Thermisch zonnepaneel
Om uitleg te kunnen geven over een thermisch zonnepaneel, moet er vanzelfsprekend eerst een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen een thermisch zonnepaneel en een fotovoltaïsch zonnepaneel. Een thermisch zonnepaneel produceert sanitair warm water, waar een fotovoltaïsch zonnepaneel zonne-energie omzet in elektriciteit.
Dankzij scherp verlaagde prijzen en het verbeterde rendement zijn zonnepanelen nog steeds een slimme investering. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan via onze online offerteservice en kom te weten hoe snel je jouw investering kan terugverdienen! Klik hier voor meer informatie.
Een thermische zonne-installatie met thermische zonnepanelen wordt ook wel een zonneboiler genoemd. Hij wordt gebruikt om op een milieuvriendelijke manier sanitair water op te warmen. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met klassieke verwarmingssystemen. Doordat de zonne-energie het water voorverwarmt, verbruiken die klassieke systemen (zoals bijvoorbeeld een stookolie- of gasketel of een warmtepomp) minder brandstof. Dat maakt dat je met behulp van een thermisch zonnepaneel op een milieuvriendelijke en duurzame manier water kan opwarmen.
Als de verwarmingsinstallatie in de zomer niet moet zorgen voor de verwarming van je woning, zorgen de zonnepanelen voor warm water voor afwaswater, een afwasmachine, je douche en je bad. Op die manier bespaar je in het verbruik van brandstof. In de winter zorgen de zonnepanelen voor de voorverwarming van het water, waardoor de installatie efficiënter wordt en zo minder verbruikt en op die manier wordt er minder CO2 uitgestoten.
De werking van een thermisch zonnepaneel
Het basisprincipe volgens hetwelk een thermisch zonnepaneel werkt is dat de zon door instraling een vloeistof die door het zonnepaneel stroomt opwarmt. Die vloeistof wordt gebruikt om de woning van warm water te voorzien. Het gaat meestal om een soort koelvloeistof. Een thermisch zonne-installatie wordt ook wel een zonneboiler genoemd. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector (een zonnepaneel), een pomp en een voorraadvat.
De zonnecollector wordt op het dak van je woning geplaatst om de zoninstraling op te vangen. De collector kan zowel op een plat als op een hellend dak geïnstalleerd worden. Daar absorbeert hij de warmte die vervolgens zorgt voor de opwarming van de vloeistof in het voorraadvat. Het voorverwarmde leidingwater wordt naverwarmd door een geiser, een warmtepomp of een cv-ketel en stroomt dan naar de kraan of de douche. Op jaarbasis neemt een zonneboiler 60 à 70 procent van de warmwaterproductie op zich, wat een mooie besparing oplevert op de energiefactuur.
Soorten zonnecollectoren
Er zijn twee soorten zonnecollectoren, vacuümcollectoren en vlakke plaatcollectoren.
Vacuümcollector
Vacuümcollectoren hebben weinig invloed van de buitentemperaturen en kunnen daardoor nog veel warmte produceren als het buiten koud is. Een vacuümcollector is opgebouwd uit een aantal vacuüm glazen buizen die naast elkaar geplaatst worden. Vanbinnen in de buizen bevindt zich een absorber. Die absorber vangt de zoninstraling op en is verbonden met een gesloten buis, die een heatingpipe genoemd wordt. De vloeistof die bovenaan zijn warmte afgeeft aan het water van het voorraadvat verdampt bij zoninstraling.
Vlakke plaatcollector
Van dit soort collector zijn er verschillende ontwerpen mogelijk waardoor ze gemakkelijk in de architectuur ingepast kunnen worden. Een vlakke plaatcollector bestaat uit een ondiepe bak. Die bak is op zijn beurt opgebouwd uit een met vloeistof gevuld buizencircuit, isolatiemateriaal en een zondoorlatende afdekplaat.
Hoe haal je een maximaal rendement met een thermisch zonnepaneel?
Een thermisch zonnepaneel is niet alleen milieuvriendelijk, het verlaagt ook de energiefactuur. Ze staan immers bekend om hun hoge energieopbrengst. Met behulp van een thermisch zonnepaneel kan je tot maar liefst 60 procent besparen op je energieverbruik voor de verwarming van water voor sanitaire doeleinden.
Om ervoor te zorgen dat je een maximaal rendement hebt, moet je rekening houden met enkele belangrijke factoren.
1/ Isolatie
Als eerste moet je rekening houden met de isolatie van je woning. Het heeft weinig tot geen nut om te investeren in een thermische installatie die met behulp van zonne-energie voor zuinige verwarming en warmwaterproductie zorgt als de warmte ook zomaar weer verdwijnt door slechte isolatie. Een dergelijke installatie is pas interessant als in je woning eerst de andere essentiële ingrepen zijn gebeurd die zorgen voor een grotere energie-efficiëntie, zoals onder andere dubbele beglazing en isolatie.
2/ Ouderdom van de verwarmingsketel
Het is ook belangrijk om te denken aan de leeftijd van je huidige verwarmingsketel. Als die ouder is dan tien jaar, is het het beste om hem te vervangen door een hoogrendementsketel vooraleer je er zonnepanelen op aansluit. Een oude verwarmingsketel vervangen door een nieuwe condensatieketel zorgt ervoor dat je op het energieverbruik voor de verwarming de belangrijkste besparing al kan waarmaken. Het levert immers een besparing van zo’n 35 procent op de energiefactuur op. Dat is zo omdat er een hoger rendement is en dus ook een zuiniger verbruik. Het principe van de condensatietechniek is dat de warmte die in de rookgassen zit gerecupereerd wordt. Met de nieuwste generatie condensatieketels wordt op die manier een rendement van maar liefst 109 procent behaald. De bijverwarming van een thermisch zonnepaneel zal ook zuiniger verlopen met een nieuwe condensatieketel.
3/ Subsidies, premies en fiscale aftrekbaarheid
Zelfs als je rekening houdt met de installatiekosten en de kosten voor het materiaal betekent een zonne-energiesysteem op lange termijn een aanzienlijke besparing. Bovendien moedigen de overheid en bepaalde steden en gemeenten het gebruik van milieuvriendelijke energie aan. Dat doen ze in de vorm van belastingsvermindering, subsidies en premies. Je wordt met andere woorden dus beloond voor het plaatsen van een thermisch zonnepaneel.
4/Plaatsing van de thermische zonnepanelen
Wat ook zeer belangrijk is bij het (laten) installeren van thermische zonnepanelen, is de plaatsing. Een ideale en correcte plaatsing is van erg groot belang om een hoog rendement te halen. Een zonnepaneel haalt het hoogste rendement als het gericht is naar de hoek tussen het zuidwesten en het zuidoosten. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt bovendien af van de oriëntatiegraad, want hoe minder zuidelijk de panelen gericht zijn, hoe meer je er zal moeten laten installeren. Als je geen plaats hebt op je dak, kan je de thermische zonnepanelen ook gewoon op de grond laten monteren. Op die manier kunnen de collectoren perfect naar het zuiden gericht worden om een maximaal rendement te halen.