Oriëntatie zonnepaneel
Om je zonnepanelen optimaal te laten renderen is een correcte oriëntatie ten opzichte van de zon erg belangrijk. Bij het berekenen van de opbrengst zal er dan ook altijd gekeken worden naar de oriëntatie van je zonnepanelen. Welke oriëntering het best is lees je hier.
Dankzij scherp verlaagde prijzen en het verbeterde rendement zijn zonnepanelen nog steeds een slimme investering. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan via onze online offerteservice en kom te weten hoe snel je jouw investering kan terugverdienen! Klik hier voor meer informatie.
De optimale oriëntatie van zonnepanelen
De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Ze staat op haar hoogste punt in het zuiden. Dat maakt dat we spreken van een optimale oriëntatie als het zonnepaneel naar het zuiden gericht is. De azimut moet dus 180° zijn. Als je die optimale oriëntatie nog eens combineert met de beste hellingshoek, zal het rendement van je zonnepaneel het grootst zijn. Voor een normaal rendement gaat men uit van een helling tussen de 20° en de 50°. In België en Nederland is de ideale hellingshoek die hoort bij een oriëntatie naar het zuiden 37°. Op die manier kan het zonnepaneel doorheen de dag zoveel mogelijk licht en warmte ontvangen van de zon. Vervolgens kan er dan zoveel mogelijk elektriciteit opgewekt worden.
Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om het zonnepaneel naar het zuiden te oriënteren. Als dat niet tot de mogelijkheden behoort, is een oriëntatie naar het zuidoosten of het zuidwesten het beste. Op die manier zal je niet het maximale rendement halen met je zonnepaneel, maar wel nog steeds voldoende.
Als je zonnepaneel slecht georiënteerd is, heeft dat zeker zijn invloed op het rendement van het paneel. Een zonnepaneel dat volledig naar het oosten of volledig naar het westen georiënteerd is, heeft een rendement dat ongeveer 20% lager ligt dan als het gericht is tussen het zuidoosten en het zuidwesten.
Omdat de optimale oriëntatie van gebouw tot gebouw verschilt, moet de plaatsing van een zonnepaneel van gebouw tot gebouw bekeken worden. Daarom is het het verstandigst om een professioneel bedrijf de oriëntatie van je zonnepaneel te laten bepalen. Ook omdat een professioneel bedrijf rekening kan houden met factoren waar je zelf niet zal aan denken. Zo letten die bedrijven bijvoorbeeld op de schaduwfactor. Dat wil zeggen dat als er in de buurt van je woning hogere gebouwen zijn die op bepaalde tijdstippen van de dag voor schaduw zorgen, het bedrijf ervoor zal zorgen dat je zonnepaneel zo geplaatst wordt dat het toch nog zoveel mogelijk licht en warmte zal opvangen. De installatie van je zonnepanelen door een professioneel bedrijf is de beste garantie voor een optimale oriëntatie van je zonnepanelen.
De vrijheidsgraden
De oriëntatie van een zonnepaneel is afhankelijk van 2 vrijheidsgraden. Als eerste heb je het azimut (A). Dat is de horizontale component uit het horizon-coördinatenstelsel. Dat is met andere woorden de kompasrichting, de hoek met het noorden gemeten over het oosten.
Normaal gezien wordt het azimut uitgedrukt in graden. Als het azimut A gelijk is aan 0°, is het zonnepaneel naar het noorden gericht, als het gelijk is aan 90° is het naar het westen gericht, als het azimut gelijk is aan 180° is het zonnepaneel naar het zuiden gericht en als A gelijk is aan 270° is het paneel naar het oosten gericht.
De tweede vrijheidsgraad is de zenitafstand (n) of de hellingshoek van het dak. Die wordt eveneens uitgedrukt in graden. Als de zenitafstand gelijk is aan 0°, ligt het zonnepaneel horizontaal. Dat is het geval bij een plat dak. Als de zenitafstand 90° is, staat het zonnepaneel verticaal. Dat betekent dat het bijvoorbeeld aan een muur hangt, aan de gevel van de woning.
Schaduwfactor zonnepaneel
We spreken dus van een schaduwfactor als je woning ‘last’ heeft van de schaduw van bomen, schouwen of elektriciteitspalen. De schaduw van die dingen in de omgeving van uw woning, zorgen ervoor dat er minder zonlicht op je zonnepaneel invalt, waardoor het rendement ervan kleiner wordt. De zonnecellen in een zonnepaneel zijn in serie geschakeld en daardoor kan het vallen van een schaduw op een bepaalde zonnecel de stroomopwekking aanzienlijk verminderen. Dat verlies kan opgevangen worden door het diodes in te bouwen.
Een diode is een elektronisch onderdeel dat elektrische stroom erg goed in een richting geleidt, maar bijna niet in de andere. In een zonnepaneel kan het op twee manieren gebruikt worden. De eerste manier is als een blocking diode, dan wordt ze met het zonnepaneel in serie geplaatst om een terugloopstroom tegen te gaan. De tweede manier wordt gebruikt om het schaduweffect tegen te gaan. Dat ontstaat dus als een of meerdere cellen in de schaduw liggen en de andere niet. De diode wordt dan als bypass diode over een of meer cellen geplaatst. Dat is nodig omdat de zonnecel die in de schaduw ligt van een stroomgenerator in een stroomconsumer verandert. Dat heeft twee negatieve gevolgen. Het eerste negatieve gevolg is dat de zonnecel heet wordt en daardoor overmatig gaat slijten. Het tweede gevolg is dat er minder opbrengst is.
Conclusie zonnepanelen oriëntatie
De meest voor de hand liggende plaats voor een zonnepaneel is op het dak van een woning of van een bedrijf. Op die manier kunnen de zonnecellen het meeste rendement garanderen. Op sommige plaatsen op aarde werden er zonnepanelen geïnstalleerd die, net zoals bloemen, meedraaien met de zon. Zo’n bewegend zonnepaneel kost echter erg veel geld en daarom ligt een zonnepaneel meestal ergens stil op een dak. Bij het (laten) plaatsen van een zonnepaneel is de oriëntatie ervan samen met de hellingshoek van het paneel van zeer groot belang voor het rendement. Doordat we het in België vooral van indirect zonlicht moeten hebben, hebben de oriëntatie en de hellingshoek van een fotovoltaïsch zonnepaneel een minder grote invloed. Toch moet er rekening mee gehouden worden.