Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PV installatie

Een PV installatie is een ander woord voor een zonnepanelen-installatie.  Met PV panelen vang je zonlicht op om zelf groene stroom op te wekken. Zo ben je niet alleen milieuvriendelijk bezig, maar bespaar je tegelijk flink op je energiefactuur. Waaruit bestaat een PV installatie en hoe werkt het? Hoeveel kosten PV panelen op jouw maat? En waarom werk je best samen met een erkende installateur? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Wat is een PV installatie?
Prijs PV installatie
Aandachtspunten PV installaties
Waarom een vakman inschakelen?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom PV panelen plaatsen?

Wat zijn de voordelen van een PV installatie? Hieronder de belangrijkste redenen om PV panelen te plaatsen op een rijtje:

 • Lagere energiefactuur: met een gemiddelde terugverdientijd van 8 à 12 jaar is de investering in PV panelen zeker de moeite waard. Bovendien gaan fotovoltaïsche zonnepanelen gemiddeld 25 à 40 jaar mee. Na die terugverdientijd geniet je dus nog jarenlang van pure winst door lagere energiekosten.
 • Lage onderhoudskosten: een PV paneel heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig. Toch is het aan te raden om je zonnepanelen jaarlijks te reinigen om rendementsverlies te vermijden. Zonnepanelen schoonmaken laat je het best over aan een vakman, zeker bij hellende daken.
 • Milieuvriendelijk: met PV panelen zet je zonlicht om in groene energie. Hierbij heb je geen fossiele brandstoffen nodig en komen er geen broeikasgassen vrij.
 • Waardevermeerdering van  je woning: heb je PV panelen op je dak? Dan stijgt je woning flink in waarde. Zo is het ook makkelijker om je woning later te verkopen of te verhuren.

Wil je PV panelen laten plaatsen? Een erkende installateur informeert je graag over de mogelijkheden en adviseert je over een PV installatie op jouw maat. Start je aanvraag hier.

pv installatie

 

Wat is een PV installatie?

Wat valt er te verstaan onder een PV installatie? Het gaat om de volgende onderdelen:

 

1. PV panelen

Er zijn 4 verschillende soorten PV panelen waaruit je kan kiezen. Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van silicium en ontlenen hun naam aan het enkele kristal dat in elke zonnecel zit. Bij polykristallijne zonnepanelen zijn de kristallen willekeurig geplaatst in de zonnecellen.  Amorfe zonnepanelen hebben daarentegen geen kristalstructuur, maar een dunne film van amorf silicium. Ten slotte zijn glas-glas zonnepanelen een erg duurzame optie omdat ze aan de boven- én onderkant gemaakt zijn van glas.

 

2. Omvormer

Een PV omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom van je PV panelen om in bruikbare wisselstroom.  Het gaat dus om een belangrijk onderdeel van je PV installatie. Een erkende installateur zorgt ervoor dat het vermogen van je omvormer is afgestemd op het vermogen van je PV panelen. Let op: omvormers hebben een lagere levensduur dan de zonnepanelen zelf.  Je moet je omvormer gemiddeld om de 10 à 15 jaar vervangen.

 

3. Elektriciteitsmeter

Met een elektriciteitsmeter registreer je hoeveel energie je verbruikt. Dit doe je met een terugdraaiende meter of een digitale meter. Bij een terugdraaiende meter zie je enkel een eindstand en met een digitale meter zie je precies hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je teruglevert aan het net.

BELANGRIJK: de regeling rond de invoering van de digitale meter verschilt tussen België en Nederland. Benieuwd hoe de vork precies in de steel zit? Ontdek het laatste zonnepanelen nieuws.

 

Welke PV installatie kies ik best?

Wil je een optimaal rendement behalen met je PV installatie? Laat je dan adviseren door een erkende installateur. Die stelt niet alleen een PV installatie samen op maat van jouw situatie, maar zorgt ook voor een correcte plaatsing, onderhoud, …

Gratis voorstellen ontvangen? Ontvang vrijblijvend gerichte prijzen en advies op maat van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt met onze offerteservice.

 

Prijs PV installatie

Een PV installatie is een behoorlijke investering, maar die verdien je gegarandeerd terug met de groene energie die je opwekt. Gemiddeld kan je rekening houden met de volgende richtprijzen voor PV panelen:

Aantal personenVereist vermogen pv installatieAantal panelenpv panelen opbrengstGemiddelde prijs (incl. btw, omvormer en plaatsing)
12.941 Wp92.500 kWh€ 4.500 - 6.200
23.529 Wp113.000 kWh€ 5.000 - 7.500
34.118 Wp133.500 kWh€ 5.600 - 8.800
44.706 Wp144.000 kWh€6.800 - 9.500
55.294 Wp164.500 kWh€ 7.500 - 11.000
65.882 Wp185.000 kWh€ 8.700 - 12.500

LET OP: elke woning is anders en vereist een andere aanpak. Factoren als de hellingsgraad en de totale oppervlakte van het dak, maar ook je elektriciteitsverbruik spelen allemaal een rol. Schakel een vakman in voor een exacte berekening en advies op maat. Start je aanvraag hier. 

 

pv panelen

 

Aandachtspunten PV installaties

Denk je aan het plaatsen van een PV installatie? Dan zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden. Een aantal aandachtspunten op een rijtje:

 

Optimaal rendement

Wil je een zo groot mogelijke opbrengst uit je PV installatie halen? Dan is een optimaal rendement van je PV panelen essentieel. Dat rendement hangt onder meer af van de oriëntatie en de hellingshoek van je panelen, eventuele schaduw op je dak, het type zonnepanelen en het merk, het onderhoud van je PV installatie, …

 

Onderhoud PV installatie

Idealiter laat je je PV installatie 1 keer per jaar onderhouden. Een onderhoudsabonnement bij je installateur is hierbij aanbevolen. Een vakman maakt de panelen dan niet alleen schoon, maar kijkt ook naar de bekabeling, je omvormer, … Zo verbeter je niet alleen je rendement, maar ben je ook zeker van een correcte werking van je PV installatie. Vraag naar de mogelijkheden van een onderhoudsabonnement bij installateurs actief in je buurt.

 

Oppervlakte van het dak

Heb je een kleiner dak en dus niet zoveel ruimte voor veel PV panelen? Dan is het slim om te kiezen voor panelen met een groter piekvermogen. Het piekvermogen geeft aan hoeveel elektriciteit een paneel opwekt onder ideale omstandigheden. Met een hoger piekvermogen heb je minder panelen nodig om je jaarlijkse elektriciteitsverbruik te dekken met groene stroom.

 

Staat van het dak

Het is belangrijk dat de constructie en bedekking van je dak stevig genoeg zijn voor een PV installatie. Ben je hier onzeker over? Dan laat je je dak best bekijken door een dakwerker. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

TIP: koppel je PV installatie aan een thuisbatterij

Wil je je zelfconsumptie van je groene energie nog vergroten? Met een thuisaccu sla je overtollige zelfgeproduceerde stroom op om die ’s avonds en ’s nachts te gebruiken. Zo kan je je zelfverbruik doen stijgen van gemiddeld 30% naar maar liefst 60%. Dankzij een thuisbatterij bespaar je nog flink extra op je energiefactuur.

Interesse in een PV installatie met thuisbatterij? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Waarom een vakman inschakelen?

PV panelen kan je zelf plaatsen, maar dat is zeker niet aanbevolen. Zo moet je een ervaren klusser zijn die niet bang is voor hoogtes. Daarnaast moet je ook het een en ander weten van elektriciteit om je PV installatie aan te sluiten op je elektriciteitskast. Kortom, een PV installatie plaatsen laat je dus het best over aan een ervaren, erkende vakman. Zo geniet je van:

 • Advies op maat: hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je elektriciteitsverbruik te dekken? Welk legplan zorgt voor het meest optimale rendement van je PV installatie? Een erkende installateur geeft je graag advies op maat van jouw situatie.
 • Correcte & vlotte plaatsing: laat je de plaatsing van een PV installatie over aan een vakman? Dan weet je zeker dat de panelen stevig en correct verankerd zijn op het dak, dat de bekabeling goed is aangesloten, enz. Zo geniet je van een optimale werking van je PV installatie.
 • Garantie op de werken: doorgaans krijg je al garantie op je zonnepanelen, maar met een vakman krijg je nog een garantie op de uitgevoerde werken. Zo ben je extra financieel beschermd.
 • Optimaal rendement: een installateur zorgt voor een ideale hellingsgraad en oriëntatie van je PV panelen, werkt enkel met hoogwaardige panelen, … Zo ben je zeker van een optimaal rendement.
 • Financiële voordelen: je geniet mogelijk van subsidies of premies als je de plaatsing van je PV panelen aan een vakman overlaat. Kom jij in aanmerking? Bekijk hiervoor ons complete overzicht van premies en subsidies voor zonnepanelen in 2024.

 

PV panelen plaatsen doe je met een vakman

Geïnteresseerd in een PV installatie? Schakel dan een vakman in met onze offerteservice! Zo ontvang je vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt.

Op zoek naar gerichte prijzen en advies op maat? Vergelijk gratis meerdere voorstellen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs