Zonne-paneel.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Welke impact heeft de slimme meter op zonnepanelen?

De slimme meter voor zonnepanelen: hij veroorzaakt heel wat ophef en zaait behoorlijk wat verwarring in zonnepanelenland. Is een slimme meter, ook beter bekend als de digitale meter, nu interessant of niet? Wat is de impact van de slimme meter op het rendement van mijn zonnepanelen? En vanaf wanneer is deze verplicht? Een overzicht voor België en Nederland vind je hier.

Ga snel naar: 

 

Wat is de slimme meter?

Een slimme meter is een digitale meter die je energieverbruik weergeeft op een elektronisch display. Heb je zonnepanelen? Dan registreert hij ook de elektriciteit die je produceert en terugzet op het net. Bovendien stuurt een slimme meter je gegevens automatisch door naar de netwerkbeheerder. Gedaan dus met meterstanden te noteren en door te geven via telefoon, papier of het internet.

Verandert de spanning of sterkte van je aansluiting? Ook dat wordt automatisch doorgestuurd. Omdat de slimme meter continu het verbruik opvolgt en communiceert, kunnen energieleveranciers hun voorschotbedragen optimaliseren, waardoor minder consumenten achteraf een zware eindfactuur krijgen.

 

Wat is het verschil met de terugdraaiende teller?

Momenteel beschikken de meeste eigenaars van zonnepanelen over een terugdraaiende teller. Als je met een terugdraaiende teller overdag energie produceert en terug op het net zet, dan draait jouw teller terug. Als je dan ’s avonds thuiskomt en energie van het net opnieuw verbruikt – terwijl je geen energie produceert – dan draait jouw teller vooruit. Staat de teller op het einde van de rit op nul, dan betaal je geen energiekosten.

Het probleem is dat de distributienetbeheerder er niet kan uit afleiden hoeveel elektriciteit je opwekt en hoeveel je verbruikt. Daardoor kan deze geen correcte distributienettarieven berekenen. Omdat consumenten zonder zonnepanelen wel die taks betalen, werd het prosumententarief ingevoerd om de lat gelijk te leggen.

Dat kan wel met de slimme meter waarbij de injectie van elektriciteit en de afname apart geregistreerd worden. De meter draait dus niet meer terug, maar verbruik en injectie worden automatisch doorgestuurd. Daardoor kunnen de netbeheerders wel de juiste distributienettarieven hanteren voor huiseigenaars met zonnepanelen. Het prosumententarief valt dan uiteraard weg.

 

Slimme-meter-zonnepanelen

 

Vanwaar de vrees voor de slimme meter?

De vrees is dat de exacte berekening van de nettarieven hoger uitvalt dan de kost van het prosumententarief. En dat zou natuurlijk een impact hebben op het rendement van de zonnepanelen dat beloofd werd bij de installatie ervan.

Maar is die vrees wel terecht?

Meestal niet, zo blijkt uit de simulatietest die je kan uitvoeren op de website van de Vlaamse Energieregulator VREG. De VREG schat in dat voor 60% van de zonnepaneeleigenaars de factuur goedkoper zal uitvallen met een digitale meter. En voor diegene voor wie het dan wel duurder is, blijft dit meestal beperkt tot enkele euro’s. Kortom, de vrees voor de slimme meter is eigenlijk onterecht.

 

Hoe kan ik mijn eigen verbruik verhogen?

Het meest cruciale punt is dat je de energie die je overdag produceert ook meteen kan verbruiken. Een eigen verbruik van ongeveer 30 procent van de stroomproductie van uw zonnepanelen volstaat om baat te hebben bij de digitale meter. Hoe hoger het percentage eigen verbruik, hoe meer voordeel je haalt uit de slimme meter. En dat is net de doelstelling van de slimme meter: het energienet zo efficiënt mogelijk gebruiken.

Hieronder vind je een aantal tips om jouw energieverbruik gedurende de dag, het moment waarop je het meeste energie produceert, te verhogen:

 • Timers: maak gebruik van huishoudtoestellen met een timer. Stel je wasmachine, droogkast, vaatwas,… in zodat ze pas in werking treden op het moment dat je energie produceert (bvb 13u ’s middags).
 • Elektrische wagen: beschik je over een elektrische wagen? Laad die dan zoveel mogelijk overdag op.
 • Thuisbatterij: een thuisbatterij slaat overtollige elektriciteit op. Die kan je dan ’s avonds gebruiken op het moment dat je geen energie meer produceert.

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Houd er dan rekening mee dat je ze best verdeelt over de verschillende zijden van het dak. Op die manier produceer je een langere periode elektriciteit en hoef je ook ’s avonds minder elektriciteit af te nemen van het elektriciteitsnet. En zo bespaar je weer op de taksen die je zal moeten betalen.

Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk steeds meerdere offertes. Zo kan je prijzen, materialen, garanties en termijnen vergelijken. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend tot 3 prijsvoorstellen op maat. Start je aanvraag hier.

 

Wanneer wordt de slimme meter ingevoerd?

De slimme meter is een maatregel die ingevoerd moet worden van Europa. Deze worden het eerst geïnstalleerd bij:

 • nieuwe woningen
 • verbouwers
 • klanten met een budgetmeter
 • zonnepaneleneigenaars

 

Slimme meter rendement zonnepanelen

 

Wat is de situatie in Nederland?

In Nederland profiteren eigenaars van zonnepanelen momenteel van de salderingsregeling. De injectie en afname mogen ten opzichte van elkaar weggestreept worden. Het betekent dat je voor teruggeleverde stroom evenveel ontvangt als je betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom.

De salderingsregeling werkt ook op basis van een terugdraaiende teller. De meter draait achteruit op het moment dat je elektriciteit terug op het net zet. Het verschil in Nederland is dat je voor de stroom die te veel produceert een terugleververgoeding krijgt. Die is wel een stuk lager (bvb € 0,05/kWh) dan wat jij betaalt voor stroom die je afneemt van het net (bvb € 0,23/kWh).

 

Is de slimme meter verplicht?

De slimme meter is in Nederland nog niet verplicht. De netbeheerders zijn wel al begonnen met de uitrol van de slimme meters, maar die kan je dus weigeren. Je kan er ook voor kiezen om de slimme meter wel te laten installeren, maar de automatische uitleesfunctie uit te zetten.

Het plan is om in de toekomst alleen nog maar het deel van de opgewekte energie wat direct verbruikt wordt vrij te stellen van energiebelasting. Op het restant wat aan het net wordt teruggeleverd wordt, behalve de kale leveringsprijs, dan nog een subsidie vergoed. Voor een aan het net geleverde hoeveelheid stroom krijg je naast de kale stroomprijs slechts een deel van de energiebelasting als subsidie.

Bij het later weer afnemen van het net betaal je de volledige energiebelasting over die hoeveelheid. Door te sturen met de hoogte van de subsidie zal de terugverdientijd van een installatie voor een gemiddelde gebruiker circa 7 jaar bedragen. Aangezien een zonnepaneleninstallatie doorgaans 25 jaar meegaat (m.u.v. de omvormer), is dit nog steeds een uiterst rendabele investering. Laat je daarom zeker niet afschrikken door de digitale meter om zonnepanelen aan te schaffen.

Geïnteresseerd in zonnepanelen? Ontvang hier gratis en vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen op maat van erkende installateurs.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs