Zonnepanelen UPDATE 2023
Laatste update: 04 Sep 2023 – De laatste tijd is er heel wat inkt gevloeid over zonnepanelen. Zie je tussen de bomen het bos niet meer? Op deze update-pagina houden we je op de hoogte over het laatste zonnepanelen nieuws, zowel in België als Nederland. Zijn zonnepanelen nog interessant? Wat is de impact van het energiebeleid op jouw zonnepanelen? En hoe haal je het beste rendement uit je installatie? Je leest het hier!
Ga snel naar:
1. Zonnepanelen nieuws België
2. Zonnepanelen nieuws Nederland
TIP: zit je nog met vragen rond zonnepanelen? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.
Wat is het laatste zonnepanelen nieuws in België en Nederland?
De ontwikkelingen rond zonnepanelen volgen elkaar in ijltempo op. Wil je graag de vinger aan de pols houden? Een korte stand van zaken rond de huidige regeling in België en Nederland:
1. Zonnepanelen in België
- 12 februari 2021
Netbeheerder Fluvius en de Vlaamse overheid komen overeen dat zonnepaneleneigenaars met een terugdraaiende teller tot 2025 uitstel kunnen vragen voor hun digitale meter. De Vlaamse Energieregulator (VREG) geeft in een advies wel aan geen voorstander te zijn van deze regeling.- 14 januari 2021
Het Grondwettelijk Hof vernietigt de overgangsregeling rond het recht op een (virtueel) terugdraaiende teller gedurende 15 jaar voor eigenaars van zonnepanelen.- 1 januari 2021
Laat je nu zonnepanelen plaatsen? Dan kom je onmiddellijk terecht in het nieuwe tariefsysteem met een digitale meter (door de beslissing van het Grondwettelijk Hof).- 31 december 2020
Liet je zonnepanelen plaatsen voor 2021? Dan moet je overschakelen naar het nieuwe tariefsysteem met een digitale meter (door de beslissing van het Grondwettelijk Hof). Er komt ook een eenmalige compensatiepremie van de Vlaamse overheid voor eigenaars van zonnepanelen (geplaatst voor 2021) die al een digitale meter hebben of er nog één moeten krijgen.
2. Zonnepanelen in Nederland
- 1 januari 2023
Vanaf 2023 bouwt de Nederlandse overheid de salderingsregeling geleidelijk af. Elk jaar mag je iets minder teruggeleverde stroom wegstrepen (‘salderen’) tegen de afgenomen stroom. Vanaf 2031 valt het salderingsprincipe dan volledig weg.- 31 december 2022
Tot 2023 krijgen zonnepanelen-eigenaars evenveel voor de overtollige groene stroom die ze op het net zetten als ze betalen voor de stroom die ze van het net halen (‘salderingsregeling’).Lees meer over de regelgeving rond zonnepanelen in Nederland.
1. Zonnepanelen nieuws België
De laatste ontwikkelingen rond zonnepanelen in België hebben tot heel wat verwarring geleid. Heb je zonnepanelen geplaatst? ‘Wat nu?’, denk je wellicht. Of heb je interesse om er te plaatsen? Hieronder vind je de belangrijkste up-to-date info.
Ga snel naar:
Ik heb al zonnepanelen.
Ik overweeg (extra) zonnepanelen te plaatsen.
Zijn zonnepanelen nog interessant in 2023?
Ik wil een thuisbatterij plaatsen.
Vraag gratis je offertes aan
Wat als ik zonnepanelen liet plaatsen vóór 1 januari 2021?
Tot 31 december 2020 had iedereen die zonnepanelen installeerde recht op het principe van de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar. Hoe werkt dat? Als je jaarlijks bv. 3.000 Kilowattuur (kWh) verbruikt en je zonnepanelen produceren 3.000 kWh, moet je niets betalen (op het prosumententarief na). Kortom, de stroom die je op het net zette en de stroom die je van het net haalde, was even duur.
Sinds 1 januari 2021 is de situatie veranderd. Door de beslissing van het Grondwettelijk Hof moet je nu overschakelen naar het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter. Dat werkt als volgt:
- Je betaalt voor je elektriciteit op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet (in kWh).
- Je krijgt een vergoeding voor de overtollige groene stroom die je op het net injecteert. Daarvoor moet je een contract afsluiten met je energieleverancier. Let op: die terugleververgoeding ligt wel veel lager dan de prijs die je betaalt voor de afgenomen elektriciteit van het net.
- Je kan je rendement van je zonnepanelen met het nieuwe systeem verhogen door vooral energie te verbruiken als de zon schijnt. Zo neem je minder elektriciteit van het net en spaar je dus geld uit. Verder lees je meer over hoe je die zelfconsumptie kan verhogen (bv. met een thuisbatterij).
- Je krijgt van de Vlaamse overheid een eenmalige compensatiepremie als je al een digitale meter hebt of er een geïnstalleerd krijgt. Het exacte bedrag hangt af van het vermogen van je installatie, het jaar van ingebruikname, het rendement dat je al behaald hebt, enz.
Wat als ik zonnepanelen wil plaatsen of liet plaatsen na 1 januari 2021?
Denk je eraan om zonnepanelen te plaatsen? Dan kom je onmiddellijk in het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter terecht. Je betaalt dus voor je energie op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. En wat met de overtollige groene stroom die je op dat net zet? Daarvoor krijg je een kleine terugleververgoeding van je elektriciteitsleverancier. Neem dus zeker contact op met je leverancier om zo’n contract af te sluiten.
BELANGRIJK: sinds 1 januari 2021 krijg je een eenmalige investeringspremie van netbeheerder Fluvius als je zonnepanelen laat plaatsen (max. 40% van de investeringskost, incl. btw). Let op: de komende jaren zal dat premiebedrag geleidelijk dalen.
Interesse in zonnepanelen en benieuwd naar de mogelijkheden, prijs en het premiebedrag voor jouw situatie? Een zonnepanelen installateur komt graag bij jouw langs om een berekening op maat te maken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes via de offertepagina.
Zijn zonnepanelen nog interessant in 2023?
Het klopt: door het systeem met de digitale meter duurt de terugverdientijd van zonnepanelen langer. Toch verdien je op termijn je investering sowieso volledig terug en maak je nog altijd pure winst. Zonnepanelen zijn dus ook in 2023 nog interessant en rendabel dankzij de volgende voordelen:
- De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee (tot 25 à 30 jaar).
- De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan nu.
- Je krijgt OF een eenmalige compensatiepremie van de Vlaamse overheid (bij zonnepanelen geplaatst voor 2021) OF een eenmalige investeringspremie van Fluvius (bij zonnepanelen geplaatst na 1 januari 2021).
- Het prosumententarief verdwijnt. Je moet deze vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet dus niet langer betalen.
- Je krijgt een terugleververgoeding van je elektriciteitsleverancier voor de overtollige groene stroom die je op het net zet. Neem hierover zeker contact op met jouw leverancier.
- Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. En dat zowel voor de zonnepanelen-installatie als voor de plaatsing ervan.
TIP: twijfel je of zonnepanelen voor jou nog interessant zijn in 2023? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur. Die kan snel en eenvoudig berekenen hoelang je terugverdientijd ongeveer is en hoeveel pure winst je maakt. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt.
Ik wil een thuisbatterij plaatsen
Bij het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter komt het erop aan om zoveel mogelijk zelfgeproduceerde energie te verbruiken. Zo moet je minder elektriciteit van het net halen. Een efficiënte, doeltreffende manier om die zelfconsumptie te verhogen, is een thuisbatterij voor zonnepanelen. Die werkt als volgt:
- Verbruik je overdag geen elektriciteit omdat er niemand thuis is? Geen nood, de thuisbatterij slaat die overtollige groene stroom op (afhankelijk van de capaciteit). Je zet die stroom dus niet op het net.
- Begin je ’s avonds te koken? Gebruik je je vaatwas of wasmachine? Dan gebruik je die gratis, groene stroom. Je moet pas elektriciteit van het net halen als je batterij leeg is.
- ’s Avonds en ’s nachts laadt je batterij ook op met elektriciteit aan het daltarief. Als het overdag slecht weer is, kan je dus die goedkopere stroom gebruiken.
BELANGRIJK: met een thuisbatterij kan je je zelfconsumptie verhogen van ongeveer 30% naar 60%. Zo kan je nog extra besparen op je energiefactuur. Heb je al zonnepanelen en wil je een thuisbatterij plaatsen? Of heb je interesse in een zonnepanelen-installatie met zo’n batterij? Vraag dan zeker advies op maat aan verschillende installateurs. Zo kan je gericht de mogelijkheden voor jouw project vergelijken om zo de beste keuze te maken. Start je aanvraag hier.
Extra tips om de zelfconsumptie van je zonne-energie te verhogen
Naast een thuisbatterij zijn er nog manieren om het verbruik van je zelfgeproduceerde energie te verhogen. Enkele tips voor een optimaal rendement van je zonnepanelen:
- Gebruik je huishoudtoestellen zoveel mogelijk overdag (was- en droogmachine, vaatwasser, …). Er komen steeds meer ‘slimme’ toestellen op de markt met timers of een bediening via een app.
- Heb je een elektrische boiler? Zorg ervoor dat die overdag je sanitair water opwarmt met een tijdschakelaar.
- Rijd je met een elektrische wagen? Laad die dan overdag op als je thuis bent.
- …
Nog vragen over het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter? Of wil je advies op maat rond een hogere zelfconsumptie van je groene energie? Contacteer dan zeker een erkende zonnepanelen installateur actief in je buurt via onze offerteservice.
FAQ zonnepanelen in België
Heb je nog vragen over het recente zonnepanelen nieuws in België? Hieronder zetten we enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden helder op een rij:
-
Verlies ik nu geld met de nieuwe regeling rond zonnepanelen?Op lange termijn niet. Ook met het nieuwe systeem met de digitale meter verdien je je investering volledig terug en maak je nog altijd winst op het einde van de rit (zelfs zonder de compensatiepremie van de Vlaamse overheid). Alleen duurt die terugverdientijd langer en is de winst minder groot. Bedroeg de terugverdientijd met de terugdraaiende teller gemiddeld 8 jaar, dan kan dat nu oplopen tot 12 à 15 jaar. Gelukkig gaan kwalitatieve zonnepanelen tegenwoordig makkelijk 25 à 30 jaar mee.
TIP: benieuwd naar hoeveel winst jij zou kunnen maken met een zonnepanelen-installatie? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur. Die rekent dat graag voor je uit. Start je aanvraag hier.
-
Is de beslissing van het Grondwettelijk Hof definitief?Ja, tegen zo’n arrest van het Grondwettelijk Hof is namelijk geen beroep mogelijk. Eventuele schadeclaims hebben dus weinig tot geen kans op slagen. Bovendien blijven zonnepanelen rendabel. -
Kan ik de digitale meter weigeren?Neen. Het is namelijk in een decreet vastgelegd dat netbeheerder Fluvius alle terugdraaiende tellers moet vervangen door digitale meters.
De Vlaamse overheid is wel van het plan afgestapt om de digitale meter versneld uit te rollen bij alle zonnepanelen-eigenaars. Fluvius zal regio per regio alle terugdraaiende tellers vervangen zonder rekening te houden met zonnepanelen-installaties. Wanneer jij aan de beurt bent, is op dit moment niet duidelijk.
-
Vanwaar dit nieuwe tariefsysteem met een digitale meter?Dit systeem moet ons bewuster doen omspringen met ons stroomverbruik. Het is namelijk belangrijk dat zonnepanelen-eigenaars hun zelf opgewekte zonne-energie meer verbruiken. Waarom? Omdat de elektriciteitsnetten in België de grote overschotten aan groene stroom niet meer dreigen aan te kunnen. In dat geval zou het hele net aangepast moeten worden, met grote kosten tot gevolg voor alle belastingbetalers in ons land. Kortom, de digitale meter moet ons stimuleren om onze zelfconsumptie van zonne-energie op te drijven.
-
Wat als ik zonnepanelen én een warmtepomp of elektrische auto heb?Mensen met zonnepanelen en een warmtepomp (en in mindere mate een elektrische auto) verbruiken meer elektriciteit in de winter. Tijdens die periode schijnt de zon echter minder en moeten ze dus meer energie van het elektriciteitsnet halen. Kortom, zij zullen de financiële gevolgen van het nieuwe systeem dus harder voelen dan anderen. De Vlaamse overheid bekijkt hoe ook dergelijke andere groene technologieën een extra financieel duwtje in de rug kunnen krijgen.
2. Zonnepanelen nieuws Nederland
In Nederland geldt tot 2023 de salderingsregeling voor zonnepanelen en daarna verandert de situatie. Wat betekent dat voor jou als zonnepanelen-eigenaar? En zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023? Hieronder vind je de belangrijkste up-to-date info.
Ga snel naar:
Ik heb al zonnepanelen.
Ik overweeg (extra) zonnepanelen te plaatsen.
Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023?
Ik wil een thuisbatterij plaatsen.
Vraag gratis je offertes aan.
Wat als ik al zonnepanelen liet plaatsen?
Heb je al zonnepanelen? Dan krijg je momenteel evenveel voor de overtollige groene stroom die je op het net zet als je betaalt voor de stroom die je van dat net neemt. Vanaf 2023 komt er echter een afbouw van die ‘salderingsregeling. Wat betekent dat nu concreet voor jou? Een kort overzicht:
Situatie vóór 2023
Zonne-energie die je niet onmiddellijk verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling krijg je evenveel voor die overtollige groene stroom als je betaalt voor de afgenomen stroom (incl. energiebelasting en andere heffingen). Daardoor is het heel gunstig om stroom terug te leveren. Haal je bv. op 1 jaar 2.000 kWh van het net, maar zet je ook 2.000 kWh overtollige zonne-energie op dat net? Dan betaal je op het einde van de rit helemaal niks.
Situatie na 2023
Vanaf 2023 bouwt de Nederlandse overheid dat salderingsprincipe af. Dat betekent dat je elk jaar iets minder teruggeleverde groene stroom mag wegstrepen (‘saldereren’) tegen de afgenomen stroom. Het gaat om een jaarlijkse daling van 9%. Aan dat tempo zal het vanaf 2031 niet langer mogelijk zijn om nog teruggeleverde stroom te salderen.
En wat gebeurt er dan met teruggeleverde stroom van je zonnepanelen die je niet kan salderen? Voor elke ongesaldeerde kWh stroom krijg je een terugleververgoeding van je energiebedrijf. Dat bedrag ligt echter lager dan het tarief dat je betaalt voor de afgenomen stroom. Je doet er dus goed aan om een energiebedrijf te zoeken met een hoge terugleververgoeding. Daarnaast kan je de afbouw van de salderingsregeling ook compenseren door meer zelfgeproduceerde stroom te verbruiken. Zo haal je minder stroom van het net en spaar je dus geld uit. Verder in dit artikel lees je hoe je die zelfconsumptie kan verhogen.
Vraag advies op maat aan een erkende installateur
Wat betekent die afbouw van de salderingsregeling nu voor jou als zonnepanelen-eigenaar? Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023? En hoe kan je zoveel mogelijk van je zelfgeproduceerde groene stroom verbruiken? Een gespecialiseerde installateur beantwoordt graag al deze en veel meer vragen over je zonnepanelen. Ontvang gratis advies op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.
Wat als ik zonnepanelen wil laten plaatsen?
Van plan om zonnepanelen te plaatsen? Een goed idee, want tot 31 december 2022 geniet je nog van het volledige salderingsprincipe. Dat betekent dat je je overtollige zonne-energie die je op het net zet voor 100% mag wegstrepen (‘salderen’) tegen de stroom die je van het net haalt. Zo verdien je je investering snel terug.
Vanaf 2023 mag je elk jaar iets minder teruggeleverde stroom salderen, maar het gaat slechts om een jaarlijkse daling van 9%. In 2023 mag je dus nog 91% teruggeleverde groene stroom salderen, in 2024 nog 82%, enz. Pas in 2031 valt die salderingsregeling volledig weg.
TIP: interesse in zonnepanelen en benieuwd naar de mogelijkheden, prijs en het premiebedrag voor jouw situatie? Een zonnepanelen installateur komt graag bij jouw langs om een berekening op maat te maken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes via de offertepagina.
Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2023?
Absoluut, ook na 2023 zijn zonnepanelen nog interessant. Dankzij de onderstaande voordelen verdien je je investering volledig terug en maak je behoorlijk wat pure winst:
- Ook na 2023 kan je nog genieten van het salderingsprincipe. Al ligt de hoeveelheid teruggeleverde stroom die je kan salderen vanaf dan elk jaar 9% lager.
- Voor elke ongesaldeerde kWh stroom die je op het net, krijg je vanaf 2023 een terugleververgoeding van je energiebedrijf. Neem hierover zeker contact op met jouw leverancier.
- De kwaliteit van zonnepanelen blijft stijgen en ze gaan ook steeds langer mee (tot 25 à 30 jaar).
- De prijs van zonnepanelen blijft dalen. Een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan nu.
- Voor zonnepanelen kan je met de Energiebespaarlening goedkoop geld lenen bij het Nationaal Warmtefonds. Ook via je gemeente of provincie kan je zo’n goedkope lening aangaan.
- Voor je zonnepanelen-installatie betaal je 21% btw, maar je kan die btw volledig terugvragen bij de Belastingdienst. Voor een gemiddeld gezin gaat het om een bedrag van 700 à 1.000 euro.
TIP: twijfel je of zonnepanelen voor jou nog interessant zijn na 2023? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur. Die kan snel en eenvoudig berekenen hoelang je terugverdientijd ongeveer is en hoeveel pure winst je maakt. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt.
Ik wil een thuisbatterij plaatsen
Hoe minder teruggeleverde stroom je kan salderen, hoe interessanter het wordt om meer zelf opgewekte zonne-energie te verbruiken. Zo haal je minder stroom van het net en betaal je dus ook minder. Een efficiënte manier om die zelfconsumptie te verhogen, is een thuisbatterij voor zonnepanelen. Die werkt als volgt:
- Verbruik je overdag geen elektriciteit omdat er niemand thuis is? Geen nood, de thuisbatterij slaat die overtollige groene stroom op (afhankelijk van de capaciteit). Je zet die stroom dus niet op het net.
- Begin je ’s avonds te koken? Gebruik je je vaatwas of wasmachine? Dan gebruik je die gratis, groene stroom. Je moet pas elektriciteit van het net halen als je batterij leeg is.
- ’s Avonds en ’s nachts laadt je batterij ook op met elektriciteit aan het daltarief. Als het overdag slecht weer is, kan je dus die goedkopere stroom gebruiken.
BELANGRIJK: met een thuisbatterij kan je je zelfconsumptie verhogen van ongeveer 30% naar 60%. Zo kan je nog extra besparen op je energiefactuur. Heb je al zonnepanelen en wil je een thuisbatterij plaatsen? Of heb je interesse in een zonnepanelen-installatie met zo’n batterij? Vraag dan zeker advies op maat aan verschillende installateurs. Zo kan je gericht de mogelijkheden voor jouw project vergelijken om zo de beste keuze te maken. Start je aanvraag hier.
Extra tips om de zelfconsumptie van je zonne-energie te verhogen
Naast een thuisbatterij zijn er nog manieren om het verbruik van je zelfgeproduceerde energie te verhogen. Enkele tips voor een optimaal rendement van je zonnepanelen:
- Gebruik je huishoudtoestellen zoveel mogelijk overdag (was- en droogmachine, vaatwasser, …). Er komen steeds meer ‘slimme’ toestellen op de markt met timers of een bediening via een app.
- Heb je een elektrische boiler? Zorg ervoor dat die overdag je sanitair water opwarmt met een tijdschakelaar.
- Rijd je met een elektrische wagen? Laad die dan overdag op als je thuis bent.
- …
Nog vragen over de afbouw van de salderingsregeling? Of wil je advies op maat rond een hogere zelfconsumptie van je groene energie? Contacteer dan zeker een erkende zonnepanelen installateur actief in je buurt via onze offerteservice.
FAQ zonnepanelen in Nederland
Heb je nog vragen over het laatste nieuws over zonnepanelen in Nederland? Hieronder zetten we enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden helder op een rij:
-
Zal ik geld verliezen met mijn zonnepanelen na 2023?Het klopt: als je vanaf 2023 zonnepanelen laat plaatsen krijg je te maken met de afgebouwde salderingsregeling. Maar vergeet niet dat je in 2023 nog altijd voor 91% van je teruggeleverde groene stroom evenveel krijgt als je betaalt voor de stroom die je van het net haalt. Zo kan je de prijs van een gemiddelde zonnepanelen-installatie nog altijd op een kleine 9 jaar terugverdienen. Ook in de jaren daarna zijn zonnepanelen nog meer dan rendabel.
TIP: benieuwd naar hoeveel pure winst je kan maken met je zonnepanelen in 2023 en de jaren erna? Een installateur rekent het graag voor je uit. Ontvang gratis advies op maat via onze offerteservice.
-
Kan ik zo’n ‘slimme meter’ weigeren?Op dit moment beschikt al een groot deel van alle kleinverbruikers over een slimme meter die levering en teruglevering van stroom afzonderlijk kan meten. Sinds 2021 bieden de netbeheerders alle resterende kleinverbruikers zo’n meter aan. Volgens het laatste wetsvoorstel van de Nederlandse overheid zal je die installatie niet meer kunnen weigeren. -
Vanwaar de afbouw van de salderingsregeling?De afbouw van het salderingsprincipe moet ons bewust maken van ons stroomverbruik. Hoe meer zelfgeproduceerde stroom we verbruiken, hoe minder de elektriciteitsnetten onder druk komen te staan. Ontdek onze tips om je zelfconsumptie doeltreffend te verhogen.