Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hybride zonnepanelen

Met hybride zonnepanelen kan je zowel elektriciteit als warmte opwekken. Ze zijn voornamelijk interessant wanneer je beschikt over een klein dakoppervlak waar je niet voldoende ruimte hebt voor een gescheiden systeem (zonnepaneel en collector apart).

 

Wat zijn hybride zonnepanelen?

Hybride zonnepanelen, ook wel PVT (Photo Voltaisch Thermisch) panelen genoemd, zijn zonnepanelen waarmee je zowel elektriciteit als warm water kan opwekken. Een hybride systeem is in feite niets anders dan een combinatie van een zonnecollector of thermisch zonnepaneel en een traditioneel zonnepaneel.

 

fotovoltaïsche zonnepanelen op grond

 

Effectiviteit hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen kunnen op efficiënte manier elektriciteit opwekken. Dat heeft te maken met de koeling van de panelen die plaatsvindt door het collectorgedeelte. Zonnepanelen presteren nu eenmaal het best wanneer ze niet al te warm worden. In de zomer kan de temperatuur van een traditioneel zonnepaneel al snel oplopen tot meer dan 75˚C en dat is niet gunstig voor het rendement. Het elektrisch rendement van een hybride paneel is dankzij de betere koeling beter dan dat van een traditioneel zonnepaneel. Het thermisch rendement van het collectorgedeelte ligt echter weer wat lager in vergelijking met een traditionele collector.

 

Voordelen hybride zonnepaneel

• Het dakoppervlak wordt goed benut omdat je geen gescheiden collectoren en panelen meer nodig hebt. Esthetisch gezien is een geïntegreerd systeem ook aantrekkelijker om te zien.
• Een hybride zonnepaneel levert zowel in de zomer als in de winter een hogere elektriciteitsopbrengst (gemiddeld 5-10 %). Dit komt door een betere koeling in de zomer en opwarming in de winter.
• De totale energieopbrengst van een hybride paneel is ongeveer 40% hoger dan die van een standaard paneel omdat je er zowel warmte als elektriciteit mee kan produceren.

 

Nadelen van hybride zonnepanelen

• Het betreft een vrij nieuwe techniek die zichzelf nog moet bewijzen.
• De investeringskosten liggen vrij hoog.
• Hybride zonnepanelen zijn vooral geschikt wanneer je beschikt over een gering dakoppervlak.

 

 

Hybride zonnepanelen prijs

De prijs van een hybride systeem bedraagt ongeveer 2 tot 4 euro per Wattpiek. Deze prijs is exclusief btw en installatiekosten. De prijs is afhankelijk van het type paneel/collector. Een gemiddeld gezin heeft een energiebehoefte van ongeveer 4000 Wattpiek. De prijs van een hybride systeem schommelt tussen 8000 en 16000 euro. Benieuwd naar een exacte prijs op maat? Vraag hier vrijblijvend prijzen aan bij onze aangesloten zonnepanelen installateurs.

 

Twee soorten hybride zonnepanelen

Er zijn twee soorten hybride systemen te onderscheiden:

 

1. PVT panelen (hoge elektriciteitsopbrengst)

Dit zijn standaard zonnepanelen waarachter een speciale absorbeerplaat met koperen leidingen is bevestigd. Door de warmte van de zon wordt de vloeistof in de koperen leidingen opgewarmd en wordt deze beschikbaar voor bijvoorbeeld verwarming van het water van de centrale verwarming. PVT panelen produceren zowel elektriciteit als warmte. De focus ligt bij deze panelen vooral op elektriciteitsproductie.

 

2. PVT collectoren (hoge warmteopbrengst)

Bij fotovoltaïsche thermische collectoren bevinden de diverse onderdelen van het systeem zich in een geïsoleerde omkasting en wordt er een glasplaat toegepast. Door de goede isolatie kan het collectorgedeelte efficiënt zijn werk doen en is het thermisch rendement vrij hoog. Door de hogere temperaturen in het systeem is het elektrisch rendement juist wat lager.

PVT collectoren zijn vooral geschikt wanneer er een hoge warmtevraag is. PVT panelen functioneren juist goed in combinatie met bijvoorbeeld lage temperatuur verwarming (combinatie met warmtepomp, enz.).

 

Wanneer zijn hybride zonnepanelen aan te raden?

Een PVT systeem is voornamelijk aantrekkelijk wanneer je veel energie per vierkante meter wil opwekken en je slechts beschikt over een klein dakoppervlak. Verder is het van belang dat er elke dag, ook in de zomer voldoende warmwaterbehoefte is. Dat laatste is belangrijk omdat PVT panelen juist door het gebruik van warm water gekoeld worden. Die afkoeling is belangrijk in verband met het elektrisch rendement. Vanzelfsprekend moet je ook beschikken over voldoende ruimte voor plaatsing van het voorraadvat. Een PVT systeem is waarschijnlijk het meest rendabel wanneer je toe bent aan een nieuwe boiler of cv-ketel of in het geval van nieuwbouw.

 

Hoeveel energie besparen met een PVT paneel?

De besparing die je kan bereiken is onder andere afhankelijk van het type paneel. Met een PVT paneel dat vooral bestemd is voor een hoge elektriciteitsproductie kan je uitgaan van een besparing van gemiddeld 100 kWh en ongeveer 40m³ aardgas per vierkante meter collector-oppervlak.

 

hybride zonnepanelen schuin dak

 

Levensduur van een hybride systeem

De levensduur van een hybride systeem met zonnepanelen bedraagt zo’n 30 jaar. De terugverdientijd bedraagt 10 tot 25 jaar, afhankelijk van de configuratie, warmtebehoefte en het type panelen. Verder spelen ook de klimaatomstandigheden en de daarmee samenhangende energiebesparing een rol. Hoe meer zon, hoe meer energie je zult besparen. Ook zachte winters zijn gunstig.

 

Installatie van een hybride systeem

Het plaatsen van een hybride systeem laat je best over aan een installatiebedrijf. Vanwege de verschillende componenten waaruit het systeem bestaat, is de plaatsing redelijk complex. Het gaat dan voornamelijk om de aansluitingen op het bestaande warmwatersysteem en de elektra aansluitingen. Het systeem moet op de juiste manier ingeregeld worden zodat er energie kan teruggegeven worden aan het elektriciteitsnet en ook het inregelen van de warmwatervoorziening vergt flink wat expertise. Wettelijk gezien ben je in de meeste gevallen ook verplicht om een erkend installateur in te schakelen.

 

Juiste dakoriëntatie

Hybride zonnepanelen kunnen best op het zuidoosten of zuidwesten georiënteerd worden. Een dakhelling van 30° is over het algemeen optimaal maar moet in ieder geval ergens tussen 20 en 40° bedragen. Schaduwen van gebouwen, bomen, dakkapellen dienen zoveel mogelijk vermeden te worden aangezien deze een negatieve invloed op het rendement hebben. Het dak moet voldoende stevig zijn want PVT panelen zijn relatief zwaar. Je moet rekening houden met een gewicht van 12 tot 15 kilogram per vierkante meter. Over het algemeen zijn de meeste moderne hellende daken ruimschoots berekend op dit gewicht en zijn speciale verstevigende maatregelen niet nodig.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs