er nog een paar andere zaken waar je best rekening mee houdt bij het kopen en vergelijken van zonnepanelen. We geven enkele nuttige tips:

 

TIP 1: ga na of je dak geschikt is

Zonnepanelen kunnen niet zomaar lukraak op elk dak geplaatst worden. Laat daarom altijd even nagaan of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Om er een goed rendement uit te halen, moeten de panelen namelijk voldoende zonlicht kunnen opvangen. Daarvoor is de hellingshoek en oriëntatie erg belangrijk. In België en Nederland is de ideale hellingshoek 30° tot 40°. Verder kan je zonnepanelen het beste richten naar het zuiden (zuidoost of zuidwest is ook mogelijk). Een andere oriëntatie of hellingsgraad is mogelijk maar is minder gunstig en levert per vierkante meter minder energie. Controleer tot slot ook of je dakconstructie stevig genoeg is om de installatie te kunnen dragen.

 

TIP 2: controleer de garantieregeling

De garantie is uiteraard een belangrijk onderdeel van je aankoop, want zonnepanelen aanschaffen vraagt toch een investering. Dus sta je best toch ook maar even stil bij de garantievoorwaarden. Een overzicht:

 • Wettelijke garantie: komen er gebreken aan het licht binnen de 2 jaar na de plaatsing, dan heb je recht op gratis herstelling of vervanging van de panelen en/of omvormer. Je hebt steeds 2 maanden de tijd om een defect te melden van zodra je het hebt vastgesteld. Vanaf 6 maanden na de plaatsing moet je wel zelf aantonen dat het gebrek al bestond op het ogenblik van de levering. Kortom: wees waakzaam en inspecteer je installatie grondig meteen na installatie!
 • Fabrieksgarantie: meestal bieden bedrijven ook een fabrieksgarantie aan. Dat kan gaan van 10 jaar op de panelen tot 5 à 10 jaar op de omvormer. Zoek zeker een leverancier die 10 jaar geeft op de omvormer want deze vervangen kan meer dan € 2.000 kosten. Of probeer extra garantietermijn te onderhandelen.
 • Installatiegarantie: sommige bedrijven geven extra garantie op de plaatsing van je installatie, meer specifiek op de lekdichtheid van het deel van het dak waar je panelen staan. Dit is een belangrijke en misschien wel noodzakelijke, aanvullende garantie. Denk er zeker aan tijdens de onderhandelingen!

 

TIP 3: laat je elektriciteitskast indien nodig aanpassen

Bij de installatie van zonnepanelen moet je je omvormer koppelen aan je meterkast. Het is daarbij belangrijk dat de meterkast het vermogen van je omvormer aankan en dat je omvormer op een vrije groep wordt aangesloten. Is er geen vrije groep beschikbaar? Dan zal je een extra groep moeten laten maken in je meterkast om overbelasting te vermijden. Meer informatie over je eigen meterkast en de capaciteit van je aansluiting kan je vinden op de factuur van je energieleverancier of bij je netbeheerder.

 

TIP 4: kies het juiste vermogen voor je zonnepanelen installatie

Tot slot is het belangrijk om zowel voor je zonnepanelen als voor je omvormer het juiste vermogen te kiezen. Het vermogen van je zonnepanelen hangt vooral af van je eigen stroomverbruik. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen is een installatie met een vermogen van 4.706 Wp bijvoorbeeld geschikt. Het vermogen van je omvormer mag dan weer iets lager liggen dan dat van je zonnepanelen. Een installateur kan het nodige vermogen voor je zonnepanelen en je omvormer berekenen op basis van jouw situatie en de mogelijkheden. Laat het vermogen berekenen door een vakman.

 

Veelgestelde vragen zonnepanelen kopen

Heb je nog vragen over PV-panelen kopen? Neem dan zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Hoeveel bedraagt de besparing met zonnepanelen?

  Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (WP). Tegenwoordig bedraagt het vermogen van de meeste panelen 300 tot 400 Wattpiek. Per jaar zal een paneel ongeveer 850 tot 900 uur stroom leveren op maximaal vermogen.

  Met een zonnepaneel van 400Wp kan je per jaar gemiddeld 400 x 850 = 340 Kilowattuur aan elektriciteit produceren. Bij een huidige gemiddelde energieprijs van € 0,30 per kWh komt dat neer op een opbrengst van € 102 per jaar per zonnepaneel. Indien je 12 zonnepanelen hebt geïnstalleerd, kan je dus zo’n € 1.224 per jaar besparen aan elektriciteitskosten. • Zijn er ook onderhoudskosten wanneer ik zonnepanelen koop?

  Zonnepanelen kopen betekent ook dat er onderhoud komt bij kijken. Vaak gaat het dan om kosten voor vervanging van de omvormer. De omvormer is namelijk het meest slijtagegevoelige onderdeel in het systeem en de levensduur ervan is korter dan die van de panelen. Een omvormer gaat gemiddeld 10 tot 12 jaar mee en moet dan vervangen worden.

  De zonnepanelen zelf hebben weinig onderhoud nodig. Het volstaat om ze éénmaal per jaar schoon te maken met water en indien nodig wat reinigingsmiddel. Je kan dan ook meteen controleren of de panelen nergens beschadigd zijn. Ga je liever niet zelf het dak op? Dan is het verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten. Het hele systeem wordt dan periodiek geïnspecteerd. • Kan je zonnepanelen op een plat dak plaatsen?

  Ja, zonnepanelen kopen voor een plat dak is perfect mogelijk. Om een juiste hellingshoek te bereiken worden de panelen in een verstelbaar frame geplaatst. Daarbij is het belangrijk dat de panelen niet in elkaars schaduw komen te liggen en dus niet te dicht naast elkaar geplaatst worden.

  Het frame waaraan de panelen zijn gemonteerd wordt meestal niet aan het dak zelf bevestigd maar verzwaard met betonstenen. De dakbedekking hoeft dan niet doorboord te worden waardoor de kans op lekkage minimaal is. Vastschroeven van het frame is wel mogelijk en fabrikanten hanteren soms ook andere methoden om de panelen stormvast op een plat dak te bevestigen. • Kan ik zonnepanelen kopen en zelf plaatsen?
  Als je de nodige technische kennis hebt, kan je zelf zonnepanelen kopen en installeren. Je betaalt dan geen arbeidskosten, maar er is wel een groter risico op fouten en bovendien geniet je niet van garantieregelingen en financiële voordelen. Daarom is het aangeraden om een erkende installateur in te schakelen voor de plaatsing van je zonnepanelen. Deze koopt de zonnepanelen dan ook meteen aan en kan ze op een veilige en correcte manier installeren. Bovendien geniet je met een vakman ook van advies op maat, kwaliteitsvolle zonnepanelen en financiële voordelen.


 • Waar zonnepanelen kopen?
  Als je van plan bent om zelf met je installatie aan de slag te gaan, kan je online losse zonnepanelen kopen. Sommige installateurs verkopen ook zonnepanelen samen met al het nodige materiaal om de installatie zelf te plaatsen. Het is echter wel aangeraden om de volledige installatie over te laten aan een expert. Deze koopt dan de zonnepanelen aan en installeert ze volgens de regels van de kunst. Zo hoef jij zelf niet op zoek te gaan naar de geschikte zonnepanelen. Vergelijk vrijblijvend offertes.


 • Waar kan ik goedkope zonnepanelen kopen?
  Als je zonnepanelen koopt, is het budget een belangrijke factor. Het is echter geen goed idee om alleen naar de prijs van de zonnepanelen te kijken of zomaar voor de goedkoopste PV-installatie te gaan. Een goede kwaliteit is namelijk erg belangrijk om je investering snel terug te verdienen. Er zijn wel een aantal manieren waarop je bij je aankoop kan besparen. Kies bijvoorbeeld het juiste vermogen en het juiste aantal zonnepanelen, zorg voor een optimale oriëntatie en hellingshoek, maak gebruik van subsidies en kies een installateur in jouw buurt. Via het offerteformulier hieronder brengen we je in contact met 2 à 3 installateurs actief in jouw regio:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs