Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen op overkapping

Wil je (extra) zonnepanelen plaatsen? Dan denk je uiteraard eerst aan het dak van je woning. Maar ook op het dak van je overkapping kan je panelen leggen. Dat is zowel mogelijk bij vrijstaande overkappingen als bij overkappingen aan huis. Zo wek je nog extra groene stroom op om je verbruik te dekken. Benieuwd naar de mogelijkheden, aandachtspunten, prijzen, … van zo’n overkapping met zonnepanelen? Lees er meer over!

Ga snel naar:
Zonnepanelen op bestaande of nieuwe overkapping?
Zonnepanelen op overkapping: kosten
Belangrijke aandachtspunten bij de plaatsing
Waarom samenwerken met erkende installateur?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer kiezen voor zonnepanelen op je overkapping?

Zonnepanelen op daken van woningen zijn intussen een vertrouwd zicht in het straatbeeld. Maar wist je dat je gerust ook (extra) panelen op het dak van je overkapping kan laten leggen? Zo’n overkapping met zonnepanelen is een goed idee als…

 • het dak van je woning al vol ligt met zonnepanelen.
 • het dak van je woning niet geschikt is voor zonnepanelen (oriëntatie, schaduw, …).
 • je liever geen panelen op je woningdak hebt vanwege het uitzicht.
 • je stroomverbruik gestegen is en je nood hebt aan extra zonnepanelen.
 • je een nieuwe overkapping wil plaatsen en tegelijk je woning verduurzamen.

Wil je graag zonnepanelen op je overkapping plaatsen? Vraag dan eerst advies op maat aan een erkende installateur in je buurt. Die controleert je overkapping grondig en informeert je graag over je mogelijkheden. Start hier je aanvraag!

zonnepanelen op overkapping

 

Zonnepanelen op bestaande of nieuwe overkapping?

Je kan kiezen voor een terrasoverkapping met zonnepanelen aan je woning, maar ook op een vrijstaande overkapping kan je zulke panelen leggen. Daarbij is er een verschil tussen een bestaande of een nieuwe overkapping. Een kort woordje uitleg bij beide opties:

 

1. Zonnepanelen op bestaande overkapping

Zijn (extra) zonnepanelen op het dak van je woning geen optie? Dan is het dak van je overkapping een waardig alternatief. Zo wek je nog extra groene stroom op om een groter verbruik te dekken door bv. een warmtepomp, een laadpaal voor je elektrische wagen, … Zowel bij een hellend als een plat dak is het mogelijk om zonnepanelen op je overkapping te leggen.

LET OP: uiteraard is niet elke overkapping zomaar geschikt voor een zonnepanelen-installatie. Daarom zal een erkende installateur altijd eerst een grondige inspectie uitvoeren. Hij kijkt onder meer naar de draagkracht van de constructie, de oriëntatie, mogelijke schaduwval, … Verder lees je meer over de belangrijkste aandachtspunten bij de plaatsing van zonnepanelen op je overkapping.

 

2. Zonnepanelen op nieuwe overkapping

Laat je een nieuwe overkapping plaatsen in je tuin of aan je woning? Zorg er dan voor dat die constructie beantwoordt aan alle vereisten om er zonnepanelen op te plaatsen. Daarnaast bestaat er ook iets als een terrasoverkapping met transparante zonnepanelen. In dat geval bestaat het dak van de overkapping uit lichtdoorlatende zonnepanelen. Belangrijk: zulke transparante panelen bieden wel niet dezelfde opbrengst als gewone panelen.

 

Meer weten? Vraag nu advies aan een erkende installateur!

Ook voor een overkapping met zonnepanelen is een erkende installateur jouw aanspreekpunt bij uitstek. Zo’n expert bekijkt of een installatie op jouw overkapping mogelijk is, analyseert je stroomverbruik en stelt een legplan op, plaatst je zonnepanelen in een mum van tijd, … Bovendien ben je ook verplicht om samen te werken met zo’n zonnepanelenbedrijf als je aanspraak wil maken op premies en financiële voordelen.

Offertes van meerdere installateurs vergelijken? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice. Vul het formulier in en na enkele werkdagen nemen meerdere experts contact met je op voor gratis advies en prijzen op maat. Vind nu installateurs in je buurt!

 

Zonnepanelen op overkapping: kosten

Hoeveel betaal je ongeveer voor zonnepanelen op je overkapping? De kosten hangen vooral af van hoeveel groene stroom je extra wil opwekken met je installatie. Naast dat totale vermogen hebben natuurlijk ook het merk van de panelen, het daktype, … een invloed op de totale kostprijs. Een kort overzicht:

Gemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
2.500 kWh2.941 Wp7€ 4.100 à 7.300
3.000 kWh3.529 Wp9€ 5.000 à 8.800
3.500 kWh4.118 Wp10€ 5.600 à 10.200
4.000 kWh4.706 Wp12€ 6.600 à 11.700

BELANGRIJK: de prijzen voor een overkapping of afdak met zonnepanelen kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Het loont dus zeker de moeite om de prijsvoorstellen van meerdere experts naast elkaar te leggen. Zo kan je behoorlijk wat geld uitsparen. Ontvang nu gratis meerdere offertes!

 

zonnepanelen overkapping

 

Belangrijke aandachtspunten bij de plaatsing

Doorgaans laat je zonnepanelen plaatsen op een bestaande overkapping. In dat geval moet je rekening houden met een aantal belangrijke aandachtspunten. Zo moet het dak van je terrasoverkapping of vrijstaande overkapping natuurlijk geschikt zijn voor zo’n installatie. Een erkende installateur let sowieso op de volgende factoren:

 

 1. Draagvermogen van je overkapping

  Het dak van een overkapping kan vaak minder gewicht aan dan dat van een woningdak. Daarom zal een installateur allereerst het draagvermogen van jouw overkapping checken. Ook de oppervlakte speelt natuurlijk een rol. Kan je slechts 3 à 4 panelen op je overkapping kwijt? Dan loont het niet de moeite om ze te laten plaatsen en kies je beter voor een andere oplossing (bv. zonnepanelen op de grond in je tuin).

 2. Oriëntatie van het dak van je overkapping

  Het is belangrijk om zonnepanelen zoveel mogelijk naar het zuiden te richten. Zo haal je de hoogst mogelijke opbrengst. Is dat met je overkapping niet mogelijk? Dan zal het rendement sowieso lager liggen.

 3. Hellingsgraad en schaduwval

  Gaat het om een overkapping met een plat dak? Dan kan een installateur met een frame zelf een optimale hellingshoek kiezen (35 à 38 graden). Bij een overkapping met een schuin dak is dat niet mogelijk. Daarnaast doet een installateur ook een schaduwanalyse. Die is des te belangrijk bij een overkapping omdat die vaak minder hoog is dan het dak van een woning. Dat verhoogt het risico op mogelijke schaduw door bomen, andere gebouwen, …

 4. Afstand tot dakrand en andere panelen

  Hoe dichter de zonnepanelen bij de rand van je overkapping staan, hoe meer wind ze vangen. En hoe meer ballast nodig is om ze op hun plaats te houden. Daarom plaatst een installateur ze altijd op een voldoende afstand van de dakrand. Ook tussen de panelen zelf moet er voldoende ruimte zijn. Anders loop je het risico dat de ene rij panelen een schaduw werpt op de andere.

 5. Omvormer voor de zonnepanelen

  Voor de omvormer zijn er 2 opties. Je kan een aparte omvormer installeren voor de panelen op je overkapping. Dan heb je 2 installaties die onafhankelijk van elkaar werken. Een andere mogelijkheid is om de omvormer van de panelen op je woningdak te vervangen door een exemplaar met een groter vermogen. Die laatste optie is vooral aangeraden als die bestaande omvormer al bijna 10 jaar oud is.

Advies op maat voor een overkapping met zonnepanelen? Dan kan je altijd terecht bij een installateur in je buurt voor gratis uitleg en een vrijblijvende offerte. Start hier je aanvraag!

 

Waarom samenwerken met een erkende installateur?

Ook voor een zonnepanelen overkapping werk je het best samen met een erkende installateur. Net als op het dak van je woning vergt de plaatsing namelijk de nodige expertise en ervaring. Door zo’n gecertificeerde expert in te schakelen, geniet je sowieso van…

 

 • Inspectie van je overkapping: een installateur begint uiteraard nooit halsoverkop zonnepanelen te leggen op je overkapping. Eerst controleert die de draagkracht van de constructie, checkt hij de oriëntatie, analyseert hij de mogelijke schaduwval, berekent hij het aantal panelen dat op je overkapping passen, …
 • Advies op maat: op basis van die analyse maakt de installateur dan een gedetailleerd voorstel op. Daarop vind je een legplan voor de panelen, het vereiste totaalvermogen op maat van je verbruik, de vereiste omvormer voor je installatie, … Tip: het loont altijd om meerdere offertes naast elkaar te leggen. Zo neem je zeker een doordachte, goed geïnformeerde beslissing.
 • Correcte plaatsing: heb je een offerte getekend? Dan komt het erkende vakbedrijf enkele maanden later bij je langs om de zonnepanelen op je overkapping te leggen. Daarbij volgen de plaatsers heel precies het opgestelde legplan. Dankzij hun ervaring gaat die montage ook erg snel. Als de elektricien is langsgekomen, begin je met het produceren van je eigen groene stroom.
 • Hoogwaardige panelen, omvormer, …: erkende vakbedrijven werken enkel met topkwaliteit. Zowel op vlak van de panelen zelf als qua omvormers, bekabeling, aluminium frames, … Zo kan je rekenen op een hoogwaardige installatie met een optimale levensduur.
 • Service na verkoop: ga je in zee met een erkende installateur? Dan geniet je altijd van een uitstekende product- en vermogensgarantie voor je panelen. Bovendien staat zo’n bedrijf altijd voor je klaar bij eventuele probleem. Geeft je omvormer een foutmelding? Is je opbrengst plots gedaald? Met al je vragen kan je bij je installateur terecht.
 • Financiële voordelen: zowel in België als Nederland zijn er verschillende financiële voordelen om de kosten voor zonnepanelen te verlagen. Let op: je maakt hier enkel aanspraak op als je een beroep doet op een erkende installateur.

Op zoek naar erkende vakbedrijven actief in jouw buurt? Geen probleem, die vind je snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice.

 

FAQ zonnepanelen op overkapping

Wil je graag zonnepanelen op je overkapping laten leggen? Dan zit je vast nog met een aantal vragen. Die kan je allemaal stellen aan een erkend zonnepanelen-bedrijf actief in je buurt. Ook hieronder vind je al het antwoord op enkele veelgestelde vragen:

  • Is een douglas overkapping met zonnepanelen mogelijk?
  Dat kan. Al bestaat de kans dat er aanpassingen nodig zijn aan de dakconstructie van je douglas overkapping. Laat je een nieuwe douglas overkapping plaatsen? Dan houdt je plaatser rekening met het feit dat je zonnepanelen wil laten leggen.


 • Kan ik kiezen voor een terrasoverkapping met transparante zonnepanelen?
  Er zijn bepaalde bedrijven die zulke ‘stroomveranda’s’ of ‘stroomoverkappingen’ maken. Het gaat dan om een kant-en-klare overkapping met een dak van lichtdoorlatende panelen. Zo’n constructie laat je dan in 1 keer zetten door een gespecialiseerde firma. Let wel op: zulke transparante panelen halen niet hetzelfde rendement als reguliere panelen.


 • Hoeveel panelen moet ik plaatsen op mijn overkapping?

  Dat hangt van je stroomverbruik af. Je zorgt er best voor dat je panelen je volledige stroomverbruik kunnen dekken. Hoeveel panelen daarvoor nodig zijn,  hangt af van de plaats op je overkapping en het piekvermogen per paneel. Heb je bv. minder plaats? Dan zal een installateur kiezen voor panelen met een hoger piekvermogen om het vereiste totaalvermogen te bereiken.

  BELANGRIJK: een installateur vraagt je altijd naar je stroomverbruik. Op basis van die info berekent hij dan hoeveel panelen jij nodig hebt op het dak van je overkapping. Ontvang nu gratis advies op maat! • Wat met de omvormer bij een vrijstaande overkapping?

  Bij een overkapping aan huis kan een installateur doorgaans vlot de verbinding maken met je omvormer en je elektrische installatie. Bij een vrijstaande overkapping is dat ook mogelijk, maar de installateur heeft wel meer kabels nodig. De werken zijn dan ook iets arbeidsintensiever. Zowel de arbeids- als de materiaalkosten zullen dus wat hoger uitvallen.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs