Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Full black zonnepanelen

Heb je donkergekleurde dakpannen? En wil je dat je zonnepanelen zo weinig mogelijk opvallen? Dan zijn full black zonnepanelen absoluut de investering waard. Zo bespaar je fors op je stroomkosten zonder ontsierende panelen op je dak. Alles over de mogelijke uitvoeringen, prijzen, voor- en nadelen van zulke all black zonnepanelen lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Voordelen en nadelen
Full black zonnepaneel: prijs
Full black zonnepanelen of gewoon zwart?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn full black zonnepanelen?

Zoek je naar zonnepanelen met de meest strakke uitstraling? Dan kies je best voor zogenaamde ‘full black zonnepanelen’. Die naam spreekt boekdelen: zulke panelen vormen 1 groot, zwart geheel op je dak. De uniforme, zwarte kleur ontstaat door 3 factoren:

 1. Zwarte zonnepanelen: de basis voor all black zonnepanelen zijn natuurlijk de panelen zelf. Het gaat om zwarte, monokristallijne panelen met 1 kristal per zonnecel. Zo ontstaat een effen, zwart paneel zonder vlekken.
 2. Zwart aluminium frame: bij gewone zwarte panelen is de aluminium draagstructuur vaak nog onbespoten. Zo krijg je een contrast tussen het zwart van de panelen en het grijs van het frame. Bij full black zonnepanelen is dat frame wél in het zwart gespoten.
 3. Zwarte onderkant van de panelen: bij gewone zwarte panelen zie je nog witte ruitjes en lijnen tussen de zonnecellen. Dat komt omdat de backsheet niet in het zwart is. Dat is de onderkant van de panelen waartegen de zonnecellen bevestigd zijn. Bij een full black zonnepaneel is die backsheet ook in het zwart. Dat resulteert in een uniform zwart oppervlak.

Wil je graag full black zonnepanelen kopen? Vergelijk dan zeker de voorstellen van meerdere erkende installateurs. De merken, prijzen, piekvermogens, … van de panelen kunnen namelijk verschillen van expert tot expert. Start hier je gratis aanvraag!

full black zonnepanelen

 

Mogelijke uitvoeringen van een full black zonnepaneel

Bij zonnepanelen in full black is enkel de kleur hetzelfde. De andere eigenschappen van zulke panelen kunnen dus behoorlijk van elkaar verschillen. Welke keuzes moet je dan maken bij een zonnepaneel in full black? We zetten 4 belangrijke keuzefactoren op een rij:

 

1. Glas-folie of glas-glas panelen?

Full black zwarte zonnepanelen kan je verkrijgen met 2 lagen gehard glas. Als de onderkant ook uit glas bestaat, spreken we van glas-glas panelen. Die gaan tot wel 50 jaar mee en zorgen ook voor een hogere opbrengst en lagere degradatie of vermogensverlies. Natuurlijk kan je ook voor de klassieke panelen gaan met een bovenkant uit glas en een onderkant uit kunststof. Als je voor een goed merk kiest, ben je ook met glas-folie panelen zeker van topkwaliteit.

 

2. Welk piekvermogen?

Het piekvermogen slaat op het aantal kWh aan stroom dat een paneel jaarlijks opwekt onder ideale omstandigheden. Zo zijn er full black zonnepanelen van 450 Wp, maar ook full black zonnepanelen van 400 Wp of nog minder. De beste keuze hangt onder meer af van de plaats op je dak. Hoe minder plaats, hoe interessanter panelen met een hoog piekvermogen zijn. Dan moet je namelijk minder panelen plaatsen om aan een bepaald totaalvermogen in Wattpiek te raken.

 

3. Welk merk?

Niet elke zonnepanelen-fabrikant maakt zonnepanelen die full black zijn. Toch zijn er genoeg kwalitatieve merken die wel zulke panelen in hun gamma hebben. Denk bv. aan SunPower, Trina Solar, Solarwatt, … Per merk zijn er ook verschillende piekvermogens. Ga je voor een paneel van JA solar 370 Wp full black of voor een paneel van Trina Solar 390 Wp full black? Het is vooral belangrijk om meerdere merken en hun aanbod aan panelen grondig te vergelijken.

 

4. Welke afmetingen?

Een zonnepaneel in full black kan je in verschillende formaten kopen. Die afmetingen hangen vooral samen met het piekvermogen. Zo heb je het standaard paneel met een formaat van 1,65 m², maar er bestaan ook panelen die 2 m² groot zijn. Die laatste hebben meer zonnecellen en dus ook een hoger vermogen (tot wel 500 Wp). De dikte is bij beide panelen doorgaans 4 cm.

 

Wat zijn voor mij de beste full black zonnepanelen?

Het is eerst en vooral belangrijk om te investeren in een goed merk als SunPower, Solarwatt, Trina Solar, … Welk piekvermogen, afmetingen, type paneel, … dan het beste zijn, hangt vooral af van je situatie en je budget. Wil je bv. minder panelen op je dak? Dan ga je best voor een hoger piekvermogen per paneel. En heb je voldoende budget? Dan is het interessant om glas-glas panelen te overwegen vanwege hun langere levensduur en hogere opbrengst.

Wil je graag advies op maat van een installateur? We brengen je graag vrijblijvend in contact met meerdere erkende experts in je buurt via onze offerteservice.

 

Voor- en nadelen van zonnepanelen in full black

Naast een zonnepaneel dat full black is, kan je natuurlijk ook nog kiezen voor de reguliere zwarte of donkerblauwe panelen. Om de beste keuze te maken, is het interessant om de voor- en nadelen van all black panelen tegen elkaar af te wegen. Een overzicht:

 

Voordelen full black zonnepanelen

 • Mooie, strakke uitstraling: full black zwarte zonnepanelen zijn ongetwijfeld de meest esthetische oplossing, zeker als je donkere dakbedekking hebt. In dat geval vallen ze amper op en vormen ze geen ontsierende doorn in het oog. Kortom, is het uitzicht van je woning voor jou een bepalende factor? Dan zijn all black panelen simpelweg de beste keuze.
 • Grotere opbrengst bij direct zonlicht: zwarte, monokristallijne panelen halen een hoger rendement bij direct zonlicht dan de vroegere polykristallijne panelen. Dat komt omdat alle kristallen mooi in dezelfde richting liggen. Ideaal dus als je een zuidgericht dak hebt.
 • Hogere piekvermogens: full black zonnepanelen van 450 Wp of zelfs meer zijn geen uitzondering. Met zulke hoge piekvermogens heb je minder panelen nodig om het vereiste totale vermogen te bereiken (op maat van je stroomverbruik). Dat is vooral handig als de ruimte op je dak beperkt is.

 

Nadelen full black zonnepanelen

 • Gemiddeld iets duurder: aan die strakkere, esthetische uitstraling hangt een iets hoger prijskaartje. Bij een standaard zonnepanelen-installatie zijn het aluminium frame en de onderkant van de panelen namelijk niet in het zwart.
 • Snellere opwarming: een full black zonnepaneel levert gemiddeld iets minder groene stroom op dan een standaard zwart paneel. Dat heeft te maken met de snellere opwarming van deze all black panelen. Zonnepanelen in full black trekken namelijk meer warmte aan en de opbrengst daalt licht naarmate de warmte stijgt. Vooral op hete zomerdagen is dus een verschil in opbrengst mogelijk.
 • Lagere opbrengst bij indirect zonlicht: is het bewolkter weer of is de zon gesluierd? Dan zullen full black zwarte zonnepanelen iets minder opbrengen dan de vroegere polykristallijne, blauwe panelen. Bij die laatste panelen wijzen de kristallen namelijk in verschillende richtingen.

 

Full black zonnepaneel: prijs

Full black zonnepanelen zijn gemiddeld iets duurder dan gewone zwarte zonnepanelen. Afhankelijk van het type en het piekvermogen mag je rekenen op 600 à 950 euro per paneel (excl. btw en plaatsing). Maar hoeveel betaal je dan gemiddeld voor een volledige installatie met zonnepanelen in full black? Je leest het in de onderstaande tabel:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.500 kWh2.941 Wp7€ 4.400 à 7.500
23.000 kWh3.529 Wp9€ 5.500 à 9.500
33.500 kWh4.118 Wp10€ 6.000 à 10.800
44.000 kWh4.706 Wp12€ 7.000 à 12.500
54.500 kWh5.294 Wp13€ 8.200 à 13.500
65.000 kWh5.882 Wp15€ 8.800 à 15.900

Hoeveel kosten full black zonnepanelen voor jouw woning? Om het antwoord op die vraag te kennen, vraag je best vrijblijvend offertes aan bij installateurs in je buurt. Zo vergelijk je hun totaalprijzen, maar ook hun merken, adviezen, uitvoertermijnen, … Start hier je aanvraag!

 

full black zonnepaneel

 

Alternatief: gewone zwarte zonnepanelen

Naast full black panelen kan je ook voor gewone monokristallijne panelen in het zwart gaan. In dat geval is het aluminium frame niet in het zwart gespoten en hetzelfde geldt voor de onderkant van elk paneel. Daardoor zie je witte of grijze lijnen tussen de zonnecellen. Zulke zonnepanelen zijn een goede keuze…

 • Als je budget beperkter is: hou je het liever iets goedkoper? Dan zijn gewone zwarte zonnepanelen vast en zeker een goed alternatief. Het gaat ook om monokristallijne panelen die een goed rendement halen. Zeker als je kiest voor een kwalitatief merk.
 • Als het uitzicht niet het belangrijkste criterium is: kan je er best mee leven dat je panelen niet perfect uniform zwart zijn? Dan hoef je niet extra te investeren in panelen die full black zijn.
 • Als je een plat dak hebt: op een plat dak zijn zonnepanelen doorgaans veel minder zichtbaar dan op een hellend dak. In dat geval is de meerkost van all black zonnepanelen dus ook minder gerechtvaardigd.
 • Als je geen zwarte dakpannen hebt: full black zonnepanelen vormen vooral een esthetische meerwaarde op een donkere dakbedekking. Pas dan ogen ze erg strak en vallen de panelen ook minder op. Bij oranje of rode pannen maakt het qua uitstraling iets minder uit of het nu om deels of volledig zwarte panelen gaat.

Deels of volledig zwarte zonnepanelen? Als je nog twijfelt, kan je beide opties gewoon vergelijken door meerdere installateurs te contacteren. Jij kiest uiteindelijk het aanbod dat het meest aan je verwachtingen voldoet. Start met vergelijken door vrijblijvend offertes aan te vragen!

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs