Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Transparante zonnepanelen

Transparante of doorzichtige zonnepanelen zijn 1 van de recentste technologieën op de zonnepanelenmarkt. Ze worden het vaakst gebruikt in carports, terrasoverkappingen, tuinkamers, serres, allerhande glazen toepassingen, … Hoe werken deze zonnepanelen? Zijn ze geschikt om op je dak te plaatsen en je volledige huishouden van stroom te voorzien? Hier ontdek je alles over transparante zonnepanelen!

Ga snel naar:
Mogelijkheden transparante zonnepanelen
Transparante zonnepanelen prijs
Transparante vs. traditionele zonnepanelen
Een toekomstperspectief…
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat zijn transparante zonnepanelen?

Doorzichtige zonnepanelen zijn dunne film glas-glas panelen die bestaan uit transparante zonnecellen. Die cellen zijn samengesteld uit organische zouten om de onzichtbare UV- en infraroodstralen om te zetten in stroom. De opgewekte elektriciteit wordt dan vervoerd naar de stroomvoorzieningen in het gebouw of het elektriciteitsnet. Dit alles terwijl het zonlicht gewoon door het glas heen blijft schijnen.

Wil je meer informatie over doorzichtige panelen? Neem dan contact op met een erkende installateur. Die vertelt je graag meer over de mogelijkheden en de beperkingen. Ontvang advies op maat.

transparante zonnepanelen

 

Doorzichtige zonnepanelen: mogelijkheden

Transparante zonnepanelen zijn vrij nieuw, maar R&D-afdelingen van diverse fabrikanten werken hard aan de verdere innovatie van dit type panelen. Hoe zien zulke zonnepanelen er momenteel uit? En welke mogelijkheden zijn er? We overlopen ze hieronder:

 

1. Verschillende toepassingen

Een transparant zonnepaneel wekt stroom op én is zonwerend tegelijk.  Daardoor lenen deze panelen zich uitstekend voor het gebruik in een carport, veranda, terrasoverkapping, serre, tuinhuis of -kamer, … Momenteel kan je ook al zonwering met ingebouwde zonnecellen kopen. Daarnaast lopen er volop proefprojecten met geïntegreerde zonnecellen in telefoonschermen. Deze hebben nog niet voldoende rendement om de batterij van je mobieltje permanent op te laden, maar bieden wel de nodige back-up stroom.

 

2. Diverse gradaties in transparantie

Je hebt zowel semi transparante zonnepanelen als volledig transparante panelen. Wat is het grote verschil?

  • Semi-transparante zonnepanelen: dit type is gebaseerd op reguliere poly- of monokristallijne zonnecellen. Deze cellen worden op het glas aangebracht waardoor de celstructuur duidelijk zichtbaar is. Daarbinnen heb je de keuze uit verschillende celgroottes, -afstanden en -kleuren. Deze panelen zijn verkrijgbaar in verschillende gradaties van lichtdoorlaatbaarheid, van 20 tot 60 %.
  • Transparante pv panelen: deze dunne film panelen zijn vervaardigd uit gelamineerd glas en zien er dus erg strak uit. Zeker omdat er geen blokjesmotief zichtbaar is, wat wel het geval is bij de semi transparante modellen. Er zijn verschillende manieren om deze panelen te vervaardigen. Eén daarvan is ze perforeren met miniscule gaatjes. Zo krijg je een transparant zonnepaneel.

 

3. Uiteenlopende isolatiewaarden

Transparante zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende isolatiewaarden. Wil je een veranda met transparante zonnepanelen plaatsen? Of investeer je liever in een carport met doorschijnende zonnepanelen? Dan is dit een belangrijk criterium om in je gedachten te houden. Een veranda maakt namelijk deel uit van je gebouwschil. Deze moet dus beantwoorden aan enkele isolatiecriteria. In dit geval kies je beter voor transparante zonnepanelen in hoogrendementsglas of triple glas. Bij een carport speelt dit minder een rol. In dit geval volstaat enkel glas.

 

4. Wisselende opbrengsten

De opbrengst van een enkel transparant zonnepaneel ligt vrij laag. Doorgaans spreken we over een efficiëntie van zo’n 10 à 15 %. Dat lijkt een peulschil, maar kan wel degelijk een verschil maken in grote aantallen en oppervlaktes. Denk maar aan het potentieel van dit type zonnepanelen in de hedendaagse architectuur met vele glasgevels.

TIP: wil je graag meer informatie over de verschillende mogelijkheden? Ben je benieuwd of een carport met een dak van doorzichtige zonnepanelen een goed idee is? Neem dan contact op met een professional. Die vertelt je graag meer over deze technologie. Start hier je aanvraag.

 

Transparante zonnepanelen prijs

Wil je (semi) transparante zonnepanelen op je veranda of carport plaatsen? Dan gaat het doorgaans om een nieuwe overkapping op maat, waarin de doorschijnende zonnepanelen verwerkt zijn. Hou er wel rekening mee dat deze nieuwe technologie op dit moment meer kost dan reguliere panelen. Doorgaans is dit type glas-glas panelen ongeveer 10 tot zelfs 50% duurder dan klassieke zonnepanelen.

BELANGRIJK: je doet er goed aan om contact op te nemen met een installateur voor advies op maat. Die vertelt je graag meer over de mogelijkheden. Neem hier gratis contact op met gecertificeerde installateurs.

 

Doorzichtige zonnepanelen

 

Transparante zonnepanelen vs. traditionele zonnepanelen

In dit luikje vergelijken we 2 types zonnepanelen: de traditionele en de transparante. Met ’traditionele’ zonnepanelen verwijzen we naar de typische blauw/zwarte pv-panelen. Een overzicht:

 

Wanneer zijn transparante zonnepanelen een goed idee?

  • Ben je van plan om een nieuwe veranda, carport, terrasoverkapping, serre,… te plaatsen? Dan kan je kiezen voor een uitvoering met een dak van transparante zonnepanelen. Deze technologie heeft vooral toekomst in glas- en geveltoepassingen.
  • Je wil de strakke, moderne uitstraling van je woning behouden en niet ontsieren door zonnepanelen. In dit geval kunnen transparante modellen een uitkomst bieden. Vaak kan je ook kiezen tussen een uitvoering met frame of zonder frame.
  • Doorschijnende panelen zijn interessant als je op zoek bent naar een plaatselijke oplossing waarmee je een beperkte hoeveelheid stroom kan opwekken. Zo kunnen een carport met transparante zonnepanelen en een laadpaal prima samengaan.
  • Er loopt momenteel nog volop onderzoek naar dit type zonnepanelen. Zo bekijken fabrikanten ook de mogelijkheden om een transparante zonnepanelen folie te ontwikkelen. Dit maakt het mogelijk om deze folie op je bestaande glaspartijen te bevestigen.

 

Wanneer zijn traditionele zonnepanelen een goed idee?

  • Als je graag je eigen groene stroom wil produceren en verbruiken. Om dit te achterhalen, moet een installateur je totale verbruik bepalen en dit afstemmen op de technische specificaties van je dak (helling, oriëntatie, oppervlakte, schaduwval, …).
  • Je bent op zoek naar een oplossing met een hogere opbrengst en een beter rendement dan dunne film transparante panelen. Deze hebben een gemiddelde efficiëntie van slechts 10%, terwijl traditionele zonnepanelen tot wel dubbel zo efficiënt zijn (20 à 25%).
  • Kies je voor zonnepanelen? Dan kan je alvast genieten van enkele mooie premies en subsidies. In Nederland is dat bijvoorbeeld salderen of de btw teruggaaf.

 

CONCLUSIE: welk type zonnepaneel is de beste keuze?

Transparante zonnepanelen zijn een veelbelovende technologie, maar worden nog niet uitgebreid toegepast in residentiële omgevingen. Momenteel is het vooral een esthetische oplossing in carports, veranda’s, terrasoverkappingen, … op maat. Wil je echter je volledige stroomvraag dekken met je zonnepanelen? Dan kies je beter nog altijd voor traditionele zonnepanelen in blauwe of zwarte uitvoering.

Professioneel advies nodig van een ervaren installateur? Dat kan! Vul ons aanvraagformulier in en kom binnen enkele werkdagen gratis in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

De toekomst van doorzichtige zonnepanelen…

Zelf duurzaam stroom produceren met transparante zonnepanelen om je woning volledig van energie te voorzien? Dat is voorlopig toekomstmuziek, want de beperkte efficiëntie is momenteel het grootste struikelblok. Ze worden nog volop getest in experimentele settings, zoals grote industriële serres.

Volgens onderzoekers zal het nog zo’n 10 jaar duren alvorens doorzichtige zonnepanelen op het niveau van onze huidige technologieën zijn gebracht. Vooral in een verstedelijkte omgeving zijn transparante panelen een interessante aanvulling op andere groene maatregelen als ze op grote schaal worden ingezet.

 

Vergelijk offertes & bespaar!

Wil je graag zonnepanelen plaatsen? En ben je benieuwd naar de totale kostprijs voor je project? Neem dan contact op met 2 à 3 installateurs actief in je regio. Zo ontvang je verschillende offertes op maat en kan je uitgebreid prijzen, merken, adviezen, … vergelijken. Pas dan maak je de beste keuze voor jouw situatie!

Verschillende offertes vergelijken? Dat kan! Vul daarvoor het onderstaande formulier in en kom in contact met meerdere erkende professionals actief in je regio:

 

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs