Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je investeringsbedrag en het rendement van de installatie. In dit artikel bespreken we de factoren die de terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie bepalen.

Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Via de online offerteservice kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij professionele installateurs van zonnepanelen. Klik hier voor meer informatie.

 

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Terugverdientijd zonnepanelenOndanks het schrappen van de groenestroomcertificaten voor zonnepaneleninstallaties met een maximaal vermogen van 10 kW blijft het plaatsen van zonnepanelen een nuttige investering. De prijzen voor de installatie van de panelen zijn namelijk sterk gedaald, je bent minder afhankelijk van de schommelende elektriciteitsprijzen en de installatie gaat ook lang mee.

Het is moeilijk om een exacte terugverdientijd mee te geven omdat enkele factoren bij de berekening kunnen variëren, maar voor een traditionele zonnepaneleninstallatie mag je rekenen op een terugverdientijd tussen 10 en 15 jaar. Aangezien zonnepanelen een levensduur van ongeveer 25 jaar hebben, kan je dus zeker uitgaan van een mooie opbrengst van je investering. In het volgende stuk vind je meer info over de factoren die de recuperatietijd van de investering bepalen.

 

 

Factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen bepalen

Het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren zijn soms variabel, wat het opstellen van een precieze berekening van de terugverdientijd bemoeilijkt.

Hier vind je een overzicht van de belangrijkste gegevens die een invloed zullen hebben op de precieze terugverdientijd van de investering in een zonnepaneleninstallatie.

1) Het bedrag van je investering. Het spreekt voor zich dat de totale kosten voor de plaatsing van zonnepanelen het uitgangspunt vormen voor het berekenen van de terugverdientijd van de installatie. Hierbij speelt ook het verlaagde btw-tarief een rol: voor woningen die ouder dan tien jaar zijn, betaal je slechts 6% btw voor de plaatsing van zonnepanelen in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%.

2) Het rendement van de installatie. Hoe hoger het rendement, hoe sneller je je investering natuurlijk zal terugverdienen. Het rendement van zonnepanelen is op zijn beurt afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de kwaliteit van de installatie, de weersomstandigheden en de oriëntatie en hellingsgraad van de panelen.

3) De elektriciteitsprijs en je verbruik. Als je zelf je elektriciteit produceert, bespaar je natuurlijk omdat je minder elektriciteit van de netbeheerder nodig hebt. Het precieze bedrag van je besparing is uiteraard afhankelijk van je elektriciteitsverbruik en van de elektriciteitsprijzen.

4) Het prosumententarief. Indien je meer stroom opwekt dan verbruikt en deze stroom aan het net aflevert, moet je hiervoor een vergoeding betalen. Het bedrag van dit zogenaamde prosumententarief zal afhankelijk zijn van het vermogen van de omvormer en verschilt ook van netbeheerder tot netbeheerder.

Een professionele installateur van zonnepanelen kan je verder informeren over de te verwachten terugverdientijd van zonnepanelen. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen aanvragen voor de plaatsing van zonnepanelen. Klik hier voor meer info.

terugverdientijd zonnepanelen berekenen

 

Hou rekening met variabele waarden!

Zoals reeds vermeld zijn enkele waarden die je nodig hebt voor het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen variabel. Zo moet je er steeds rekening mee houden dat de energieprijzen erg onderhevig zijn aan schommelingen. Deze schommelingen kunnen een stevige invloed hebben op het berekenen van de besparing op je energiefactuur. Dit zal dus ook gevolgen hebben voor de terugverdientijd van de zonnepaneleninstallatie. Als de energieprijzen bijvoorbeeld stijgen, zal je jaarlijks meer kunnen besparen omdat je door het zelf produceren van energie weinig of geen last hebt van deze stijging. Het spreekt voor zich dat de terugverdientijd dan ook lager zal liggen.

Wil je zonnepanelen plaatsen en hiervoor een beroep doen op een professionele installateur? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Klik hier voor meer informatie.

 

Vraag hier gratis offertes aan voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering die meer opbrengen dan je spaarboekje. Om zeker te zijn van een correcte installatie, werking en kostprijs, doe je er goed aan offertes aan te vragen bij erkende installateurs. Maak nu gebruik van onderstaand formulier en ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen op maat van erkende zonnepanelen installateurs.

✓ 3 verschillende & vrijblijvende offertes
✓ Samenwerking met erkende zonnepaneleninstallateurs      
✓ Erkende aannemers = recht op premies & garanties