Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Heb ik een vergunning nodig voor mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn de ideale investering voor wie minder energiekosten wil betalen. Maar heb je nu een vergunning nodig voor zonnepanelen? Net omdat zonnepanelen zichtbaar zijn voor de omwonenden, moeten ze beantwoorden aan bepaalde eisen. Deze vereisten bepalen of je zonnepanelen vergunningsvrij mag plaatsen of niet. Ontdek hier alles over de regelgeving in Nederland & Vlaanderen!

Ga snel naar:
Zonnepanelen vergunning in Nederland
Zonnepanelen vergunning in Vlaanderen

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

 

Zonnepanelen vergunning in Nederland

zonnepanelen vergunning

Woon jij in Nederland? En wil je graag investeren in zonnepanelen? Dan ben je vast benieuwd of je een vergunning voor die zonnepanelen nodig hebt of niet. Dat ontdek je hier.

 

Wanneer vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen?

Onder bepaalde voorwaarden heb je geen vergunning nodig voor zonnepanelen. Hieronder zetten we ze voor je op een rij:

  • Je zonnepanelen staan op het dak.
  • Je zonnepanelen vormen 1 geheel met de installatie die de elektriciteit opwekt. Dat betekent dat ook de omvormer en eventuele andere onderdelen zich in het gebouw moeten bevinden.
  • Bij een schuin dak moeten de panelen dezelfde hellingshoek hebben als het dak.
  • Daarnaast moeten de zonnepanelen binnen het dakvlak blijven en direct op het dakvlak liggen bij een schuin dak.
  • Bij een plat dak is het paneel ten minste zo ver van de dakrand verwijderd als het paneel groot is. Zijn je panelen dus 50 cm lang? Dan is de afstand tot de dakrand minimaal 50 cm.

 

En wat als mijn installatie niet beantwoordt aan de voorwaarden?

Vink je niet alle bovenstaande eisen af? Dan moet je eerst een omgevingsvergunning aanvragen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een beschermd gebouw. Hoe je dat doet, overlopen we verderop.

Bovendien betekent vergunningvrij bouwen niet dat je regelvrij mag bouwen. Zo vormt het Bouwbesluit de blauwdruk bij alle bouw- en verbouwprojecten. Daardoor ben je zeker van een bouwwerk dat veilig is, getuigt van maximaal gebruikscomfort én het milieu in acht neemt. Daarnaast moet je ook het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek in acht nemen. Overleg dus eerst ook met de buren voordat je zonnepanelen plaatst.

Zonnepanelen kopen? Ontvang verschillende offertes van installateurs actief in je regio.

 

 

Hoe vraag ik een omgevingsvergunning aan?

Heb je toch een zonnepanelen vergunning nodig? Volg dan het onderstaande stappenplan voor een correcte aanvraagprocedure:

  • STAP 1 – vul het aanvraagformulier in voor het bouwplan bij de gemeente. Surf daarvoor naar www.omgvingsloket.nl of naar de website van je gemeente.
  • STAP 2 – voeg de juiste stukken toe om je aanvraag te vervolledigen. Dat is bv. de offerte, het legplan van de panelen, het bestemmingsplan, stedenbouwkundige voorschriften, … Als er iets ontbreekt, neemt de gemeente later nog contact met je op.
  • STAP 3 – Zijn alle documenten aanwezig? Dan beoordeelt de gemeente je aanvraag. Dat neemt gemiddeld 8 weken in beslag, maar kan verlengd worden met wel 6 weken. Keuren ze je aanvraag af? Dan kan jij nog een bezwaarschrift indienen.

Onze tip? Wil je er zeker van zijn dat je zonnepanelen installatie voldoet aan alle regels? Schakel dan zeker een ervaren installateur in. Die is op de hoogte van alle aandachtspunten, technische noden en wettelijke vereisten. Kom gratis in contact met diverse experts actief in je regio.

 

 

Enkele veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zoekt? Geen paniek! Hieronder vind je de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over zonnepanelen vergunningen.



  • Zijn zonnepanelen op een monument vergunningsplichtig?
    Sinds 2020 mag je onder bepaalde voorwaarden zonnepanelen op een monument plaatsen. De belangrijkste voorwaarde is dat de ingreep het aangezicht van dit type gebouw niet wijzigt en dat de panelen niet zichtbaar zijn vanop de openbare weg. Daarom kiezen bewoners in dit geval vaker om hun panelen te plaatsen op een bijgebouw of op de grond. In deze situatie geldt het volgende: win op voorhand advies in bij je installateur en je gemeente. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan!


  • Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op agrarische grond?
    Sinds 1 januari 2024 krijg je in Nederland niet langer een vergunning voor de aanleg van zonnepanelen op landbouw- en natuurgronden. Gaat het echter om landbouwgronden die op termijn een andere bestemming krijgen zoals een woonbestemming? Dan kan er onder bepaalde uitzonderlijke voorwaarden toestemming verleend worden.


  • Hoe zit het met zonnepanelen op een garagedak?
    Die mag je doorgaans vergunningsvrij plaatsen. Maar voor je dat doet, check je best eerst de regelgeving in je gemeente. Grenst je garage bijvoorbeeld aan de openbare ruimte? Dan is er sprake van een ingreep aan het stadsgezicht. Dit kan de toekenning van je vergunning in het gedrang brengen. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen op je schuur. Daar heb je doorgaans ook geen vergunning voor nodig.


  • Moet ik een vergunning aanvragen voor zonnepanelen op de grond?

    Er zijn diverse redenen om je zonnepanelen in de tuin op de grond te plaatsen. Denk maar aan een ongeschikt dak. Plaats je panelen op de grond? Dan noemen we dit een zonneveld. Wanneer je deze energie voor je eigen huishouden inzet, zijn ze vergunningsvrij. Bedrijven daarentegen moeten wel een vergunning aanvragen. Let op: door de nieuwe regelgeving is dit niet langer mogelijk in agrarisch gebied!

    TIP: schakel zeker de hulp in van een ervaren installateur. Die berekent graag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op basis van jouw situatie. Ook met het vergunningsvraagstuk helpt hij je verder. Sowieso ga je beter ook eerst langs bij de stadsdiensten om zeker te zijn of je project al dan niet vergunningsvrij is.

 

Laat je adviseren door een installateur!

Op zoek naar een gecertificeerd installateur die je zonnepanelen plaatst? En wens je betrouwbaar advies over vergunningen voor zonnepanelen? Dan zit je goed bij een ervaren installateur. Die helpt je graag verder met het bepalen van de ideale zonnepanelen installatie aan de hand van jouw woning, de oriëntatie en schaduwval, je gezinsomvang, … Interesse? Neem dan contact op met diverse experts actief in je regio.

 


Zonnepanelen vergunning in Vlaanderen

zonnepanelen op grond vergunningsvrij

In België, meer bepaald Vlaanderen, gelden er andere regels om vergunningsvrij zonnepanelen te plaatsen. Benieuwd naar de voorwaarden? We overlopen ze hieronder.

 

Wanneer vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen?

In normale omstandigheden is het plaatsen van zonnepanelen vergunningsplichtig. Toch is een vrijstelling mogelijk als je installatie voldoet aan de onderstaande voorwaarden:

  • Als de zonnepanelen op een plat dak niet hoger dan 1 meter boven de dakrand komen.
  • Als de zonnepanelen dezelfde hellingsgraad hebben als het hellend dak.
  • Als de zonnepanelen op een hellend dak geïntegreerd zijn in het dak, fungerend als dakbedekking.

 

En wat als mijn installatie niet beantwoordt aan de voorwaarden?

Voldoet je installatie niet aan de bovenstaande regels? Dan moet je de werken melden of voorafgaand een vergunning aanvragen. Daarnaast kunnen gemeenten bijkomende regels opleggen of afwijkende voorwaarden hebben.

Zonnepanelen kopen? Ontvang verschillende offertes van installateurs actief in je regio.

 

 

Hoe vraag ik een vergunning voor mijn zonnepanelen aan?

Het aanvragen van een vergunning voor een zonnepanelen installatie doe je via de snelinvoer van de Vlaamse overheid.

  • STAP 1 – ga naar de snelinvoer in het online omgevingsloket en selecteer het onderwerp van je aanvraag of melding. Let wel, dit is enkel voor de aangifte van werken die uitgevoerd worden op en rond een vergund gebouw, zonder wijzigingen aan de woongelegenheden en/of de hoofdfunctie.
  • STAP 2 – voeg alle vereiste documenten toe. Dat zijn o.a. het inplantingsplan, de constructietekening en 3 foto’s die duidelijk de plaats van de werken in beeld brengen. Klik daarna op ‘project aanmaken’.
  • STAP 3 – log je in met je e-ID of itsme en volg de alle stappen. Na zo’n 8 weken krijg je definitief antwoord op je vergunningsaanvraag.
  • STAP 4 – als je vergunning geweigerd werd, heb je zo’n 30 kalenderdagen de tijd om beroep aan te tekenen.

LET OP: wil je er zeker van zijn dat je zonnepanelen installatie voldoet aan alle eisen? Schakel dan zeker een ervaren installateur in. Die is op de hoogte van alle aandachtspunten, technische noden en wettelijke vereisten. Kom gratis in contact met diverse experts actief in je regio.

 

Enkele veelgestelde vragen

Nog geen antwoord ontvangen op al je vragen? Dan helpen we je graag verder. Hieronder lees je de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen omtrent vergunningen en zonnepanelen plaatsen.



  • Zijn zonnepanelen op een monument vergunningsplichtig?

    In principe is het altijd mogelijk om zonnepanelen op het dak van beschermd erfgoed te plaatsen, maar er gelden wel enkele uitzonderingen. De belangrijkste zijn dat je nooit erfgoedelementen mag verwijderen in functie van de montage en er mogen ook geen elementen beschadigd worden tijdens het plaatsen van de installatie. In het geval van een beschermd monument moet je altijd een vergunning aanvragen of een melding doen.

    Onze tip? Neem zeker contact op met je gemeente. Zo vermijd je verdere problemen met je zonnepanelen installatie. Woon je bijvoorbeeld in het historische Brugge? Daar zijn de regels helemaal anders.



  • Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op agrarische grond?
    In principe zijn zonnepanelen toegestaan in agrarisch gebied. Daarvoor moet je wel een vergunning aanvragen zodat het onderzoek kan uitwijzen dat de pv-installatie geen negatieve effecten uitoefent op het landbouwgebied. Grote installaties op landbouwgrond zijn zeldzaam, maar kleinschalige projecten kunnen wel zolang die de hoofdbestemming van de grond niet in het gedrang brengen.


  • Hoe zit het met zonnepanelen op een garagedak?

    Het is zeker toegestaan om zonnepanelen op een garagedak te plaatsen, op voorwaarde dat het dak asbestvrij is. Is dit het geval? Dan moet je eerst nagaan of je dak aan de algemene regels beantwoordt zodat je de panelen vergunningsvrij kan plaatsen. Is dit niet het geval? Dan moet je alsnog je installatie melden bij de snelinvoer in het omgevingsloket.

    Belangrijk: wist je dat Fluvius een premie uitreikt aan particulieren die het plaatsen van zonnepanelen op hun dak willen combineren met asbestverwijdering? Zo kan je flink besparen op je investering. Interesse? Vraag er dan naar bij je installateur.



  • Zijn zonnepanelen op de grond vergunningsvrij?

    In bepaalde situaties kan je vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen op de grond. Enkele belangrijke voorwaarden zijn dat de hoogte beperkt blijft tot 1,5 meter boven het maaiveld en dat de som van alle niet-overdekte constructies niet meer dan 80 m² bedraagt. Let wel, daartoe behoren ook zwembaden, vijvers, terrassen, …

    TIP: schakel zeker de hulp in van een ervaren installateur. Die berekent hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op basis van jouw situatie. Ook met het vergunningsvraagstuk helpt hij je verder. Ga sowieso eerst langs bij de stadsdiensten om zeker te zijn of je project al dan niet vergunningsvrij is.

 

Laat je adviseren door een installateur!

Op zoek naar een gecertificeerd installateur die je zonnepanelen plaatst? En wens je betrouwbaar advies over vergunningen voor zonnepanelen? Dan zit je goed bij een ervaren installateur. Die helpt je graag verder met het bepalen van de ideale zonnepanelen installatie aan de hand van jouw woning, de oriëntatie en schaduwval, je gezinsomvang, … Interesse? Neem dan contact op met diverse experts actief in je regio.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs