Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kleine zonnepanelen

Naast verschillende types en kleuren kan je ook zonnepanelen kopen in verschillende formaten. Er komen tegenwoordig steeds grotere en zwaardere panelen op de markt met hogere piekvermogens (bv. 500 Wp). Maar er bestaan ook nog altijd kleine zonnepanelen. Wanneer zijn die een goede keuze? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n klein zonnepaneel? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Voordelen en nadelen
Prijs kleine zonnepanelen
Rendement kleine zonnepanelen
Enkele veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer zijn kleine zonnepanelen een goed idee?

Een standaard zonnepaneel heeft een formaat van 1,6 m² à 1,7 m² (1,6 à 1,7 m lang en 1 m breed). Er bestaan echter ook kleinere panelen met een lengte van bv. 1,5 m of 1,26 m. Het kan gaan om kristallijne panelen, maar ook om amorfe, dunne film-panelen zonder kristalstructuur. Het is zelfs mogelijk om zonnepanelen te kopen die nog kleiner zijn. Wanneer zijn zulke zonnepanelen met een klein formaat aangewezen? Een kort overzicht:

  • Kleine zonnepanelen op je dak: op het dak van je woning kies je beter niet voor zonnepanelen met een klein formaat. Die hebben namelijk doorgaans een lager rendement en piekvermogen. Daardoor brengen ze dus minder groene stroom op. Wil je zeker zijn dat je je jaarlijkse stroomverbruik kan dekken met je zonnepanelen op je dak? Dan kies je beter voor standaard panelen van 300 à 350 Wp.
  • Kleine zonnepanelen voor je camper: ga je met de camper op reis? Dan kan je met kleinere zonnepanelen zelf je energie opwekken. Het gaat dan om een klein zonnepaneel met een accu. Zo kan je die groene stroom makkelijk opslaan om later te gebruiken.
  • Kleine zonnepanelen voor je tuinhuis: wil je groene stroom gebruiken voor je elektrische tuinapparaten of je tuinverlichting? Dan kan je eventueel kleine zonnepanelen op het dak van je tuinhuis plaatsen. Ook in je tuin zelf kan je bv. 1 klein zonnepaneel met een stopcontact installeren.
  • Kleine zonnepanelen voor je boot: net als bij een camper kan je ook op een boot zonnepanelen gebruiken voor je verlichting, elektrische apparaten, … Afhankelijk van de duur van je tochtjes zal je wel 1 of meerdere accu’s nodig hebben om niet zonder stroom te vallen.

Kies ik best voor grote of kleine zonnepanelen? Een erkende installateur van zonnepanelen geeft je graag advies op maat van jouw project. Zo maak je een doordachte, duurzame keuze tegen een correcte prijs. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs actief in je buurt!

kleine zonnepanelen

 

Mogelijke uitvoeringen van kleine zonnepanelen

Wil je graag 1 klein zonnepaneel voor in de tuin of een kleine zonnepanelen set voor op je dak? Dan kan je verschillende keuzes maken. Welke uitvoeringen bestaan er allemaal? Enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Type zonnepaneel

Gaat het om iets kleinere zonnepanelen dan het standaard formaat (bv. 1,5 m²)? Dan kan je nog kiezen voor monokristallijne of polykristallijne panelen met een relatief hoog rendement. Bij nog kleinere panelen (bv.  1,2 m²) gaat het vaak om dunne-film panelen zonder kristalstructuur. Zulke panelen zijn bedekt met een dunne film van amorf silicium en halen een veel lager rendement dan kristallijne panelen (slechts 6 à 10%).

 

2. Piekvermogen

Het piekvermogen (in Wattpiek of Wp) geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel jaarlijks opwekt onder ideale omstandigheden. De huidige standaard ligt op ongeveer 300 à 360 Wp per paneel. Bij kleine zonnepanelen zal dat piekvermogen onvermijdelijk lager liggen. Je vindt bv. mini-zonnepanelen van 20 Wp, maar panelen van 1,5 m² kunnen dan weer een piekvermogen van meer dan 200 Wp halen.

 

3. Merk

De meeste bekende fabrikanten zetten volop in op zonnepanelen met relatief hoge piekvermogens en dus ook grotere formaten. Zulke panelen halen het beste rendement en leveren dus de grootste opbrengst aan groene stroom op. Wil je kleine zonnepanelen kopen? Let er dan zeker op dat je investeert in panelen van een kwalitatief merk. Vraag gratis advies op maat aan een erkende installateur actief in je buurt!

 

4. Kleur

De kleur van kleine zonnepanelen hangt vooral samen met het type. Gaat het om polykristallijne panelen? Dan zullen die een blauwe tint hebben. Monokristallijne panelen en dunne film-panelen zijn dan weer doorgaans zwart van kleur.

 

Welke kleine zonnepanelen kies ik het best?

Dat hangt vooral van jouw project af. Bij zonnepanelen voor je dak zijn kleine panelen sowieso minder aangewezen vanwege hun lagere rendement. Gaat het om kleine zonnepanelen voor je camper, tuinverlichting, …? Dan hangt de beste keuze vooral af van je stroomverbruik in je camper, het maximale vermogen van die lampen in je tuin, …

Advies op maat nodig? Een zonnepanelen-installateur kan je gericht adviseren over de beste zonnepanelen voor jouw project. En dat is niet alles… Hij werkt enkel met hoogwaardige panelen en zorgt voor een optimale plaatsing en rendement. Ontvang gratis offertes op maat!

 

Voor- en nadelen van kleine zonnepanelen

Of kleine zonnepanelen kopen een goed idee is, hangt vooral af van de toepassing. Zo zijn panelen met een klein formaat aangewezen voor je camper of boot en op je tuinhuis, …, maar minder op het dak van je woning. Waarom is dat zo? We zetten kort de voor- en nadelen van zulke klein formaat zonnepanelen op een rij!

 

Voordelen kleine zonnepanelen

  • Budgetvriendelijk: een klein zonnepaneel met een lager piekvermogen kost gemiddeld uiteraard minder dan een standaard paneel met een piekvermogen van bv. 300 Wp. De kostprijs van zonnepanelen hangt namelijk in grote mate af van die capaciteit. Verder lees je meer over de prijzen van kleine zonnepanelen.
  • Ideaal voor kleine oppervlaktes: vanwege hun beperkte formaat zijn kleine zonnepanelen natuurlijk makkelijk te hanteren en kan je ze ook eenvoudig plaatsen op kleine oppervlaktes (dak van een klein tuinhuis, op het dak van je camper, …).
  • Vlot zelf te monteren: gaat het bv. om een zonnepaneel met een stekker voor in het stopcontact? Of om een klein zonnepaneel met een accu? Dan is het in vele gevallen mogelijk om zulke klein formaat zonnepanelen zelf te monteren. Wil je dan weer een kleine zonnepanelen set kopen voor op het dak? Dan doe je wel best een beroep op de expertise van een professionele installateur.

 

Nadelen kleine zonnepanelen

  • Lager rendement: kleinere zonnepanelen zetten zonlicht doorgaans minder efficiënt om in groene stroom dan panelen met standaard afmetingen of nog grotere panelen. Zeker bij dunne film-panelen zonder kristalstructuur ligt dat rendement flink lager.
  • Lagere opbrengst: zonnepanelen met een klein formaat produceren door hun lagere rendement en piekvermogen jaarlijks minder groene stroom dan standaard panelen. Wil je zulke panelen op je dak plaatsen? Dan heb je dus meer van die kleine panelen nodig om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken.
  • Mindere kwaliteit: de beste zonnepanelen merken specialiseren zich in standaard panelen met grotere piekvermogens en ontwikkelen ook volop panelen met een nog grotere capaciteit. Bij kleine zonnepanelen loop je dus het risico dat de kwaliteit minder is dan bij het gemiddelde Tier 1-paneel. Wil je zeker zijn van hoogwaardige panelen met een lange levensduur? Contacteer dan een installateur actief in je buurt!

 

Prijs kleine zonnepanelen

De prijzen van kleine zonnepanelen hangen vooral af van het piekvermogen, het type (kristallijn of dunne film), het merk en de kwaliteit, … Voor een standaard zonnepaneel van 350 Wp mag je rekenen op 250 à 500 euro (incl. btw). Bij een kleiner zonnepaneel van 190 à 215 Wp ligt de gemiddelde prijs eerder rond de 150 euro (incl. btw). Voor mini-zonnepanelen met nog lagere piekvermogens zullen de prijzen ook nog lager liggen.

LET OP: wil je zeker zijn van kleine zonnepanelen van goede kwaliteit (keurmerk, vermogensgarantie, …)? Dan contacteer je best meerdere installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, merken, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

klein zonnepaneel

 

Welk rendement bij kleine zonnepanelen?

Zonnepanelen met een klein formaat halen sowieso een lager rendement dan standaard zonnepanelen met een hoger piekvermogen. Toch zijn er nog andere factoren die de efficiëntie van kleine zonnepanelen bepalen. Het uiteindelijke rendement hangt ook af van…

  • Oriëntatie: hoe zuidelijker de zonnepanelen georiënteerd zijn, hoe meer zonlicht ze vangen. En dus hoe groter ook hun opbrengst aan groene stroom is.
  • Hellingsgraad: een hellingshoek van 35 à 38 graden staat garant voor het best mogelijke rendement van je kleine zonnepanelen. Een installateur kan je helpen om de meest geschikte hellingsgraad op maat van jouw situatie te bepalen.
  • Schaduwval: mogelijke schaduw kan de prestaties van je kleine zonnepanelen flink naar beneden halen. Gaat het om kleine zonnepanelen voor je dak? Dan laat je best eerst een schaduwanalyse uitvoeren door een professionele installateur actief in je buurt.
  • Onderhoud: zijn je kleine zonnepanelen goed bereikbaar? Dan is het aan te raden om ze jaarlijks te reinigen voor een goed rendement. Als het om een kleine zonnepanelen set op een hellend dak gaat, schakel je beter een vakman in. Zo ben je zeker van een optimale reiniging en breng je ook je eigen veiligheid niet in gevaar.

 

FAQ kleine zonnepanelen

Twijfel je nog tussen zonnepanelen met een standaard of een klein formaat? Of heb je nog andere vragen rond de afmetingen van zonnepanelen? Dan kan je altijd terecht bij een erkende installateur voor advies op maat. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:



      • Kies ik het best voor kleine zonnepanelen op een klein dak?

        Nee, dat is is niet aangeraden. Heb je te weinig plaats op je dak om het vereiste totale vermogen van je zonnepanelen-installatie te bereiken? Dan kies je beter voor minder panelen met een groter piekvermogen. Zo heb je minder plaats nodig op je dak. Bij kleine panelen zal je namelijk meer panelen met een lagere capaciteit nodig hebben. Bovendien halen standaard panelen met grotere vermogens een beter rendement.

        TIP: je vergelijkt best de legplannen van verschillende installateurs actief in je buurt. Zo maak je een doordachte keuze tegen een correcte prijs. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere installateurs!



      • Kies ik beter voor kleine zonnepanelen bij schaduwval op m’n dak?

        Ook dat is geen goed idee. Eerst en vooral zal een installateur met een legplan op maat schaduwval zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Valt er toch schaduw op 1 of meer panelen op een bepaald moment? Dan bestaan er oplossingen. Zo ben je met een micro omvormer per paneel in plaats van 1 centrale string omvormer zeker van een optimale opbrengst op paneelniveau. Daarnaast presteren bv. polykristallijne panelen beter bij diffuus licht dan monokristallijne panelen.

        Advies op maat nodig? Met een optimaal legplan en de juiste keuzes qua panelen/omvormer/… zorgt een erkende installateur voor een installatie op maat van jouw situatie. Ontvang gratis offertes!



      • Bestaan er kleine zonnepanelen met een hoog rendement?
        Doorgaans hebben zonnepanelen met een klein formaat een lager rendement dan standaard of grote zonnepanelen (afhankelijk van de kwaliteit). Naast de afmetingen hangt die efficiëntie echter ook sterk af van het type paneel. Zo halen kleinere kristallijne panelen bv. een veel hoger rendement dan dunne film-panelen zonder kristalstructuur. En uiteraard speelt ook de plaatsing (oriëntatie, hellingsgraad, …) een rol.


      • Kan ik zelf een legplan maken voor de zonnepanelen op mijn dak?
        Heb je een klein dak en twijfel je aan het juiste formaat van je toekomstige zonnepanelen? Dan kan je online legplan-designsheets vinden om een goed beeld te krijgen van het legplan voor je zonnepanelen. Uiteraard bespreek je dat legplan best met meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je gericht die legplannen en het formaat, vermogen, … van de panelen vergelijken.


      • Kan ik zelf kleine zonnepanelen kopen?

        Gaat het om 1 klein zonnepaneel of een kleine zonnepanelen set voor in de tuin, je camper, …? Dan kan je inderdaad zelf zulke zonnepanelen kopen en plaatsen. Zorg er wel voor dat je investeert in kwalitatieve kleine zonnepanelen. Wil je echter zonnepanelen op je dak leggen? Dan is het beter en veiliger om een beroep te doen op een erkende installateur actief in je buurt. Zo ben je zeker van een correct legplan, een optimale plaatsing en rendement, premies voor je installatie, …

        Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs