Gewicht zonnepanelen
De meeste daken kunnen makkelijk het gewicht van zonnepanelen dragen. Is dat toch niet het geval? Dan bestaan er enkele alternatieven om toch te genieten van de voordelen van zonnepanelen. Om welke opties gaat het precies? En wat weegt een zonnepaneel gemiddeld? In dit artikel gaan we dieper in op het gewicht van zonnepanelen en welke factoren dat gewicht beïnvloeden.
Ga snel naar:
Welke factoren bepalen het zonnepanelen gewicht?
Alternatieven bij ongeschikte dakconstructie
Waarom een installateur inschakelen?
Veelgestelde vragen
Vraag gratis offertes aan
Wat weegt een zonnepaneel?
Het gewicht van zonnepanelen hangt in eerste instantie samen met het soort paneel. Gemiddeld wegen de meeste panelen tussen de 20 à 25 kg per paneel (incl. bevestigingsmaterialen). Dan gaat het echter om het gewicht van slechts 1 paneel. Verder in dit artikel lees je meer over de verschillende factoren die het totale gewicht van je zonnepanelen-installatie beïnvloeden.
Welke factoren bepalen het zonnepanelen gewicht?
Er zijn meerdere factoren die het gewicht van de zonnepanelen-installatie op je dak beïnvloeden. We sommen ze hieronder voor je op:
1. Soort zonnepanelen
Hoeveel weegt een zonnepaneel? Het gewicht is onder meer afhankelijk van het soort paneel. Er bestaan polykristallijne, monokristallijne, afmorfe en glas-glas zonnepanelen. De opbouw van het paneel in kwestie heeft een grote invloed op het gewicht:
- Glas/folie-panelen = ong. 20 kg/paneel: hiertoe behoren mono- en polykristallijne zonnepanelen en amorfe zonnepanelen. Ze zijn opgebouwd uit een laag glas, afgewerkt met een kunststof folie. Daartussen zit dan de laag zonnecellen. Het montageframe is in het gewicht bijgerekend.
- Glas/glas-panelen = ong. 25 kg/paneel: glas-glas zonnepanelen zijn zwaarder dan de bovenstaande soorten. Ze zijn namelijk niet afgewerkt met een folie, maar met een glazen paneel. In die 25 kg zit ook het gewicht van de montagematerialen.
2. Afmetingen & vermogen van de zonnepanelen
De afmetingen van zonnepanelen bepalen ook het gewicht ervan. De meeste panelen zijn ongeveer 1,65 à 1,70 m² groot. Het spreekt voor zich dat grotere panelen wat zwaarder zijn. Daarnaast heeft ook het vermogen van de zonnepanelen een invloed op het zonnepanelen gewicht. Hoe hoger het piekvermogen per paneel, hoe minder zonnepanelen je nodig hebt en hoe lichter de totale constructie wordt.
3. Daktype
Ook je daktype heeft een invloed op het totaalgewicht van de zonnepanelen-installatie. Zo zal het gewicht van 14 fotovoltaïsche zonnepanelen op een schuin dak lager zijn dan op een plat dak:
- Gewicht zonnepanelen op schuin dak: een installateur plaatst zonnepanelen op hellende daken op een montageframe. Door de hellingsgraad van het dak hebben ze geen extra hoogte nodig. Het gewicht van de montagematerialen is al bij het gewicht van de zonnepanelen gerekend: 20 à 25 kg per paneel.
- Gewicht zonnepanelen op plat dak: hier plaatst een installateur je zonnepanelen schuin op een frame zodat ze voldoende zonlicht opvangen. Omdat ze niet zomaar zouden loskomen bij een hevige windstoot, zijn de frames verstevigd met ballast (tegels, grind of betonbandjes). Hierdoor komt er al snel tussen de 15 à 20 kg per paneel bij. Zo zit je aan een gemiddeld zonnepanelen gewicht van 35 à 45 kg per paneel.
4. Lichaamsgewicht van de installateurs
Bovenop het gewicht van de ballast en de zonnepanelen zelf komt ook het lichaamsgewicht van de installateurs. Gedurende de montage wandelen ze voortdurend over het dak. Het gaat misschien niet over een permanent gewicht op je dak, maar je dakconstructie moet toch draagkrachtig genoeg zijn om dat extra gewicht op te kunnen vangen.
Vertrouw op het advies van een ervaren installateur!
In de meeste gevallen kan een dak het totale gewicht van je zonnepanelen-installatie makkelijk dragen. Twijfel je of je dakconstructie voldoende stabiel en draagkrachtig is? Een erkende installateur kan inschatten of je dak stevig en sterk genoeg is voor het gewicht van je zonnepanelen. Een andere mogelijkheid is om je dakconstructie te laten controleren door een gespecialiseerde dakwerker.
Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Je kan gratis advies en prijzen aanvragen bij verschillende zonnepanelen plaatsers via onze offerteservice. Start hier je aanvraag.
Alternatieven bij ongeschikte dakconstructie
De meeste daken zijn stevig genoeg en kunnen zonder problemen het gewicht van zonnepanelen dragen. Maar wat als je dakconstructie toch niet geschikt is voor zonnepanelen? In dat geval zijn ook de volgende alternatieven een mogelijkheid:
- Dak verstevigen of volledig vernieuwen: een sterk verouderde of verzakte dakconstructie moet je eerst deels verstevigen of vernieuwen alvorens je zonnepanelen plaatst. De werkwijze is afhankelijk van de ernst van de verzakking. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een overzetdak.
- Dakpannen met zonnecellen: er zijn verschillende soorten zonnepannen. Deze zijn stukken lichter dan gewone zonnepanelen en zijn ideaal bij een dakrenovatie. Het grote nadeel is dat ze tot wel 3 keer duurder zijn dan gewone zonnepanelen.
- Grondopstelling met zonnepanelen: heb je een grote tuin, een weide of een braakliggend stuk veld in je bezit? Dan kan je een grondopstelling voor je zonnepanelen overwegen. Let wel dat je hiervoor in bepaalde gevallen een vergunning moet aanvragen bij je stad of gemeente.
TIP: wil je graag een huisbezoek van een erkende installateur aanvragen en advies op maat ontvangen? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en kom vrijblijvend in contact met verschillende installateurs actief in je buurt. Start hier je aanvraag.
Waarom een zonnepanelen installateur inschakelen?
Zelf zonnepanelen plaatsen is allesbehalve aan te raden. Naast de veiligheidsrisico’s kunnen verschillende zaken fout lopen bij de plaatsing: een slecht legplan, geen optimale hellingshoek van de panelen, verkeerde dakdoorvoer met een lekkage tot gevolg, … Je doet dus het best een beroep op een professionele installateur. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:
- Inspectie & advies op maat: een installateur gaat na of je dak geschikt is om zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast werkt hij ook een legplan uit voor je zonnepanelen met zo weinig mogelijk schaduw.
- Vlotte & correcte plaatsing: een installateur beschikt over de vereiste kennis van zaken om je zonnepanelen correct te plaatsen. Zo ben je zeker van een optimaal rendement voor vele jaren.
- Kwalitatieve materialen: een professionele plaatser werkt enkel met hoogwaardige zonnepanelen, montageframes, … Bovendien beschikt een professional over geschikte beschermingsmaterialen om veilig zonnepanelen op je dak te monteren.
- Onderhoudscontract: door jaarlijks je installatie te laten inspecteren en je panelen te onderhouden, voorkom je een dalend rendement. Je kan hiervoor een onderhoudscontract afsluiten met je installateur. Vraag je plaatser zeker naar de mogelijkheden van zo’n contract.
- Premies & subsidies: voor de plaatsing van zonnepanelen kom je in aanmerking voor verschillende premies en financiële voordelen. Je installateur kan je hierover meer vertellen. Lees meer over de premies en subsidies voor zonnepanelen in België en Nederland.
BELANGRIJK: je kan gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.
Heb je nog vragen over het gewicht van zonnepanelen? Een erkende installateur geeft je graag gericht advies op maat. Ook in het onderstaande lijstje met veelgestelde vragen vind je misschien het antwoord dat je zoekt:
-
-
Hoe zit het met het gewicht van zonnepanelen op mijn tuinhuis?Je kan zonnepanelen op je tuinhuis plaatsen, maar dat verandert niets aan het individuele gewicht van de panelen. Daarom moet ook het dak van je tuinhuis voldoende stevig zijn. Plaats je een nieuw tuinhuis? Geef dan op voorhand aan dat hierop zonnepanelen komen. Zo kan je vakman hier rekening mee houden. Let wel: het dak van je tuinhuis is kleiner dan dat van je woning. Je kan dus minder zonnepanelen plaatsen en de opbrengst zal ook lager liggen. -
Kan ik zonnepanelen op mijn veranda, uitbouw of carport plaatsen?Ja, het is mogelijk om zonnepanelen op je bijgebouw te plaatsen als de constructie stevig genoeg is. De opbrengst is afhankelijk van het rendement van de panelen en het aantal panelen dat je kan plaatsen. Zonnepanelen op je carport kan je bv. gebruiken als energiebron voor je elektrische auto. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Contacteer dan een installateur voor meer advies. -
Kan ik zonnepanelen op een overzetdak laten plaatsen?Zeker! Een lichtmetalen overzetdak op je bestaande dak verandert niets aan de draagstructuur van je dak en vormt een prima basis voor zonnepanelen. Wil je een overzetdak met zonnepanelen plaatsen? Breng dan je dakwerker op de hoogte. Zo kan hij de nodige bevestigingshaken voor je zonnepanelen al aanbrengen in samenspraak met je zonnepanelen-installateur. -
Hoe zit het met het gewicht van zonnepanelen op een dakkapel?Wil je zonnepanelen op je bestaande dakkapel plaatsen? Dan moet je nagaan of de constructie van de dakkapel hier stevig genoeg voor is. Plaats je een nieuwe dakkapel en heb je al beslist dat daarop zonnepanelen komen? Geef dat dan mee aan de fabrikant. Zo is je dakkapel volledig aangepast aan het gewicht van de zonnepanelen en kan die fabrikant eventueel rechtstreeks de panelen op je dakkapel monteren.
-