Beste Zonnepanelen

Zonnepanelen hebben heel wat voordelen. Gezien de investering die ze vereisen, wil je waar voor je geld. In dit artikel ontdek je welke zonnepanelen het beste zijn voor de situatie in jouw woning. 

Op zoek naar de beste zonnepanelen? Vergelijk hier gratis verschillende prijzen.

 

beste zonnepanelen voor het dakMono- of polykristallijn ?

Monokristallijn zonnepanelen presteren vooral goed in situaties met veel direct invallend zonlicht. Polykristallijn panelen zijn doorgaans blauw van kleur en presteren het best bij diffuus licht. Aangezien in onze regio zowel diffuus licht als direct zonlicht voorkomt zijn de verschillen tussen beide soorten panelen minimaal. Indien je over een klein dakoppervlak beschikt,dan ben je in de regel het beste uit met monokristallijn zonnepanelen omdat het rendement van dit type paneel iets hoger is dan van een polykristal paneel. Mono panelen zijn wel iets duurder dan poly panelen. Het prijsverschil bedraagt gemiddeld 10%.

 

Hybride zonnepanelen

Ben je op zoek naar de beste zonnepanelen voor jouw woning en ben je van plan om tevens warm water te gaan produceren? Dan kan een systeem met hybride zonnepanelen interessant voor je zijn. Een hybride zonnepaneel kun je zien als een collector en een zonnepaneel ineen. Dit soort panelen zijn vooral interessant wanneer je op het dak niet voldoende ruimte hebt voor twee gescheiden systemen. Het rendement van hybride panelen ligt vrij hoog en je kunt er zowel elektriciteit als warm water mee produceren. De aanschafkosten van een hybride systeem zijn echter wel vrij hoog (7500 – 15.000 euro) maar je hebt dan slechts één systeem wat esthetisch gezien ook een voordeel is omdat het uitzicht van het dak met één soort paneel uniform is.

 

Test van beste zonnepanelen

Er zijn verschillende testorganen die zich bezig houden met het testen van zonnepanelen. Een bekend onderzoeksinstituut is het Duitse TUV maar ook het tijdschrijft PV magazine (Photovoltaic) publiceert regelmatig keuringsrapporten. Ook het keuringsinstituut Photon dat in Aken is gevestigd, staat in Duitsland hoog aangeschreven. Je kunt de verslagen van deze keuringsorganen eens nalezen maar meestal is het toch erg lastig om de resultaten van dit soort onderzoeken juist te interpreteren. Het beste ga je af op referenties van de fabrikant of kijk je in consumentenfora welke merken populair zijn onder bezitters van zonnepanelen. Enkele merken die in 2015 goed presteerden: Conergy, Boviet, Solar Frontier, NSP en Benq.

de beste zonnepanelen worden gecontroleerd

 

Zijn de beste zonnepanelen ook het duurst?

Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven omdat de prijs van zonnepanelen van meerdere factoren afhankelijk is. Zonnepanelen van Duitse makelij zijn over het algemeen het duurst maar doorgaans van erg goede kwaliteit, ook de kwaliteit van de omvormers laat zeker niet te wensen over. Dat wil echter niet zeggen dat de goedkopere panelen uit Azië niet goed zouden zijn. Zolang je kiest voor een A-merk dat al geruime tijd bestaat heb je in principe weinig te vrezen. De fabrikanten van dit soort merken kunnen het zich niet veroorloven om inferieure producten te leveren omdat ze een reputatie hoog hebben te houden. A-merken zullen over het algemeen wat duurder zijn maar je hebt dan wel garantie op de panelen en bij aanschaf kun je er dan in ieder geval vanuit gaan dat de fabrikant niet over een jaar failliet is en dat vervangingsonderdelen nog voldoende leverbaar zijn. Verder doe je er verstandig aan om verschillende prijsopgaves te doen zodat je een goed inzicht krijgt in merken en prijzen.

 

Rendement van een zonnepaneel

Het rendement van zonnepanelen is doorgaans 15 tot 22%. Hiermee wordt bedoeld dat het zonnepaneel 15-22% van het zonlicht dat op het paneel schijnt om kan zetten in elektrische energie. Het rendement is afhankelijk van het type zonnecellen die zijn toegepast (polykristal of monokristal) en de temperatuur van het zonnepaneel. Hoe hoger de temperatuur van het paneel, des te lager het rendement. Zonnecellen werken het meest efficiënt bij een temperatuur van 25 graden Celsius. Om deze reden is het belangrijk dat de panelen gekoeld worden. Dit gebeurt op natuurlijke manier door de wind die langs en onder de panelen waait. Hybride zonnepanelen presteren vrij optimaal omdat de vloeistof in de collector zorgt voor een effectieve afkoeling van de panelen.

de beste zonnepanelen op een rij

 

Verschil in opbrengst

Niet alle zonnepanelen brengen even veel op. Het verschil in opbrengst kan soms wel oplopen tot 12%. Dat lijkt misschien niet zoveel maar wanneer je dit percentage uitsmeert over tien jaar dan spreken we voor een gemiddeld huishouden toch over een bedrag van 900 à 1000 euro. Het kiezen voor de beste zonnepanelen, dat wil zeggen zonnepanelen die het best presteren, kan je dus economisch gezien voordeel opleveren mits de aanschafkosten van het totale systeem niet proportioneel hoog zijn.

 

 

Niet alle zonnepanelen doen wat ze beloven

Het kan soms een hele zoektocht zijn om de beste zonnepanelen te selecteren uit het grote aanbod aan merken. Je zult daarbij voornamelijk op de specificaties van de fabrikant af moeten gaan en mag daarbij hopen dat de specificaties ook kloppen met de praktijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sommige zonnepanelen effectief over een lager vermogen beschikken (aantal Wattpiek) dan dat in de specificaties staat omschreven. Gelukkig komt dit niet al te veel voor en moeten zonnepanelen aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen voordat een keurmerk afgegeven wordt maar het is wel iets om rekening mee te houden, zeker wanneer je aanbiedingen ziet met onrealistisch lage prijzen. Het beste kies je voor een A-merk paneel en een vertrouwde verdeler omdat je dan zeker weet dat de zonnepanelen ook doen wat ze beloven. Ga daarom niet over één nacht ijs en vergelijk gewoon wat offertes met elkaar.