Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Elektrische auto zonnepanelen

Wil je een elektrische auto kopen? Dan heb je ook zonnepanelen op je dak nodig om je wagen van groene stroom te voorzien. Op die manier kan je het licht van de zon gebruiken om je auto milieuvriendelijk ‘vol te tanken’. Maar hoe werkt dit precies? En hoeveel zonnepanelen zijn er nodig om een elektrische auto volledig op te laden? Ontdek er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoeveel zonnepanelen bij elektrische auto?
Voordelen elektrische auto met zonnepanelen
Prijs elektrisch rijden met zonnepanelen
Hoe werkt een laadpaal met zonnepanelen?
Belangrijke aandachtspunten
Vergelijk verschillende offertes

 

 

Hoe kan ik mijn elektrische auto opladen met zonnepanelen?

Een laadpaal is de enige veilige manier om groene stroom van je zonnepanelen naar je elektrische wagen te krijgen. Je hebt hier wel een slimme laadpaal voor nodig. Enkel een slim laadpunt kan het onderscheid maken tussen netstroom en groene stroom. Om je elektrische auto slim te laden heb je dus 2 zaken nodig:

 1. Zonnepanelen op je dak: gemiddeld heb je 6 à 8 panelen nodig om je auto op te laden met groene stroom. Dat komt bovenop het aantal dat je nodig hebt om je huis van stroom te voorzien. Dat betekent dat je huidige zonnepanelen-installatie meestal niet genoeg is voor je huishouden én de auto samen. Heb je al zonnepanelen? Dan zal je allicht nog extra panelen moeten plaatsen. Heb je er nog geen? Dan zorgt een erkende installateur ervoor dat het vermogen van je nieuwe zonnepanelen-installatie perfect is afgestemd op je totale stroomverbruik.
 2. Een slimme laadpaal: die maakt het onderscheid tussen netstroom en groene stroom. Zonder dit toestel krijg je de groene stroom niet naar je wagen. Slimme laadpalen geven je meteen de mogelijkheid om bidirectioneel te laden en zorgen voor dynamic load balancing. Verder in dit artikel lees je meer over de werking van zo’n laadpaal.

Benieuwd wat er nodig is om jouw elektrische auto met zonnepanelen op te laden? Schakel dan een erkende installateur voor zonnepanelen in. Die kan je informeren over het aangewezen vermogen en weet alles over de perfecte installatie. Contacteer de juiste specialist in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

elektrische auto zonnepanelen

 

Hoeveel zonnepanelen bij elektrische auto?

Wanneer je met een elektrische wagen rijdt, heb je zonnepanelen nodig om groene energie te produceren voor je auto. Het kan zijn dat je al zonnepanelen hebt liggen, maar ook wie nog geen installatie heeft, kan perfect een elektrische wagen aanschaffen. Een overzicht:

 1. Ik heb nog geen zonnepanelen: in dit geval berekent een erkende installateur hoeveel capaciteit je nodig hebt om je jaarlijkse energieverbruik voldoende te compenseren. Om dit energieverbruik te bepalen, moet je inschatten hoeveel je per jaar verbruikt en wat je (toekomstige) elektrische auto nodig heeft. Tel beide zaken op en je kan berekenen hoeveel panelen je moet leggen.
 2. Ik heb al zonnepanelen op mijn dak: dan moet je enkel bekijken hoeveel vermogen je extra nodig hebt voor je wagen. Heb je al veel zonnepanelen liggen? Dan kan het zijn dat je huidige installatie volstaat. In de meeste gevallen zal je echter panelen bij moeten leggen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nu nodig voor mijn elektrische auto? Voor een gemiddelde chauffeur die 15.000 tot 20.000 km per jaar aflegt, komt dat op een jaarlijks verbruik van ongeveer 1.875 tot 2.500 kWh. Dat vertaalt zich naar 6 à 8 panelen. Wil je maar een deel van het laadverbruik compenseren? Dan hoef je uiteraard minder panelen te installeren.

 

Voordelen elektrische auto met zonnepanelen

Een elektrische auto in combinatie met zonnepanelen biedt je verschillende voordelen:

 • Geen schommelende energieprijs: als je rijdt met een gewone benzine- of dieselwagen ben je afhankelijk van de grillige prijzen. Met zonnepanelen heb je dit probleem niet.
 • Milieuvriendelijk: groene stroom is milieuvriendelijker dan fossiele brandstoffen én netstroom. De meeste energieleveranciers wekken hun stroom nog steeds in grote mate op met behulp van aardgas. Voor groene stroom heb je alleen zonnepanelen en zonnig weer nodig.
 • Gebruikscomfort: met de aankoop van zonnepanelen heb je altijd een energiebron bij jou. Je weet perfect hoeveel je kan opladen. Combineer je jouw elektrische wagen en zonnepanelen ook nog eens met een laadpaal, dan kan je opladen wanneer je maar wil.
 • Snellere terugverdientijd zonnepanelen: hoe efficiënter je omgaat met groene stroom, hoe korter de terugverdientijd voor je zonnepanelen-installatie.

 

Prijs elektrisch rijden met zonnepanelen

Voor zonnepanelen kan je gemiddeld rekenen op een prijskaartje van € 4.500 à 12.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Een overzicht van de gemiddelde kosten naargelang het energieverbruik en aantal panelen:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruik Vereist aantal panelen (400 Wp)Prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh7€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh9€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh10€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh12€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh13€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh15€ 8.200 à 14.500

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo variëren de prijzen ook van installateur tot installateur. Wil je zonnepanelen laten installeren? Vergelijk voorstellen van erkende installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

zonnepanelen elektrische auto

 

Hoe werkt een laadpaal met zonnepanelen?

Een laadpaal zorgt voor nog meer comfort bij het gebruik van je elektrische wagen en zonnepanelen. Wanneer je een slimme laadpaal installeert, zorgt die samen met je zonnepanelen voor deze extra’s:

 1. Bidirectioneel laden: een bidirectionele laadpaal maakt het mogelijk om de stroom van je elektrische auto te verdelen in je huis of terug te leveren aan het net. De stroom kan in feite van je woning richting je auto of omgekeerd van je wagen richting je woonst vloeien. Da’s handig tijdens de piekmomenten in huis. Een deel van de energie die je op dat moment nodig hebt, haalt je slimme laadpaal dan uit de batterij van de wagen.
 2. Dynamic load balancing: slimme laadpalen detecteren niet alleen de stroomreserves in je wagen, ze houden tijdens het laden ook rekening met het stroomverbruik in de rest van de woning. Verbruik je veel stroom? Dan zal je auto langzamer opladen en geeft het systeem voorrang aan andere zaken. Valt alles in huis wat stil, dan laadt de auto sneller op. Zo blijft je stroomverbruik in evenwicht en is de kans op overbelasting minimaal.

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je jouw elektrische auto opladen met groene stroom van je zonnepanelen? Dan zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

 • Aantal zonnepanelen: zorg dat je voldoende zonnepanelen hebt om zowel je elektrische wagen als je huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien. Gemiddeld genomen heb je met een e-auto 6 à 8 panelen extra nodig bovenop een gemiddelde installatie.
 • Laadvermogen: het laadvermogen van je slimme laadpaal moet niet alleen afgestemd zijn op je elektrische auto, maar ook op het vermogen van de zonnepanelen. Pas dan werkt je installatie optimaal en betaal je niet te veel bij aanschaf.
 • Plaatsing: probeer de laadpaal en meterkast zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen. Zo heb je minder kabels nodig en moet je minder lange sleuven graven om alle kabels te leggen.
 • Subsidies in Nederland: je kan op verschillende manieren de aankoop van zonnepanelen aantrekkelijker maken. Via de Energiebespaarlening kan je als particulier goedkoop geld lenen bij het Nationaal Warmtefonds. Verder is er sinds 2023 het btw-nultarief.
 • Subsidies in België: vanaf 2024 verdwijnt de zonnepanelen premie van Fluvius. De regeling van de digitale meter blijft wel geldig. Dankzij die regeling krijg je een vergoeding voor de overtollige stroom die je op het net zet. Die prijs ligt wel lager dan de prijs die je betaalt voor afgenomen elektriciteit. Hoe meer zelfgeproduceerde groene stroom je gebruikt, hoe beter dus. Verder kan je nog een beroep doen op de Mijn VerbouwLening, de EPC-labelpremie en geldt het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% nog steeds voor zonnepanelen (als je woning minstens 10 jaar oud is).

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs