Zonnepanelen kopen: tips

Tegenwoordig is het aanbod aan zonnepanelen vrij uitgebreid waardoor het soms lastig kan zijn om een goede keuze te maken. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende systemen en waar je op moet letten bij de aankoop van zonnepanelen.

 

soorten-zonnepanelenWelke soorten zonnepanelen zijn er?

Wanneer je zonnepanelen gaat kopen dan zul je als eerste moeten bepalen welk type paneel voor jouw situatie het meest geschikt is. Wanneer je slechts over een klein dakoppervlak beschikt kun je het beste voor een systeem kiezen met een hoog rendement per vierkante meter. Monokristallijn panelen bieden over het algemeen het beste resultaat. Ze zijn wat duurder in aanschaf dan polykristallijn zonnepanelen maar door het hogere rendement per vierkante meter kun je volstaan met minder zonnepanelen waardoor je ook op een klein dak goede resultaten kunt bereiken. Dunne film zonnepanelen zijn in de regel niet interessant voor consumententoepassingen omdat het rendement per vierkante meter te laag is.
Benieuwd naar welke zonnepanelen het interessants zijn voor jouw woning? Via zonne-paneel.net kan je in contact komen met aannemers, gespecialiseerd in zonnepanelen.  Vraag hen hier gratis & vrijblijvend naar info en prijzen op maat.

 

Diversiteit van hybride zonnepanelen

Met hybride zonnepanelen (PVT panelen) kun je zowel warmte als elektriciteit opwekken. Een hybride zonnepaneel is in principe niets anders dan een zonnecollector waarop een zonnepaneel is gemonteerd. Een hybride zonnepaneel kan interessant zijn wanneer je over een gering dakoppervlak beschikt en nog geen zonnecollectoren ten behoeve van warm water hebt geïnstalleerd. Het grote voordeel van een hybride systeem is dat je geen aparte zonnepanelen en collectoren hoeft te installeren. Dat scheelt ruimte en ook esthetisch gezien heeft het voordelen omdat je slechts één soort paneel op het dak hebt liggen. Hybride panelen bieden een aantrekkelijk rendement maar de investeringskosten zijn vrij hoog (€ 8000 tot € 16000).

Wanneer is een hybride systeem interessant?

  • Wanneer je beschikt over een gering dakoppervlak.
  • Wanneer je zowel warm water als elektriciteit wil opwekken.
  • Wanneer er ook in de zomer voldoende waterbehoefte is (belangrijk in verband met koeling van de panelen. Een betere koeling leidt tot een hoger rendement).
  • Bij vervanging van een boiler of zonnecollectoren.

 

Kan je zonnepanelen op een plat dak plaatsen?

Ook op een plat dak kun je zonnepanelen plaatsen. Om een juiste hellingshoek van 30° tot 40° te bereiken worden de panelen in een verstelbaar frame geplaatst. Bij plaatsing op een plat dak dient men er wel rekening mee houden dat de panelen niet in elkaars schaduw komen te liggen. Ze mogen dan ook niet te dicht naast elkaar geplaatst worden. Het frame waaraan de panelen zijn gemonteerd wordt meestal niet aan het dak zelf bevestigd maar verzwaard met betonstenen. De dakbedekking hoeft dan niet doorboord te worden waardoor de kans op lekkage minimaal is. Vastschroeven van het frame is overigens wel mogelijk en fabrikanten hanteren soms ook andere methoden om de panelen stormvast op een plat dak te bevestigen.

zonnepanelen op plat dak

 

De prijs van zonnepanelen

De totale kostprijs van een systeem met zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnepaneel, de kwaliteit van de omvormer, installatiematerialen en eventuele extra kosten. Voor een standaard systeem met 10 panelen van 250 Wp moet je rekenen op een kostprijs van 4500 tot 5000 euro (inclusief plaatsing, installatiematerialen en omvormer).

Benieuwd naar de prijs van zonnepanelen op maat van jouw woning? Via deze gratis offertedienst kan je vrijblijvend prijzen op maat aanvragen.

 

De terugverdientijd van zonnepanelen

Het is lastig om exact te bepalen in hoeveel tijd je de investering hebt terugverdiend. Er zijn immers meerdere factoren die een rol spelen zoals: onderhoudskosten, weersomstandigheden en de elektriciteitsprijs. Gemiddeld genomen bedraagt de terugverdientijd van een systeem met zonnepanelen acht tot twaalf jaar. Er zijn fabrikanten die adverteren met lagere terugverdientijden maar deze kun je maar beter met een korreltje zout nemen. Vaak gaat men uit van erg rooskleurige scenario’s waarbij geen rekening wordt gehouden met bijkomende kosten zoals kosten voor defecte onderdelen die vervangen moeten worden (denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een nieuwe omvormer).

 

Hoeveel zonnepanelen kopen?

Een gemiddeld huishouden met vier personen gebruikt per jaar ongeveer 4500 kWh aan elektriciteit. Indien je volledig zelfvoorzienend wil zijn heb je in dit geval 4500/0.85 = 5294 Wattpiek aan zonnepanelen nodig. Dat zijn 21 panelen van 250 Wp. Het aantal benodigde zonnepanelen kun je dus berekenen door de totale energiebehoefte te delen door het aantal zonne-uren (850 à 900 uur per jaar).

 

Waarop letten bij plaatsing?

Zonnepanelen kunnen niet zomaar lukraak op elk dak geplaatst worden. Indien je er voldoende rendement mee wil behalen tenminste, want het rendement van een zonnepaneel is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die erop schijnt. Om zoveel mogelijk zonlicht op te kunnen vangen moet het paneel onder de juiste hellingshoek worden geplaatst. In België en Nederland komt dit neer op een hellingshoek van 30° tot 40°. Indien je zonnepanelen gaat kopen is het verder van belang dat let op de juiste oriëntatie. Zonnepanelen kun je het beste richten naar het zuiden (zuidoost of zuidwest is ook mogelijk). Een andere oriëntatie of hellingsgraad is wel mogelijk maar is minder gunstig en levert per vierkante minder minder energie op waardoor de terugverdientijd van het systeem erg lang wordt.

plaatsen zonnepanelen

 

Onderhoudskosten

Bij het kopen van zonnepanelen kun je ook letten op de te verwachten onderhoudskosten. Vaak gaat het dan om kosten voor vervanging van de omvormer. De omvormer is namelijk het meest slijtagegevoelige onderdeel in het systeem en de levensduur ervan is korter dan die van de panelen. Een omvormer gaat gemiddeld 10 tot 12 jaar mee en moet dan vervangen worden. De zonnepanelen zelf hebben geen onderhoud nodig. Het volstaat om ze éénmaal per jaar schoon te maken met water en indien nodig wat reinigingsmiddel. Je kunt dan ook gelijk controleren of de panelen nergens beschadigd zijn. Ga je liever niet zelf het dak op dan is het verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten. Het hele systeem wordt dan periodiek geïnspecteerd.

 

Opbrengst zonnepaneel

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren:

1. De soort: een monokristallijn, polykristallijn of hybride paneel
2. Het vermogen
3. Locatie: in het westen van het land zul je vanwege de hogere zoninstraling meer energie opwekken dan in het oosten.
4. Hellingshoek en oriëntatie: zuidelijke oriëntatie en een hellingshoek van 30 tot 40 graden brengt het meeste op.
5. Temperatuur van de panelen: hogere interne temperaturen leiden tot een lagere opbrengst. Hoe beter het paneel gekoeld is, des te hoger is het rendement.
6. Aanwezigheid van schaduwen: schaduwen van bomen, dakkapellen en andere gebouwen leiden tot een lagere opbrengst.

 

Vermogen van de panelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (WP). Tegenwoordig bedraagt het vermogen van de meeste panelen 200-250 Wattpiek. Aangezien de zon niet altijd schijnt zullen de panelen niet elke dag op vol vermogen energie leveren. Per jaar zal een paneel ongeveer 850 tot 900 uur stroom leveren op maximaal vermogen. Met een zonnepaneel van 200WP kun je per jaar gemiddeld 200×850 = 170 Kilowattuur aan elektriciteit produceren. Bij een energieprijs van €0.23 per kWh. komt dat neer op een opbrengst van €39,- per jaar per zonnepaneel. Indien je 20 zonnepanelen hebt geïnstalleerd dan kun je dus zo’n € 785 per jaar besparen aan elektriciteitskosten.