Zonne-paneel.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Digitale meter zonnepanelen 2023

Heb je al zonnepanelen of wil je er laten leggen? Dan zit je vast ook met vragen over de digitale meter. Hoe werkt zo’n meter precies? Zijn zonnepanelen nog wel rendabel met de digitale meter? En vanaf wanneer is dat nieuwe systeem verplicht in België en Nederland? In dit artikel lees je de meest actuele informatie rond de digitale meter en zonnepanelen.

Ga snel naar: terugdraaiende vs. digitale meterinvoeringrendement zonnepanelenvoordelenoffertes

 

Wat is de digitale meter?

Zowel België als Nederland schakelen stelselmatig over naar de digitale energiemeter, ook wel slimme meter genoemd. Dat is een elektronische meter die 2 dingen doet:

1. meet het elektriciteitsverbruik: net als een klassieke meter registreert een digitale meter je elektriciteits- of aardgasverbruik. Als je zonnepanelen hebt, meet het toestel afzonderlijk de elektriciteit die je afneemt van en injecteert op het elektriciteitsnet.

2. stuurt de meterstanden door naar de netbeheerder: dit gebeurt volledig automatisch met ingebouwde communicatietechnologie. Kortom, die manuele meteropnames zijn verleden tijd met de digitale meter.

TIP: een vakman kan je verder informeren over de digitale meter en over de impact ervan op het rendement van zonnepanelen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

Verschil terugdraaiende en digitale meter voor zonnepanelen

De wereld digitaliseert. Naast digitale tv en mobiele telefonie volgt nu dus ook de digitale energiemeter. Maar op dit moment hebben de meeste mensen met zonnepanelen nog altijd een klassieke terugdraaiende meter. Het verschil tussen beide systemen in een notendop:

 1. Terugdraaiende meter

  Aantal tellers: 1 (je ziet enkel een eindstand)
  Berekening netkosten: niet op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet

  Belgen met zonnepanelen betalen daarom het prosumententarief (gemiddeld 300 euro per jaar). In Nederland geldt de salderingsregeling. Nederlanders met zonnepanelen ontvangen voor hun teruggeleverde stroom evenveel als ze betalen voor hun afgenomen stroom.

 2. Digitale meter

  Aantal tellers: 2 (aparte registratie van afname en injectie van elektriciteit op het net)
  – Berekening netkosten: wel op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet

  Wat betekent die digitale meter nu voor mensen die zonnepanelen hebben of er willen laten plaatsen? Mogen Belgen nog altijd gebruik maken van het prosumententarief en Nederlanders van de salderingsregeling? Je leest verder meer over de invoering van de digitale meter in België en Nederland.

 

 

Invoering digitale meter: wetgeving

Vanaf wanneer is de digitale meter verplicht? En moeten mensen met een digitale meter en zonnepanelen onmiddellijk kiezen voor een nieuw tariefsysteem voor hun netkosten? Een kort overzicht van de situatie voor België en Nederland:

 

Situatie in België

Sinds 1 juli 2019 plaatst netbeheerder Fluvius enkel nog digitale meters in Vlaanderen. Na 15 jaar moet elke woning over zo’n meter beschikken. Eigenaars van zonnepanelen zijn 1 van de doelgroepen die eerst aan de beurt komen, naast o.a. (ver)bouwers en mensen met een defecte meter. Welke keuzemogelijkheden heb je nu als je zonnepanelen hebt of er wil laten plaatsen? We overlopen kort beide opties:

 • Je hebt zonnepanelen of liet er plaatsen in 2020: je kon kiezen voor een compensatieregeling. Je behoudt dan 15 jaar lang het recht op het principe van een terugdraaiende teller (via de digitale meter) met het forfaitaire prosumententarief. Binnen die periode kan je zelf kiezen wanneer je overstapt naar het nieuwe systeem met de digitale meter. Begin 2021 werd beslist dat dit niet langer mogelijk is en dat ook mensen die zonnepanelen lieten plaatsen in of vóór 2020 ook gewoon moeten overschakelen naar het systeem met de digitale mater
 • Je liet zonnepanelen plaatsen na 1 januari 2021 of bent van plan er te plaatsen: je kan sowieso geen aanspraak meer maken op de compensatieregeling. De Vlaamse overheid werkt momenteel aan een ander systeem, waarbij je een vergoeding krijgt voor de elektriciteit die je op het net zet.

TIP: wil je meer weten over de huidige Belgische wetgeving rond zonnepanelen en de digitale meter? Een erkende installateur kan je hierover verder informeren. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

 

Netbeheerder betaalt de digitale meter

Heb je zonnepanelen of laat je er plaatsen? Goed nieuws, de netbeheerder betaalt de aankoop van je digitale meter. Die kosten zitten verwerkt in de nettarieven. En is de digitale energiemeter defect? Dan is de netbeheerder verantwoordelijk voor de herstelling of vervanging.

 

 

Situatie in Nederland

Alle huishoudens en kleine bedrijven krijgen een digitale meter aangeboden. Het is mogelijk om die te weigeren. Heb je zonnepanelen en wil je geen digitale meter? Dan plaatst de netbeheerder een meter die niet op afstand uit te lezen valt. Je kan er ook voor kiezen om de digitale meter wel te laten installeren, maar de uitleesfunctie uit te zetten. In Nederland ziet de situatie er als volgt uit:

 • Voor 2025: je blijft recht hebben op de salderingsregeling. Je ontvangt evenveel voor de teruggeleverde stroom als je betaalt voor de afgenomen stroom van het elektriciteitsnet.
 • Na 2025: vanaf 1 januari 2025 zal de Nederlandse overheid de salderingsregeling stapsgewijs afbouwen en overgaan tot een terugleververgoeding voor de stroom die je op het net zet.

TIP: Wil je meer weten over de huidige Nederlandse wetgeving rond zonnepanelen en de digitale meter? Een erkende installateur kan je hierover verder informeren. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

 

digitale meter zonnepanelen

 

Rendement zonnepanelen en digitale meter

Met de digitale meter worden je kosten berekend op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Bovendien kan je de energie die je produceert ook meteen verbruiken.

Zijn zonnepanelen nog interessant in combinatie met zo’n meter? Dat hangt vooral af van hoe je energie verbruikt. Je haalt het beste rendement uit je zonnepanelen met een digitale meter als je veel verbruikt als de zon schijnt: 

 

Hoe kan je je energieverbruik overdag nu verhogen? Enkele tips op een rij:

 • Wasmachine, droogkast, vaatwasmachine, …: gebruik je huishoudtoestellen zoveel mogelijk overdag. Dat kan je doen met timers of software rond energiemanagement.
 • Heb je een elektrische boiler? Zorg ervoor dat die je water overdag opwarmt met een tijdschakelaar.
 • Rijd je met een elektrische wagen en werk je een dagje van thuis uit? Laad je auto dan overdag op.
 • Je kan ook investeren in een thuisbatterij. Die slaat je overtollige elektriciteit op. Bij stroomverbruik ’s avonds of ’s nachts verbruik je dan eerst die energie.

 

Op deze manier blijven zonnepanelen dus ook i.c.m. een digitale meter een goede keuze. Bovendien heeft een digitale meter nog andere concrete voordelen (zie hieronder). Een erkende installateur van zonnepanelen kan je tips geven rond een efficiënt energieverbruik en een zo hoog mogelijk rendement van zonnepanelen. Hij kan je ook advies geven over het soort installatie (soort en hoeveelheid zonnepanelen, vermogen, …) dat het best bij jouw situatie past. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Voordelen digitale meter

We evolueren naar een nieuw energiesysteem. Eentje waarbij ook burgers zelf hernieuwbare energie produceren. Met een digitale meter en zonnepanelen ben je helemaal klaar voor die verandering. Bovendien draag je zo ook je steentje bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming. Daarnaast heeft de digitale meter ook de volgende concrete voordelen:

 • Versturing meterstanden: een digitale meter stuurt je meterstanden automatisch door naar de netbeheerder. Dat hoef je dus niet langer zelf te doen.
 • Opvolging energieverbruik: meten is weten. Met een digitale meter kan je je energieverbruik nauwgezet opvolgen. Daar kan je dan slim op inspelen.
 • Beheer energieverbruik: je kan toestellen, slimme thermostaten of apps aansluiten op de 2 gebruikerspoorten van je digitale meter. Zo kan je je energieverbruik actief beheren.
 • Geen verrassingen bij de eindafrekening: je komt niet meer voor onaangename financiële verrassingen te staan bij de jaarlijkse eindafrekening. Met de digitale meter weet je exact wat je verbruikt en produceert.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs