Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten zonnepanelen

Als je zonnepanelen wil plaatsen, is er een erg groot aanbod aan soorten zonnepanelen waaruit je kan kiezen. Die soorten verschillen in werking, opbrengst, levensduur… Maar welke zonnepanelen zijn er nu allemaal? Hoe kan je ze vergelijken? Wat kosten de verschillende soorten zonnepanelen? En in welke uitvoeringen zijn ze beschikbaar? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar: 
Zonnepanelen soorten: overzicht
Soorten zonnepanelen vergelijken
Prijs zonnepanelen soorten
Zonnepanelen uitvoeringen
Veelgestelde vragen soorten zonnepanelen
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen vragen meestal een flinke investering. Toch zijn er aan die investering heel wat voordelen verbonden die zonnepanelen een slimme aankoop maken:

 • Besparing op energiekosten: de investering in zonnepanelen heb je tegenwoordig op korte tijd terugverdiend. Met zonnepanelen wek je namelijk je eigen (gratis) groene energie op die je zelf kan gebruiken. Zo ben je minder afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen en kan je vaak fors besparen op energiekosten.
 • Milieuvriendelijk: met zonnepanelen kies je niet alleen voor 100% groene energie zonder CO2-uitstoot, je kiest ook voor een onuitputbare grondstof. Daardoor kan je je impact op het milieu flink doen verminderen.
 • Interessante subsidies: als je zonnepanelen laat installeren, zijn er zowel in Nederland als in België verschillende fiscale voordelen waarop je aanspraak kan maken. Daarmee kan je de prijs voor je installatie drukken.
 • Waardevermeerdering woning: door zonnepanelen te plaatsen stijgt tot slot ook je woning in waarde. Je woning wordt energiezuiniger, krijgt een betere energiescore en kan daardoor tegen een hogere verkoopprijs verkocht worden.

Zonnepanelen plaatsen? Een installateur kan je verder informeren en adviseren, en zorgt voor een correcte plaatsing van je zonnepanelen. Vind een installateur in de buurt.

soorten zonnepanelen vergelijken

 

Soorten zonnepanelen: overzicht

Benieuwd naar welke soorten zonnepanelen er zijn, wat de werking van de panelen is, wat de verschillen in zonnepanelen zijn en welk systeem het best past bij jouw specifieke situatie? Met onderstaande info helpen we je alvast op weg:

 

1. Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen komen erg vaak voor. Bij deze soort zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Dat silicium wordt gesmolten, waarna de afkoeling op gecontroleerde manier plaatsvindt. Daardoor zullen de kristallen allemaal netjes in dezelfde richting liggen en 1 kristal vormen. Dat zorgt ervoor dat ze meer energie kunnen opwekken per oppervlak.

Wanneer aangeraden? Monokristallijn zonnepanelen zijn een goede keuze wanneer je een klein dakoppervlak ter beschikking hebt of een hoog energieverbruik hebt. Met een geringe hoeveelheid zonnepanelen kan je namelijk toch een hoog rendement halen.

Prijs monokristallijne zonnepanelen: gemiddeld € 500 à 650 per paneel. Doordat het productieproces van monokristallijn zonnepanelen langer en intensiever is, zijn de panelen ongeveer 10% duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

2. Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen worden steeds meer geproduceerd en verkocht. Bij deze soort zonnepanelen zijn de zonnecellen zowel aan de achterkant als aan de voorkant beschermd door een glazen plaat. Bij glas-folie zonnepanelen (het merendeel van de zonnepanelen) is dat enkel aan de voorkant het geval, terwijl zich aan de achterkant een kunststof folie bevindt. Glas-glas zonnepanelen hebben daardoor een erg lange levensduur en een hoog rendement. Bovendien behouden ze na 30 jaar nog 87% van hun piekvermogen.

Wanneer aangeraden? Als je bereid bent wat meer te investeren in duurzame zonnepanelen die lang meegaan en een hoge opbrengst hebben, zijn glas-glas zonnepanelen een sterke aanrader.

Prijs glas-glas zonnepanelen: gemiddeld € 850 à 1050 per paneel. De prijs van glas-glas zonnepanelen met frame ligt ongeveer 20% hoger dan die van traditionele zonnepanelen, wat neerkomt op € 850 à 950 per paneel. Voor glas-glas zonnepanelen zonder frame ligt die prijs 30 à 50% hoger en betaal je gemiddeld € 900 à 1.050 per paneel. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

3. Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen zijn net zoals de monokristallijn variant gemaakt van silicium. Ook hier vindt na het smelten de afkoeling plaats, alleen op een minder gecontroleerde manier waardoor kristallen ontstaan die door elkaar liggen. Daaruit worden dan plaatjes gemaakt die in de zonnepanelen worden toegepast. Door het lagere rendement van polykristallijne zonnepanelen worden deze vandaag steeds minder verkocht en geplaatst.

Wanneer aangeraden? Polykristallijne zonnepanelen zijn een goede keuze wanneer je budget beperkt is en je voldoende ruimte op je dak hebt. Je hebt namelijk meer polykristallijne zonnepanelen nodig voor hetzelfde rendement in vergelijking met monokristallijne zonnepanelen.

Prijs polykristallijne zonnepanelen: Gemiddeld € 150 à 450 per paneel. Het productieproces van polykristallijn zonnepanelen is korter dan dat van de monokristallijn variant, waardoor deze panelen goedkoper zijn. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

4. Amorf of dunne film zonnepanelen

Amorf zonnepanelen worden ook wel dunne film, CIS of CIGS zonnepanelen genoemd. De naam ‘dunne film’ wordt gebruikt omdat er een dunne fotovoltaïsche laag wordt aangebracht.

Typerend aan deze zonnepanelen zijn de lage productiekosten en dus ook de lage kostprijs. Een nadeel is wel het lagere rendement. Er is daarom een groot oppervlak nodig om het systeem rendabel te houden. Daar tegenover staat wel dat deze amorf zonnepanelen ook goed werken bij hoge temperaturen, iets wat bij de andere soorten minder het geval is. Dunne film zonnepanelen zijn ook populair vanwege het visuele aspect. Ze zijn diepzwart en hebben een matte schijn waardoor ze mooi en strak ogen.

Wanneer aangeraden? Amorf zonnepanelen zijn geschikt wanneer je voldoende plaats ter beschikking hebt en de oriëntatie van het dak niet optimaal is. Ook wanneer je zonnepanelen op een gebogen oppervlak wil plaatsen zijn deze zonnepanelen ideaal omdat ze flexibel zijn.

Prijs dunne film zonnepanelen: gemiddeld € 150 à 300 per paneel. De prijs varieert wel naargelang het vermogen, het merk… Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

5. Hybride zonnepanelen

Bovenstaande zonnepanelen zijn allemaal fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze zetten zonlicht om in stroom. Daarnaast bestaan er ook fotovoltaïsch-thermische zonnepanelen, ook wel PVT- of hybride zonnepanelen genoemd. Die wekken zowel elektriciteit als warmte op. Het is een combinatie van een zonnecollector of thermisch zonnepaneel en een traditioneel zonnepaneel. Er zijn twee soorten hybride zonnepanelen:

 

A. PVT-zonnepanelen

Bij dit systeem wordt een speciale absorbeerplaat met koperen leidingen achter de standaard zonnepanelen geplaatst. De vloeistof in deze leidingen warmt door de zon op en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opwarmen van het water van de verwarming. PVT-zonnepanelen zijn vooral aangewezen om een hoge elektriciteitsopbrengst te genereren.

 

B. PVT-zonnecollectoren

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een geïsoleerde omkasting waardoor de collectoren efficiënt kunnen werken. Hoewel het thermisch rendement dus relatief hoog is, is het elektrisch rendement bij PVT-zonnecollectoren lager. Ze zijn dan ook vooral bedoeld voor een hoge warmteopbrengst.

Wanneer aangewezen? Hybride zonnepanelen zijn vooral interessant wanneer je weinig plaats hebt en toch relatief veel energie wil opwekken. Ook wanneer je zowel warm water als elektriciteit wil opwekken met zonne-energie zijn deze zonnepanelen ideaal.

Prijs hybride zonnepanelen: gemiddeld € 1.300 à 1.800 per paneel. Hybride zonnepanelen zijn duurder dan fotovoltaïsche zonnepanelen. De prijs is wel afhankelijk van de soort hybride zonnepanelen, het merk, de gekozen uitvoering… Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Welke zonnepanelen zijn het beste?

Wat nu de beste zonnepanelen zijn, hangt af van een aantal persoonlijke factoren zoals het beschikbare dakoppervlak, de dakoriëntatie, je budget, je energieverbruik… Daarom schakel je best een professionele installateur in die jou advies op maat kan geven over de typen zonnepanelen. Via onze offerteservice kan je offertes van meerdere installateurs vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang advies op maat.

 

Soorten zonnepanelen vergelijken

Hoe kies je nu de meest geschikte soort zonnepanelen voor jouw persoonlijke situatie? In de tabel hieronder geven we een handig overzicht van de belangrijkste eigenschappen van de zonnepanelen types zodat je deze gemakkelijk kan vergelijken:

Soort zonnepaneelLevensduurPrijsUitzichtVoordelen & nadelen
Monokristallijn± 25 jaar€ 500 à 650Zwart met witte puntjes+ Hoog rendement
+ Moderne uitstraling
- Minder milieuvriendelijk
Glas-glas± 40 à 50 jaar€ 850 à 950 Volledig zwart of donkerblauw+ Trage degradatie
+ Goed bestand tegen weersomstandigheden
- Zwaar
- Duurder dan glas-folie panelen
Polykristallijn± 25 jaar€ 150 à 450Diepblauw met witte puntjes+ Goedkoop
+ Duurzaam productieproces
- Laag rendement
- Meer ruimte nodig
Dunne film± 15 jaar€ 150 à 350Dunne zwarte folie met witte puntjes+ Goedkoop
+ Flexibel
- Snellere degradatie
- Kortere levensduur
Hybride± 25 à 30 jaar€1.300 à 1.800Dikkere, donkerblauwe panelen+ Voor energie & warmte
+ Hoog rendement
- Duurder
- Moeilijker te herstellen

Zonnepanelen laten plaatsen? Schakel een installateur in. Deze kan je verder informeren en adviseren over de verschillende soorten zonnepanelen en zorgt voor een optimale en vlotte plaatsing van je installatie. Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs.

 

Prijs zonnepanelen soorten

Voor zonnepanelen betaal je gemiddeld € 1,4 à 2,5 per Wattpiek (Wp). De prijs voor een zonnepaneel varieert van € 150 tot 1.800. Die prijs is natuurlijk sterk afhankelijk van de soort zonnepanelen, het vermogen, het merk…

Hieronder vind je de richtprijzen per soort zonnepaneel:

Soort zonnepaneelGemiddelde prijs per paneel
(excl. btw en plaatsing)
Monokristallijn€ 500 à 650
Glas-glas€ 850 à 950
Polykristallijn€ 150 à 450
Dunne film€ 150 à 350
Hybride€ 1.300 à 1.800

 

Prijs zonnepanelen installatie

Voor een volledige zonnepanelen installatie betaal je gemiddeld € 4.100 à 14.500 (excl. btw en incl. installatie). De totale kostprijs hangt af van het vermogen van je zonnepanelen en het aantal panelen. Die twee factoren zijn dan weer afhankelijk van je eigen energieverbruik. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer vermogen je zal moeten installeren en hoe hoger de prijs van de installatie zal zijn.

In de tabel hieronder vind je enkele prijsvoorbeelden voor een volledige zonnepanelen installatie:

Jaarlijks energieverbruikVereist vermogen (kWh/85%)Vereist aantal zonnepanelen (400 Wp)Richtprijs (excl. btw, incl. installatie & omvormer)
2.500 kWh3.000 Wp7€ 4.100 à 7.300
3.000 kWh3.500 Wp9€ 5.000 à 8.800
3.500 kWh4.100 Wp10€ 5.600 à 10.200
4.000 kWh4.700 Wp12€ 6.600 à 11.700
4.500 kWh5.300 Wp13€ 7.500 à 13.000
5.000 kWh5.900 Wp15€ 8.200 à 14.500

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw zonnepanelen installatie? Een erkende installateur komt bij jou langs, geeft je advies over het benodigde aantal zonnepanelen en het vereiste vermogen en stelt op basis daarvan ook een prijs voor. Kom in contact met installateurs in de buurt.

 

Besparing zonnepanelen

Stel: je hebt een energieverbruik van 3.500 kWh/jaar. Zonnepanelen benutten gemiddeld slechts 85% van hun capaciteit. Om het benodigde vermogen van je zonnepanelen installatie te berekenen, moet je je energieverbruik dus vermenigvuldigen met 0,85. In dit geval zal je een installatie nodig hebben van 4.100 Wp. Deze installatie zal 3.485 kWh (4.100 x 0,85) per jaar opleveren. Bij een energieprijs van € 0,25 betekent dat een besparing van € 871,25 per jaar (0,25 x 3485).

 

welke zonnepanelen

Zonnepanelen uitvoeringen

De verschillende soorten zonnepanelen zijn ook nog eens beschikbaar in verschillende uitvoeringen. We zetten hieronder enkele mogelijkheden op een rij:

 1. Kleur zonnepanelen

  Zonnepanelen zijn beschikbaar in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn zwart en blauw. Bij gewone zwarte of blauwe zonnepanelen hebben de cellen afgeronde hoeken waardoor er ruitjes tussen te zien zijn. Maar er bestaan ook all-black zonnepanelen die volledig zwart zijn. Hou er wel rekening mee dat zwart de warmte aantrekt en dat die warmte nefast is voor de opbrengst van de zonnepanelen. Naast zwart en blauw, kan je ook nog kiezen voor rode, groene of transparante zonnepanelen.

 2. Frame zonnepanelen

  Wat betreft het frame, hebben polykristallijn zonnepanelen een onbespoten aluminium frame. Bij monokristallijn zonnepanelen kan dat zwart gespoten worden voor een strakkere look. Let op, ook een zwart frame kan voor een lagere opbrengst zorgen, omdat je zonnepanelen zo sneller opwarmen en dus minder efficiënt werken.

 3. Vast vs. flexibel

  Een traditioneel zonnepaneel is een vaste, harde plaat. Er bestaan echter ook flexibele zonnepanelen. Deze zijn vouwbaar en daardoor geschikt voor ronde oppervlakken, bijvoorbeeld voor het dak van een caravan. Er bestaan ook oprolbare zonnepanelen die je makkelijk kan plaatsen en terug afbreken. Deze zijn ideaal voor mobiele toepassingen zoals een boot of caravan.

 4. Geïntegreerde zonnepanelen

  Tot slot kan je er ook nog voor kiezen om je zonnepanelen te integreren in je dakbedekking. De zonnepanelen liggen dan niet op je dak, maar komen ongeveer op dezelfde hoogte als je dakbedekking of zijn in je dakbedekking verwerkt. Geïntegreerde zonnepanelen bieden als grootste voordeel dat de uitstraling van je dak minder verandert. Zeker wanneer je zwarte zonnepanelen in een donker dak integreert, merk je dit nauwelijks op.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een zonnepanelen installateur kan je verder informeren over welke uitvoeringen mogelijk zijn bij welke zonnepaneel soorten. Deze adviseert je ook over de beste uitvoering voor jouw dak en houdt daarbij steeds rekening met jouw voorkeuren, wensen en budget. Ontvang advies op maat.

 

Veelgestelde vragen soorten zonnepanelen

Ben je nog niet zeker welk type zonnepanelen je nu best koopt? Of wil je graag nog meer informatie over de verschillende zonnepanelen? Neem dan zeker eens een kijkje bij de veelgestelde vragen hieronder: • Kies ik best blauwe of zwarte zonnepanelen?

  Blauwe zonnepanelen zijn doorgaans polykristallijn, terwijl zwarte zonnepanelen monokristallijn zijn. Dat kleurverschil is te wijten aan de verschillende productieprocessen. Bij blauwe zonnepanelen bestaat elke zonnecel uit meerdere samengesmolten kristallen die ongeordend door elkaar liggen. Daardoor zijn ze niet effen van kleur en werken ze beter bij indirect zonlicht.

  Zwarte zonnepanelen bestaan dan weer uit siliciumdeeltjes die allemaal in dezelfde richting liggen en één geheel vormen. Daardoor zien ze er strakker en egaler uit. Zwarte zonnepanelen hebben een iets hoger rendement en presteren het best bij direct zonlicht. De keuze voor zwarte of blauwe zonnepanelen hangt dus vooral af van je voorkeur qua uitzicht, je budget, het dakoppervlak en het vereiste vermogen. • Welke zonnepanelen systemen zijn er?

  Als we spreken over zonnepanelen systemen bedoelen we de volledige zonnepanelen installatie en dus niet enkel de panelen zelf. We maken onderscheid tussen twee mogelijke systemen:

  • Autonome zonnepanelen systemen: autonome systemen, ook wel off-grid systemen genoemd, werken onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Je zonnepanelen wekken energie op die dan in een lokaal accu wordt opgeslagen. Die energie kan je dan terug gebruiken wanneer je deze nodig hebt. Zo’n systeem is vooral geschikt voor een vakantiehuisje, boot of caravan.
  • Netgekoppelde zonnepanelen systemen: bij dit systeem wek je groene energie op die je zelf kan gebruiken en waarbij je de resterende opgewekte energie op het elektriciteitsnet zet. Wekken je panelen niet voldoende energie op? Dan moet je stroom van het net afnemen. Je bent dus steeds voorzien van stroom, maar hangt daarbij wel af van de energieprijzen. Dit systeem komt het meest voor en wordt gebruikt voor woningen, kantoren…


 • Zijn er ook verschillende afmetingen voor zonnepanelen?
  Zonnepanelen zijn ook beschikbaar in verschillende afmetingen. Een standaard zonnepaneel heeft een breedte van 100 cm en een lengte van 165 cm. Daarnaast bestaan er ook grote en kleine zonnepanelen. Grote zonnepanelen kunnen een breedte hebben tot 1 meter en een lengte tot 2 meter. Deze panelen hebben dan ook een groter vermogen. Kleine zonnepanelen zijn bijvoorbeeld 125 cm lang en 80 cm breed.


 • Hoeveel zonnepanelen plaats ik best?

  Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van 3 factoren: je jaarlijkse stroomverbruik, het totale vermogen van je zonnepanelen en het piekvermogen per paneel. Met deze 3 factoren kan je dan het benodigde aantal zonnepanelen berekenen. Voor een gemiddeld gezin met een jaarlijks stroomverbruik van ongeveer 4.000 kWh heb je bijvoorbeeld 12 zonnepanelen nodig met een totaal vermogen van 4.706 Wp.

  TIP: een zonnepanelen installateur kan het benodigde aantal zonnepanelen voor jouw woning berekenen.Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in en kom in contact met 2 à 3 installateurs in jouw buurt:

 

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs