Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Flexibele zonnepanelen

Wil jij graag grotendeels zelfvoorzienend op reis met de boot, caravan of camper? Dan zijn flexibele zonnepanelen een must. Deze dunne en buigzame zonnepanelen kan je perfect monteren op dergelijke oppervlakken. Tegenwoordig halen ze zelfs een vergelijkbaar rendement als reguliere zonnepanelen. Benieuwd naar de kenmerken, de prijs en hoe je ze moet installeren? Ontdek het in dit artikel!

Ga snel naar:
Flexibele zonnepanelen: kenmerken
Hoeveel kosten flexibele zonnepanelen?
Hoe flexibele zonnepanelen monteren?
Veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang hier vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn flexibele zonnepanelen?

Flexibele zonnepanelen zijn buigbare panelen die gemakkelijk te installeren zijn. Je kan ze perfect gebruiken om een boot, caravan of camper van stroom te voorzien. Nu de prijs en het rendement ervan verbeterd zijn, is het een handig middel om zelf stroom op te wekken en minder afhankelijk te zijn van externe factoren. Hieronder vind je een aantal extra voordelen:

 • Licht en flexibel: flexibele zonnepanelen zijn lichter dan de reguliere variant. Daardoor kan je ze gemakkelijk verplaatsen. Bovendien zijn ze buigzaam en zijn ze dus geschikt voor verschillende soorten oppervlakken.
 • Eenvoudige montage: deze soort zonnepanelen kan je op verschillende manieren monteren. De meest eenvoudige methode is lijmen. Het grootste voordeel daarbij is dat je helemaal niet hoeft te boren.
 • Goede warmteafvoer: omdat flexibele zonnepanelen gemaakt zijn van aluminium hebben ze een goede warmteafvoer. Aluminium is namelijk een uitstekende warmtegeleider. Op die manier ontstaan er geen heatspots en zullen de panelen geen schade oplopen door warmte.

Wil jij graag flexibele zonnepanelen kopen? Dan kan je steeds terecht bij een van onze experts. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende installateurs in jouw buurt!

zonnepanelen caravan

 

Flexibele zonnepanelen: kenmerken

Welke kenmerken hebben flexibele zonnepanelen? Wat is bv. hun rendement of levensduur? Zijn er bepaalde extra’s waaruit je kan kiezen? Hieronder sommen we de belangrijkste eigenschappen op:

 • Rendement: de eerste generaties flexibele zonnepanelen kenden een lager rendement dan vaste panelen. Tegenwoordig leveren ze echter ongeveer hetzelfde op. Net zoals bij gewone zonnepanelen is het wel belangrijk om aan de hand van je verbruik uit te rekenen hoeveel panelen je nodig hebt.
 • Levensduur: flexibele zonnepanelen hebben een lange levensduur. Volgens experts kunnen deze panelen langer dan 25 jaar mee.
 • Beloopbaar: sommige flexibele zonnepanelen zijn zelfs beloopbaar, vaak bevatten ze een antisliplaag. Wil je graag zonnepanelen op je boot? Dan is het handig om te investeren in overloopbare panelen. Het is namelijk belangrijk dat het dekdeel met het paneel steeds bereikbaar blijft.
 • Gewicht: bij mobiele toepassingen is het gewicht vaak een reden om niet voor reguliere zonnepanelen te gaan. Het is belangrijk dat je controleert hoeveel gewicht jouw toepassing kan dragen. Bij campers, caravans en boten zijn qua gewicht namelijk eerder flexibele zonnepanelen aangeraden.
 • Shadow optimized: soms heb je slechts een beperkt aantal zonuren, maar wil je toch kunnen genieten van zonne-energie. Dan schaf je best shadow optimized flexibele zonnepanelen aan. Dat zijn panelen die ook een hoog rendement kunnen halen in schaduwrijke omstandigheden.
 • Oprolbaar: zonnepanelen op rol zijn erg veelzijdig. Je neemt ze zo mee onderweg, met de camper, boot of caravan. Oprolbare zonnecellen bestaan zowel in grote als kleine formaten. Ook deze panelen kennen een levensduur van meer dan 20 jaar.

Hoeveel kosten flexibele zonnepanelen?

Flexibele zonnepanelen zijn gewoonlijk ietsje duurder dan de vaste variant. Doorgaans mag je rekenen op een meerprijs van 10%. Uiteraard hangt het uiteindelijke prijskaartje af van fabrikant tot fabrikant. Hieronder vind je alvast een tabel met voorbeelden:

Aantal zonnepanelenPrijs zonnepanelen (incl. btw)Installatiekosten (incl. btw)Totaalprijs (incl. btw)
3 panelen€ 900 - 1.200€ 500€ 1.400 - 1.700
8 panelen€ 3.800 - 4.000€ 1.000€ 4.800 - 5.000
19 panelen€ 7.800 - 8.400€ 1.750€ 9.550 - 10.150

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts indicatief. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor je zonnepanelen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 

flexibele zonnepanelen camper

 

Hoe flexibele zonnepanelen monteren?

Flexibele zonnepanelen zijn geschikt voor zowel (gebogen) daken als voor mobiele toepassingen. Ze zijn ideaal voor campers, caravans, boten of zelfs auto’s. Daken zijn echter een minder courante toepassing.  Daarom lees je hieronder hoe een professional deze zonnepanelen plaatst op zo’n mobiele toepassing:

 1. Benodigdheden verzamelen

  Elk systeem voor flexibele zonnepanelen heeft een aantal vaste componenten. Een expert beschikt steeds over de zonnepanelen zelf, een laadregelaar, kabelsets, een dakdoorvoer, een accu, …

 2. Positie flexibele zonnepanelen bepalen

  Eerst bepaalt de professional de locatie van de zonnepanelen. Dat mag op vlakke, maar ook op hellende of bollende oppervlakken. Wel is het essentieel dat er geen inkepingen, dakrubbers of deuken zijn zodat er geen lucht tussen het paneel en het dak kan.

 3. Lijmen

  Afhankelijk van het type ondergrond is een voorbehandeling met primer aanbevolen. Een expert zal de ondergrond reinigen, ontvetten en drogen. Daarna brengt die een ruime hoeveelheid lijm aan op zowel het flexibele zonnepaneel als op de ondergrond en brengt het daarna aan op de gewenste locatie. De lijm moet vervolgens 24 uur uitharden.

 4. Dakdoorvoer monteren

  Om de kabels door het dak te voeren, boort een professional twee gaten in het dak. De dakdoorvoer leidt de kabels veilig naar binnen zonder risico op lekkages. Een professional plaatst de dakdoorvoer dichtbij het zonnepaneel en houdt daarbij ook rekening met de locatie van de laadregelaar aan de binnenzijde.

 5. Bekabeling aansluiten

  Tot slot zal een expert eerst alle bekabeling aansluiten vooraleer die de kabels op het dak vastkoppelt. De kabels van de accu zijn eerst aan de beurt en daarna sluit die de laadregelaar aan. Tot slot koppelt de professional de zonnepanelen aan elkaar.

 

Laat je flexibele zonnepanelen installeren door een professional!

Het is aangeraden om een expert onder de arm te nemen voor de installatie van je zonnepanelen. Zo geniet je van advies op maat en een correcte plaatsing. Voor de beste garantie op een correcte prijs voor een expert, vergelijk je best een aantal offertes. Op die manier kan je alle kostenposten naast elkaar leggen.

Op zoek naar installateurs? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van professionals actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

Veelgestelde vragen [FAQ]

Je kan met vragen over zonnepanelen steeds terecht bij onze professionals. Intussen vind je hieronder antwoorden op enkele veelgestelde vragen: • In welke vermogens bestaan flexibele zonnepanelen?
  Flexibele zonnepanelen bestaan net als reguliere panelen in allerlei verschillende vermogens. Zo zijn er panelen van 300 Wp verkrijgbaar, maar ook van 200 Wp en 400 Wp. Het is belangrijk om het vermogen van je zonnepanelen goed af te stemmen op je verbruik.


 • Wat zijn de beste flexibele zonnepanelen?
  Wat de beste flexibele zonnepanelen zijn, is moeilijk te bepalen. Dat hangt namelijk af van je persoonlijke noden en wensen. Vind je het belangrijk dat je panelen beloopbaar zijn? Moeten het zonnepanelen op rol zijn? Een van onze professionals luistert met plezier naar je wensen en kan op basis daarvan advies geven.


 • Kan ik flexibele zonnepanelen op mijn huis monteren?
  Het is zeker en vast mogelijk om flexibele zonnepanelen op je dak te monteren. In sommige gevallen is het zelfs aangeraden. Heb je een oneven of gebogen dak? Dan kunnen deze panelen een oplossing zijn. Heb je een standaard dak? Dan laat je beter vaste zonnepanelen installeren.


 • Op welke dakbedekking passen flexibele zonnepanelen?
  Flexibele zonnepanelen passen op verschillende soorten daken. Zo kan je er plaatsen op EPDM, aluminium, golfplaten, … Deze buigbare zonnepanelen zijn vanwege hun lichte gewicht ideaal voor daken met een lage draagkracht of dakbelasting.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs