Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen zelf plaatsen

Zonnepanelen zelf plaatsen: is dat een goed idee of niet? Om arbeidskosten uit te sparen, bestaan er pakketten om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wat zijn nu de belangrijkste aandachtspunten bij zelf zonnepanelen plaatsen? En wegen die uitgespaarde plaatsingskosten op tegen de mogelijke risico’s van doe-het-zelven? We zetten het voor je op een rij in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe zonnepanelen zelf plaatsen?
Tips zonnepanelen plaatsen op plat / schuin dak
Zonnepanelen zelf plaatsen prijs
Aandachtspunten zonnepanelen zelf leggen
Veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Mag je zelf zonnepanelen plaatsen?

Ja, zelf zonnepanelen plaatsen is toegelaten en zeker mogelijk wanneer je hiervoor de nodige kennis en expertise hebt. Heb je geen kennis over de plaatsing van zonnepanelen? Dan is het toch aangewezen om een professionele installateur in te schakelen. Zonnepanelen op je dak installeren is namelijk geen eenvoudige klus. Bovendien houdt de plaatsing ook risico’s in voor je veiligheid en moet je sowieso je installatie laten keuren door een erkende keurder. Wat de beste optie is, hangt dus af van jouw situatie maar je kan zonnepanelen zowel laten plaatsen als zelf plaatsen.

zonnepanelen zelf plaatsen schuin dak

 

Hoe zonnepanelen zelf plaatsen?

Ben je een ervaren klusser en wil je zelf zonnepanelen leggen? Dan ga je best als volgt te werk:

 1. Stel een legplan op

  Een goed legplan is de basis voor je doe het zelf zonnepanelen-installatie. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je elektriciteitsverbruik te dekken? En waar moeten ze precies liggen voor een optimaal rendement (oriëntatie, schaduw, …)? Daarnaast onderzoek je welke draagstructuur, omvormer en bekabeling je best kan gebruiken.

 2. Installeer de draagstructuur

  Vervolgens ga je aan de slag met het bevestigen van de draagstructuur. Het is erg belangrijk dat je de draagstructuur correct en met de juiste hellingsgraad installeert. Daarna kan je de zonnepanelen bevestigen. Gaat het om een plat dak? Zorg dan voor voldoende ballast zodat de zonnepanelen niet wegwaaien bij stormweer.

 3. Plaats de omvormer

  Het is belangrijk dat de afstand tussen je zonnepanelen en de omvormer niet te groot is. Vandaar dat de omvormer vaak op zolder geplaatst wordt. Het is ook belangrijk dat de omvormer op een plek hangt waar het toestel makkelijk zijn warmte kwijt kan.

 4. Sluit de bekabeling aan

  De laatste stap is het aansluiten van de bekabeling. Je sluit eerst de zonnepanelen aan op de omvormer. Dan kan je daarna de omvormer aansluiten op je elektriciteitskast.

Zonnepanelen kopen en zelf plaatsen of toch liever een installateur inschakelen? Als je voldoende technische kennis hebt, kan je je zonnepanelen zelf plaatsen. Wil je helemaal zeker zijn van een correcte plaatsing, werking en optimaal rendement? Dan schakel je beter een professionele installateur in. Ontvang vrijblijvend offertes via onze offerteservice.

 

Tips zonnepanelen plaatsen op plat of schuin dak

Wil je zelf zonnepanelen plaatsen op een plat dak of op een schuin dak? Afhankelijk van het soort dak moet je rekening houden met andere aandachtspunten:

 

1. Zelf zonnepanelen plaatsen op plat dak

Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is het legplan cruciaal. Een plat dak heeft namelijk verschillende legmogelijkheden. Zorg ervoor dat je de ideale hellingsgraad kiest (idealiter 36 graden) en dat je panelen zoveel mogelijk zuidelijk gericht zijn. Ook schaduwvorming vermijden is essentieel. Let daarom op voor de schaduw van een schoorsteen, bomen, … Let op: hoe dichter je zonnepanelen bij de dakrand staan, hoe meer ballast nodig is om ze te verankeren. Daar is de wind namelijk het sterkst.

 

2. Zelf zonnepanelen plaatsen op schuin dak

Het zelf plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak begint bij het plaatsen van de draagstructuur. Dat is meestal een haak/klik-systeem. Een goede uitlijning van je draagstructuur is essentieel. Zo voorkom je dat de panelen schuin liggen op je hellend dak. Kijk ook goed na of je dak zelf helemaal recht ligt of niet. Zorg zeker ook voor valbeveiliging. Werken met panelen van 25 kg en jezelf in evenwicht houden, is namelijk niet vanzelfsprekend op een schuin dak. Bescherm jezelf dus en neem geen onnodige risico’s.

 

Zonnepanelen zelf plaatsen prijs

Ben je van plan om zelf zonnepanelen te leggen? Dan bespaar je op de arbeidskosten van een installateur en betaal je enkel de materialen die je nodig hebt: de zonnepanelen zelf, de draagstructuur, de omvormer en de bekabeling. Een totaalprijs voor het zelf plaatsen van zonnepanelen is moeilijk te bepalen, omdat dat afhangt van het aantal zonnepanelen, het vermogen… Voor de verschillende materialen mag je gemiddeld rekenen op de volgende kosten (excl. btw):

 • Zonnepanelen: € 150 à 550 per paneel van 400 Wp
 • Draagstructuur: € 25 à 100 per paneel
 • Omvormer: € 750 à 1.500
 • Bekabeling: € 2 à 5 per meter

 

Zonnepanelen zelf plaatsen ≠ garantie en financiële voordelen!

Als je zelf zonnepanelen installeert, mis je een aantal financiële voordelen zoals de Energiebespaarlening in Nederland. Bovendien kan je ook niet rekenen op garantie op de plaatsing. Is er sprake van schade door een foutieve plaatsing? Dan zijn de kosten voor eigen rekening. Door een installateur in te schakelen, geniet je van subsidies, financiële voordelen én garantie op de plaatsing. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

zonnepanelen zelf installeren

Aandachtspunten zelf zonnepanelen leggen

Wil je zonnepanelen kopen en zelf plaatsen? Dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • Eigen veiligheid: zorg dat je goed beveiligd bent wanneer je het dak op gaat, aangezien zeker bij een schuin of glad dak het valgevaar groot is. Let ook op met zonnig weer. De zonnepanelen kunnen dan een schokeffect geven (ook als ze niet zijn aangesloten).
 • Soort en aantal zonnepanelen: is het aantal zonnepanelen en het vermogen van je installatie goed afgestemd op jouw jaarlijkse energieverbruik? Heb je gecheckt of het soort zonnepaneel van goede kwaliteit is? Dat zijn essentiële zaken om onaangename financiële verrassingen te vermijden.
 • Efficiënte & juiste plaatsing: als je zelf zonnepanelen legt, denk je best goed na over een legplan, de oriëntatie/hellingsgraad van de panelen, de aansluiting van de omvormer op de zekeringkast… Zijn deze zaken niet correct? Dan kunnen je zonnepanelen geen optimaal rendement halen.
 • Staat van dakconstructie en dakbedekking: kan je dakconstructie het gewicht van de zonnepanelen aan? En is je dakbedekking nog in goede staat? Zoek dit eerst goed uit voordat je de zonnepanelen gaat plaatsen. Zo voorkom je beschadigingen en mogelijke lekkages.
 • Schakeling met de omvormer: de keuze voor de montage van je zonnepanelen heeft een invloed op de schakeling met de omvormer. Bij een parallelle schakeling zijn alle panelen apart aan de omvormer gekoppeld. Bij een seriële schakeling zijn de zonnepanelen als een ketting aan elkaar geschakeld.
 • Goede verankering: het is belangrijk dat de DIY-zonnepanelen goed verankerd zijn op je dak. Zo voorkom je mogelijke schade bij stormweer of plotse rukwinden. Vooral bij platte daken is voldoende ballast nodig om te voorkomen dat de draagstructuur begint te verschuiven.
 • Aanmelding & keuring installatie: nadat je zonnepanelen geplaatst zijn, ben je verplicht om je installatie aan te melden bij de netbeheerder en te laten keuren door een erkende keurder.

 

CONCLUSIE: is zonnepanelen zelf plaatsen een goed idee?

Zonnepanelen zelf installeren is perfect mogelijk als je beschikt over voldoende kennis en het nodige materiaal om deze klus correct en veilig uit te voeren. Je bespaart op die manier ook arbeidskosten uit. Daar tegenover staat wel dat je zelf al het materiaal moet kopen, geen advies krijgt over het aantal zonnepanelen, de beste plaatsing…, geen garantie hebt op de plaatsing en geen aanspraak maakt op financiële voordelen.

Of zelf zonnepanelen installeren een goed idee is, hangt dus af van je eigen situatie en wensen. Koop & plaats zelf je zonnepanelen of vind installateurs via onze offerteservice.

 

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over zelf zonnepanelen installeren? Bekijk dan zeker eens het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder:  • Is zonnepanelen zelf plaatsen goedkoper?
   Als je zelf zonnepanelen plaatst, bespaar je op arbeidskosten, maar moet je wel al het materiaal zelf aankopen. Als je de panelen laat plaatsen door een installateur, betaal je wel arbeidskosten, hoewel die relatief beperkt blijven omdat een installateur erg vlot te werk gaat. In combinatie met de mogelijke subsidies waar je aanspraak op maakt wanneer je een beroep doet op een installateur, zullen de kosten bij het laten plaatsen dus niet al te veel verschillen tegenover de kosten bij het doe het zelven.


  • Kan ik mijn zonnepanelen ook deels zelf installeren?
   Als je wil besparen op arbeidskosten, maar niet voldoende kennis hebt over de volledige installatie van zonnepanelen, kan je deze ook deels zelf installeren. Zo kan je bijvoorbeeld enkel zelf de zonnepanelen plaatsen, maar de aansluiting op de meterkast laten doen door een professional. Of je kan ook juist zelf gekochte zonnepanelen laten plaatsen door een installateur om zeker te zijn van een veilige en stevige montage. Je doet dan zelf enkel het deel waar je kennis van hebt en laat de rest over aan een ervaren installateur. Zo ben je zeker van een interessante prijs en een correcte installatie.


  • Kan ik zelf zonnepanelen plaatsen die onder de verzekering vallen?
   Als je zonnepanelen zelf plaatst op je eigen woning, dan vallen de zonnepanelen onder de bestaande opstalverzekering. Het is wel aangeraden om je hierover bij je verzekeringsmaatschappij even te informeren, aangezien sommige verzekeraars ook een verplichte inspectieregeling hebben voor ze je zonnepanelen ook mee verzekeren. Zeker wanneer je zonnepanelen zelf plaatst, kunnen verzekeraars een extra controle vragen om zeker te zijn dat eventuele schade niet veroorzaakt wordt door een gebrekkige installatie. Ga dit dus op voorhand altijd even na.


  • Is er voor het zelf plaatsen van zonnepanelen een subsidie?
   Wil je zonnepanelen zelf plaatsen, dan kom je niet in aanmerking voor een zonnepanelen subsidie. Enkel wanneer je een gecertificeerd installateur inschakelt voor de plaatsing van je zonnepanelen kan je genieten van subsidies en financiële voordelen om de prijs te drukken.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs