Soorten zonnepanelen

Als je een installatie zonnepanelen wil laten plaatsen, stuit je zonder twijfel op enkele vragen. Je vraagt je waarschijnlijk af welke soorten er zijn, welk type het best rendeert, wat de prijzen zijn, welke installatie het best past bij jouw situatie, … In dit artikel maken we je wegwijs in de wereld van zonnepanelen en kom je meer te weten over onder meer de verschillende soorten, hun werking en de prijzen.

 

voorbeeld zonnepanelen plaatsenWaarom zonnepanelen een goed idee zijn

Gezien de grote investering is het te verstaan dat velen twijfelen om zonnepanelen te installeren. Hoe dan ook is het een slimme investering waaraan vele voordelen verbonden zijn.

Zo kies je niet alleen voor 100% groene energie zonder co²-uitstoot, je kiest ook voor een onuitputbare grondstof. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die steeds schaarser worden, zal de zon wel nog even meegaan.

Hoewel ze afgeschaft zijn, is een subsidie voor zonnepanelen niet noodzakelijk om je investering rendabel te houden. Dat is te danken aan de technologische ontwikkelingen die de prijs van zonnepanelen met zo’n 30% hebben doen dalen. Bovendien is het rendement doorheen de jaren beter geworden. Zonnepanelen zijn dus niet enkel voordelig voor het milieu, je kan er ook heel wat mee besparen op je energiefactuur. Lees hier meer over de voordelen van zonnepanelen.

Van plan om zonnepanelen te installeren en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs van zonnepanelen.

 

 

Overzicht van de soorten zonnepanelen

Benieuwd naar welke soort zonnepanelen er bestaan en welk systeem het best past bij jouw specifieke situatie? Met onderstaande info helpen we je alvast op weg.

 

1. Hybride zonnepanelen

Het grootste verschil zit hem tussen de fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen. Fotovoltaïsch-thermische zonnepanelen, ook wel PVT- of hybride zonnepanelen genoemd, zijn bedoelt om zowel elektriciteit als warmte op te wekken. Het is eigenlijk een combinatie van een zonnecollector en een traditioneel zonnepaneel. Het is vooral interessant wanneer je weinig plaats hebt en toch relatief veel energie wil opwekken. Er zijn twee soorten hybride zonnepanelen:

 

A. PVT-zonnepanelen

Bij dit systeem wordt een speciale absorbeerplaat met koperen leidingen achter de standaard zonnepanelen geplaatst. De vloeistof in deze leidingen warmt door de zon op en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opwarmen van het water van de verwarming. PVT-zonnepanelen zijn vooral bedoelt om een hoge elektriciteitsopbrengst te genereren.

 

B. PVT-zonnecollectoren

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een geïsoleerde omkasting waardoor de collectoren efficiënt kunnen werken. Hoewel het thermisch rendement dus relatief hoog is, is het elektrisch rendement bij PVT-zonnecollectoren lager. Ze zijn dan ook vooral bedoelt voor een hoge warmteopbrengst.

 

Benieuwd naar een prijs op maat voor hybride zonnepanelen?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs van zonnepanelen.

 

 

2. Fotovoltaïsche zonnepanelen

Als men het heeft over zonnepanelen bedoelt men meestal fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze zetten zonlicht om in elektriciteit. Er bestaan verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen, afhankelijk van het soort zonnecellen waaruit ze bestaan.

 

A. Monokristallijn zonnepanelen

Samen met de polykristallijne zonnepanelen komen deze het vaakst voor. Bij beide soorten zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Dat silicium wordt gesmolten, waarna de afkoeling bij monokristallijn zonnepanelen op gecontroleerde manier plaatsvindt. Daardoor zullen de kristallen allemaal netjes in dezelfde richting liggen. Dat zorgt ervoor dat ze meer energie kunnen opwekken per oppervlak.

Monokristallijn zonnepanelen werken het best bij direct zonlicht, iets wat minder interessant is voor onze regio. Heb je een kleine oppervlakte ter beschikking, dan zijn monokristallijn zonnepanelen wel een goede keuze. Met een geringe hoeveelheid zonnepanelen kan je namelijk toch een hoog rendement halen.

Doordat het productieproces van monokristallijn zonnepanelen langer en intensiever is en het paneel een hoger rendement oplevert, zijn ze wel duurder dan polykristallijn zonnepanelen, zo’n 10%.

 

B. Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen zijn net zoals de monokristallijn variant gemaakt van silicium. Ook hier vindt na het smelten de afkoeling plaats, alleen op een andere manier waardoor kristallen ontstaan die door elkaar liggen. Daaruit worden dan plaatjes gemaakt die later in de zonnepanelen worden toegepast.

Ze presteren het best bij niet direct zonlicht, wel interessant voor onze regio. Bovendien is het productieproces van polykristallijn zonnepanelen korter dan dat van de monokristallijn variant, waardoor ze goedkoper zijn.

 

C. Amorf of Dunne film zonnepanelen

Amorf zonnepanelen, ook wel dunne film, CIS of CIGS zonnepanelen genoemd, zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. De naam ‘dunne film’ wordt gebruikt omdat er een dunne fotovoltaïsche laag wordt aangebracht. Typerend zijn de lage productiekosten en dus ook de lage kostprijs.

Een nadeel is echter het lagere rendement dan bij monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Er is daarom een groot oppervlak nodig om het systeem rendabel te houden. Daar tegenover staat wel dat deze amorf zonnepanelen ook goed werken bij hoge temperaturen, iets wat bij de andere soorten minder het geval is.

Amorf zonnepanelen zijn dus geschikt wanneer je voldoende plaats ter beschikking hebt en de oriëntatie van het dak niet optimaal is. Dunne film zonnepanelen zijn ook populair omwille van hun visuele aspect. Ze zijn diepzwart en hebben een matte schijn waardoor ze mooi en strak ogen. Bovendien zijn ze ook flexibel/vouwbaar.

 

Benieuwd naar een prijs op maat voor fotovoltaïsche zonnepanelen?
✓ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs van zonnepanelen.

 

soorten zonnepanelen

 

Zonnepanelen en je portemonnee: Prijs & Opbrengst

Zonnepanelen hebben verschillende groottes en vermogens en dat maakt het moeilijk om ze te vergelijken op vlak van prijs. Bovendien verschillen de prijzen van zonnepanelen sterk afhankelijk van het merk.

Eigenlijk hoef je niet te kijken naar de prijs van de zonnepanelen zelf. De prijs per Wattpiek (Wp) is de belangrijkste factor om de prijs te berekenen. Uiteraard speelt vooral je energieverbruik een bepalende rol. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer vermogen je zal moeten installeren en hoe hoger de prijs van de installatie zal zijn.

Voorbeeld: Stel dat je een energieverbruik hebt van 3500kWh/jaar, dan zal je een installatie nodig hebben van 4100 Wp (energieverbruik delen door 85% rendement). Het vermogen van de zonnepanelen moet hoger zijn dan je verbruik omdat zonnepanelen slechts 85% van hun capaciteit benutten. De installatie zal dus (4100 x 0,85) 3485 kWh per jaar opleveren. Bij een energieprijs van €0,25 betekent dat een besparing van (0,25 x 3485) €871,25 per jaar. Enkele andere voorbeelden:

 

Jaarlijks energieverbruikVereist vermogen (kWh/85%)Richtprijs (incl. btw, installatie, omvormer)Besparing/jaar (energieprijs €0,25)
2500 kWh3000 Wp€6.200€637,50
3500 kWh4100 Wp€8.900€871,25
4000 kWh4700 Wp€10.000€998,75
5000 kWh5900 Wp€11.900€1253,75

 

Vaak worden zonnepanelen gebruikt in combinatie met andere energievoorzieningen om op die manier voldoende energie op te wekken om aan je verbruik te kunnen voldoen. Wek je toch meer energie op dan je verbruikt? Interessant voor je portemonnee, want dan kan je je energiemeter terugdraaien door stroom te leveren aan het stroomnet. Om daarvoor een vergoeding te krijgen kan je een contract afsluiten met je netbeheerder. Lees hier meer over de opbrengst van zonnepanelen.

 

 

Kies uit een waaier aan mogelijke uitvoeringen

Zonnepanelen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Bij de monokristallijne variant gaat het meestal om zwarte zonnepanelen, donkerblauw is echter ook mogelijk. De cellen hebben wel afgeronde hoeken waardoor ruitjes tussen de cellen te zien zijn. Kies je voor een zwarte backsheet, dan zie je de ruitjes in geval van zwarte zonnepanelen niet meer. Hou er wel rekening mee dat zwart de warmte aantrekt en dat die warmte nefast is voor de opbrengst van de zonnepanelen.

Polykristallijne panelen zijn meestal blauwe zonnepanelen, maar kunnen ook zwart zijn. Dunne film zonnepanelen zijn altijd volledig zwart.

Wat betreft het frame, hebben polykristallijn zonnepanelen een onbespoten aluminium frame. Bij monokristallijn zonnepanelen kan dat zwart gespoten worden voor een strakkere look. Verder zijn ook transparante zonnepanelen of zonnepanelen in andere kleuren zijn mogelijk. Die kleuren gaan dan wel ten koste van de opbrengst.

Een traditioneel zonnepaneel is een vaste, harde plaat. Er bestaan echter ook flexibele zonnepanelen. Deze zijn vouwbaar en daardoor geschikt voor ronde oppervlakken, bijvoorbeeld voor het dak van een caravan.

 

zonnepanelen installeren plat dak

 

 

Vraag hier gratis offertes aan voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering die meer opbrengen dan je spaarboekje. Om zeker te zijn van een correcte installatie, werking en kostprijs, doe je er goed aan offertes aan te vragen bij erkende installateurs. Maak nu gebruik van onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van erkende zonnepanelen installateurs.

✓ 3 verschillende & vrijblijvende offertes
✓ Samenwerking met erkende zonnepaneleninstallateurs      
✓ Erkende aannemers = recht op premies & garanties