Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen met accu

Met zonnepanelen wek je zelf groene energie op en betaal je dus veel minder stroomkosten. Installeer je ook een thuisaccu? Dan kan je je zelfverbruik nog met gemiddeld 30% verhogen en bespaar je dus nog meer op die energiefactuur. Maar hoe interessant is die investering? Wat kost het? En wat zijn de voordelen van zo’n installatie? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Zonnepanelen met accu: 2 opties
Voordelen zonnepanelen accu
Prijs zonnepanelen met batterij
Aandachtspunten thuisaccu
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Zijn zonnepanelen met accu een interessante investering?

Het grootste voordeel van zonnepanelen? Je kan je eigen hernieuwbare energie opwekken, waardoor je heel wat bespaart op stroomkosten. Laat je ook een thuisaccu installeren? Dan kan je nog meer van je eigen opgewekte stroom verbruiken, met als resultaat een nog lagere factuur. De rendabiliteit van je installatie hangt wel af van factoren als de levensduur, de locatie van je zonnepanelen, je verbruik…  Maar dankzij de torenhoge stroomprijzen en de korte terugverdientijd zijn zonnepanelen met een accu duidelijk een zeer interessante investering!

Meer info over zonnepanelen met een thuisaccu? Of ben je benieuwd of zo’n installatie iets voor jou is? Neem contact op met een erkend installateur. Deze adviseert jou graag verder over zonnepanelen met accu. Vergelijk ook meerdere offertes van installateurs in jouw buurt via onze offerteservice.

zonnepanelen met accu

 

Zonnepanelen met accu: 2 opties

Heb je al zonnepanelen en wil je daar een thuisbatterij op aansluiten? Of ben je op zoek naar een volledig nieuwe zonnepanelen-installatie met accu? We bespreken beide opties hieronder:

 

OPTIE 1: accu aansluiten op bestaande zonnepanelen

Heb je op dit moment al een zonnepanelen-installatie? Dan kan je je zelfverbruik van de opgewekte groene energie flink verhogen met een thuisaccu voor zonnepanelen. Daarbij is het wel belangrijk om rekening te houden met de omvormer en de capaciteit van je batterij:

 • Omvormer: als je al zonnepanelen hebt, heb je ook een omvormer. Deze zet de gelijkstroom van je panelen om naar bruikbare wisselstroom. Maar zonnepanelen met thuisbatterij vereisen een ander type omvormer. De stroom moet namelijk van en naar het net kunnen, maar ook van en naar de batterij. Ga dus zeker na of je huidige omvormer hiervoor geschikt is. Anders zal je een extra omvormer moeten installeren of je huidige omvormer vervangen door een hybride model.
 • Capaciteit thuisbatterij: hier is het belangrijk om een opslagcapaciteit te kiezen die afgestemd is op het vermogen van je zonnepanelen. Is de capaciteit van je accu te hoog? Dan betaal je onnodig een hoge prijs voor een grote accu die je met je zonnepanelen nooit volledig kan opladen. Is je zonnepanelen accu opslag te laag? Dan gaat een deel van de opgewekte stroom verloren. Voor een optimaal rendement kies je dus best een zonnepanelen accu met een geschikte capaciteit.

Gemiddelde prijs accu voor zonnepanelen: € 4.000 à 10.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
Gemiddelde prijs hybride omvormer: €1.000 à 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Advies nodig bij de keuze voor je thuisbatterij en omvormer? Via onze offerteservice brengen we je in contact met specialisten die je graag verder informeren en adviseren. Zo ben je zeker dat je de juiste omvormer en opslagcapaciteit voor je thuisbatterij kiest. Vul het offerteformulier in.

 

 

OPTIE 2: zonnepanelen met accu installeren

Wil je een nieuwe zonnepanelen-installatie laten plaatsen? En twijfel je om een installatie met thuisbatterij te kiezen? Zonnepanelen met accu worden almaar interessanter. En dat heeft vooral te maken met de stijgende energieprijzen en de kortere terugverdientijd van zo’n installatie. Omdat je met zonnepanelen je eigen energie opwekt, moet je minder stroom van het net halen. Voeg je daar ook nog een thuisbatterij aan toe? Dan kan je je zelfverbruik sterk verhogen en haal je dus nog meer rendement uit je zonnepanelen.

Zonnepanelen met accu laten installeren is bovendien ook goedkoper dan wanneer je eerst zonnepanelen plaatst en er nadien nog een thuisbatterij op aansluit. Dat heeft o.a. te maken met de omvormer voor je zonnepanelen. Als je meteen de volledige installatie laat plaatsen, kan je kiezen voor een hybride omvormer die geschikt is voor zowel je zonnepanelen als je batterij.

Prijs zonnepanelen met accu voor gemiddeld huishouden: € 11.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Benieuwd hoeveel zonnepanelen met accu jou kunnen opbrengen? Via onze opbrengstscan bovenaan deze pagina kan je de opbrengst van je zonnepanelen eenvoudig berekenen. Ook een erkende installateur kan je vertellen wat je bespaart met zo’n installatie. Ontvang advies op maat.

 

Voordelen zonnepanelen met accu

Hoewel zonnepanelen met accu een grote investering zijn, heeft zo’n installatie enorme voordelen. We zetten er hieronder enkele op een rijtje:

 • Lagere energiekosten: de stroom die je opwekt met je zonnepanelen kan je gratis gebruiken. Bovendien moet je ook minder stroom van het net halen. Door de stijgende energieprijzen is dat dus een forse besparing op je energiefactuur.
 • Maximaal gebruik van opgewekte energie: de energie die je zonnepanelen opwekken en die jij niet gebruikt, gaat terug naar het net. Met zonnepanelen batterijen kan je tot wel 70% van je eigen opgewekte energie gebruiken. Zo bespaar je nog extra op je stroomfactuur.
 • Onafhankelijker van het net: omdat je je eigen energie opwekt en ook optimaal zelf verbruikt, ben je veel onafhankelijker van het net en de wisselende energieprijzen.
 • Milieuvriendelijk: het spreekt voor zich dat je bovendien ook op een erg milieuvriendelijke manier energie opwekt. Zonne-energie komt van een onuitputtelijke grondstof. Ook je CO2-uitstoot blijft laag omdat je meer groene stroom kan gebruiken met je thuisbatterij.
 • Back-up bij stroompannes: is er een plotse storing op het net? Of valt de elektriciteitstoevoer tijdelijk weg? Dankzij je zonnepanelen batterij ben je ook hier minder gevoelig aan, omdat je nog altijd je opgeslagen zonne-energie kan gebruiken.
 • Waardevermeerdering van je woning: een zonnepanelen-installatie met accu heeft bovendien ook een positief effect op de waarde van je woning. Zo kan de verkoopprijs stijgen met tot wel € 5.000.
 • Korte terugverdientijd: tot slot is ook de terugverdientijd van zonnepanelen met accu almaar korter. Dat komt omdat je steeds meer bespaart op energie door de stijgende stroomprijzen, terwijl de aankoopprijs van je installatie relatief stabiel blijft.

 

Prijs zonnepanelen met batterij

De prijs voor zonnepanelen met accu hangt af van hoeveel zonnepanelen je nodig je hebt, het type batterij, de opslagcapaciteit van je batterij, de omvormer, het type zonnepanelen… Daardoor kunnen de prijzen uiteraard ook sterk uiteenlopen. Hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde prijzen voor zonnepanelen-installatie’s met een accu.

 

Prijs zonnepanelen

Personen Jaarlijks verbruik Vereist
aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde prijs
(incl. omvormer,
plaatsing)
12.500 kWh7€ 3.500
33.500 kWh10€ 5.000
65.000 kWh15€ 8.000

 

Prijs batterij zonnepanelen

Capaciteit thuisbatterijGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing en omvormer)
Thuisbatterij van 3 kWh€ 4.000 à 5.000
Thuisbatterij van 8 kWh€ 5.000 à 8.000
Thuisbatterij van 10 kWh€ 8.000 à 10.00
Thuisbatterij van 14 kWh€ 9.000. à 11.000

 

Totale prijs zonnepanelen met accu

Als we de prijs voor zonnepanelen en de prijs voor een thuisbatterij optellen, krijgen we de gemiddelde prijs voor een volledige zonnepanelen-installatie met accu. Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 4.000 kWh per jaar. Daarvoor is een installatie van 12 à 19 zonnepanelen nodig (afhankelijk van het vermogen) met een thuisbatterij van 4 à 6 kWh. In totaal krijgen we dan een prijs van € 11.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing en omvormer).

Wil je graag de exacte prijs kennen voor jouw zonnepanelen-installatie? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs. Zij luisteren naar jouw wensen en stellen je op basis van je persoonlijke situatie en budget de meest geschikte installatie voor. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Druk de kosten van je zonnepanelen met accu en kies voor een complete installatie!

Een installatie met zonnepanelen en een accu is een redelijk grote investering. Laat je ze allebei samen plaatsen? Dan hoef je slechts eenmalig een installateur in te schakelen waardoor je op arbeidskosten bespaart. Wist je dat je ook minder materiaalkosten betaalt wanneer je batterij en panelen meteen op elkaar zijn afgesteld? Zo moet je bv. geen nieuwe omvormer voorzien. Misschien biedt je installateur wel een korting aan voor dit type complete groene stroom installaties.

Meer info? Vergelijk offertes en vind de meest geschikte installateur in jouw buurt via onze offerteservice. Is je woning trouwens ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel de materiaal- als installatiekosten. Op voorwaarde dat je een specialist inschakelt.

 

 

thuis batterij

 

Aandachtspunten voor zonnepanelen met accu

Tot slot zijn er nog een paar belangrijke zaken waar je best rekening mee houdt bij de aanschaf van zonnepanelen met een thuisbatterij. We zetten er hieronder enkele op een rij:

 • Kostprijs: ondanks de verschillende premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen blijft zo’n installatie een grote investering. De zonnepanelen kan je al na een paar jaar terugverdienen, maar de thuisbatterij heeft een langere terugverdientijd.
 • Capaciteit thuisbatterij: de batterij opslagcapaciteit en het vermogen van je zonnepanelen moeten op elkaar afgestemd zijn. Dat is belangrijk om kosten te besparen, alsook voor een optimaal rendement van zowel je zonnepanelen als je accu.
 • Laadcycli batterij: bij de keuze voor een batterij voor zonnepanelen kijk je best ook naar het aantal laadcycli van de batterij. Dat aantal bepaalt namelijk de levensduur van je thuisbatterij. Je koopt daarom beter een ietwat duurdere batterij met meer laadcycli dan een goedkoper model met weinig laadcycli.
 • Optimaal rendement panelen: er zijn heel wat manieren waarop je het rendement van je zonnepanelen kan verbeteren. Zo zorg je er bijvoorbeeld best voor dat je zonnepanelen naar het zuiden georiënteerd zijn, dat ze een hellingshoek van 30° hebben, dat je ze jaarlijks onderhoudt…
 • Voldoende ruimte nodig: controleer op voorhand zeker dat je genoeg ruimte hebt voor zowel je zonnepanelen als je thuis batterij. Je moet een geschikt en voldoende ruim dak hebben voor een zonnepanelen-installatie, maar ook batterijen voor zonnepanelen kunnen best groot zijn en zwaar wegen.

 

Ontvang advies op maat van een ervaren installateur!

Er zijn heel wat factoren die een rol spelen in hoeveel je zonnepanelen met batterij je kunnen opbrengen. Om zeker te zijn van een optimaal rendement vertrouw je best op een erkende installateur. Deze kan de geschikte installatie voor jouw woning bepalen en vertelt je hoe je zoveel mogelijk uit je zonnepanelen en accu kan halen. Vul dus zeker onderstaand offerteformulier in om in contact te komen met installateurs in jouw buurt.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs