Zonnepanelen kopen: Prijzen & Tips

Zonnepanelen kopen doe je niet zonder grondige voorbereiding. Het aanbod is uitgebreid waardoor het niet eenvoudig is om de juiste keuze te maken. Wat is de kostprijs van zonnepanelen? Welke soorten zijn er? En welke garantie krijg ik op mijn zonnepanelen? Ontdek het hier!

Ga snel naar: Soorten zonnepanelenGarantieInstallatieOnderhoud

 

Zonnepanelen kopen: wat kost dat?

De totale kostprijs van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnepaneel, de kwaliteit van de omvormer, installatiematerialen en eventuele extra kosten. Voor een standaard systeem met 10 panelen van 250 Wp moet je rekenen op een kostprijs van 4.500 tot 5.000 euro (inclusief plaatsing, installatiematerialen en omvormer).

Een rendabel zonnepanelensysteem voor een gezin van 4 personen vereist ongeveer 18 zonnepanelen. Dat kost je om en bij de € 10.000. Daartegenover staat wel dat je jaarlijks ongeveer € 1.000 bespaart. Op 10 jaar tijd is je investering dus terugverdiend. Aangezien zonnepanelen doorgaans een levensduur van 25 jaar hebben, is zonnepanelen kopen zeker een interessante investering.

 

Aantal personenJaarlijks energieverbruikVereist vermogen (kWh/85%)Aantal zonnepanelenRichtprijs (incl. btw, installatie, omvormer)Besparing/jaar (energieprijs €0,25/kWh)
12.500 kWh3.000 Wp12€ 6.200€ 630
23.000 kWh3.500 Wp14€ 7.400€ 750
33.500 kWh4.100 Wp16€ 8.900€ 870
44.000 kWh4.700 Wp18€ 10.000€ 1.000
54.500 kWh5.300 Wp21€ 10.800€ 1.120
65.000 kWh5.900 Wp23€ 11.900€ 1.250
Wil je het aantal benodigde zonnepanelen voor jouw huishouden en de prijs voor een volledige installatie laten berekenen door een vakman? Vraag gratis offertes aan bij erkende installateurs van zonnepanelen.

 

Wat brengt het mij op?

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (WP). Tegenwoordig bedraagt het vermogen van de meeste panelen 200 tot 250 Wattpiek. Per jaar zal een paneel ongeveer 850 tot 900 uur stroom leveren op maximaal vermogen.

Met een zonnepaneel van 250Wp kan je per jaar gemiddeld 250 x 850 = 212,5 Kilowattuur aan elektriciteit produceren. Bij een energieprijs van € 0,25 per kWh komt dat neer op een opbrengst van € 53 per jaar per zonnepaneel. Indien je 20 zonnepanelen hebt geïnstalleerd dan kan je dus zo’n € 1.050 per jaar besparen aan elektriciteitskosten.

 

Soorten zonnepanelen

Als we spreken over zonnepanelen dan gaat het over fotovoltaïsche zonnepanelen (FV-panelen). Deze zetten zonlicht om in elektriciteit en bestaan in 3 soorten. Elke situatie is anders en maakt dat de ene of andere soort voor jou het meest interessant is. Een overzicht:

 

1. Monokristallijn panelen

+ Hoogste rendement

+ Ideaal voor kleine dakoppervlaktes

+ Ogen mooier

Duurder

Presteren best bij direct zonlicht: minder interessant in onze regio

 

2. Polykristallijn panelen

+ Presteren best bij indirect zonlicht: interessanter in onze regio

+ Goedkoper

Minder hoog rendement dan monokristallijn

Blauwe aanschijn

Meer dakoppervlak nodig

 

3. Dunne film panelen

+ Lage kostprijs

+ Werken goed bij hoge temperaturen

+ Diepzwart en matte afwerking

+ Ogen strak en mooi

Laagste rendement

Groot dakoppervlak nodig

Benieuwd naar welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw woning? Ontvang hier vrijblijvend advies op maat van een erkend vakman in je buurt!

 

zonnepanelen kopen

 

Hybride zonnepanelen

Naast FV-panelen bestaan er ook hybride zonnepanelen (PVT-panelen). Deze wekken zowel warmte als elektriciteit op. Een hybride zonnepaneel is in principe niets anders dan een zonnecollector waarop een zonnepaneel is gemonteerd. Een hybride zonnepaneel is interessant wanneer je over een gering dakoppervlak beschikt en nog geen zonnecollectoren voor warm water hebt geïnstalleerd.

Het grote voordeel van een hybride systeem is dat je geen aparte zonnepanelen en collectoren hoeft te installeren. Dat scheelt ruimte en ook esthetisch gezien heeft het voordelen omdat je slechts één soort paneel op het dak hebt liggen. Hybride panelen bieden een aantrekkelijk rendement maar de investeringskosten zijn vrij hoog (€ 8.000 tot € 16.000).

 

Wanneer is een hybride systeem interessant?

  • Bij een gering dakoppervlak
  • Als je zowel warm water als elektriciteit wil opwekken
  • Bij vervanging van een boiler of zonnecollectoren

 

Zonnepanelen kopen: wat met de garantie?

De garantie is uiteraard een belangrijk onderdeel van je aankoop, want zonnepanelen kopen betekent toch een forse investering. Dus sta je best toch ook maar even stil bij de garantievoorwaarden. Een kort overzicht:

 

1. Wettelijke garantie

Komen er gebreken aan het licht binnen de 2 jaar na de plaatsing, dan heb je recht op gratis herstelling of vervanging van de panelen en/of omvormer. Je hebt steeds 2 maanden de tijd om een defect te melden van zodra je het hebt vastgesteld.

Na 6 maanden wordt je positie wel zwakker. Vanaf dan moet je zelf aantonen dat het gebrek al bestond op het ogenblik van de levering. Kortom: wees waakzaam en inspecteer je installatie grondig meteen na installatie!

 

2. Fabrieksgarantie

Meestal bieden bedrijven ook nog een commerciële fabrieksgarantie aan. Dat kan gaan van 10 jaar op de panelen tot 5 à 10 jaar op de omvormer. Tip: zoek een leverancier die 10 jaar geeft op de omvormer want die vervangen kan meer dan € 2.000 kosten. Of probeer extra garantietermijn te onderhandelen.

 

3. Installatiegarantie

Sommige bedrijven geven extra garantie op de plaatsing van je installatie, meer specifiek op de lekdichtheid van het deel van het dak waar je panelen staan. Dit is een belangrijke en misschien wel noodzakelijke, aanvullende garantie. Denk er zeker aan tijdens de onderhandelingen!

 

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen kunnen niet zomaar lukraak op elk dak geplaatst worden. Indien je er voldoende rendement mee wil behalen tenminste, want het rendement van een zonnepaneel is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die erop schijnt. Om zoveel mogelijk zonlicht op te kunnen vangen moet het paneel onder de juiste hellingshoek worden geplaatst. In België en Nederland komt dit neer op een hellingshoek van 30° tot 40°.

Indien je zonnepanelen gaat kopen is het verder van belang dat je let op de juiste oriëntatie. Zonnepanelen kan je het beste richten naar het zuiden (zuidoost of zuidwest is ook mogelijk). Een andere oriëntatie of hellingsgraad is mogelijk maar is minder gunstig en levert per vierkante minder minder energie op waardoor de terugverdientijd van het systeem langer wordt.

 

Kan je zonnepanelen op een plat dak plaatsen?

Ja, dat kan. Om een juiste hellingshoek van 30° tot 40° te bereiken worden de panelen in een verstelbaar frame geplaatst. Bij plaatsing op een plat dak dient men er wel rekening mee houden dat de panelen niet in elkaars schaduw komen te liggen. Ze mogen dan ook niet te dicht naast elkaar geplaatst worden. Het frame waaraan de panelen zijn gemonteerd wordt meestal niet aan het dak zelf bevestigd maar verzwaard met betonstenen.

De dakbedekking hoeft dan niet doorboord te worden waardoor de kans op lekkage minimaal is. Vastschroeven van het frame is overigens wel mogelijk en fabrikanten hanteren soms ook andere methoden om de panelen stormvast op een plat dak te bevestigen. Lees hier alles over zonnepanelen op een plat dak.

 

Zonnepanelen op plat dak

 

Onderhoudskosten

Zonnepanelen kopen betekent ook dat er onderhoud komt bij kijken. Vaak gaat het dan om kosten voor vervanging van de omvormer. De omvormer is namelijk het meest slijtagegevoelige onderdeel in het systeem en de levensduur ervan is korter dan die van de panelen. Een omvormer gaat gemiddeld 10 tot 12 jaar mee en moet dan vervangen worden.

De zonnepanelen zelf hebben geen onderhoud nodig. Het volstaat om ze éénmaal per jaar schoon te maken met water en indien nodig wat reinigingsmiddel. Je kan dan ook meteen controleren of de panelen nergens beschadigd zijn. Ga je liever niet zelf het dak op? Dan is het verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten. Het hele systeem wordt dan periodiek geïnspecteerd.

 

 

Vraag hier gratis offertes aan voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering die meer opbrengen dan je spaarboekje. Om zeker te zijn van een correcte installatie, werking en kostprijs, doe je er goed aan offertes aan te vragen bij erkende installateurs. Maak nu gebruik van onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van erkende zonnepanelen installateurs.

✓ 3 verschillende & vrijblijvende offertes
✓ Samenwerking met erkende zonnepaneleninstallateurs      
✓ Erkende aannemers = recht op premies & garanties