Zonnepanelen installeren: zelf of door expert?

Zonnepanelen zijn een grote investering. Daarom is het belangrijk om goed te overdenken of je ze zelf plaatst of laat plaatsen door een expert. Lees hier waar je op moet letten bij het installeren van zonnepanelen.

 

zonnepanelen installeren1. Soort zonnepaneel

Eerst en vooral moet je voor jezelf uitmaken welk soort zonnepanelen je zal verkiezen. Er is keuze tussen monokristallijn zonnepanelen en polykristallijn panelen. De eerste hebben een hoger rendement maar zijn iets duurder dan polykristallijn panelen.

Daarbuiten bestaan er ook nog amorfe panelen, deze zijn goedkoop maar hebben slechts een laag rendement. Daarom wordt dit soort panelen vooral gebruikt bij bedrijven, die een grote oppervlakte ter beschikking hebben en hier een goed rendement uit kunnen halen.

 

Vraag raad aan een gespecialiseerde installateur om te weten welk soort zonnepaneel het beste voor jouw woning zal zijn. Klik hieronder om gratis en vrijblijvend advies en prijs te vragen voor de installatie van zonnepanelen.
✓ Advies en offertes aanvragen voor België
✓ Advies en offertes  aanvragen voor Nederland

 

2. Hoeveel zonnepanelen installeren?

Voor een gemiddeld gezin van vier personen te onderhouden, zijn er ongeveer 18 zonnepanelen nodig. Dit aantal is uiteraard afhankelijk van het vermogen van de gekozen soort zonnepaneel.
Zonnepanelen hoeven natuurlijk niet je enige bron van energie te zijn. Het is een dure en plaatsinnemende investering. Daarom kan je volledig zelf kiezen hoeveel panelen je laat plaatsen, afhankelijk van je budget en de beschikbare ruimte.

 

3. Schakeling en verankering 

Zonnepanelen monteren kan zowel parallel of serieel gebeuren.
Bij serieel geschakelde zonnepanelen zijn de panelen als een ketting aan elkaar geschakeld. Zo kunnen ze als één groot paneel functioneren. Dit heeft echter als gevolg dat het paneel met het zwakste rendement (doordat het bijvoorbeeld in de schaduw staat), het totale rendement grotendeels zal bepalen.

Parallel geschakelde zonnepanelen zijn elk apart aan de omvormer geschakeld. Daardoor zal één minder presterend zonnepaneel geen grote invloed op het totale rendement hebben.
Bovendien moeten zonnepanelen goed verankerd worden om de stabiliteit ervan te garanderen.

 

4. Oriëntatie naar de zon

Misschien nog het belangrijkste punt van allemaal, is de plaatsing van het zonnepaneel ten opzichte van de zon. De zonnestralen uit het zuiden zijn het sterkst. Toch zijn zonnepanelen met een afwijking van 30 graden naar het westen of oosten nog steeds interessant. De meest geschikte daken voor zonnepanelen zijn georiënteerd tussen het zuidoosten en zuidwesten.

 

zonnepanelen plaatsen

 

Installatiekosten zonnepanelen

Het laten plaatsen van zonnepanelen zal voor een gemiddeld gezin van 4 personen neerkomen op 4500 à 5500 euro voor 18 zonnepanelen. Dit komt overeen met een energieverbruik van 4600 kWh per jaar. Dit is inclusief de omvormer, de materialen en de installatie (incl BTW). De keuze van het type en het merk zal nog zo’n 10 à 20% van de prijs beïnvloeden. Lees hier meer over de prijs van de verschillende soorten zonnepanelen.

Voor 18 zonnepanelen betaal je ongeveer tussen €3500 en €4500 voor het materiaal.
Voor de installatie hiervan, komt er €1200 à €1400 bij.

Zonnepanelen zijn uiteraard zelf te installeren, maar dit is alles behalve gemakkelijk. Je moet al een doorgewinterde doe-het-zelver zijn om deze klus te klaren.
Ben je benieuwd naar wat het je zou kosten als je de zonnepanelen laat plaatsen door een erkend installateur in de buurt? Op die manier kan je het verschil zien tussen de kost voor zelf plaatsen en laten plaatsen.

 

Ben je benieuwd naar wat het je zou kosten als je de zonnepanelen laat plaatsen door een erkend installateur in de buurt? Op die manier kan je het verschil zien tussen de kost voor zelf plaatsen en laten plaatsen.
✓ Klik hier om vrijblijvend offertes in België aan te vragen
✓ Klik hier om vrijblijvend offertes in Nederland aan te vragen

 

Installatiekosten zonnepanelen

 

Voordelen montage zonnepanelen door vakman

Er zijn heel wat beslissingen die gemaakt moeten worden bij het installeren van zonnepanelen. De beslissingen hebben stuk voor stuk invloed op het rendement van je zonnepanelen. Een foute berekening kan er voor zorgen dat je panelen heel wat minder opbrengen, wat zonde zou zijn van de grote kost die ermee gepaard gaat. Hieronder vind je de belangrijkste garanties die je krijgt als je je zonnepanelen laat plaatsen door een expert:

+ Correcte berekening voor het beste rendement

+ Een stevige verankering van de zonnepanelen op het dak

+ Juiste inschatting van de balast van het zonnepaneel op je dak

+ Goede richting naar de zon voor een optimaal rendement

Dankzij onze offertepagina kan je gratis prijzen aanvragen voor de installatie van zonnepanelen. Klik hieronder om een vakman te vinden in de buurt en een vrijblijvende offerte te vragen.
✓ Offertes aanvragen voor België
✓ Offertes  aanvragen voor Nederland

 

 

Vraag hier gratis offertes aan voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering die meer opbrengen dan je spaarboekje. Om zeker te zijn van een correcte installatie, werking en kostprijs, doe je er goed aan offertes aan te vragen bij erkende installateurs. Maak nu gebruik van onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van erkende zonnepanelen installateurs.

✓ 3 verschillende & vrijblijvende offertes
✓ Samenwerking met erkende zonnepaneleninstallateurs      
✓ Erkende aannemers = recht op premies & garanties