Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen associeert men vaak met hellende daken maar ook op een plat dak kan je ze perfect plaatsen. Met behulp van de juiste beugels kunnen ze optimaal naar de zon gericht worden waardoor het rendement nog beter zal zijn dan bij een traditioneel dak. Info, prijzen en advies voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak vind je hier.

Dankzij scherp verlaagde prijzen en het verbeterde rendement zijn zonnepanelen nog steeds een slimme investering. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan via onze online offerteservice en kom te weten hoe snel je jouw investering kan terugverdienen! Klik hier voor meer informatie.

Zonnepaneel plat dak Tegenwoordig bestaat er vanzelfsprekend meer dan een soort zonnepaneel. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen geplaatst worden op huizen, maar bijvoorbeeld ook op caravans. Een huis met een plat dak is erg geschikt voor de installatie van een zonnepaneel. Een zonnepaneel moet voor het beste rendement immers geïnstalleerd worden in een hoek van minstens 30 graden. Daar kan op een plat dak gemakkelijk voor gezorgd worden. Een plat dak heeft bovendien als voordeel dat je vrij bent om te kiezen in welke richting je je zonnepaneel plaatst om zo het meest optimale rendement te verkrijgen.

 

 

Prijs zonnepanelen op een plat dak

De installatie van zonnepanelen op een plat dak vergt iets meer werk en materialen waardoor de kostprijs van een installatie zo’n 15% hoger ligt. Daar staat dan weer tegenover dat de installatie veel beter zal renderen aangezien de hellingsgraad en positionering tegenover de zon optimaal ingesteld kan worden. Voor een vrijblijvende prijs op maat zonder aankoopverplichting verwijzen we u graag door naar onze online offerteservice. Meer informatie vind je hier.

 

Installatie van zonnepanelen op platte daken

Een plat dak is het meest ideale dak om een zonnepaneel op te installeren, maar dat betekent niet dat je je zonnepanelen zomaar op je platte dak mag leggen. Als je ze gewoon plat op het dak installeert, gaat je rendement gemakkelijk met 10 à 20 procent achteruit. Dat is zo omdat je veel minder zon opvangt met panelen die plat liggen dan als je je zonnepanelen onder een hoek plaatst, zoals bij een schuin dak.

 

plat dak zonnepanelen

 

 

Omdat je natuurlijk zoveel uit je platte dak moet halen als mogelijk is, wordt je zonnepaneel het best gemonteerd op driehoekige steunen. Daarbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de mogelijkheid van belasting door de wind, dat betekent dat je zonnepaneel kan verschuiven als er veel wind is. Dat moet vanzelfsprekend voorkomen worden. Daarom wordt er een ballast voor zien van 80 tot 100 kilogram per vierkante meter aan zonnepanelen. Dat zorgt er natuurlijk voor dat er extra veel belasting is voor je platte dak.

Het wordt dan ook aangeraden om een stabiliteitsstudie te laten uitvoeren. Als je dak niet geschikt blijkt voor de bijkomende ballast die een zonnepaneel met zich meebrengt, kan je overwegen om de steunen van het dak te verankeren. Je kan ook opteren voor kunststofconsoles. Dan wordt op de plaats van de consoles de ballast verwijderd en die consoles geplaatst.

Om voor een mooi rendement te zorgen worden zonnepanelen op een plat dak dus onder een bepaalde hoek geïnstalleerd. Die hangt af van waar de zon op het hoogste punt staat ten opzichte van uw woning en kan het best bepaald worden door de leveranciers van je zonnepaneel. Het is belangrijk dat je daar advies over inwint, want met een simpele rekensom kan je zien dat er heel wat energie verloren gaat als je niet nadenkt over de plaatsing van je zonnepanelen. Een zonnepaneel levert jaarlijks ongeveer 400 kWh. Als dat met 10 à 20 procent naar beneden gaat, verlies je gemakkelijk 40 à 80 kWh per jaar. Het bedrag dat je per kWh wint, is natuurlijk afhankelijk van de stroomleverancier waarbij je bent, maar 400 kWh levert je ongeveer 90 euro op. Subsidies worden daar niet bijgeteld.

 

 

Zonnepanelen schuin plaatsen

Schuin plaatsen van zonnepanelen Zonnepanelen worden op een plat dak geïnstalleerd met behulp van verstelbare armen. Het schuin plaatsen van de panelen heeft meer voordelen dan alleen een positief effect op het rendement van je zonnepaneel. Als het regent, worden je zonnepanelen bijvoorbeeld schoongespoeld en dat zorgt ervoor dat het rendement stijgt. Vuil op je paneel zorgt er namelijk voor dat er minder zon doorgelaten wordt, wat zorgt voor een lager rendement. Door de constructie blijft je zonnepaneel ook vrij van sneeuw. Dat is erg belangrijk, want sneeuw zorgt er ook voor dat het zonlicht minder goed geabsorbeerd kan worden. De sneeuw absorbeert immers de ultravioletstralen. Daarom moet je er zeker voor zorgen dat je zonnepanelen schoon blijven. Dat maakt het nog belangrijker dat je ze installeert onder een hoek, óók op een plat dak. Anders mag je gegarandeerd bijna elke dag je dak opkruipen om de panelen schoon te maken om te zorgen voor een zo hoog mogelijk rendement.

 

Kortom: Een eenvoudig plat dak komt zeker in aanmerking om te zorgen voor de opwekking van schone, duurzame en vooral goedkope energie. Je paneel kan ook in de meest geschikte richting geplaatst worden en zo wordt het rendement ook zo hoog mogelijk. Dat in tegenstelling tot sommige hellende daken, want daarbij is de hellingshoek zo goed als bepaald. Soms kan het ook zijn dat het onmogelijk is om het zonnepaneel aan de juiste kant van het dak te plaatsen.

 

Installeer ik zelf of niet?

Je kan kiezen om de installatie zelf te doen, of je kan beslissen om ze uit de besteden aan anderen. Je moet weten dat de installatie van een zonnepaneel op een plat dak een delicate zaak is en op deskundige manier gedaan moet worden. Een plat dak is immers erg gevoelig voor zware ballasten. Je moet ook voorkomen dat dakbanen van het dak geperforeerd worden, want dat kan zorgen voor lekken. Bovendien moet het juiste materiaal gekozen worden voor het installeren.

Dat betekent dat als je besluit je zonnepanelen zelf te installeren, je je zeker goed moet informeren. Enerzijds over het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om aan de nodige energie te komen, anderzijds over het type zonnepaneel. Een bedrijf gespecialiseerd in zonnepanelen heeft daar vanzelfsprekend genoeg kennis over en kan dan ook advies geven over een zonnepaneel. Natuurlijk kan het bedrijf de zonnepanelen ook installeren. Vraag zeker ook eerst enkele offertes aan zodat je prijzen en werkwijzen van verschillende bedrijven goed kan vergelijken. Meer informatie over het aanvragen van prijzen voor een plat dak vind je terug op deze pagina.

 

Zonnepaneel zichtbaar op een plat dak?

Op een plat dak zijn de zonnepanelen nauwelijks zichtbaar. Sommige mensen zien dat als een bijkomend voordeel van zo’n dak. Bij een hellend dak zie je een zonnepaneel vanzelfsprekend beter en dat zien sommigen als een storend beeld. Toch zijn zonnepanelen op een plat dak soms wel zichtbaar, vooral als ze in een bepaalde hoek geplaatst worden. Daar is wel een oplossing voor. Wie echt niet wil dat zijn zonnepaneel gezien wordt, heeft nu de mogelijkheid om een volledig zonnepaneel in de dakbaan te laten integreren. Dat brengt niet alleen een esthetisch voordeel met zich mee, maar zorgt er ook voor dat het als dakafdichtend membraan kan dienen. Zo’n systeem van geïntegreerde zonnepanelen zorgt ook voor een verhoogd energierendement, doordat het hele platte dak gebruikt wordt.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs