Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Wil je je elektriciteitsfactuur flink verlagen en je steentje bijdragen aan het milieu? Met fotovoltaïsche zonnepanelen wek je zelf groene elektriciteit op. Maar hoe werkt zo’n fotovoltaïsche installatie? Welke soorten fotovoltaïsche zonnepanelen bestaan er? En hoeveel kosten ze ongeveer? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten
Prijs
Werking
Rendement
Levensduur
Offertes aanvragen

 

Wat zijn fotovoltaïsche zonnepanelen?

Wanneer we spreken over ‘zonnepanelen’ hebben we het dus doorgaans over fotovoltaïsche zonnepanelen (of PV-panelen). Deze zetten zonlicht om in elektriciteit. Die elektriciteit heet dan fotovoltaïsche zonne-energie of zonnestroom. PV-panelen bestaan uit verschillende zonnecellen. Dat zijn kleine, dunne plaatjes, opgebouwd uit 2 lagen silicium. Als er zonlicht op deze fotovoltaïsche cellen valt, ontstaat een elektrische spanning tussen beide lagen.

Er bestaan echter ook nog andere soorten zonnepanelen:

 • Thermische zonnepanelen: deze zijn een onderdeel van een zonneboiler. Het zijn eigenlijk zonnecollectoren die zonnewarmte overzetten op een vloeistof. De vloeistof geeft zijn warmte af aan water in een voorraadvat, dat op zijn beurt gebruikt wordt om sanitair water of water voor de centrale verwarming op te warmen.
 • Hybride zonnepanelen: hiermee kan je zowel groene elektriciteit als warm water produceren. Het gaat om een combinatie van een fotovoltaïsch zonnepaneel en een zonnecollector.
 • Waterstof zonnepanelen: deze zonnepanelen zijn een recente technologie die nog volop in ontwikkeling is. Het gaat om panelen die waterdamp en zonlicht omzetten in waterstofgas, een hernieuwbare groene energiebron voor zowel wagens als de verwarming van woningen.

fotovoltaische installatie

 

Soorten fotovoltaïsche zonnepanelen

Er bestaan verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Een overzicht van de mogelijke PV-panelen:

 

1. Monokristallijne zonnepanelen

De zonnecellen van deze fotovoltaïsche panelen zijn gemaakt uit silicium en elke zonnecel bevat 1 kristal (monokristallijn). Door deze uniforme structuur halen deze fotovoltaïsche panelen het hoogste rendement (14 à 20%). Je hebt dus minder panelen nodig om dezelfde opbrengst te halen, ideaal als je slechts een kleine oppervlakte ter beschikking hebt om zonnepanelen te leggen. Monokristallijne zonnepanelen presteren het best bij direct zonlicht. Ze zijn meestal zwart, maar kunnen ook blauw zijn.

Prijs: 200 à 400 euro per paneel, excl. btw en plaatsing.
Een goede keuze als… je een klein, zuidgeoriënteerd dak hebt.

 

2. Polykristallijne zonnepanelen

Deze fotovoltaïsche zonnepanelen komen het vaakst voor. De zonnecellen bestaan ook uit silicium, maar de kristallen liggen willekeurig door elkaar. Daardoor ligt hun rendement lager dan bij monokristallijne zonnepanelen (12 à 16%). Je hebt dus meer panelen nodig om dezelfde opbrengst te halen. Ze presteren goed bij diffuus licht (op maat van het Belgische weer). Deze zonnepanelen hebben meestal een blauwe kleur, maar zijn ook mogelijk in zwart.

Prijs: 150 à 300 euro per paneel, excl. btw en plaatsing.
Een goede keuze als… je een groot dak hebt dat niet helemaal zuidgeorïenteerd is.

 

3. Amorfe zonnepanelen (dunne film)

In tegenstelling tot kristallijne zonnepanelen hebben deze fotovoltaïsche panelen geen kristalstructuur. In plaats daarvan zijn ze bedekt een dunne, fotovoltaïsche film van amorf silicium.  Daardoor zijn deze panelen erg licht en plooibaar. Het rendement van amorfe zonnepanelen ligt wel flink lager dan bij kristallijne zonnepanelen (6 à 10%). Daar tegenover staat dan weer dat amorf zonnepanelen ook goed werken bij heel hoge temperaturen. Iets minder het geval is bij de andere soorten. Je kan deze panelen herkennen aan hun diepzwarte, matte afwerking.

Prijs: ongeveer 150 euro per paneel, excl. btw en plaatsing.
Een goede keuze als… je een zeer groot dakoppervlak hebt (bv. fabrieken) of je dak weinig gewicht kan dragen.

 

4. Glas-glas zonnepanelen

Deze fotovoltaïsche zonnepanelen zijn een recente technologie. De achterkant bestaat ook uit glas in plaats van kunststof en dat zorgt voor een langere levensduur. Daardoor behoud je zelfs na 30 jaar een vermogen van 87%. Bij kristallijne zonnepanelen ligt dat percentage lager. Bovendien is het mogelijk om glas-glas zonnepanelen te gebruiken als glazen dak voor bv. een veranda.

Prijs: 400 à 500 euro per paneel, excl. btw en plaatsing.
Een goede keuze als… je wil gaan voor esthetische zonnepanelen met de hoogst mogelijke levensduur.

 

Welk type fotovoltaïsche zonnepanelen kies ik best?

Dat is sterk afhankelijk van jouw specifieke situatie. Is de beschikbare plaats om zonnepanelen te leggen beperkt? Dan zijn monokristallijne panelen met hun hoog rendement een goed idee. Is het uitzicht belangrijk? Dan zullen amorfe zonnepanelen je waarschijnlijk meer aanspreken, … Vergelijk dus zeker zonnepanelen op basis van prijs, vermogen, rendement, uitzicht…

Om een doordachte keuze op jouw maat te maken, overloop je best alle mogelijkheden met een erkende installateur. Die geeft je graag advies op maat. En daar blijft het niet bij… Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing, met het oog op een optimaal rendement. Via onze offertepagina kan je gratis voorstellen en offertes op maat aanvragen bij installateurs actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

Fotovoltaïsche zonnepanelen prijs

De kostprijs van fotovoltaïsche zonnepanelen voor jouw woning hangt af van je jaarlijkse elektriciteitsverbruik, het type en het aantal panelen, … We zetten enkele richtprijzen op een rij in de onderstaande tabel:

Aantal personenJaarlijks verbruikRichtprijs fotovoltaïsche installatie
(incl. btw en plaatsing)
12.500 kWh€ 4.500 à 6.200
23.000 kWh€ 5.000 à 7.500
33.500 kWh€ 5.600 à 8.800
44.000 kWh€ 6.800 à 9.500
54.500 kWh€ 7.500 à 11.000
65.000 kWh€ 8.700 à 12.500

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten voor een fotovoltaïsche installatie kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht en eenvoudig prijzen, maar ook adviezen, soorten panelen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Gemiddelde terugverdientijd: 8 à 12 jaar

Een fotovoltaïsch systeem is een behoorlijke investering, maar wel eentje die je volledig terugverdient door een lagere elektriciteitsfactuur. De gemiddelde terugverdientijd bedraagt 8 à 12 jaar. Als je weet dat de minimale levensduur van fotovoltaïsche zonnepanelen 20 à 25 jaar is, maak je dus nog gedurende vele jaren pure winst. Hou er rekening mee dat dat de terugverdientijd ook afhankelijk is van het rendement van de zonnepanelen. Tips voor een optimaal rendement lees je hieronder.

 

 

Werking fotovoltaïsche installatie

Een fotovoltaïsche installatie bestaat uit 3 grote onderdelen: fotovoltaïsche panelen, een omvormer en de elektriciteitsmeter. Maar hoe werkt zo’n systeem precies? We gaan hieronder kort in op de werking:

 1. Fotovoltaïsche panelen wekken gelijkstroom op

  Als er licht op de fotovoltaïsche cellen van de panelen valt, ontstaat een elektrische stroom tussen de 2 lagen silicium. Het gaat om gelijkstroom die doorloopt tot bij de omvormer.

 2. Omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom

  Gelijkstroom kan je niet gebruiken voor je verlichting, elektrische apparaten, … Daarom zet een omvormer die gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Het is daarbij belangrijk dat het vermogen van de omvormer afgestemd is op het vermogen van je fotovoltaïsche panelen.

 3. Elektriciteitsmeter registreert je verbruik

  Hoe dat gebeurt is afhankelijk van het type meter dat je hebt:

  – Terugdraaiende meter: je ziet enkel een eindstand en je netkosten zijn niet berekend op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Daarom betaal je het forfaitaire prosumententatief.

  – Digitale meter: je ziet op 2 tellers hoeveel elektriciteit je op het net zet en hoeveel je afneemt van het net. Je netkosten zijn dan wél berekend op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Hierbij is het prosumententarief dus niet van toepassing. Lees hier meer over de invoering van de digitale meter.

 

 

fotovoltaische zonnepanelen

Rendement fotovoltaïsche zonnepanelen

Het rendement van fotovoltaïsche panelen slaat op het percentage van het zonlicht dat ze kunnen omzetten naar elektriciteit. Hoe hoger dat rendement, hoe korter de terugverdientijd van je installatie. Maar hoe zorg je nu voor een optimaal rendement? We zetten enkele belangrijke factoren op een rij:

 • Oriëntatie: fotovoltaïsche zonnepanelen halen het beste rendement als ze zuidelijk georiënteerd zijn. Zo vangen ze het meeste zonlicht. Ook met een zuidwestelijke en zuidoostelijke oriëntatie haal je nog een prima rendement.
 • Hellingsgraad: onder een hellingsgraad van 35 à 38 graden halen je fotovoltaïsche panelen het beste rendement. Ligt de hellingsgraad tussen de 40 en 50 graden? Dan kan je bv. al 5 tot 8% rendement verliezen. Ook op platte daken kan je zonnepanelen plaatsen. Met een frame kan een installateur vlot de ideale hellingsgraad kiezen.
 • Soort fotovoltaïsche panelen: het rendement verschilt per soort paneel. Zo halen monokristallijne panelen een veel beter rendement dan amorfe panelen met een dunne film silicium.
 • Schaduw: fotovoltaïsche zonnepanelen en schaduw zijn niet elkaars beste vrienden. Een professionele installateur zal daarom een schaduwanalyse van je dak doen. Zo bepaalt hij het gedeelte van je dak met het minste schaduw.
 • Locatie: in een land met meer zonne-uren (Spanje, Portugal, …) zullen zonnepanelen uiteraard een hoger rendement halen. Zelfs binnen België zijn er verschillen. Zo geniet je in de kuststreek van meer zon én dus een hoger rendement van je panelen.
 • Onderhoud: laat je je zonnepanelen om de 4 jaar reinigen? Dan kan je het rendement verbeteren met 8 à 12%. Opgelet: voor je eigen veiligheid en die van je panelen schakel je daarvoor best een specialist in.

 

Levensduur fotovoltaïsche zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen gaan gemiddeld 25 à 40 jaar mee, afhankelijk van het soort paneel. Zo hebben amorfe panelen een kortere levensduur van 15 jaar, tegenover 25 à 30 jaar bij monokristallijne panelen. Glas-glas zonnepanelen gaan zelfs tot 40 jaar mee. Door de technische evolutie van fotovoltaïsche panelen blijft die levensduur dus enkel toenemen.

 

Omvormer gaat 10 à 15 jaar mee

Fotovoltaïsche zonnepanelen gaan dus lang mee, maar dat is minder het geval voor de omvormer. Na 10 à 15 jaar is die aan vervanging toe. Je moet zo’n omvormer dus gemiddeld 1 keer vernieuwen tijdens de levensduur van je panelen.

TIP: een erkende installateur kan je nog meer vertellen over de levensduur van de omvormer en je fotovoltaïsche panelen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs