Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Digitale meter zonnepanelen 2024

Heb je al zonnepanelen of wil je er laten leggen? Dan zit je vast ook met vragen over de digitale meter. Hoe werkt zo’n meter precies? Zijn zonnepanelen nog wel rendabel met de digitale meter? En is dat nieuwe systeem voor iedereen verplicht in België en Nederland? In dit artikel lees je de meest actuele informatie rond de digitale meter en zonnepanelen.

Ga snel naar:
Terugdraaiende vs. digitale meter
Digitale meter verplicht bij zonnepanelen?
Rendement zonnepanelen en digitale meter
Kosten digitale meter zonnepanelen
Zonnepanelen nog rendabel met digitale meter?
Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs

 

 

Wat is de digitale meter?

Zowel België als Nederland schakelen stelselmatig over naar de digitale of slimme energiemeter. Dat is een elektronische meter voor je zonnepanelen die het elektriciteitsverbruik meet. Net als een klassieke meter registreert dit type meter dus je elektriciteits- of aardgasverbruik. Als je zonnepanelen hebt, meet het toestel afzonderlijk de elektriciteit die je afneemt van en injecteert op het elektriciteitsnet.

LET OP: in België wordt een digitale meter ook wel een slimme meter genoemd en worden beiden gebruikt als synoniemen. In Nederland is een slimme meter echter niet hetzelfde als een digitale meter. Een slimme meter stuurt namelijk automatisch je meterstanden door naar de netbeheerder, terwijl een digitale meter dat niet doet.

Heb je nog geen zonnepanelen? Doe een beroep op een erkende installateur. Deze kan je verder informeren over de digitale meter en over de impact ervan op het rendement van zonnepanelen. Hij kan ook zorgen voor een vlotte installatie van je zonnepanelen. Vind een installateur in de buurt.

digitale meter

 

Terugdraaiende vs. digitale meter zonnepanelen

De digitale energiemeter doet zowel in België als in Nederland steeds meer zijn intrede. Maar op dit moment hebben de meeste mensen met zonnepanelen nog altijd een klassieke terugdraaiende meter. Het verschil tussen beide systemen in een notendop:

  1. Terugdraaiende meter

    Aantal tellers: 1 (je ziet enkel een eindstand)
    Berekening netkosten: niet op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet

    Belgen met zonnepanelen betalen daarom het prosumententarief. Het bedrag is afhankelijk van je netgebied en het vermogen van je omvormer. In Nederland geldt de salderingsregeling. Nederlanders met zonnepanelen ontvangen voor hun teruggeleverde stroom evenveel als ze betalen voor hun afgenomen stroom.

  2. Digitale meter

    Aantal tellers: 2 (aparte registratie van afname en injectie van elektriciteit op het net)
    – Berekening netkosten: wel op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet

    Wat betekent die digitale meter nu voor mensen die zonnepanelen hebben of er willen laten plaatsen? Mogen Belgen nog altijd gebruik maken van het prosumententarief en Nederlanders van de salderingsregeling? Je leest verder meer over de wetgeving rond de digitale meter in België en Nederland.

 


Digitale meter verplicht bij zonnepanelen?

Vanaf wanneer is de digitale meter verplicht? En moeten mensen met een digitale meter en zonnepanelen onmiddellijk kiezen voor een nieuw tariefsysteem voor hun netkosten? Een kort overzicht van de situatie voor België en Nederland:

 

Wetgeving digitale meter in België

Sinds 1 juli 2019 plaatst netbeheerder Fluvius enkel nog digitale meters in Vlaanderen. Tegen 1 juli 2029 moet in elke woning dan ook een digitale meter aanwezig zijn. Welke keuzemogelijkheden heb je nu als je zonnepanelen hebt of er wil laten plaatsen? We overlopen kort beide opties:

  • Je hebt zonnepanelen of liet er plaatsen vóór 2021: als je nog werkt met een terugdraaiende teller, kan je de plaatsing van een digitale teller uitstellen tot 1 januari 2025. Je blijft daarbij ook het prosumententarief betalen. Als je je bestaande installatie uitbreidt of als je zonnepanelen al 15 jaar oud zijn, wordt sowieso wel al een digitale meter geplaatst.
  • Je liet zonnepanelen plaatsen na 1 januari 2021 of bent van plan er te plaatsen: bij de installatie van je zonnepanelen wordt automatisch een digitale meter geplaatst. Je energiekosten worden dan berekend op basis van je werkelijke verbruik en je betaalt geen prosumententarief meer.

Zonnepanelen laten plaatsen? Een installateur geeft je advies over het aantal zonnepanelen, het nodige vermogen, de beste locatie… en zorgt voor een vlotte plaatsing van je installatie. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat van installateurs in je buurt via onze offerteservice.

 

Wetgeving digitale meter in Nederland

In Nederland krijgen alle huishoudens en kleine bedrijven een slimme meter aangeboden, en dus geen digitale meter. Het is wel mogelijk om de slimme meter te weigeren en je huidige meter te behouden:

  • Je hebt reeds een bestaande zonnepanelen installatie: als je al zonnepanelen hebt en je oude meter aan vervanging toe is, kan je zelf kiezen of je een slimme meter laat plaatsen. Wil je geen slimme meter? Dan plaatst de netbeheerder een digitale meter die niet op afstand uit te lezen valt. Je kan er ook voor kiezen om de slimme meter wel te laten installeren, maar de uitleesfunctie uit te zetten.
  • Je wil zonnepanelen laten plaatsen: als je zonnepanelen laat plaatsen, ga je best eerst even na of je huidige meter kan terugdraaien. Als dat het geval is, is het een goede keuze om je oude meter nog te behouden. In combinatie met de salderingsregeling is je stroom veel voordeliger. Je krijgt namelijk evenveel voor de teruggeleverde stroom als je betaalt voor de afgenomen stroom van het elektriciteitsnet. Er was lang sprake van de afbouw van de salderingsregeling, maar dat wetsvoorstel werd verworpen door de Eerste Kamer. Daardoor heb je je investering na zo’n 7 jaar helemaal terugverdiend!

Zonnepanelen laten plaatsen? Een installateur geeft je advies over het aantal zonnepanelen, het nodige vermogen, de beste locatie… en zorgt voor een vlotte plaatsing van je installatie. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat van installateurs in je buurt via onze offerteservice.

 

Rendement zonnepanelen en digitale meter

Met de digitale meter worden je kosten berekend op basis van je werkelijke afname van het stroomnet. Bovendien kan je de energie die je produceert ook meteen verbruiken. Om zoveel mogelijk rendement uit je zonnepanelen met digitale meter te halen, kan je best veel verbruiken wanneer de zon schijnt: 

Hoe kan je je energieverbruik overdag verhogen? Enkele tips:

  • Gebruik huishoudtoestellen zoals je wasmachine, droogkast, vaatwasmachine, … zoveel mogelijk overdag. Dat kan je doen met timers of software rond energiemanagement.
  • Heb je een elektrische boiler? Zorg ervoor dat die je water overdag opwarmt met een tijdschakelaar.
  • Rijd je met een elektrische wagen en werk je een dagje van thuis uit? Laad je auto dan overdag op.
  • Je kan ook investeren in een thuisbatterij. Die slaat je overtollige elektriciteit op. Bij stroomverbruik ’s avonds of ’s nachts verbruik je dan eerst die energie.

 

TIP: een erkende installateur van zonnepanelen kan je tips geven rond een efficiënt energieverbruik en adviseren over het soort installatie (soort en hoeveelheid zonnepanelen, vermogen, …) dat het best bij jouw situatie past. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Kosten digitale meter zonnepanelen

Wat kost de plaatsing van een digitale meter nu? En wie is verantwoordelijk voor die kosten? Dat hangt er voornamelijk van af wanneer je de digitale meter laat plaatsen:

  • Digitale meter laten plaatsen bij aanbod van de netbeheerder: als je in België de digitale meter laat plaatsen op initiatief van de netbeheerder, is dit gratis. Als je in Nederland de slimme meter weigert en in de plaats daarvan een digitale meter laat plaatsen, is dit ook gratis.
  • Zelf digitale elektriciteitsmeter aanvragen: als je in België de digitale meter op een eerder of later moment wil laten plaatsen dan wanneer de netbeheerder het aanbiedt, is dit sinds 2023 gratis. In Nederland moet je wel extra betalen wanneer je de slimme meter eerst weigerde en deze nadien wel wil laten installeren. Ook als je de slimme meter al aanvraagt voor je aan de beurt ben bij de netbeheerder moet je betalen. De prijs loopt op tot maximaal 72,60 euro.

 

Druk de kosten voor zonnepanelen met digitale meter met subsidies!

Als je een digitale meter laat plaatsen, kan je in België aanspraak maken op de retroactieve investeringspremie. Die premie moet je binnen de 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter en uiterlijk op 31 december 2025 aanvragen. Bovendien kan je zowel in Nederland als in België genieten van verschillende subsidies voor de plaatsing van zonnepanelen.

Meer info over zonnepanelen subsidies? Een installateur kan je verder informeren over de mogelijke subsidies en helpt je bij de aanvraag ervan. Vind een installateur in de buurt.

 

 

digitale meter zonnepanelen plaatsen

 

 

Digitale meter voordelen en nadelen

We evolueren naar een nieuw energiesysteem. Eentje waarbij ook burgers zelf hernieuwbare energie produceren. Met een digitale teller en zonnepanelen ben je helemaal klaar voor die verandering. Bovendien draag je zo ook je steentje bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming. Daarnaast heeft de digitale meter ook de volgende concrete voordelen:

  • Opvolging energieverbruik: meten is weten. Met een digitale meter kan je je energieverbruik nauwgezet opvolgen. Daar kan je dan slim op inspelen.
  • Beheer energieverbruik: je kan toestellen, slimme thermostaten of apps aansluiten op de gebruikerspoorten van je digitale meter. Zo kan je je energieverbruik actief beheren.
  • Geen verrassingen bij de eindafrekening: je komt niet meer voor financiële verrassingen te staan bij de jaarlijkse eindafrekening. Met de digitale meter weet je exact wat je verbruikt en produceert.
  • Versturing meterstanden (enkel in België): een digitale meter stuurt je meterstanden automatisch door naar de netbeheerder. Dat hoef je dus niet langer zelf te doen.

 

  • Leiden zelf niet tot lager energieverbruik: de digitale meter zelf leidt niet tot een lager energieverbruik, maar helpt enkel om je verbruik slimmer op te volgen. Bovendien verbruikt de meter zelf ook energie.
  • Meer storingen en kortere levensduur: een digitale stroommeter heeft in vergelijking met een traditionele meter meer last van storingen en gaat doorgaans minder lang mee.
  • Minder privacy (enkel in België): omdat een digitale meter gegevens over je verbruik naar je netbeheerder kan sturen, heb je minder privacy. Het is echter wel zo dat vanuit de overheid duidelijk is afgebakend wie de gegevens mag gebruiken. Je blijft zelf ook altijd eigenaar van deze gegevens.

 

CONCLUSIE: zijn zonnepanelen nog rendabel met digitale meter?

Ja, ook met een digitale energiemeter zijn zonnepanelen nog steeds een interessante investering. Dat komt omdat de nadelen van een digitale meter niet opwegen tegen de voordelen van PV-installatie. Met zonnepanelen met digitale meter geniet je namelijk nog steeds van:

  • Lagere stroomkosten: doordat je zelf je eigen groene energie opwekt, dalen je energiekosten aanzienlijk. Zeker met de hoge energieprijzen is dat een enorm voordeel en is de terugverdientijd van zonnepanelen dan ook erg kort.
  • Onafhankelijkheid van het net: door je eigen stroom op te wekken, moet je minder energie van het net afnemen en ben je dus ook minder afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen.
  • Waardestijging van je woning: door zonnepanelen te plaatsen, stijgt de EPC-waarde van je woning. Als je je woning verkoopt, kan je dan ook een hoger bedrag vragen.
  • Milieuvriendelijkheid: aangezien je met zonnepanelen groene stroom opwekt, draag je ook je steentje bij aan het milieu.

Wil je zelf genieten van de voordelen van zonnepanelen met een digitale meter? Schakel dan zeker een installateur in die je zonnepanelen vlot en correct kan komen plaatsen. Deze geeft je bovendien advies over hoe je het beste rendement uit je installatie kan halen. Kom in contact met installateurs in de buurt.

 

 

Veelgestelde vragen digitale meter zonnepanelen

Hieronder geven we het antwoord op enkele veelgestelde vragen over zonnepanelen met digitale meter.



    • Wat zijn de afmetingen van een digitale meter?
       De afmetingen van de digitale meter zijn 60 cm hoog, 25 cm diep en 25 cm breed. Als je nog een bestaande meterkast hebt met andere afmetingen, plaatst de netbeheerder een nieuwe meterkast.


    • Hoe kan je een digitale meter aanvragen?
      Je krijgt altijd een aanbod van de netbeheerder om een digitale meter (BE) of slimme meter (NL) te plaatsen. Als je al op een eerder moment je digitale of slimme meter wil, of als je het aanbod afwees en nu toch een wil, moet je die zelf aanvragen. Je moet dan zelf contact opnemen met je netbeheerder. Dat kan in de meeste gevallen gewoon via een online contactformulier.


    • Wie zorgt voor de plaatsing van een digitale meter?
      Je digitale meter wordt altijd geplaatst door de netbeheerder. In België is dat in de meeste gevallen Fluvius. In Nederland kan dat Liander, Enexis, Stedin, Westland Infra, RENDO Netwerken of Coteq Netbeheer zijn.


    • Mag ik een digitale meter weigeren?

      In België kan je de digitale meter in de meeste gevallen niet weigeren. Als je op dit moment nog zonnepanelen met een terugdraaiende teller hebt, kan je onder bepaalde voorwaarden de plaatsing van je digitale meter wel weigeren tot ten laatste 1 januari 2025. Tegen 1 juli 2029 moet in elke woning in Vlaanderen een digitale meter geplaatst zijn.

      In Nederland mag je de slimme meter weigeren. Als je de slimme meter weigert, behoud je gewoon je huidige energiemeter. Als je oude meter toch aan vervanging toe is, maar je geen slimme meter wilt, wordt een digitale meter geplaatst, omdat deze niet op afstand uit te lezen is.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs