Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Werking zonnepanelen

Zonnepanelen worden op je dak geplaatst om zonlicht te kunnen opvangen. Dat zonlicht zetten ze dan om in groene energie voor je woning. Maar hoe werken zonnepanelen nu precies? In dit artikel geven we je meer informatie over de werking van zonnepanelen, de verschillende soorten installaties, de opbrengst van zonnepanelen en enkele tips voor een optimale werking.

Ga snel naar: 
Soorten zonnepanelen & werking
Opbrengst zonnepanelen
Tips voor optimale opbrengst en werking
Veelgestelde vragen werking zonnepanelen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Hoe werken zonnepanelen?

  1. Zonne-energie opvangen

    De zonnepanelen worden in de meeste gevallen op het dak van je woning geplaatst. Daar kunnen ze zonlicht opvangen, dat ze dan omzetten in elektriciteit. Zonne-energie is gratis en onuitputtelijk. Je wekt met zonnepanelen dus je eigen groene energie op. Om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, plaats je de zonnepanelen best gericht naar het zuiden en met een hellingshoek tussen 30 en 40 graden.

  2. Zonne-energie omzetten naar bruikbare stroom

    Zonnepanelen installatie’s hebben altijd een omvormer. Zonnepanelen zetten zonne-energie namelijk om in gelijkstroom. Om deze stroom in je woning te kunnen gebruiken, moet deze nog omgezet worden naar wisselstroom. Daarvoor zorgt de omvormer. Die wisselstroom kan je dan gebruiken voor je huishoudelijke toestellen. Je kan eventueel ook een thuisbatterij installeren om de wisselstroom op te slaan en te gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

  3. Elektriciteit terug- of bijleveren

    Als je meer energie opwekt met je zonnepanelen dan je zelf gebruikt, kan je de stroom terugleveren aan het net (als je geen thuisbatterij hebt of als je batterij volledig opgeladen is). Je krijgt hiervoor een terugleververgoeding van je netbeheerder. Verbruik je meer stroom dan dat je installatie opwekt? Dan kan je nog extra stroom van het net afnemen.

    Zonnepanelen installatie plaatsen? Schakel een erkende installateur in. Deze weet hoe hij alle onderdelen correct moet installeren. Zo ben je zeker van de beste werking van je zonnepanelen. Vind een installateur in de buurt.

 

Soorten zonnepanelen en hun werking

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen waarvan de werking telkens licht verschilt. Hieronder geven we een overzicht van de soorten zonnepanelen en hun werking:

 

1. Monokristallijn zonnepanelen werking

De zonnecellen in deze soort zonnepanelen zijn gemaakt van silicium dat gesmolten en nadien gecontroleerd afgekoeld wordt. De kristallen liggen daardoor allemaal in dezelfde richting en kunnen zo meer energie opwekken. Monokristallijn zonnepanelen zijn vooral geschikt wanneer je een klein dakoppervlak hebt omdat je met weinig zonnepanelen toch een goed rendement kan halen.

 

2. Polykristallijn zonnepanelen werking

Ook bij polykristallijn zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Het verschil met monokristallijn zonnepanelen ligt in de manier waarop het silicium afgekoeld wordt. Bij polykristallijne zonnepanelen verloopt dat minder gecontroleerd waardoor de kristallen hier door elkaar liggen. Deze zonnepanelen werken het best bij niet-direct zonlicht en zijn goedkoper dan de monokristallijne variant.

 

3. Dunne film zonnepanelen werking

Deze zonnepanelen komen minder vaak voor dan de andere soorten maar winnen de laatste jaren wel aan populariteit. De zonnepanelen hebben een dunne fotovoltaïsche laag waarmee ze zonne-energie opwekken. Het rendement van dunne film zonnepanelen ligt lager dan bij de andere soorten, maar ze hebben ook een lagere prijs, werken goed bij hoge temperaturen en zien er strak en modern uit.

Welke soort zonnepanelen kies ik best? Dat hangt af van jouw situatie, budget en wensen. Een zonnepanelen installateur kan je hier verder over informeren en adviseren. Via onze offerteservice brengen we je in contact met installateurs in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van je zonnepanelen installatie hangt af van heel wat factoren zoals het aantal zonne-uren, de oriëntatie en hellingshoek van je zonnepanelen, de soort zonnepanelen, de schaduwinval op je dak… Om de opbrengst te berekenen, moet je kijken naar het totale vermogen van je zonnepanelen installatie en de benutte capaciteit. Door deze twee getallen te vermenigvuldigen, krijg je een idee van de opbrengst van je zonnepanelen op jaarbasis. We geven een voorbeeld voor een gemiddeld gezin van 4 personen:

Zonnepanelen opbrengst per jaar = totale vermogen (Wp) x benutte capaciteit (0,85)

VOORBEELD: 4.706 Wp x 0,85 = 4.000 kWh

 

Om het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld gezin te dekken, is een installatie met een vermogen van 4.706 Wp doorgaans geschikt. Dat getal vermenigvuldigen we dan met 0,85 omdat zonnepanelen gemiddeld 85% van hun capaciteit benutten. Deze berekening levert ons een opbrengst op van 4.000 kWh groene energie per jaar.

Wil je de opbrengst voor je eigen zonnepanelen installatie berekenen? Dan schakel je best een erkende installateur in. Deze kent de berekening en houdt daarbij rekening met zoveel mogelijk factoren. Zo krijg jij een goed beeld van de mogelijke opbrengst van je installatie. Laat je opbrengst berekenen door een expert.

 

zonnepanelen werking

 

Tips voor optimale opbrengst & werking van zonnepanelen

Over het weer en aantal zonne-uren heb je natuurlijk geen controle. Maar er zijn wel een aantal andere zaken die je kan doen om te zorgen voor een optimale werking en hoge opbrengst van je zonnepanelen:

  • Kies het juiste vermogen voor je zonnepanelen: het geschikte vermogen voor je zonnepanelen installatie hangt voornamelijk af van je eigen stroomverbruik. Stem daarom het aantal zonnepanelen en het vermogen altijd af op je stroomverbruik voor de beste werking van je zonnepaneel installatie.
  • Zorg voor een goede oriëntatie en hellingsgraad: door je zonnepanelen naar het zuiden te oriënteren, verhoog je de opbrengst van je installatie. Ook de hellingsgraad is belangrijk voor een optimale opbrengst. De zonnepanelen hebben best een hellingshoek tussen 30 en 40 graden.
  • Beperk schaduwinval of gebruik micro-omvormers of optimizers: vermijd zoveel mogelijk dat bomen, gebouwen, dakkapellen… schaduw werpen op je zonnepanelen installatie. Dat verlaagt namelijk de opbrengst. Kan je niet om de schaduwinval heen? Dan kan je ook gebruik maken van micro-omvormers of optimizers, zodat je uit elk individueel paneel toch de beste opbrengst kan halen.
  • Kies voor kwaliteitsvolle zonnepanelen: ook de kwaliteit van je zonnepanelen speelt een belangrijke rol voor de opbrengst. Het vermogen van je zonnepanelen gaat namelijk altijd iets achteruit na een tijdje. Daarom kies je best voor een betrouwbaar en kwalitatief merk.
  • Onderhoud je zonnepanelen regelmatig: tot slot kan je de opbrengst van je zonnepanelen ook maximaliseren door ze regelmatig te onderhouden. Maak je zonnepanelen jaarlijks schoon en verwijder stof, vuil, bladeren… Je kan hiervoor best een installateur inschakelen die de zonnepanelen op een correcte manier kan onderhouden.

Meer advies nodig? Een vakman kan je verder advies geven over hoe je het meeste uit je zonnepanelen installatie kan halen. Bovendien houdt deze bij de plaatsing van je zonnepanelen altijd rekening met bovenstaande punten. Ontvang advies op maat van experts in de buurt.

 

Veelgestelde vragen werking zonnepanelen

Wil je meer informatie? Neem hieronder dan zeker eens een kijkje bij de veelgestelde vragen over de werking van een zonnepaneel:



  • Hoe werken zonnepanelen in de winter?

    In de winter schijnt de zon minder vaak en heeft deze minder zonkracht, waardoor het rendement van je zonnepanelen vermindert. Maar over het algemeen blijven je zonnepanelen wel het hele jaar door stroom opwekken omdat ook in de winter je zonnepanelen zonlicht kunnen opvangen.

    Een tip om de opbrengst van je zonnepanelen in de winter te verhogen, is om de hellingshoek indien mogelijk te vergroten. De zon staat namelijk lager in de winter, waardoor je bij een grotere hellingshoek meer zonlicht kan opvangen. Bovendien kan sneeuw op die manier makkelijker van je panelen glijden.



  • Uit welke onderdelen bestaat een zonnepanelen installatie?

    Een zonnepaneleninstallatie bestaat uit verschillende onderdelen die elk hun functie vervullen bij het opwekken van groene zonne-energie. We zetten de verschillende onderdelen hieronder op een rij:

    • Zonnepanelen: een eerste belangrijk onderdeel zijn natuurlijk de zonnepanelen zelf. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, maar ze bestaan steeds uit verschillende lagen en hebben fotovoltaïsche cellen.
    • Omvormer: omvormers zijn een noodzakelijk onderdeel van zonnepaneleninstallatie’s en moeten altijd afgestemd zijn op het aantal zonnepanelen en het vermogen ervan. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte stroom bruikbaar is in je woning.
    • Bevestiging en bekabeling: voor een vakman de zonnepanelen installeert, plaatst deze altijd een draagstructuur. Dat zorgt ervoor dat de zonnepanelen goed bevestigd kunnen worden. Verder heb je ook bekabeling nodig van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de meter en meterkast.
    • Aansluiting & meter: tot slot moet de installatie ook aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Daarvoor kan een vakman een nieuwe groep aanleggen in de meterkast of een bestaande groep gebruiken. De meter zelf houdt je elektriciteitsverbruik en -productie bij.


  • Hoe werken zonnepanelen met thuisbatterij?
    Met een thuisbatterij kan je de stroom die je zonnepanelen hebben opgewekt opslaan i.p.v. deze te injecteren op het net. Die stroom kan je dan gebruiken wanneer je zonnepanelen minder energie opwekken, bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts. Zo ben je minder afhankelijk van het electriciteitsnet en kan je je zelfconsumptie sterk verhogen. Bovendien ben je met een thuisbatterij bij een stroompanne altijd zeker van elektriciteit. Met een gemiddelde thuisbatterij kan je je woning al een hele dag van stroom voorzien.


  • Hoe werken zonnecollectoren?

    Zonnecollectoren worden ingezet om warm water te produceren en maken deel uit van een systeem met zonneboiler. Ze hebben een geïsoleerde behuizing waardoor leidingen lopen die een vloeistof bevatten. Daarbovenop ligt de absorbeerplaat. Als toplaag beschikt de zonnecollector over een afdekplaat, die het geheel beschermt.

    Doordat de absorbeerplaat al de warmte opvangt die zon uitstraalt, zal het water of een andere vloeistof in de leidingen beginnen op te warmen. Deze stroomt op zijn beurt dan naar de boiler en geeft daar de warmte af. Daar kan de vloeistof eventueel nog verder verwarmd worden. Het verwarmde water in de boiler kan je dan gebruiken voor je centrale verwarming, om te koken, douchen…

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs