Levensduur zonnepanelen
Een belangrijke vraag die mensen zich stellen vooraleer ze zonnepanelen aanschaffen, is hoe lang deze nu precies meegaan. De levensduur bepaalt immers ook de terugverdientijd van de zonnepanelen. De uiteindelijke levensduur hangt af van het type zonnepanelen dat je kiest, maar ook van de omvormers van de panelen. Je leest er meer over in dit artikel.
Zonnepanelen laten installeren door een vakman in de buurt? Vraag hier gratis offertes aan.
Levensduur afhankelijk van type paneel
Zonnepanelen behoeven eigenlijk weinig tot geen onderhoud. Bovendien gaat het om een solide massa die weinig of geen bewegende onderdelen bevatten. Deze factoren hebben een positieve invloed op de levensduur van zonnepanelen.
Een installatie zonnepanelen gaat gemiddeld tussen de 15 en 30 jaar mee. In sommige gevallen kan dit zelfs oplopen tot 40 jaar en meer. Er bestaan weliswaar drie verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen met elk hun eigen levensduur:
➊ Monokristallijn zonnepanelen
Dit type zonnepanelen komt het meeste voor, samen met polykristallijn zonnepanelen. Monokristallijn panelen zijn ongeveer 10% duurder, maar halen wel het hoogste rendement. Zo kun je met een beperkt aantal panelen toch al een voldoende hoge capaciteit behalen. Dit is dus erg interessant voor kleinere daken. Deze zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar lang mee.
➋ Polykristallijn zonnepanelen
Ook polykristallijn zonnepanelen halen tegenwoordig een goed rendement dankzij verbeterde technologieën. Gemiddeld mag je rekenen op een levensduur van 25 à 30 jaar, en dit voor een relatief schappelijke prijs. In tegenstelling tot de vorige variant, presteren deze zonnepanelen het best bij indirect zonlicht.
➌ Amorf zonnepanelen
Amorf Silicium zonnepanelen – ook wel dunne film zonnepanelen genoemd – hebben de kortste levensduur van de drie, maar wel het goedkoopste prijskaartje. Gemiddeld mag je hier uitgaan van een levensduur van 15 jaar. Deze panelen functioneren ook erg goed bij hoge temperaturen, maar halen wel een lager rendement.
Type zonnepaneel | Levensduur zonnepaneel | Offerte ontvangen? |
---|---|---|
Amorf zonnepanelen | 15 jaar | ✓Ontvang hier offertes |
Monokristallijn zonnepanelen | 25 jaar | ✓Ontvang hier offertes |
Polykristallijn zonnepanelen | 25-30 jaar | ✓Ontvang hier offertes |
Let op: rendement daalt lichtjes na verloop van tijd
Het is wel zo dat het rendement van een paneel ongeveer 0,4% afneemt per jaar, al ligt dit cijfer in realiteit wellicht nog lager. Zeker bij recente zonnepanelen is dit cijfer miniem te noemen. Door het UV-licht en extreme temperaturen neemt de kwaliteit van de zonnecellen immers af waardoor ze na 25 jaar nog een rendement van circa 80-90% behalen.
Vanaf dan verloopt het rendementsverlies steeds trager en trager. De invloed op de levensduur van de panelen blijft dus vrij beperkt; na 25 jaar zal de installatie immers al lang terugbetaald zijn en zelfs winstgevend zijn. De gemiddelde terugverdientijd ligt namelijk rond de 10 à 14 jaar.
Ook de omvormers bepalen levensduur zonnepanelen
Omvormers zijn een belangrijk onderdeel van zonnepanelen. Ze zorgen ervoor dat de gelijkstroom in de panelen omgezet wordt in wisselstroom die men in huis kan gebruiken. Er bestaan drie verschillende soorten omvormers: een string omvormer, micro-omvormer en een optimizer systeem. Micro-omvormers gaan doorgaans het langste mee.
Doordat een omvormer voortdurend intensief werk levert, zal deze na verloop van tijd gaan verslijten. Afhankelijk van de gekozen omvormer, bedraagt de leeftijd tussen de 8 en 12 jaar. Je mag er dus van uit gaan dat je de omvormer minstens één keer zal moeten vervangen binnen een periode van 25 jaar. Gelukkig vallen deze kosten behoorlijk goed mee: reken ongeveer op 1000 à 1500 euro. In dit artikel kan je meer lezen over de verschillende soorten omvormers.
Levensduur zonnepanelen zelf verhogen?
Misschien vraag je je af of je zelf iets kan doen om de levensduur van de panelen te maximaliseren. Er zijn effectief enkele zaken die je kan doen om het rendement en de levensduur een duwtje in de rug te geven:
- Maak de zonnepanelen schoon: hoewel zonnepanelen weinig onderhoud vereisen, doe je er goed aan ze af en toe te reinigen (gemiddeld 1x per jaar). Vooral in de zomer, tijdens droge periodes, is dit een goed idee.
- Volg de systeem-output op: door de installatie van tijd tot tijd te monitoren, kun je nagaan of het gewenste rendement behaald wordt. Je kan de output aflezen van de omvormer, maar je kan er ook voor kiezen om een zogenaamd ‘logging systeem’ op je smartphone op tablet te installeren. Zo kun je alle data eenvoudig opvragen en aflezen. Merk je op dat de zonnepanelen niet goed renderen, dan ben je er vroeg bij en kun je de installateur of producent contacteren. Kijk eveneens geregeld na of de bekabeling nog goed aangesloten is.
Correcte installatie is belangrijk!
Om een zo hoog mogelijke levensduur te kunnen garanderen, is het eveneens van belang dat de zonnepanelen correct geïnstalleerd zijn. Wanneer dit niet gebeurt, zal de installatie minder rendabel zijn en minder lang meegaan. De bedrading en aansluitingen zijn daarom cruciaal, net zoals de positie (hellingshoek) en oriëntatie van de zonnepanelen. Een solide verankering op het dak is ook essentieel. Daarom is het altijd aan te raden beroep te doen op een betrouwbare en ervaren installateur.
Wil je zonnepanelen laten installeren? Via onze online offerteservice kan je offertes op maat aanvragen bij verschillende vakmannen in jouw regio. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Klik hier om offertes te ontvangen en zo prijzen te vergelijken!