Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste zonnepanelen in 2024

Zonnepanelen hebben heel wat voordelen, maar vereisen ook een grote investering. Je wilt dan ook waar voor je geld. In dit artikel ontdek je wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw woning of bedrijf en waarop je moet letten wanneer je zonnepanelen wilt laten installeren.

 

Wat zijn goede zonnepanelen?

Voordat je kan bepalen wat de beste zonnepanelen zijn voor jou, moet je eerst weten wat de eigenschappen van goede zonnepanelen zijn. Goede zonnepanelen zijn panelen met bepaalde keurmerken en certificaten, die goed presteren en goed beoordeeld worden op vlak van:

1. Kwaliteit
2. Vermogen
3. Rendement
4. Prijs-kwaliteit
5. Type
6. Merk & fabrikant
7. Garantie

Op zoek naar de beste zonnepanelen? Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen.

beste zonnepanelen

 

1. Beste kwaliteit zonnepanelen

De kwaliteit  is één van de belangrijkste factoren bij het kiezen van zonnepanelen. Als consument kan je de kwaliteit van een zonnepaneel inschatten door certificaten en/of keurmerken. Zonnepanelen met een of meerdere van de volgende keurmerken of certificaten, zijn zonnepanelen met de beste kwaliteit:

  • RoHS: dit keurmerk geeft aan dat de zonnepanelen aan alle wettelijke richtlijnen voldoen en veilig zijn voor gebruik aangezien ze vrij zijn van gevaarlijke stoffen.
  • TÜV-ID: dit Duitse keurmerk geeft aan dat zonnepanelen veilig en van hoge kwaliteit zijn. Alleen de beste zonnepanelen krijgen een TÜV keurmerk.
  • IEC-certificaat: zonnepanelen met het IEC-certificaat zijn duurzaam, betrouwbaar en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

Let op: zonnepanelen zonder keurmerk zijn niet per definitie slecht. Je hebt als consument alleen geen bewijs van de kwaliteit van de panelen. Dit houdt natuurlijk een zeker risico in als je beslist om toch zonnepanelen zonder keurmerk of andere kwaliteitslabels te plaatsen.

 

2. Zonnepanelen met beste vermogen

Het is belangrijk dat het vermogen van je zonnepanelen installatie is afgestemd op je elektriciteitsverbruik. Een installatie met een te klein vermogen kan je elektriciteitsbehoefte niet dekken. Heeft je installatie een te groot vermogen, dan zal je een deel van de opgewekte stroom nooit gebruiken.

Let op: de zonnepanelen met het hoogste vermogen zijn niet altijd de beste zonnepanelen voor jouw situatie. Wil je bv. zonnepanelen plaatsen maar heb je een kleiner budget? Dan leg je misschien beter méér zonnepanelen met een lager vermogen (bv. 300 Wp i.p.v. 400 Wp). Die kosten minder per paneel. Vaak betaal je dan minder voor een zonnepanelen installatie met meer panelen maar eenzelfde vermogen.

 

TIP: laat het vermogen van je zonnepanelen berekenen

Wil je zonnepanelen plaatsen, dan laat je het benodigde vermogen van je installatie best altijd berekenen door een ervaren installateur. Zo ben jij zeker dat de opbrengst van jouw zonnepanelen en jouw elektriciteitsverbruik in evenwicht zijn. Ontvang advies op maat.

 

3. Beste rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is doorgaans 15 tot 22%. Dit betekent dat een zonnepaneel 15-22% van het zonlicht dat op het paneel schijnt kan omzetten in elektrische energie.

Het rendement is afhankelijk van het type zonnecellen die zijn toegepast (polykristal of monokristal) en de temperatuur van het zonnepaneel. Hoe hoger de temperatuur, hoe lager het rendement. Zonnecellen werken het meest efficiënt bij een temperatuur van 25°C. Daarom is het belangrijk dat de panelen gekoeld worden. Dit gebeurt op natuurlijke manier door de wind. Hybride zonnepanelen presteren vrij optimaal omdat de vloeistof in de collector zorgt voor een effectieve afkoeling van de panelen.

 

de beste zonnepanelen

4. Zonnepanelen met beste prijs-kwaliteitverhouding

De prijs per zonnepaneel varieert sterk van € 150 tot 950. Deze prijs hangt af van het type zonnepaneel, het vermogen, het merk, … Zijn de beste zonnepanelen ook het duurst? Het is niet eenvoudig om deze vraag eenduidig te beantwoorden, omdat de prijs van zonnepanelen van meerdere factoren afhankelijk is.

Duitse zonnepanelen zijn over het algemeen het duurst maar doorgaans van erg goede kwaliteit. Dat wil echter niet zeggen dat de goedkopere panelen uit Azië niet goed zouden zijn. Zolang je kiest voor een A-merk dat al geruime tijd bestaat heb je in principe weinig te vrezen. A-merken zijn over het algemeen wat duurder. Daar tegenover staat meestal een uitgebreide garantieregeling en kan je ervan uitgaan dat vervangingsonderdelen in de toekomst nog voldoende leverbaar zijn.

TIP: om zeker te zijn dat je zonnepanelen koopt met de beste prijs-kwaliteit verhouding, doe je er goed aan om verschillende prijsvoorstellen te vergelijken. Start hier jouw aanvraag.

 

5. Beste type zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen met elk hun specifieke eigenschappen, voordelen en nadelen. Een overzicht:

 

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen presteren vooral goed in situaties met veel direct invallend zonlicht. Indien je over een klein dakoppervlak beschikt, ben je in de regel het beste uit met monokristallijn zonnepanelen. Het rendement van dit type paneel is namelijk iets hoger dan dat van een polykristallijn paneel. Mono zonnepanelen zijn wel zo’n 10% duurder dan poly zonnepanelen.

 

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijn panelen zijn doorgaans blauw van kleur en presteren het best bij diffuus licht. Aangezien in onze regio zowel diffuus licht als direct zonlicht voorkomt, zijn de verschillen in opbrengst tussen monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen minimaal. Polykristallijn panelen worden echter wel steeds minder populair en worden vandaag nog amper gelegd door hun lagere rendement in vergelijking met monokristallijn zonnepanelen.

 

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn zowel aan de voorkant als aan de achterkant voorzien van een laag gehard glas. Hierdoor worden de zonnecellen beter beschermd, wat een positief effect heeft op de levensduur van de zonnepanelen. Ze hebben ook een hogere opbrengst en behouden langer hun piekvermogen. Al deze eigenschappen maakt dit soort zonnepanelen wel duurder dan gewone glas-folie zonnepanelen. Ze zijn ook zwaarder en dus iets lastiger te plaatsen.

 

Hybride zonnepanelen

Een hybride zonnepaneel kun je zien als een zonnecollector en een zonnepaneel ineen. Je kan er zowel elektriciteit als warm water mee produceren. Dit soort panelen is vooral interessant wanneer je op je dak niet voldoende ruimte hebt voor twee gescheiden systemen. Het rendement van hybride panelen ligt vrij hoog. De aanschafkosten van een hybride systeem zijn dat echter ook. Je hebt dan wel slechts één systeem, wat esthetisch gezien ook een voordeel is omdat het uitzicht van het dak met één soort paneel uniform is.

Ben je op zoek naar de beste zonnepanelen voor jouw woning en ben je ook van plan om je water op te warmen met zonne-energie? Dan zijn hybride zonnepanelen een interessante keuze.

 

Wat is het beste type zonnepaneel?

Kijken we enkel naar de eigenschappen, dan komen glas-glas panelen als beste zonnepanelen uit de bus. Ze hebben een lange levensduur, een hoge opbrengst, een hoog piekvermogen, … maar zijn wel een van de duurdere zonnepanelen. Wil je zonnepanelen met een prima prijs-kwaliteitverhouding, dan ben je goed af met monokristallijn panelen.

 

6. Beste merken zonnepanelen

Ben je op zoek naar de beste zonnepanelen, dan zit je doorgaans goed met panelen van één van de volgende merken: SunPower, LG, AEG, LONGi Solar, Solarwatt, Trina Solar, … De zonnepanelen van deze merken komen vaak als beste uit verschillende testen.

Zonnepanelen merken worden vaak beoordeeld volgens het tier systeem. Wil je de beste zonnepanelen kopen, dan doe je er goed aan om te kijken binnen welke tier-categorie het merk van jouw keuze valt:

  • Tier 1 zonnepanelen: A-merk zonnepanelen behoren tot de Tier 1 categorie. Het volledige productieproces is in handen van de fabrikant en is volledig geautomatiseerd. Deze merken bestaan al minstens 5 jaar en besteden ook veel aandacht aan onderzoek en productontwikkeling.
  • Tier 2 zonnepanelen: Tier 2 fabrikanten zijn 2 tot 5 jaar actief. Voor de productie van hun zonnepanelen kopen ze sommige onderdelen aan van Tier 1 fabrikanten. De productie gebeurt niet volledig automatisch, waardoor de kans op productiefouten groter is. Ze investeren ook minder in productontwikkeling.
  • Tier 3 zonnepanelen: deze fabrikanten zijn minder dan 2 jaar actief. Ze produceren hun zonnepanelen niet zelf maar stellen ze samen met onderdelen van andere merken. De productie gebeurt hoofdzakelijk manueel en ze investeren niet in productontwikkeling.

BELANGRIJK: niet elke zonnepanelen installateur plaatst dezelfde merken. Heb je een voorkeur voor een bepaald merk? Dan doe je er goed aan om het aanbod verschillende installateurs te vergelijken. Dit kan vrijblijvend via onze offerteservice.

 

7. Zonnepanelen met beste garantieregeling

Zonnepanelen met een uitstekende garantieregeling zijn doorgaans de beste. Fabrikanten en installateurs geven sneller een uitgebreide garantie op panelen van uitstekende kwaliteit. De kans dat er zich een defect of ander probleem voordoet met kwalitatieve zonnepanelen is namelijk erg klein. Is de garantieregeling eerder beperkt? Dan is de kans ook groot dat het om zonnepanelen van mindere kwaliteit gaat.

Om de beste zonnepanelen te kiezen, houd je dan ook best rekening met de volgende garantieregelingen:

  • Fabrieksgarantie: de meeste merken geven minstens 10 jaar fabrieksgarantie op de zonnepanelen, al kan dit bij sommige fabrikanten zoals SolarWatt oplopen tot maar liefst 25 jaar.
  • Vermogensgarantie: naarmate zonnepanelen langer gebruikt worden, verliezen ze aan vermogen. De meeste fabrikanten geven een garantie van 80% van het vermogen na 20 of 25 jaar. Sommige fabrikanten garanderen een hoger percentage of geven de vermogensgarantie over een langere periode.
  • Garantie op de installatie: alle installateurs geven garantie op de uitgevoerde werken. Doorgaans varieert dit van 2 tot 5 jaar.

 

CONCLUSIE: wat zijn de beste zonnepanelen voor mij?

De beste zonnepanelen zijn panelen die goed presteren en beoordeeld worden op vlak van kwaliteit, rendement, prijs, garantie, merk… Wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw situatie, hangt echter ook af van enkele andere factoren: jouw budget, de grootte en ligging van je dak, het gewenste vermogen, …

De beste zonnepanelen voor jouw woning of bedrijf zijn daarom niet noodzakelijk de meest geschikte panelen voor jouw buurman, bijvoorbeeld. Om tot de beste keuze te komen, is het daarom een goed idee om je te laten adviseren door een ervaren zonnepanelen installateur. Kom in contact met 2 à 3 installateurs in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs