Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen zelf plaatsen

Zonnepanelen zelf plaatsen: is dat nu een goed idee of niet? Om arbeidskosten uit te sparen, bestaan er wel degelijk pakketten om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wat zijn nu de belangrijkste aandachtspunten bij zelf zonnepanelen plaatsen? En wegen die uitgespaarde plaatsingskosten op tegen de mogelijke risico’s van dat doe-het-zelven? We zetten het voor je op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zonnepanelen zelf plaatsen?
Waarop letten bij een plat / schuin dak?
Prijs zonnepanelen zelf plaatsen
Belangrijke aandachtspunten

 

 

Is zonnepanelen zelf plaatsen een goed idee?

Loont zelf zonnepanelen installeren de moeite? Het enige voordeel is dat je de plaatsingskosten van een installateur uitspaart. Tegenover die financiële troef staan wel verschillende risico’s:

 • Risico op foute plaatsing: als je zelf zonnepanelen legt, kunnen meerdere dingen fout gaan: een slecht legplan, slechte oriëntatie/hellingsgraad van de panelen, slechte aansluiting van de omvormer op de zekeringkast, … Zo loop je het risico dat je zonnepanelen een slecht rendement halen.
 • Je moet zelf al het materiaal kopen: bij doe-het-zelven moet je zelf al je materiaal kopen (panelen, omvormer, bekabeling, …). Het is niet makkelijk om te achterhalen of die materialen van goede kwaliteit zijn. Je wil natuurlijk niet dat je zonnepanelen binnen enkele jaren stuk gaan.
 • Veiligheidsrisico’s: het plaatsen van zonnepanelen is niet zonder risico. Naast de veiligheidsrisico’s op het dak moet je ook zelf de elektriciteitswerken uitvoeren. Ook dit kan gevaarlijk zijn bij gebrek aan kennis.
 • Veel uitzoekwerk: wil je zelf zonnepanelen leggen, dan moet je met veel dingen rekening houden. Wat met de keuring van je installatie, aanmelding van je installatie bij de netbeheerder, …? Een installateur zal je graag verder informeren en helpen waar nodig.
 • Geen garantie op de plaatsing: als je zelf zonnepanelen plaatst, kan je niet rekenen op garantie op de plaatsing. Is er sprake van schade door een foutieve plaatsing (bv. slechte dakdoorvoer, zonnepanelen die slecht verankerd zijn, …)? Dan zijn de kosten voor eigen rekening.
 • Geen financiële voordelen: als je zelf zonnepanelen installeert, mis je een aantal financiële voordelen zoals de Energiebespaarlening in Nederland of de investeringspremie van de netbeheerder in België. Lees meer over de mogelijke premies & financiële voordelen voor zonnepanelen.

Is doe-het-zelven een goed idee? Als je alle factoren in achting neemt, wegen de uitgespaarde arbeidskosten van een installateur niet op tegen de nadelen van zelf zonnepanelen leggen. Een ervaren zonnepanelen-expert werkt correct én snel. Daardoor blijven de arbeidskosten sowieso beperkt. Bovendien geniet je van verschillende subsidies en financiële voordelen als je samenwerkt met een specialist. Kortom, je laat je zonnepanelen best plaatsen door een erkende zonnepanelen-installateur actief in je buurt.

 

Hoe zonnepanelen zelf plaatsen?

zelf zonnepanelen plaatsen

Ben je een ervaren klusser en wil je zelf zonnepanelen leggen? Er komt veel kijken bij het zelf plaatsen van zonnepanelen. Een kort overzicht van de belangrijkste stappen:

 1. Stel een legplan op

  Een goed legplan is de basis voor je zonnepanelen-installatie. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je elektriciteitsverbruik te dekken? En waar moeten ze precies liggen voor een optimaal rendement (oriëntatie, schaduw, …)? Daarnaast onderzoek je welke draagstructuur, omvormer en bekabeling je best kan gebruiken.

 2. Installeer de draagstructuur

  Vervolgens ga je aan de slag met het bevestigen van de draagstructuur. Het is erg belangrijk dat je de draagstructuur correct en met de juiste hellingsgraad installeert. Daarna kan je de zonnepanelen bevestigen. Gaat het om een plat dak? Zorg dan voor voldoende ballast zodat de zonnepanelen niet wegwaaien bij stormweer.

 3. Plaats de omvormer

  Het is belangrijk dat de afstand tussen je zonnepanelen en de omvormer niet te groot is. Vandaar dat de omvormer vaak op zolder geplaatst wordt. Het is ook belangrijk dat de omvormer op een plek hangt waar het toestel makkelijk zijn warmte kwijt kan.

 4. Sluit de bekabeling aan

  De laatste stap is het aansluiten van de bekabeling. Je sluit eerst de zonnepanelen aan op de omvormer. Dan kan je daarna de omvormer aansluiten op je elektriciteitskast.

 

LET OP: als doe-het-zelver is het niet altijd makkelijk om de juiste keuzes te maken en zijn fouten snel gemaakt. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing, werking en optimaal rendement van je zonnepanelen? Dan laat je jouw zonnepanelen best plaatsen door een professionele installateur. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offerteservice.

 

Waarop letten bij een plat en schuin dak?

Wil je zelf zonnepanelen plaatsen op een plat dak of op een schuin dak? Afhankelijk van het soort dak moet je rekening houden met andere aandachtspunten:

 

1. Zelf zonnepanelen plaatsen op plat dak

Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is het legplan cruciaal. Een plat dak heeft namelijk verschillende legmogelijkheden. Zorg ervoor dat je de ideale hellingsgraad kiest (idealiter 36 graden) en dat je panelen zoveel mogelijk zuidelijk gericht zijn. Ook schaduwvorming vermijden is essentieel. Let daarom op voor de schaduw van een schoorsteen, bomen, … Let op: hoe dichter je zonnepanelen bij de dakrand staan, hoe meer ballast nodig is om ze te verankeren. Daar is de wind namelijk het sterkst.

 

2. Zelf zonnepanelen plaatsen op schuin dak

Het zelf plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak begint bij het plaatsen van de draagstructuur. Dat is meestal een haak/klik-systeem. Een goede uitlijning van je draagstructuur is essentieel. Zo voorkom je dat de panelen schuin liggen op je hellend dak. Kijk ook goed na of je dak zelf helemaal recht ligt of niet. Zorg zeker ook voor valbeveiliging. Werken met panelen van 25 kg en jezelf in evenwicht houden, is namelijk niet vanzelfsprekend op een schuin dak. Bescherm jezelf dus en neem geen onnodige risico’s.

 

Prijs zonnepanelen zelf plaatsen

Ben je van plan om zelf zonnepanelen te leggen? Dan bespaar je op de arbeidskosten van een installateur en betaal je enkel voor de materialen die je nodig hebt: de zonnepanelen zelf, de draagstructuur, de omvormer en de bekabeling. Je mag gemiddeld rekenen op de volgende kosten:

 • Zonnepanelen: € 140 à 320 per paneel (excl. btw)
 • Draagstructuur: € 25 à 100 per paneel (excl. btw)
 • Omvormer: € 750 à 1.200 (excl. btw)
 • Bekabeling: € 2 à 5 per meter (excl. btw)

LET OP: de prijs voor het zelf plaatsen van zonnepanelen hangt sterk af van jouw situatie. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Hoeveel zonnepanelen passen er op je dak? … Als doe-het-zelver is het niet makkelijk om de juiste keuzes te maken. Laat je jouw zonnepanelen plaatsen door een vakman, dan kan hij je informeren en adviseren op maat van jouw situatie. Vergelijk gratis offertes van experts actief in je buurt.

 

zonnepanelen zelf plaatsen

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je zelf zonnepanelen leggen? Dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

 • Eigen veiligheid: zorg dat je goed beveiligd bent wanneer je het dak op gaat. Zeker bij een schuin of glad dak is het valgevaar groot. Let daarnaast goed op met zonnig weer. De zonnepanelen kunnen dan een schokeffect geven (ook als ze niet zijn aangesloten).
 • Soort en aantal zonnepanelen: is het aantal zonnepanelen en het vermogen van je installatie goed afgestemd op jouw jaarlijkse energieverbruik? Heb je gecheckt of het soort zonnepaneel van goede kwaliteit is? Dat zijn essentiële zaken om onaangename financiële verrassingen te vermijden.
 • Rendement: voor een optimale opbrengst van je zonnepanelen is een optimaal rendement nodig. Zorg dus voor een zo zuidelijk mogelijke oriëntatie, een goede hellingshoek, zo weinig mogelijk schaduwvorming, …
 • Staat van dakconstructie en dakbedekking: kan je dakconstructie het gewicht van de zonnepanelen aan? En is je dakbedekking nog in goede staat? Zoek dit eerst goed uit voordat je de zonnepanelen zelf plaatst. Zo voorkom je beschadigingen en mogelijke lekkages.
 • Schakeling met de omvormer: wil je de zonnepanelen parallel of serieel monteren? Jouw keuze hierin heeft een invloed op de schakeling met de omvormer. Bij een parallelle schakeling zijn alle panelen apart aan de omvormer gekoppeld. Bij een seriële schakeling zijn de zonnepanelen als een ketting aan elkaar geschakeld.
 • Goede verankering: het is belangrijk dat de zonnepanelen goed verankerd zijn op je dak. Zo voorkom je mogelijke schade bij stormweer of plotse rukwinden. Vooral bij platte daken is voldoende ballast nodig om te voorkomen dat de draagstructuur begint te verschuiven.

TIP: een zonnepanelen-expert weet precies waarmee hij rekening moet houden bij het installeren van zonnepanelen. Hij geeft je ook graag advies over een zonnepanelen-installatie op maat van jouw situatie en wensen. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

 

Zelf zonnepanelen plaatsen of installateur inschakelen?

Is het een goed idee om zelf zonnepanelen te plaatsen of doe je toch beter een beroep op een ervaren installateur? We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Zonnepanelen zelf plaatsen

Het installeren van zonnepanelen is voer voor specialisten. Je begint dus best alleen aan deze klus als je de nodige kennis en ervaring hebt. Hou er ook rekening mee dat dergelijke hoogte- en elektriciteitswerken je veiligheid in gevaar kunnen brengen. Wil je geen onnodige risico’s nemen? Dan kan je eventueel ook deels zelf je zonnepanelen plaatsen. Bv. door enkel de montage op je dak zelf te doen en de elektriciteitswerken over te laten aan een elektricien.

 

2. Zonnepanelen laten plaatsen door installateur

Wil je 100% zeker zijn dat je het maximale rendement uit jouw zonnepanelen haalt? Dan schakel je best een zonnepanelen-expert in. Zo kan je rekenen op:

 • Correcte inspectie / analyse van jouw dak: een vakman inspecteert jouw dak eerst zorgvuldig. Zo ziet hij onder andere wat de staat van jouw dak is en of er eerst voorbereidende werken nodig zijn (bv. reparatie). Hij gaat ook het risico op mogelijke schaduwvorming na.
 • Advies op maat: op basis van de inspectie geeft de zonnepanelen-expert je advies op maat. Hierbij zorgt hij voor een legplan met het meest optimale rendement van de zonnepanelen. Ook geeft hij advies over de soorten zonnepanelen en het aantal panelen dat je nodig hebt om je elektriciteitsverbruik te dekken.
 • Vlotte & correcte uitvoering: een vakman plaatst de zonnepanelen volgens de regels van de kunst. Hij weet precies hoe hij de draagstructuur van jouw zonnepanelen moet monteren, hoe hij de panelen moet verankeren, hoe hij de bekabeling moet aansluiten, …
 • Kwalitatieve zonnepanelen: een erkende installateur werkt enkel met hoogwaardige zonnepanelen. Daarnaast gebruikt hij ook uitsluitend kwalitatief materiaal om de zonnepanelen te monteren op jouw dak.
 • Garantie op plaatsing: wanneer je een vakman inschakelt, geniet je van garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Zo ben je bij eventuele problemen achteraf financieel beschermd.
 • Financiële voordelen: als je een erkende installateur inschakelt, kom je in aanmerking voor verschillende premies en financiële voordelen. Zo kan je de kosten van je investering flink drukken. Zo’n specialist bezorgt je ook alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag van deze subsidies.

 

CONCLUSIE: een installateur inschakelen loont meer!

Een erkende installateur plaatst je zonnepanelen correct, vlot én veilig. Zo ben je zeker van een optimaal rendement en breng je je eigen veiligheid niet in gevaar. Bovendien werkt zo’n specialist enkel met kwalitatieve zonnepanelen en geniet je van premies om de kosten van je installatie in te perken. Deze voordelen wegen duidelijk zwaarder door dan de uitgespaarde plaatsingskosten bij doe-het-zelven.

Op zoek naar een zonnepanelen-expert actief in je buurt? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aan via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs