Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterstof

De waterstof die recent als brandstof werd aangewend maar nog steeds volop in ontwikkeling is, is niet de waterstof die in de wetenschap gebruikt wordt. De waterstof die men aanwendt om op te rijden is een afgewerkt chemisch proces, diwaterstof. Waterstof zelf is op zich het lichtste gas dat men kan bekomen. Toch is dit een zeer licht ontvlambare stof die men vooral met veel zorg moet behandelen en gebruiken. Toch probeert men dit gas, en dan welbepaald de vloeibare aggregatietoestand, te gebruiken en toe te passen als brandstof voor voertuigen. Dit komt vooral doordat het ontploffingsgevaar in werkelijkheid niet zo groot is in vergelijking met benzine.

Waterstofgas is een licht gas dat meteen zal opstijgen als het vrijkomt waardoor er vrijwel geen tot weinig kans is op ontploffingen. Zo rijden er al enkele modellen van gerenommeerde autofabrikanten op waterstof. Ook de Lijn, de Vlaamse vervoersmaatschappij, heeft enkele bussen in z’n vloot die op waterstof rijden. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, er is namelijk geen uitstoot van schadelijke broeikasgassen in tegenstelling tot de conventionele wagens.

Er zijn natuurlijk enkele nadelen verbonden aan deze vernieuwende technologie. Zo is waterstof een zeer delicaat en duur product dat niet zomaar vrij te verkrijgen is. Het moet door industriële bedrijven aangemaakt en verdeeld worden. Ook zijn er vandaag de dag nog geen aangepaste tankstations die de wagens van de nodige waterstof kunnen voorzien. Het is enkel beschikbaar voor de iets rijkere klasse van de maatschappij en commercieel nog niet haalbaar om echt op de markt te werpen. Toch zijn er verscheidene autofabrikanten die reeds modellen hebben op de markt die zich voortbewegen op waterstof als brandstof.

Voordelen
De voordelen zijn momenteel nog niet overtreffend genoeg om de nadelen uit de weg te gaan. Toch is dit een goede technologische vooruitgang waarin men kan investeren. Het is namelijk de manier om zich voort te bewegen zonder enige vorm van uitstoot. Vooral dan omdat onze planeet grotendeels bestaat uit water waaruit waterstof kan vervaardigd worden. De uitstoot van een wagen op waterstof is dan ook gewoon damp, vocht of water. Wat leidt tot een makkelijk hergebruik van de uitgestoten gassen. Doordat het vrijwel een natuurlijk product is dat verwerkt wordt en hergebruikt kan worden is het een uitstekend alternatief op de fossiele brandstoffen die momenteel in gebruik zijn.

 

Waterstof als brandstof
Indien men de nodige tijd investeert in deze technologie zal deze, eens dat ze op punt staat, in staat zijn om de gewone modellen op brandstof van de markt te duwen. Het is zeker geen beeld dat men zich niet kan inbeelden dat de auto’s van de toekomst zich zullen voortbewegen door middel van waterstof. Het is zelfs al een deel van de realiteit, maar enkel nog te duur voor de consument om echt aantrekkelijk te worden voor enige aanschaf. Het is misschien nuttig om van tijd tot tijd eens uit te kijken naar de prijzen van dergelijke automodellen, zij het enkel om in de nabije toekomst misschien te overwegen over te schakelen naar deze technologie. Het is dan wel natuurlijk een belangrijke factor dat men tegen die tijd de nodige tankstations ter beschikking heeft.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs