Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonne-energie

Zonne-energie is een bron van groene energie. De gratis warmte van de zon dient als basis voor alternatieve verwarmingssystemen zoals zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Ontdek hier meer over de toepassingen van zonne-energie.

Zonne energie is de energie van de zon die omgezet wordt in elektrische energie. De meest bekende vormen van zonne-energie zijn zonnepanelen, zonneboilers, zonnetoren en thermisch-elektrische zonne-energie. Een overzicht de verschillende mogelijkheden:

 

Zonneboilers

Een zonneboiler bestaat uit enkele onderdelen waarvan een zonnecollector die op het dak geplaatst wordt. Die zonneboilerzonnecollector bestaat uit een koperen plaat die bedekt is met een bepaalde stof die als eigenschap heeft dat ze de warmte van de zon kan opvangen . Op die zonnecollector zitten nog kleine koperen leidingen met water erin en de zonnecollector geeft zijn warmte af aan het water zodat men het water niet zo veel moet verwarmen en dus minder energie nodig heeft en daardoor kan je flink besparen op je energie rekening want het kost zeer veel energie om water op te warmen. Het plaatsen van een zonneboiler kan op zo goed als alle daken, het maakt niet uit dat je een plat of schuin dak hebt. De zonneboiler installatie kost ongeveer 2000 a 3000 euro zonder BTW maar je krijgt ook wel fiscale voordelen en subsidies en je energierekening zal minder zijn.

 

Voordelen van een zonneboiler

 • Geen CO2 uitstoot
 • Weinig onderhoud aan de installatie
 • Het is een installatie waar geen of weinig defecten kan hebben
 • De installatie heeft weinig onderhoud nodig
 • Het is een onuitputtelijke energiebron
 • Vele subsidies en fiscale voordelen

Nadelen van een zonneboiler

 • Grote investering
 • De zonneboiler is zichtbaar op het dak

 

Subsidies zonneboilers

Fiscale voordeel doordat een deel van de aankoopprijs fiscaal aftrekbaar is
Sommige gemeenten geven extra subsidies.

 

 

Zonnetorenzonnetoren

Bij een zonnetoren wordt lucht opgewarmd door de warmte van de zon . De toren bestaat uit doorschijnende zonnecollectoren. Doordat de warme lucht stijgt stuwd die warme lucht een turbine aan en daardoor wordt er energie opgewekt.

 

 

Thermisch-elektrische zonne-energie

Bij Thermisch-elektrische zonne-energie wordt de energie van de zon en de warmte gebruikt om water op te warmen tot men stoom heeft. Die stoom wordt gebruikt een stoomturbine aan te drijven en op die manier elektrische energie op te wekken . De energie van de zon wordt in één punt geconcentreerd door middel van een holle spiegel of lens , het brandpunt dat dan ontstaat wordt gebruikt om water op te warmen en dan stoom te verkrijgen.

 

voordelen van zonne-energie:

Goed voor het milieu
Weinig onderhoud
Overal is voldoende licht en zonnestralen
Duurzame en veilige installatie

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Interesse in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen? Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en gepast advies. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs