Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen aansluiten

Zonnepanelen plaatsen blijft een interessante investering. Maar beslissen om er te leggen is één ding, ze aansluiten is iets anders. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoeveel kost het om zonnepanelen aan te sluiten? En is het mogelijk om dit zelf te doen? Alle info vind je hieronder!

Ga snel naar:
Hoe zonnepanelen aansluiten?
Aansluitschema voor zonnepanelen
Prijs zonnepanelen aansluiten
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk eenvoudig offertes

 

 

Waarom zonnepanelen laten aansluiten door erkende installateur?

De oriëntatie van de zonnepanelen, het type omvormer, de lengte van de kabels, … Het heeft allemaal invloed op het rendement van je panelen. Om zeker te zijn van een kwalitatieve installatie die maximaal rendeert, schakel je best een erkende installateur in. Zo ben je zeker van:

  • Gericht advies: een zonnepanelen-expert geeft je advies op maat op basis van een analyse van jouw situatie. Zo ben je zeker van de juiste onderdelen en een correcte installatie.
  • Professionele uitvoering: een expert installeert je zonnepanelen snel en correct. Zo kan je doorgaans al na 1 dag genieten van groene stroom in je woning. Bovendien krijg je een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Zo ben je financieel beschermd tegen eventuele problemen.
  • Periodiek onderhoud: wist je dat je bij je installateur ook terecht kan voor een periodiek onderhoud van je installatie? Denk aan de reiniging van je zonnepanelen, een inspectie van de omvormer en de bekabeling, een veiligheidscontrole, … Informeer ernaar bij je installateur.
  • Financiële voordelen: alleen met een installateur kan je aanspraak maken op subsidies en financiële voordelen. Zo kan je de kosten van je investering flink drukken.

Wil je graag enkele installateurs in jouw regio vergelijken? Dan kan je gratis voorstellen aanvragen bij verschillende experts via onze offerteservice.

zonnepanelen aansluiten

 

Hoe zonnepanelen aansluiten?

Om de groene stroom veilig tot bij je elektrische installatie te krijgen, moet je de zonnepanelen eerst correct laten aansluiten. Dat gaat als volgt:

 

1. Zonnepanelen aansluiten op omvormer

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. De stroom uit het stopcontact is wisselstroom. Om dat probleem te verhelpen, moet je zonnepanelen aansluiten op een omvormer. Die omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom, waardoor je de energie van je zonnepanelen in huis kan gebruiken.

Het aansluiten van de zonnepanelen op de omvormer gebeurt met zogenaamde DC kabels. Die kabels lopen van de zonnepanelen (bijvoorbeeld op het dak) tot aan de omvormer (bijvoorbeeld op zolder, net onder het dak). Hoe langer de kabels, hoe meer vermogen je onderweg verliest. Daarom plant een installateur op voorhand zorgvuldig waar de panelen en de omvormer zullen komen. Als alles efficiënt staat opgesteld, kan die dan de kabels tussen de panelen en de omvormer aansluiten.

 

2. Zonnepanelen aansluiten op zekeringkast

Na de verbinding tussen de zonnepanelen en de omvormer, volgt het aansluiten van de installatie op de zekeringkast en de rest van de woning met nieuwe kabels. Deze kabels lopen tussen de omvormer en de die elektriciteitskast. De zonnepanelen zijn nu aangesloten op de hoofdzekering en hoofdmeter en de elektrische apparaten in huis kunnen de stroom nu gebruiken. De stroom die overblijft, kan terug naar het elektriciteitsnet vloeien.

 

LET OP: er mogen geen verbruikers tussen de omvormer en de zekeringkast zitten! Anders is er gevaar op kortsluiting en dus ook brand. Een installateur zal de omvormer altijd aansluiten op een vrije, aparte groep waar geen andere verbruikers tussen zitten. Dit kan ofwel rechtstreeks op de groepenkast, ofwel via een extra tussenpunt.

 

 

Aansluitschema zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een onderdeel van de elektrische installatie van je woning. Ze moeten dus ook op het aansluitschema of elektrisch schema vermeld staan. Op dit aansluitschema staan alle onderdelen van je installatie genoteerd:

  • Omvormer: deze krijgt het symbool AC/DC. Op het schema kan je aflezen of de omvormer voor de zonnepanelen of rechtstreeks onder een kring hangt.
  • Zonnepanelen: het exacte aantal panelen staat duidelijk genoteerd. Hangen de panelen samen in een zogenaamde string? Dan staan ze op het aansluitschema ook per string gegroepeerd.

Tijdens de keuring controleert de keurder niet alleen de installatie zelf, maar ook het aansluitschema. Omvormers, zonnepanelen en differentieelschakelaars moeten dus niet alleen correct geïnstalleerd zijn, ze moeten ook duidelijk te zien zijn op het schema.

 

Prijs zonnepanelen aansluiten

Zonnepanelen laten plaatsen blijft een investering, maar je verdient die na verloop van tijd wel terug door flink lagere stroomkosten. Hoeveel de totale kosten bedragen, hangt af van het type zonnepanelen, je verbruik en het vermogen van de installatie. Voor een volledige zonnepanelen-installatie mag je rekenen op gemiddeld € 3.500 tot € 8.000 (incl. installatie, excl. btw).

Benieuwd wat het installeren van zonnepanelen precies voor jou kost? Vraag dan vrijblijvend enkele voorstellen aan bij erkende installateurs in je buurt. Je kan jouw aanvraag starten via onze offerteservice.

 

aansluiten zonnepanelen

 

Veelgestelde vragen over zonnepanelen aansluiten

 



  • Welk types omvormers zijn er?
    Door de band genomen zijn er drie types omvormers: string omvormers, micro omvormers en power optimizers. Een string omvormer is ideaal wanneer alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben en er geen schaduw op de panelen valt. Is dat wel het geval? Dan installeert een specialist micro omvormers per 1 of 2 zonnepanelen. Je kan op elk paneel ook power optimizers installeren om per paneel een optimale stroomproductie te garanderen. Dan moet je omvormer niet meer over een MPP tracker beschikken.


  • Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

    Gemiddeld genomen gaan zonnepanelen 25 à 40 jaar mee. Hou na een jaar of 10 wel rekening met een klein rendementsverlies op je panelen door ouderdom. Hoogwaardige zonnepanelen behouden na 25 jaar nog altijd bijna 90% van hun rendement. Omvormers moet je iets sneller vervangen. Deze gaan gemiddeld 8 à 12 jaar mee.



  • Wat als mijn zonnepanelen (deels) in de schaduw staan?
    Een installateur probeert altijd te vermijden dat je panelen in de schaduw staan. Soms kan het echter niet anders, bv. wanneer er veel bomen rond je woning staan of als de daken van de buren hoger zijn dan het jouwe. Zelfs wanneer panelen (een tijdje) in de schaduw staan, kunnen ze nog altijd voldoende renderen. Let er wel op dat de panelen die in de schaduw staan een individuele micro omvormer krijgen.


  • Welke subsidies bestaan er voor zonnepanelen?
    Er bestaan nog altijd subsidies voor zonnepanelen. Een volledig overzicht van alle subsidies in België en Nederland vind je op deze pagina.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs