Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vermogen zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen (in Wp) geeft aan hoeveel elektriciteit je panelen in ideale omstandigheden uit zonlicht produceren. Het piekvermogen van een zonnepaneel met standaardafmetingen (1,65 m²) ligt tussen de 270 à 350 Wp. Benieuwd welk vermogen jouw zonnepanelen-installatie nodig heeft om te voldoen aan je elektriciteitsverbruik? En wil je weten welke factoren dit vermogen beïnvloeden? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Wat beïnvloedt vermogen zonnepanelen?
Prijs zonnepanelen op basis van vermogen
Hoe zonnepanelen vermogen optimaliseren?
Waarom vertrouwen op een installateur?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

Hoe het vermogen van je zonnepanelen berekenen?

Wil je het optimale vermogen van je toekomstige zonnepanelen installatie berekenen? Dan moet je vertrekken vanuit je energieverbruik. Wij gaan uit van 4.000 kWh per jaar voor een 4-koppig huishouden (1.000 kWh per gezinslid). De formule voor de berekening van het zonnepanelen vermogen ziet er als volgt uit:

VEREIST VERMOGEN ZONNEPANELEN (in Wp) = jaarverbruik (in kWh) ÷ 0,85 

In het geval van ons voorbeeldgezin is het vereiste totale zonnepanelen vermogen 4.706 Wp. Wat is die 0,85? Dat is de omrekenfactor. We gaan er namelijk van uit dat zonnepanelen nooit hun maximale vermogen aan elektriciteit produceren, maar slechts zo’n 85% daarvan. Om je jaarlijks verbruik te dekken, is dus een hoger vermogen in Wp nodig dan je verbruik in kWh.  • Wat is het verschil tussen het totale vermogen en het piekvermogen?
   Een nuance die we moeten maken is het verschil tussen het totale vermogen van je zonnepanelen en het piekvermogen per zonnepaneel. Dat piekvermogen is de hoeveelheid elektriciteit die 1 paneel onder optimale omstandigheden kan produceren (bv. 325 Wp). Het totale vermogen van je zonnepanelen installatie toont aan hoeveel Wp je panelen in totaliteit moeten produceren om het volledige jaarverbruik aan elektriciteit te kunnen dekken.


  • Waarop zijn de prijzen per zonnepaneel gebaseerd?
   Het individuele piekvermogen per paneel speelt een rol in de kostprijs van je panelen. Zonnepanelen zijn verkrijgbaar met verschillende piekvermogens, waarvan de meest voorkomende 325 Wp en 360 Wp zijn. Gemiddeld betaal je per Wp tussen de € 1,22 à 1,68. Ook andere elementen, waaronder de kwaliteit van de zonnecellen, het type paneel, het merk en de uiteindelijke grootte van je installatie, bepalen mee de prijs van je zonnepanelen.


  • Speelt het vermogen van de omvormer ook een rol?
   Ja! België en Nederland beschikken allesbehalve over een zonnig klimaat. Hierdoor hoeft het vermogen van je omvormer niet het volledige vermogen van je zonnepanelen installatie te dekken. Wil je graag het vermogen van je omvormer voor je zonnepanelen berekenen? Trek dan gerust 10 à 20% af van het totale vermogen van je zonnepanelen installatie. Vraag meer advies aan een erkende installateur!


  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
   Om te weten hoeveel panelen je precies nodig hebt, deel je het totale zonnepanelen vermogen door het piekvermogen per paneel. Nemen we ons voorbeeldgezin als uitgangspunt, dan ziet de berekening er als volgt uit: 4.706 Wp ÷ 325 Wp = 14 zonnepanelen. Kies je panelen met een hoger vermogen? Dan heb je minder panelen nodig om dezelfde opbrengst op te wekken. Dat is bv. interessant wanneer je een kleiner dak hebt. Lees meer over het berekenen van het aantal zonnepanelen.

vermogen zonnepanelen

 

Welke factoren beïnvloeden het vermogen van je zonnepanelen?

Het aangegeven piekvermogen van een zonnepaneel gaat uit van een ideale situatie. Dit komt dus niet overeen met de realiteit en is afhankelijk van bepaalde externe factoren. We sommen ze hieronder op:

 

FACTOR 1: dakoriëntatie

De oriëntatie van je dak is 1 van de belangrijkste factoren. Deze bepaalt hoeveel zonlicht de panelen opvangen. Je dak is bij voorkeur zo zuidelijk mogelijk georiënteerd. Laat je echter niet tegenhouden als je dak niet helemaal zuidwaarts gericht is. Ook met een zuidwestelijke of een zuidoostelijke oriëntatie kan je een prima rendement uit je installatie halen.

 

FACTOR 2: hellingsgraad

De hellingsgraad van je dak bepaalt hoeveel zonlicht er rechtstreeks op de zonnecellen landt. Een hellingshoek van 30 à 35 graden is ideaal voor zuidelijk gerichte zonnepanelen. Op een plat dak bevestigt een vakman de panelen op rails. Hiermee kan hij de ideale hellingsgraad van 36 graden instellen. Hierdoor kan je zelfs tijdens de wintermaanden optimaal van de beschikbare zonnetijd gebruikmaken.

 

FACTOR 3: hoeveelheid zoninstraling

Hoeveel je panelen precies opbrengen wordt niet alleen door de hellingsgraad en de oriëntatie van het paneel bepaald, maar hangt ook af van de intensiteit van het invallend zonlicht. Dit hangt onlosmakelijk samen met het gebied waarin je woont. Sommige streken in België en Nederland genieten van meer zonne-uren dan andere (bv. aan de kust).

 

FACTOR 4: schaduwval

Je schoorsteen, een bosrijk gebied, de nieuwe dakkapel van je buren, … Schaduw kan de opbrengst van je zonnepanelen doen dalen. Zo kan je tot wel 80% vermogen verliezen bij een zonnepaneel dat voor 20% in de schaduw ligt. Het doel is dus om zoveel mogelijk schaduwval op je panelen te vermijden. Gelukkig kan je ook met bepaalde methodes het vermogen van je zonnepanelen verhogen.

 

FACTOR 5: type zonnepaneel

Het vermogen van je zonnepanelen verschilt per type paneel (monokristallijn, polykristallijn, …). De efficiëntie waarmee elektriciteit wordt opgewekt, hangt in dit geval samen met het type zonnecellen, de temperatuurgevoeligheid en ook de kwaliteit en het merk van het zonnepaneel.

 

TIP: laat je zonnepanelen vermogen berekenen door een installateur!

Alle bovenstaande factoren hangen nauw met elkaar samen. In bepaalde situaties is het nog belangrijker dan anders om het zonnepanelen vermogen goed in te schatten. Wanneer je bv. een kleine dakoppervlakte hebt of als de dakoriëntatie niet optimaal is. Een vakman onderzoekt alle elementen en maakt op basis daarvan een legplan op maat. Kortom, hij berekent het vereiste zonnepanelen vermogen op maat van jouw situatie.

Installateurs actief in je buurt contacteren? Dat kan! Kom in contact met verschillende erkende installateurs via onze gratis offertedienst.

 

Prijs zonnepanelen op basis van vermogen

Hoeveel betaal je nu precies voor een zonnepanelen installatie? Algemeen geldt: hoe groter het vermogen, hoe duurder die is. In de onderstaande tabel vind je richtprijzen terug van zonnepanelen installaties bestaande uit zonnepanelen met een vermogen van 325 Wp :

Aantal personenJaarlijks verbruikVereist vermogen
(kWh ÷ 0,85)
Vereist aantal panelen
(325 Wp)
Jaarlijkse opbrengstPrijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh2.941 Wp92.486 kWh€ 4.500 à 6.200
23.000 kWh3.529 Wp 102.762 kWh€ 5.000 à 7.500
33.500 kWh4.117 Wp123.315 kWh€ 5.600 à 8.800
44.000 kWh4.706 Wp143.3867 kWh€ 6.800 à 9.500
54.500 kWh5.294 Wp164.420 kWh€ 7.500 à 11.000
65.000 kWh5.882 Wp184.972 kWh€ 8.700 à 12.500

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Bovendien kunnen de kosten ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen van zonnepanelen, maar ook adviezen rond het vereiste vermogen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

vermogen zonnepanelen kw

 

Hoe vermogen zonnepanelen optimaliseren?

Woon je in een schaduwrijke omgeving? Of wil je het natuurlijke verlies aan vermogen van je zonnepanelen afremmen? Dan kan je investeren in 1 van de onderstaande oplossingen:

 

1. PID box

PID (Potentially Induced Degradation) is de benaming voor het rendementsverlies van zonnepanelen door bv. een hoge luchtvochtigheid, grote temperatuurverschillen of een gebrek aan aarding. Het gevolg? Een versnelde degradatie en behoorlijk rendementsverlies (20 à 50%) van je zonnepanelen. Een PID box remt dit proces af. Het gaat om een klein apparaatje dat tussen elk zonnepaneel en de omvormer geplaatst wordt. ’s Nachts, als de zonnepanelen inactief zijn, keert de PID box de richting van de stroom om en herstelt zo de verouderde zonnecellen. Dit gaat rendementsverlies tegen én verlengt bovendien de levensduur van je zonnepanelen.

 

2. Optimizer systeem

Een optimizer systeem is een apparaat dat met elk paneel verbonden is. Het is een seriële schakeling, met aan het einde van de serie een centrale omvormer. Schaduw, lokale defecten of vervuiling hebben dankzij de optimizer geen invloed op de rest van het systeem. Het systeem vangt ‘verlies’ op door de spanning van het zonnepaneel telkens aan te passen. Merkt het een daling van het vermogen ten opzichte van de andere panelen? Dan laat de optimizer de spanning mee dalen om geen verstoring in de stroom te veroorzaken.

 

3. Micro omvormer

Micro omvormers dekken het vermogen van 1 zonnepaneel. Zij worden achter elk paneel geplaatst en zijn aangesloten op een verzamelkabel. De spanning blijft gelijk, maar de stroom telt op bij elke micro omvormer die je aansluit. Dit systeem vergt geen centrale omvormer, wat wel het geval is bij een power optimizer. Installaties met micro omvormers zijn parallel verbonden (en niet in serie of string). Het grote voordeel hieraan is dat defecten, schaduw of vervuiling helemaal geen invloed meer hebben op het vermogen van je panelen. Gaat er 1 paneel stuk? Dan blijven de andere panelen netjes hun werk uitvoeren.

 

Welke oplossing kiezen voor mijn zonnepanelen installatie?

Dat is afhankelijk van jouw individuele situatie. Denk maar aan de plaatsing van je panelen, de hoeveelheid schaduwval, de oriëntatie van je dak, de ligging van je woning, … en natuurlijk je budget als één van de belangrijkste criteria.

Benieuwd naar 1 van de bovenstaande systemen? Een professional vertelt je graag meer over de kenmerken van elke oplossing en kiest een apparaat dat optimaal presteert. Ontvang vrijblijvend advies op maat van je situatie met behulp van onze gratis offertedienst.

 

Waarom vertrouwen op een ervaren installateur?

We raden af om zelf je zonnepanelen te plaatsen. Er komt namelijk zoveel meer kijken bij het kiezen van de geschikte installatie dan enkel het optimale zonnepanelen vermogen bepalen. Neem daarom een professional in de arm en vertrouw op…

 • Professionele berekeningen: een vakman komt eerst langs voor een plaatsbezoek om te kijken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Daarbij bekijkt hij de stevigheid van het dak, de hellingsgraad en oriëntatie, … Op basis van deze informatie berekent hij o.a. het benodigde vermogen van je zonnepanelen, het rendement, het aantal panelen dat je nodig hebt, …
 • Betrouwbaar advies: heeft hij alle noodzakelijke berekeningen gemaakt? Dan stelt hij op basis van deze informatie het meest geschikte legplan voor je zonnepanelen samen, helemaal op maat van jouw huishouden.
 • Kwalitatieve plaatsing: een installateur weet hoe hij je zonnepanelen en de omvormer correct moet aansluiten. Bovendien werkt hij alleen maar met hoogwaardige materialen en de nieuwste technologieën, waardoor je zeker en vast een moderne installatie hebt waarvan je nog jarenlang kan genieten.
 • Premies & subsidies: wil je zonnepanelen plaatsen? Dan kan je flink besparen dankzij zonnepanelen premies en subsidies. In de meeste gevallen kan je hierop slechts een beroep doen wanneer je samenwerkt met een professional.
 • Verlaagd btw-tarief: wist je dat je in België slechts 6 % btw betaalt op de installatie- en materiaalkosten van je zonnepanelen? In Nederland kan je de 21% btw zelfs volledig terugkrijgen. Benieuwd naar de voorwaarden? Je vakman vertelt er graag meer over.

 

Offertes vergelijken loont!

Wil je het vermogen van je zonnepanelen laten berekenen door een professional? Ben je benieuwd naar de kostprijs van je zonnepanelen installatie? Vraag dan verschillende offertes aan. Zo kan je niet alleen richtprijzen vergelijken, maar ook adviezen, voorgestelde merken en types zonnepanelen, uitvoeringstermijnen, …

Vrijblijvend offertes vergelijken? Vul het onderstaande formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis prijsvoorstellen op maat:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs