Zonne-paneel.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Zonnepanelen verhuizen: Stappenplan en belangrijke info

Wanneer je gaat verhuizen zijn er technisch gezien geen belemmeringen om de huidige zonnepanelen mee te nemen naar de nieuwe woning. Er zijn wel een aantal administratieve voorwaarden waaraan je moet voldoen.In dit artikel kun je lezen welke stappen je moet ondernemen bij het verhuizen van zonnepanelen en wat er gebeurt met je groenestroomcertificaten.

 

Stappenplan zonnepanelen verhuizen

Verhuizen van zonnepanelen

Stap 1: VREG informeren

Je kunt de huidige zonnepanelen zonder problemen mee verhuizen naar de nieuwe woning maar je moet dan wel de gehele installatie meenemen (panelen, groene stroom teller, omvormer). Verder is het van belang dat je de VREG (Vlaamse Regulator Elektriciteit en Gasmarkt) op de hoogste stelt van de verhuizing. Hiervoor kun je op de website van de VREG een contactformulier invullen. http://www.vreg.be/u-verhuist-en-neemt-uw-installatie-mee

 

Stap 2: Installatie opnieuw laten keuren

Nadat de zonnepanelen verhuisd zijn naar de nieuwe locatie moet de installatie opnieuw gekeurd worden (Arei keuring). Dit kan gebeuren door een erkend installateur. Het makkelijkste is het om de zonnepanelen te laten verhuizen door een installateur. Hij neemt alle technische en administratieve handelingen van je over en zorgt er gelijk voor dat de installatie op het nieuw adres gekeurd wordt. Voor meer informatie over de Arei keuring, zie: http://www.vreg.be/arei-keuring

 

Stap 3: Netbeheerder informeren

Of je nu mét of zonder zonnepanelen gaat verhuizen, je moet de netbeheerder hiervan altijd op de hoogte stellen. Dit kun je doen via de website van Infrax en Eandis.
http://www.infrax.be/nl/wat-te-doen-bij/verhuizen-zonnepanelen
http://www.eandis.be/eandis/klant/k_verhuizen_H.htm

 

Groenestroomcertificaten na verhuizen zonnepanelen

zonnepanelen verhuizen

Na het verhuizen van de zonnepanelen blijf je gewoon recht hebben op de groenestroomcertificaten.
De minimumsteun en de looptijd van de certificaten blijft onveranderd. Let op: dit geldt alleen als je de complete installatie meeneemt, dus inclusief groenestroomteller en omvormer. Laat je de zonnepanelen zitten, dan kan de nieuwe eigenaar van de woning de groenestroomcertificaten overnemen.

 

Let op bij premievergoedingen van de gemeente!

Heb je in het verleden een premie van de gemeente gehad voor het installeren van zonnepanelen? Check dan even goed of hier geen speciale voorwaarden aan verbonden zijn. Sommige gemeenten stellen namelijk als voorwaarde dat de zonnepanelen gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld 15 jaar) niet verkocht of verwijderd mogen worden. Doe je dit toch dan moet je een gedeelte van de ontvangen premie terugbetalen.

 

Zonnepanelen verhuizen of laten zitten?

Wanneer je gaat verhuizen kom je voor de vraag te staan of je de zonnepanelen mee gaat verhuizen of dat je ze doorverkoopt aan de nieuwe eigenaar. Maar wat zijn de zonnepanelen nog waard na een x-aantal jaar en hoeveel gaan ze nog opbrengen voor de nieuwe eigenaar? Dat is een lastige vraag die niet zomaar te beantwoorden is. De volgende zaken spelen een rol bij de bepaling van de marktwaarde van de zonnepanelen:

1. Leeftijd van de panelen (door ouderdom neemt het rendement af)
2. Levensduur van de omvormer
3. Oorspronkelijke aanschafwaarde
4. Te verwachten opbrengst voor de resterende levensduur
5. Waarde en looptijd van de groenstroomcertificaten

 

Zonnepanelen verplaatsen

Verder is het natuurlijk geheel de vraag of de nieuwe bewoner niet beter af is met nieuwe panelen. Het zijn allemaal zaken die goed tegen elkaar afgewogen zullen moeten worden.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs