Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Goedkope zonnepanelen: hoe vergelijken?

Momenteel zijn alle zonnepanelen relatief goedkoop. Hoe dat komt? De vraag naar zonnepanelen is al een tijdje aan het dalen en veel leveranciers zitten met een overaanbod. Wil je zulke goedkope zonnepanelen kopen? Dan vergelijk je het best meerdere zonnepanelen-installaties qua type, piekvermogen, merk, opbrengst, … In dit artikel lees je er meer over!

Ga snel naar:
Goedkope zonnepanelen volgens type
Goedkope zonnepanelen volgens vermogen
Goedkope zonnepanelen volgens merk
Goedkope zonnepanelen volgens opbrengst

Vergelijk nu meerdere zonnepanelen-offertes

 

 

Hoeveel kosten goedkope zonnepanelen gemiddeld?

Eerst en vooral, er is een verschil tussen de goedkoopste en goedkope zonnepanelen. De goedkoopste varianten verliezen sneller hun vermogen, vertonen meer defecten, … Goedkoop kan dus ook duurkoop zijn. Daarom investeer je best in kwalitatieve panelen tegen een scherpe prijs.

Voor een goedkope zonnepanelen-installatie voor een gemiddeld huishouden betaal je momenteel 3.500 à 8.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). De totale kostprijs hangt vooral af van het vereiste vermogen op basis van je jaarlijkse stroomverbruik.

Wil je profiteren van de lage prijzen en goedkope zonnepanelen kopen? Vergelijk dan zeker de offertes van meerdere erkende installateurs in je buurt. Zo maak je gegarandeerd een goede keuze tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier!

goedkope zonnepanelen

 

1. Goedkope zonnepanelen volgens type

Er zijn meerdere soorten zonnepanelen op de markt. Elk met hun eigen kenmerken én prijs. Zo zijn dunne film zonnepanelen goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen. Een kort overzicht:

 

  • Monokristallijne zonnepanelen: dit is momenteel het vaak geplaatste en ook meest kwalitatieve type zonnepaneel. Elke zonnecel bevat 1 kristal. Dankzij deze uniforme structuur ben je met monokristallijne panelen zeker van het hoogste rendement.
  • Polykristallijne zonnepanelen: vroeger kwamen deze panelen het vaakst voor, maar dat is nu niet meer het geval. Bij deze panelen liggen de kristallen willekeurig door elkaar. Daardoor halen ze een lager rendement dan monokristallijne zonnepanelen.
  • Dunne film zonnepanelen: wil je de goedkoopste zonnepanelen kopen? Dan kom je bij dit type uit. Deze panelen hebben geen kristalstructuur, maar zijn bedekt met een dunne film van amorf silicium. Tegenover die goedkope prijs staat wel een redelijk laag rendement. Daarom vind je dit type weinig terug op de daken van huizen.
  • Glas-glas zonnepanelen: zijn dunne film panelen de goedkoopste optie, dan is dit type de duurste. Bij glas-glas zonnepanelen bestaat niet enkel de voorkant, maar ook de achterkant uit glas. Daardoor gaan ze nog langer mee (tot wel 40 jaar) en dat met een verwaarloosbaar verlies aan vermogen.

 

Wat zijn de goedkoopste zonnepanelen qua type?

Dunne film zonnepanelen zijn het goedkoopste type. Maar dat maakt deze panelen zeker niet de beste keuze. Op lange termijn komen monokristallijne zonnepanelen goedkoper uit dankzij hun optimale rendement en lange levensduur. Het loont dus zeker om verder te kijken dan de aankoopprijs als je voor vele jaren wil besparen op je energiekosten.

Advies op maat nodig? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg over de mogelijke types zonnepanelen. Op basis van jouw budget stelt hij ook een vrijblijvende offerte op. Vergelijk dus zeker meerdere offertes van vakbedrijven in je buurt via onze offerteservice.

 


2. Goedkope zonnepanelen volgens vermogen

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar met meerdere piekvermogens. Dat vermogen geeft aan hoeveel stroom een paneel opwekt onder ideale omstandigheden. Een paneel met een piekvermogen van 300 Wp zou jaarlijks 300 kWh aan stroom moeten produceren. Alleen is dat in de praktijk iets minder omdat de zon uiteraard niet het hele jaar door schijnt. Tegenwoordig komen zonnepanelen vooral voor in deze piekvermogens:

 

  • Zonnepanelen met een piekvermogen van 350 Wattpiek (Wp)
  • Zonnepanelen met een piekvermogen van 400 Wattpiek (Wp)
  • Zonnepanelen met een piekvermogen van 450 Wattpiek (Wp)
  • Zonnepanelen met een piekvermogen van 500 Wattpiek (Wp)

 

Wat zijn de goedkoopste zonnepanelen qua vermogen?

Zonnepanelen met een lager piekvermogen zijn uiteraard goedkoper dan panelen met een hoger vermogen. Toch mag je je niet blindstaren op die aankoopprijs. Alles draait namelijk om het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie. Die moet optimaal afgestemd zijn op je jaarlijkse verbruik van elektriciteit. Ga je voor panelen met een lager vermogen? Dan heb je er ook meer nodig om aan het vereiste totale vermogen te geraken.

Welk piekvermogen kies ik het best? Dat hangt af van hoeveel plaats je op je dak hebt en hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt. Een erkend vakbedrijf weegt beide factoren tegen elkaar af en stelt dan een geschikt piekvermogen per paneel voor. Ontvang nu gratis advies op maat!

 


3. Goedkope zonnepanelen volgens merk

Wil je goedkoop zonnepanelen kopen? Dan is het interessant om meerdere fabrikanten kort te vergelijken. De gemiddelde prijzen kunnen enigszins variëren per merk. Let er wel op dat je geen appelen met peren vergelijkt en het om panelen van hetzelfde type en met hetzelfde piekvermogen gaat. Onder de meest populaire zonnepanelen merken vallen onder meer:

 

  • SunPower
  • SolarWatt
  • Trina Solar
  • LONGi Solar
  • JA Solar
  • Jinko Solar

 

Wat zijn de goedkoopste zonnepanelen qua merk?

Om het antwoord op die vraag te weten, vraag je het best meerdere offertes aan. Vele erkende zonnepanelen-installateurs werken namelijk graag met een specifiek merk. Het is dus best mogelijk dat je voor een zelfde zonnepanelen-installatie iets minder betaalt met het ene merk dan met het andere. Bevraag de installateurs wel grondig naar de kwaliteit van de merken waarmee ze werken.

Meerdere zonnepanelen-merken vergelijken? Geen enkel probleem, via onze offertedienst kom je gratis in contact met verschillende vakbedrijven actief in je buurt. Zo kom je snel te weten wat de voordeligste zonnepanelen zijn. Start nu met vergelijken!

 


4. Goedkope zonnepanelen volgens opbrengst

Goedkope zonnepanelen sets zijn installaties die zoveel mogelijk groene stroom opbrengen. Zo bespaar je namelijk het meest op je energiefactuur en verdien je je investering het snelst terug. Kortom, zo’n correct geplaatste, kwalitatieve installatie loont op lange termijn meer dan zonnepanelen die goedkoper zijn qua aankoopprijs. Voor een optimaal rendement houdt een erkende installateur rekening met deze factoren:

 

  • Oriëntatie van de zonnepanelen: hoe zuidelijker de panelen gericht zijn, hoe meer ze opbrengen. Is een volledig zuidelijke oriëntatie voor jouw woning niet mogelijk? Ook met een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie haal je gelukkig nog een goede opbrengst.
  • Hellingsgraad van de zonnepanelen: de meest optimale hellingshoek bedraagt ongeveer 35 graden. Bij platte daken kan een installateur die hellingsgraad met een draagconstructie makkelijk creëren. Bij schuine daken hangt zo’n bedrijf af van de hellingshoek van het dak zelf.
  • Schaduw op je dak: bij het uitwerken van een legplan houdt een installateur rekening met mogelijke schaduwvorming (bv. door een schoorsteen, omringende bomen, …). Dankzij die schaduwanalyse kan je rekenen op een maximale opbrengst van je installatie.
  • Onderhoud van je zonnepanelen: ook een jaarlijkse schoonmaakbeurt van je panelen zorgt voor een hogere opbrengst. Na verloop van tijd kunnen vogelpoep, mosvorming, stof, … het rendement van je panelen namelijk wel degelijk doen dalen. Heb je een plat dak? Dan kan je je panelen gerust zelf reinigen. In het andere geval schakel je beter een vakspecialist in.

 

Wat zijn de goedkoopste zonnepanelen qua opbrengst?

Het antwoord is zonneklaar. Dat zijn de panelen die optimaal geplaatst zijn en jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen. Zo halen ze het best mogelijke rendement en bespaar je het meest op je stroomfactuur. Daarom is het interessant om de legplannen van meerdere installateurs te vergelijken en hen te bevragen naar hun keuzes voor jouw dak.

In contact komen met meerdere vakbedrijven? Simpel, daarvoor vul je gewoon het onderstaande offerteformulier in:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs