Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Slimme meter zonnepanelen

De slimme meter voor zonnepanelen: hij veroorzaakt heel wat ophef en zaait behoorlijk wat verwarring bij zonnepaneleneigenaars. Is een slimme meter, ook beter bekend als de digitale meter, nu interessant of niet? Wat is de impact van de slimme meter op het rendement van je zonnepanelen? En vanaf wanneer is deze verplicht? Een overzicht voor België en Nederland vind je hier.

Ga snel naar:
Werking slimme meter
Voor- en nadelen slimme meter zonnepanelen
Slimme meter en zonnepanelen in Nederland
Digitale meter en zonnepanelen in België
Zijn zonnepanelen rendabel met digitale meter?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale meter die je energieverbruik weergeeft op een elektronisch display. Heb je zonnepanelen? Dan registreert hij ook de elektriciteit die je produceert en terugzet op het net. Bovendien stuurt een slimme meter je gegevens automatisch door naar de netwerkbeheerder. Gedaan dus met meterstanden te noteren en door te geven via telefoon, papier of het internet.

Interesse in zonnepanelen? Een zonnepanelen installateur informeert je over de impact van de slimme meter en gaat na of en wanneer je zo’n meter moet plaatsen. Kom in contact met meerdere installateurs in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

slimme meter en zonnepanelen

 

Hoe werkt een slimme meter met zonnepanelen?

In tegenstelling tot een analoge meter bestaat een slimme meter uit 2 tellers: de ene teller meet je elektriciteitsverbruik terwijl de andere teller je elektriciteitsproductie meet. De slimme meter stuurt vervolgens deze meterstanden door naar je netbeheerder.

LET OP: in België is een slimme meter hetzelfde als een digitale meter. In Nederland is dit niet het geval. Een digitale meter in Nederland heeft ook 2 tellers, maar stuurt de gegevens niet door naar de netbeheerder. Een slimme meter doet dit wel. Je kan je slimme meter indien gewenst wel gewoon als digitale meter gebruiken door deze functie uit te schakelen.

 

Slimme meter en zonnepanelen: voordelen en nadelen

Een slimme meter kent heel wat voordelen, maar ook enkele nadelen. Een overzicht:

  • Nauwkeurige registratie: een slimme meter registreert zowel je elektriciteitsverbruik als je elektriciteitsproductie en werkt nauwkeuriger dan een analoge meter. Omdat de slimme meter continu het verbruik opvolgt en communiceert, kunnen energieleveranciers je voorschotbedrag optimaliseren, waardoor de kans op een zware eindfactuur verkleint.
  • Inzicht in energieverbruik en -productie: dankzij een slimme meter weet je precies hoeveel stroom je verbruikt en produceert. Deze inzichten kan je gebruiken om je energieverbruik te verminderen. Bovendien kan je er slimme apparaten op aansluiten die je helpen om je stroomverbruik te optimaliseren.
  • Automatisering: een slimme meter stuurt je meterstanden automatisch door naar de netbeheerder. Verandert de spanning of sterkte van je aansluiting? Ook dat wordt automatisch doorgestuurd.

 

  • Minder privacy: een slimme meter stuurt gegevens over je verbruik naar je netbeheerder. Je geeft er dus ook een stukje privacy mee op.
  • Meer kans op storingen: een slimme meter is gevoeliger voor storingen dan een analoge meter.
  • Stralingen: om je meterstanden door te sturen, maken slimme meters gebruik van het gsm-netwerk. Ze zijn hiervoor voorzien van ingebouwde antennes. Deze antennes zenden stralingen uit wanneer de meterstanden worden doorgestuurd. De sterkte van die stralingen ligt echter onder de wettelijke norm en heeft dus geen nadelige gezondheidseffecten. Ben je gevoelig voor elektromagnetische golven? Dan kan er bij jou een bekabelde digitale meter met buitenantenne geplaatst worden.

 

Wel of geen slimme meter installeren?

Of je wel of geen slimme meter laat installeren wanneer je zonnepanelen hebt, hangt voornamelijk af van de regio waar je woont.

  • Nederland: hier ben je niet verplicht om een slimme meter te installeren. Je kan dus zelf de afweging maken of dit type meter voor jou nuttig is.
  • Vlaanderen: hier is de situatie iets ingewikkelder. Heb je nog geen zonnepanelen maar wil je die wel laten plaatsen, dan moet je je analoge meter verplicht vervangen door een digitaal exemplaar. Heb je al zonnepanelen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden de installatie van een digitale meter uitstellen tot 2025. Vanaf 2025 ben je wel verplicht om je analoge meter te vervangen door een digitale meter. Wanneer dit precies gebeurt, hangt af van de planning van de netbeheerder.

 


Slimme meter en zonnepanelen in Nederland

Wat is de huidige regeling rond slimme meters en zonnepanelen in Nederland? Wat verandert er in de toekomst? En mag je een slimme meter weigeren? Hieronder vind je alle up-to-date info rond slimme meters in Nederland.

 

Salderingsregeling zonnepanelen

In Nederland profiteren eigenaars van zonnepanelen momenteel van de salderingsregeling. De injectie en afname mogen ten opzichte van elkaar weggestreept worden. Dit betekent dat je voor teruggeleverde stroom evenveel ontvangt als je betaalt voor afgenomen stroom (inclusief belastingen en transportkosten).

Deze salderingsregeling werkt op basis van een terugdraaiende teller. De meter draait achteruit op het moment dat je elektriciteit op het net zet. Lever je meer stroom terug dan je verbruikt? Dan krijg je voor het teveel aan teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Die is wel een stuk lager dan wat jij betaalt voor stroom die je afneemt van het net.

 

BELANGRIJK: de Nederlandse overheid wou de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025, maar de Eerste Kamer heeft dat voorstel weggestemd. Die afbouw komt er (voorlopig) dus niet. Goed nieuws voor iedereen die zonnepanelen heeft of er wil plaatsen. Dankzij deze voordelige regeling verdien je je investering nog sneller terug!

 

Is een slimme meter verplicht bij zonnepanelen?

Een slimme meter is in Nederland niet verplicht, ook niet als je al zonnepanelen hebt of die in de toekomst laat plaatsen. De netbeheerders hebben alle huishoudens inmiddels al een slimme meter aangeboden, maar die hoef je dus niet verplicht te aanvaarden. Je kan er ook voor kiezen om de slimme meter wel te laten installeren, maar de automatische uitleesfunctie uit te zetten.

 

Mag je een slimme meter weigeren?

Dat mag. Wel moet je dan een meter met 2 tellers hebben, maar dat mag dus ook een gewone digitale meter zijn.

Interesse in zonnepanelen? Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen op maat van erkende installateurs via onze offerteservice.

 

slimme meter met zonnepanelen

 

Digitale meter en zonnepanelen in België

Zoals hierboven vermeld is een slimme meter hetzelfde als een digitale meter in Vlaanderen. De bedoeling is dat tegen 2029 alle analoge meters vervangen zijn door een digitale meter. Welke impact heeft dit op het rendement van zonnepanelen? Is zo’n digitale meter verplicht in Vlaanderen? En mag je de installatie weigeren? Hieronder vind je alle praktische informatie rond zonnepanelen en de digitale meter.

 

Verschil digitale meter en terugdraaiende teller

Veel eigenaars van zonnepanelen beschikken nog over een terugdraaiende teller. Als je met een terugdraaiende teller overdag energie produceert en terug op het net zet, dan draait jouw teller terug. Als je dan ’s avonds energie van het net opnieuw verbruikt terwijl je geen energie produceert, dan draait jouw teller vooruit. Staat de teller op het einde van de rit op nul, dan betaal je geen energiekosten.

Het probleem is dat de distributienetbeheerder er niet kan uit afleiden hoeveel elektriciteit je precies opwekt en hoeveel je verbruikt. Daardoor kan deze geen correcte distributienettarieven berekenen. Omdat consumenten zonder zonnepanelen wel die taks betalen, werd het prosumententarief ingevoerd om de lat gelijk te leggen.

 

Is de vrees voor de slimme meter terecht?

De overheid heeft verplicht om alle analoge meters met terugdraaiende teller te vervangen door een digitale meter. Deze slimme meter kan de injectie van elektriciteit en de afname apart registreren. Daardoor kan de netbeheerder wel de juiste distributienettarieven hanteren voor huiseigenaars met zonnepanelen. Het prosumententarief valt dan uiteraard weg.

De vrees is dat de exacte berekening van de nettarieven hoger uitvalt dan de kost van het prosumententarief. En dat zou natuurlijk een impact hebben op het rendement van de zonnepanelen dat beloofd werd bij de installatie. Die vrees is doorgaans onterecht. De Vlaamse Energieregulator VREG schat in dat voor 60% van de zonnepaneeleigenaars de factuur goedkoper zal uitvallen met een digitale meter. En voor diegene voor wie het dan wel duurder is, blijft dit meestal beperkt tot enkele euro’s. Kortom, de vrees voor de slimme meter is eigenlijk onterecht.

BELANGRIJK: zowel met als zonder digitale meter zijn zonnepanelen de beste manier om je elektriciteitsfactuur terug te dringen. Via onze gratis offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes op maat van meerdere zonnepanelen installateurs in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

Is een digitale meter verplicht bij zonnepanelen?

Wie nu zonnepanelen laat plaatsen, krijgt automatisch een digitale meter geïnstalleerd. Je kan als recente zonnepanelen eigenaar dus niet meer profiteren van de terugdraaiende teller. Voor wie al zonnepanelen had, wordt een onderscheid gemaakt tussen wie zonnepanelen had voor 2021 en vanaf 2021:

  • Installatie voor 2021: liet je zonnepanelen plaatsen voor 2021 en beschik je nog over een terugdraaiende teller? Dan mag je hiervan tot 2025 gebruik blijven maken, op voorwaarde dat je nog geen 15 jaar gebruik maakte van de terugdraaiende teller.
  • Installatie vanaf 2021: liet je zonnepanelen plaatsen in 2021 of later? Dan moet je verplicht overschakelen naar een digitale meter.

 

TIP: ga na of je recht hebt op de retroactieve investeringspremie

Heb je zonnepanelen geplaatst tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020 en ondervind je nadelige financiële gevolgen door het wegvallen van de terugdraaiende teller? Dan kan je eenmalig de retroactieve investeringspremie aanvragen als je je investering nog onvoldoende kon terugverdienen. Je kan de premie aanvragen tot uiterlijk 31 december 2025.

 

Mag je een digitale meter weigeren?

In Vlaanderen mag je enkel een digitale meter weigeren als je zonnepanelen hebt die voor 2021 geïnstalleerd en in gebruik genomen zijn en je installatie toen niet ouder dan 15 jaar was. Je mag de plaatsing van de digitale meter in dit geval weigeren tot en met 31 december 2024. In alle andere gevallen mag je de installatie van een slimme meter niet weigeren.

 

Lees de conclusie + tips om je eigen verbruik te verhogen onder de foto.

zonnepanelen slimme meter

 

Zijn zonnepanelen nog rendabel met digitale meter?

Ook met een digitale meter zal de terugverdientijd van zonnepanelen nog altijd minder dan 10 jaar zijn. Aangezien een zonnepaneleninstallatie doorgaans 25 jaar meegaat (m.u.v. de omvormer), is dit nog steeds een uiterst rendabele investering. Laat je daarom zeker niet afschrikken door de digitale meter om zonnepanelen aan te schaffen.

 

Hoe kan ik mijn eigen verbruik verhogen?

Het belangrijkste is dat je de energie die je overdag produceert ook meteen kan verbruiken. Een eigen verbruik van ongeveer 30 procent van de stroomproductie van je zonnepanelen volstaat om baat te hebben bij de digitale meter. Hoe hoger het percentage eigen verbruik, hoe meer voordeel je haalt uit de slimme meter. En dat is net de doelstelling van de slimme meter: het energienet zo efficiënt mogelijk gebruiken.

Hieronder vind je een aantal tips om jouw energieverbruik gedurende de dag, het moment waarop je het meeste energie produceert, te verhogen:

  • Timers: maak gebruik van huishoudtoestellen met een timer. Stel je wasmachine, droogkast, vaatwas,… in zodat ze pas in werking treden op het moment dat je energie produceert (bv. 13u ’s middags).
  • Elektrische wagen: beschik je over een elektrische wagen? Laad die dan zoveel mogelijk overdag op.
  • Thuisbatterij: een thuisbatterij slaat overtollige elektriciteit op. Die kan je dan ’s avonds gebruiken op het moment dat je geen energie meer produceert.
  • Oriëntatie zonnepanelen: zonnepanelen verdeel je best over verschillende zijden van het dak. Dankzij een optimale oriëntatie produceer je een langere periode elektriciteit en hoef je ’s avonds minder elektriciteit af te nemen van het elektriciteitsnet. En zo bespaar je weer op de taksen die je zal moeten betalen.

Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk steeds meerdere offertes. Zo kan je prijzen, materialen, garanties en uitvoeringstermijnen vergelijken. Vul daarom onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend tot 3 prijsvoorstellen op maat:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs