Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen balkon

Wist jij dat het mogelijk is om zonnepanelen op je balkon te laten installeren? Woon je dus op een appartement, is je dak niet geschikt of vind je een volledige zonnepanelen-installatie een te grote investering? Dan is een zonnepanelen balkon een mogelijke oplossing. Benieuwd naar meer? Ontdek in dit artikel alles over de voor- en nadelen, de onderdelen, de prijs en enkele veelgestelde vragen!

Ga snel naar:
Zonnepanelen balkon: voor- en nadelen
Hoeveel kosten zonnepanelen op je balkon?
Zonnepanelen balkon: onderdelen
FAQ: enkele veelgestelde vragen
Kom in contact met erkende installateurs!

 

 

Wanneer zonnepanelen op mijn balkon plaatsen?

In sommige gevallen is het niet mogelijk om zonnepanelen op de reguliere manier te plaatsen. Je balkon kan dan eventueel voor een tussenoplossing zorgen. Hieronder vind je enkele situaties waarin een balkon met zonnepanelen rendabel kan zijn:

 • Je woont op een appartement: als je op een appartement woont, heb je doorgaans geen eigen dak maar beschik je wel over een balkon. Dat laat het toe om met enkele zonnepanelen toch duurzame energie op te wekken. Let wel op: dat is niet overal toegestaan. Ga dus zeker na wat de regels zijn in jouw situatie.
 • Het is geen mogelijkheid op je dak: is je dak te klein? Wil je de uitstraling van je woning niet verpesten? Of heb je een alternatieve dakstructuur waar geen zonnepanelen op passen? Dan kan je ze in de meeste gevallen perfect aan je balkon hangen.
 • Je vindt het een te grote investering: een volledige zonnepanelen-installatie is een heuse investering. Daarom kan je kiezen voor zonnepanelen op je balkon. Die zorgen ervoor dat je tegen een kleinere prijs toch groene energie kan opwekken.
 • Je verhuist regelmatig: zonnepanelen op je balkon zijn doorgaans gemakkelijk te verplaatsen en mee te nemen. Ben je iemand die regelmatig verhuist? Dan is dit type zonnepanelen ideaal om te installeren, waar je ook verblijft.

Wil jij graag zonnepanelen op je balkon laten plaatsen? Dan kan je steeds de hulp van een erkende installateur inschakelen. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met vakbedrijven!

balkon met zonnepanelen

 

Zonnepanelen balkon: voor- en nadelen

Intussen zijn de talrijke voordelen van zonnepanelen meer dan bekend. Laat je echter zonnepanelen op je balkon plaatsen? Dan kan je genieten van enkele extra voordelen. Lees hieronder meer over de min- en pluspunten van een zonnepanelen balkon:

 • Slechts beperkte ruimte nodig: je balkon hoeft absoluut niet groot te zijn om er zonnepanelen op te installeren. Doorgaans kiezen eigenaars van een appartement ervoor om twee verticale zonnepanelen te plaatsen. Op die manier maak je optimaal gebruik van de ruimte die je hebt.
 • Eenvoudige plaatsing: omdat het een kleinere installatie betreft, is de plaatsing relatief eenvoudig. In België is het verboden, maar in Nederland is het zelfs mogelijk om je balkon zonnepanelen met stekker via het stopcontact te installeren. Dat noemen ze het plug-and-play-systeem.
 • Kleine investering: het prijskaartje van een volledige zonnepanelen-installatie kan hoog oplopen. Bij een zonnepanelen balkon gaat het om een kleine installatie met minder zonnepanelen. Dat wil dus ook zeggen: een lagere prijs voor je installatie en de plaatsing ervan.
 • Zelfde voordelen als standaard zonnepanelen: uiteraard hebben zonnepanelen op je balkon dezelfde voordelen als op je dak. Zo geniet je van zelf opgewekte duurzame energie, ben je minder afhankelijk van schommelende energieprijzen, zorg je voor een waardevermeerdering van je pand, …

 

 • Niet altijd toegestaan: het is niet in alle gevallen mogelijk om zonnepanelen op je balkon te plaatsen. Je moet rekening met de wetgeving hieromtrent. Woon je in een appartement? Dan moet je ook de afspraken met je medebewoners of de Vereniging van Eigenaars (VvE) naleven.
 • Minder mogelijkheden: als je zonnepanelen op je balkon laat plaatsen heb je doorgaans iets minder mogelijkheden dan op je dak. Zo is het bv. minder rendabel als je balkon niet zuidelijk georiënteerd is. Ook moet je rekening houden met de draagcapaciteit van de reling.

Hoeveel kosten zonnepanelen op je balkon?

Doorgaans betaal je voor twee zonnepanelen van 330 Wp zo’n € 600 à 1.400 (excl. btw & incl. plaatsing). Het exacte prijskaartje van zonnepanelen voor je balkon hangt wel af van heel wat factoren. Zo speelt de capaciteit van de installatie een rol, maar ook de hoeveelheid zonnepanelen, de kwaliteit, de omvormer, …

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je benieuwd naar hoeveel zonnepanelen op jouw balkon kosten? Kom dan hier gratis en vrijblijvend in contact met erkende vakbedrijven actief in je buurt!

 

zonnepanelen balkon

 

Zonnepanelen balkon: onderdelen

Hoe ziet zo’n zonnepanelen balkon eruit? De installatie van zonnepanelen op je balkon is meestal eenvoudiger dan wanneer je ze op je dak laat plaatsen. Hieronder bespreken we kort welke onderdelen je in je zonnepanelen set mag verwachten:

 1. Zonnepanelen

  Doorgaans kiezen professionals voor een installatie op je balkon voor dunne film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen is lichter en flexibeler. Daarom zijn ze ideaal om op een balkon te installeren. Bovendien zijn dunne film zonnepanelen zwart en zorgen ze dus voor een mooiere uitstraling dan andere soorten.

 2. Omvormer

  Een omvormer zet de gelijkstroom van je zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom. Bij kleine installaties zoals op je balkon opteren experts meestal voor micro-omvormers achter elk paneel omdat die een lagere opstartspanning hebben dan standaard omvormers.

 3. Montagesysteem

  Uiteraard is er ook een montagesysteem voorzien om je zonnepanelen aan je balkon te bevestigen. Hoe dat systeem eruit ziet, verschilt van fabrikant tot fabrikant. Doorgaans vind je in je installatieset de benodigde haken, railings en kabels om de plaatsing tot een goed einde te brengen.

 

Zonnepanelen op je balkon? Laat je bijstaan door een professional!

De installatie van zonnepanelen op je balkon verloopt doorgaans eenvoudiger dan op je dak. Toch is het handig om een professional in te schakelen. Het is namelijk essentieel om je zonnepanelen degelijk te installeren voor een optimale werking. Bovendien heb je dan steeds een aanspreekpunt voor al je vragen.

Ben jij op zoek naar een installateur om je zonnepanelen balkon te plaatsen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Kom gratis en vrijblijvend in contact met vaklui in jouw buurt!

 

FAQ: enkele veelgestelde vragen

Ben je niet zeker of zonnepanelen op je balkon de beste keuze zijn in jouw situatie? Dan kan je met al je vragen terecht bij onze erkende installateurs. In de tussentijd vind je hieronder al het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Zijn zonnepanelen op een balkon rendabel?
  Hoewel zonnepanelen op je balkon minder zullen opbrengen dan op je dak, kan zo’n installatie nog steeds rendabel zijn. Door de kleine investeringskost heb je de installatie bovendien na ongeveer 6 jaar terugverdiend. Daarnaast hebben factoren als oriëntatie en schaduwval ook een essentiële invloed op het bepalen van de opbrengst van je zonnepanelen.


 • Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op een balkon?
  In Nederland is een balkoncentrale voor zonnepanelen niet vergunningsplichtig, tenzij je in een monumentaal pand woont. Maar je checkt best ook eens de regels van je huurwoning of bij de Vereniging van Eigenaars (VvE). In België is een plug-and-playsysteem alvast verboden.


 • Bestaan er zonnepanelen voor je balkon met een accu?
  Er zijn al mobiele zonnepanelen op de markt die je ook aan een accu kan koppelen. Op die manier kan je groene stroom opslaan en later gebruiken. Het is perfect mogelijk om die modellen aan je balkon te hangen.


 • Kan ik de montage van de zonnepanelen op mijn balkon zelf?
  In theorie kan je de montage van je zonnepanelen op je balkon zelf doen. Toch is dat niet aangeraden. Het is essentieel dat je de zonnepanelen correct installeert voor een optimale werking. Als je hiermee geen ervaring hebt, is een foutje snel gebeurd. Bovendien geniet je met een professional ook van gericht advies en kwalitatieve materialen.


 • Waar hou ik best rekening mee bij de installatie?
  Het is belangrijk om met enkele factoren rekening te houden vooraleer je zonnepanelen op je balkon installeert. Hoe is de oriëntatie van je balkon? Is dat niet zuidelijk? Dan kan je doorgaans op een mindere opbrengst rekenen. Kan je de zonnepanelen in een bepaalde hellingsgraad hangen? Bevindt er zich schaduwval op je balkon? Al deze zaken bepalen uiteindelijk hoe rendabel je zonnepanelen balkon is.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs