Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Off grid: mogelijke systemen & prijzen

Met een off grid systeem voorzie je volledig zelf in je energie en ben je onafhankelijk van het gas- en elektriciteitsnetwerk. Zo heb je nog steeds stroom tijdens stroomonderbrekingen en wordt je ook bewuster en zuiniger in je energieverbruik. In dit artikel vind je hoe je off grid kan wonen en hoeveel het kost.

Ga snel naar: off grid verwarmingoff grid rendabel?subsidiesoffertes ontvangen

 

Off grid elektriciteit

Om onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnetwerk, bestaan er verschillende off grid systemen. Je kan zowel je eigen elektriciteit opwekken als opslaan. Schaf je een off grid systeem aan voor je woning, dan is het ook interessant om je energieverbruik te verminderen met bv. isolatie. Hoe minder energie je nodig hebt, hoe meer je off grid systeem rendeert.

 

1. Elektriciteit opwekken

Zowel met hernieuwbare als fossiele energiebronnen kan je elektriciteit opwekken. De keuze hangt vooral af van het gewenste rendement, waar je het wil plaatsen (bv. je dak, tuin, gesloten of open bebouwing …) en je budget.

 

 • Zonnepanelen

  Off grid zonnepanelen blijven de populairste methode om onafhankelijk van het elektriciteitsnet te worden. Zonnepanelen zijn namelijk heel rendabel en ecologisch. De zon levert gratis groene energie, vraagt weinig onderhoud en neemt geen extra ruimte in, want je kan het plaatsen op bestaande constructies zoals daken. Bovendien heb je de investering snel terugverdiend. Meer info over de voordelen en werking van zonnepanelen vind je in dit artikel.

  Let wel, een correcte plaatsing en de keuze van de zonnepanelen is belangrijk om zoveel mogelijk zonlicht te vangen en in elektriciteit om te zetten. Een vakman geeft je hierin advies aangepast aan jouw energienoden en verzekert je van een hoog rendement. Ontvang offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

  » Prijs: gemiddeld € 6.000 – 11.500 (excl. btw en plaatsing)

 

 • Windenergie

  Ook met de wind kan je zelf elektriciteit opwekken. Je plaatst dan een kleine windmolen op je dak of in de tuin. Hiervoor moet je een stedenbouwkundige vergunning vragen en de toestemming van de buurtbewoners. De windmolen moet voldoende wind kunnen vangen om te draaien (minstens 6 m/s). Een open vlakte aan de kust is hiervoor het meest geschikt.

  Een rendabeler alternatief is een windboom. Deze metalen constructie lijkt op een boom met groene, bladvormige windturbines aan. Niet alleen ziet zo’n windboom er esthetischer uit, maar het produceert ook meer elektriciteit en dat al vanaf 6 km/u. Ontvang offertes van erkende installateurs via de offertepagina.

  » Prijs: gemiddeld € 3.000 – 46.000 (excl. btw en plaatsing)

 

 • Generator of aggregaat

  Naast groene energiebronnen kan je ook een generator gebruiken o.b.v. fossiele brandstoffen. In de verbrandingsmotor worden diesel, benzine of (LPG) gas omgezet naar elektriciteit. Dit off grid systeem wordt vaak gebruikt als back-up op plaatsen waar stroompannes of -tekorten schade kunnen brengen, zoals ziekenhuizen. Daarom heet het ook wel een “noodgenerator”. Hiermee ben je dus verzekerd van een permanente energiestroom.

  Er bestaan verschillende soorten aggregaten. In een off grid solar/diesel systeem worden zonnepanelen gecombineerd met een generator: de generator neemt over wanneer er niet voldoende zonne-energie is. Bij een hybride aggregaat daarentegen start de generator pas wanneer ook de thuisbatterij leeg.

  » Prijs: gemiddeld € 150 – 8.500 (excl. btw en plaatsing)

 

2. Elektriciteit opslaan

Elektriciteit kan je ook opslaan op een thuisbatterij of off grid accu om die later te gebruiken. Zo heb je een back-up bij een stroomtekort (bv. bij weinig zonlicht voor zonnepanelen of windstilte bij windenergie). Zo heb je de hele dag door elektriciteit en word je 60 tot 80% zelfvoorzienend. Bovendien moet je dan geen prosumententarief betalen, omdat je de zelf geproduceerde elektriciteit afgeeft aan je batterij en niet aan het elektriciteitsnet. Alle info over thuisbatterijen vind je in dit artikel.

Het type accu bepaalt de capaciteit, het rendement en de prijs van het off grid accu. Een thuisbatterij kost gemiddeld € 5.000 – 10.000 (excl. btw en plaatsing). Een vakman geeft je advies op maat van jouw noden en zorgt voor een correcte plaatsing. Ontvang snel en vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

off grid zonnepanelen

 

Off grid verwarming

Ook om je sanitair water of huis te verwarmen bestaan verschillende off grid systemen. De brandstof voor de verwarming kan herbruikbaar of fossiel zijn.

 

 • Warmtepomp

  Dit pompsysteem wordt elektrisch aangedreven en haalt warmte uit de lucht, aarde of het grondwater. Die warmte wordt dan verspreid over de woonruimtes. Een warmtepomp is zeer milieuvriendelijk en haalt tot 3/4 energie uit de omgeving, zelfs in de winter. Het verbruik ligt dan ook veel lager dan bij een gewone verwarmingsketel.

  » Prijs: gemiddeld € 2.500 – 6.000 (excl. btw en plaatsing). Ontvang offertes en advies via de offertedienst.

 

 • Zonneboiler

  Bij dit off grid systeem gebruik je zonnecollectoren (gelijkaardig aan zonnepanelen) om sanitair water of je huis te verwarmen. Daarvoor worden de zonnecollectoren op je dak geplaatst. De vloeistof in de buizen warmt dan op door de zon en geeft die warmte door aan het leidingwater in een voorraadvat. Hiermee verwarm je sanitair water (bv. douche). Voor de centrale verwarming wordt een zonneboilercombi gebruikt. Het is ideaal in combinatie met een centrale verwarming op lage temperatuur, zoals vloer- of wandverwarming. Lees hier meer over zonneboilers.

  » Prijs: gemiddeld € 4.000 – 20.000 (excl. btw en plaatsing)

 

 • Elektrische verwarmingssystemen

  Je kan ook je huis verwarmen met zelf opgewekte elektriciteit. Je off grid systeem moet dan wel voldoende capaciteit hebben om zowel in je elektriciteit als in je verwarming te voorzien. In off grid woningen worden vaak pelletkachels gebruikt als elektrisch verwarmingssysteem, omdat het zuinig en relatief milieuvriendelijk is. Met een elektrische ontsteking worden dan houtpellets verbrand in een kachel.

  » Prijs pelletkachel: € 1.500 – 5.000 (excl. btw, plaatsing en pellets)

 

 • Systemen op gas of mazout

  Heb je of wil je geen aansluiting op het olie- of gasnetwerk? Dan kan je die zelf opslaan, bv. in gasflessen of een tank. Voor zo’n tank heb je voldoende ruimte nodig in je tuin. Een slimmer en rendabeler systeem is een micro-warmtekrachtkoppeling. Dit off grid systeem wekt zowel elektriciteit als warmte op uit gas, mazout of pellets. De grondstof wordt verbrand en de warmte daarvan drijft de motor aan. Deze zet op zijn beurt een generator in gang om elektriciteit op te wekken. Hiermee voorzie je gemiddeld 60 tot 80% in je energiebehoeften.

  » Prijs: gemiddeld € 1.000 – 12.000 (excl. btw en plaatsing)

 

Aangepaste regeling btw-tarief in 2024

In 2024 geldt een verlaagd btw-tarief van 6% op de plaatsing van warmtepompen in België. Dat was al zo voor woningen ouder dan 10 jaar, maar dit verlaagde tarief geldt nu ook voor woningen jonger dan 10 jaar.

 

off grid gas

 

Is off grid wonen rendabel?

Off grid wonen vraagt dan wel een grote investering, maar het bespaart je een aardige som uit op je energiefactuur en je kan er subsidies voor vragen. Door de stijgende energieprijzen en toenemende stroomtekorten loont het om (deels of volledig) onafhankelijk te worden van het energienet.

Welk off grid systeem is dan het meest rendabel?

Met zonnepanelen spring je het verst én het langst in je energievoorziening. Je kan het best systemen combineren om zoveel mogelijk energie te hebben het hele jaar door. De off grid systemen worden steeds beter in rendement en levensduur. Een vakman adviseert je over welk systeem het best aansluit bij jouw energiebehoeftes en verzekert je van een correcte plaatsing voor de meeste opbrengst. Ontvang vrijblijvend offertes via onze offerteservice.

 

Subsidies voor off grid systemen

Voor bepaalde off grid systemen kan je subsidies krijgen. De voorwaarden en bedragen vind je op de website van jouw overheid en hangen af van het type off grid systeem.

 

Subsidies in Nederland

In Nederland bestaat een subsidie voor de aankoop van een warmtepomp of zonneboiler: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Informeer ook bij je gemeente of provincie of zij eigen subsidies uitreiken.

 

Subsidies in België

Ook in België zijn er verschillende financiële voordelen voor het zelf opwekken of opslaan van hernieuwbare energie:

 • Voor zonnepanelen: sinds 1 januari 2024 kan je de Fluvius-premie voor zonnepanelen niet langer aanvragen. Ook zonder premie verdien je deze investering echter terug op gemiddeld 6 jaar. Bovendien kan je ook nog rekenen op het verlaagde btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar.
 • Voor een warmtepomp of zonneboiler: voor de aankoop van zo’n verwarmingsinstallatie kan je genieten van de Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus (vanaf 3 energiebesparende maatregelen) of de EPC-labelpremie en eventueel een premie van de gemeente of provincie.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Interesse in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen? Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en gepast advies. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs