Zonne-paneel.net
Onafhankelijke informatiebron over zonnepanelen in België en Nederland.
Vergelijk meer dan 1350+ erkende installateurs online!
header image
Zonne-paneel.net

Premies en subsidies zonnepanelen 2021

Laatste update: 18 januari 2021 — Zonnepanelen zijn en blijven erg rendabel. Na 8 à 12 jaar verdien je deze investering volledig terug en zonnepanelen gaan ook steeds langer mee. Bovendien kom je in 2021 in aanmerking voor een aantal financiële voordelen voor zonnepanelen. Welke subsidies voor zonnepanelen bestaan er in Nederland? En hoe zit het met de premies voor zonnepanelen in België? Een overzicht!

 

Zonnepanelen subsidies / voordelen in Nederland:

1. Energiebespaarlening
2. Teruggave btw
3. Salderingsregeling
4. Lokale subsidies

Zonnepanelen premies / voordelen in België:

1. Fluvius zonnepanelen premie
2. Digitale meter zonnepanelen
3. Energielening voor zonnepanelen
4. Verlaagd btw-tarief

 

 

Subsidies zonnepanelen in Nederland

subsidies zonnepanelen

Sinds 2013 zijn er geen landelijke subsidies voor zonnepanelen meer in Nederland. Toch bestaan er nog er enkele andere voordelen en subsidies voor zonnepanelen in 2021 die de aankoop van zo’n installatie erg aantrekkelijker maken, bovenop je lagere energiefactuur. Een overzicht van deze zonnepanelen subsidies:

1. Energiebespaarlening voor zonnepanelen

Via de Energiebespaarlening kan je als particulier goedkoop geld lenen bij het Nationaal Warmtefonds. Deze regeling geldt voor verschillende energiebesparende maatregelen, waaronder ook zonnepanelen-installaties.

 

Hoeveel kan ik lenen?

Met de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar 2.500 tot 25.000 euro lenen met een looptijd tussen de 7 en 20 jaar (afhankelijk van het geleende bedrag). De voordelige rentevoet blijft trouwens onveranderd tijdens die volledige looptijd.

Belangrijk: je mag max. 75% van het geleende bedrag gebruiken om zonnepanelen te kopen. De overige 25% moet je besteden aan een andere duurzame maatregel, bv. het isoleren van je woning, een warmtepomp, …

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie: je moet eigenaar en bewoner zijn van de woning en je mag niet ouder zijn dan 75 jaar.
 • Uitvoerder van de werken: je kan de Energiebespaarlening enkel aanvragen als je je zonnepanelen laat plaatsen door een erkende installateur. Ontvang vrijblijvend offertes van installateurs via de offertepagina.

 

Hoe vraag ik de Energiebespaarlening aan?

Je moet de Energiebespaarlening aanvragen vooraleer je je zonnepanelen laat plaatsen. Let op, want bij die aanvraag moet je ook al de ‘verklaring aannemer / installateur’ meesturen. Deze verklaring kan je gratis aanvragen bij een erkend installateur wanneer je offertes bij hem opvraagt. Waarom is dat nodig?

Om de Energiebespaarlening te kunnen krijgen stelt het Nationaal Warmtefonds eisen aan energiebesparende maatregelen. Via de verklaring garandeert de installateur dat de zonnepanelen zullen voldoen aan die eisen. De installateur kan je ook helpen bij de verdere aanvraag. Ontvang offertes en de nodige verklaring van erkende installateurs via de offerteservice.

 

Ook als Vve kan je een Energiebespaarlening aanvragen

Wil je als Vereniging van Eigenaren (Vve) zonnepanelen laten plaatsen op bv. een appartementsgebouw? Ook dan kan je een Energiebespaarlening aanvragen. Een paar voorwaarden zijn wel anders dan die voor huiseigenaren:

 • Het moet om minstens 8 wooneenheden gaan.
 • Het leningbedrag is min. € 25.000 en max. € 10.000.000 (met een maximum van € 25.000 per appartement).
 • De looptijd van de lening ligt tussen de 10 en 30 jaar. De rente van de lening blijft dezelfde gedurende de volledige looptijd.

TIP: ook als Vve heb je enkel recht op de Energiebespaarlening als je samenwerkt met een erkende installateur van zonnepanelen. Zo’n specialist kan je verder informeren over deze lening en gepast adviseren over een zonnepanelen-installatie op jouw maat. Ontvang gratis voorstellen op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 


2. Teruggave btw voor zonnepanelen

Zowel voor de zonnepanelen-installatie als voor de plaatsing ervan betaal je 21% btw. Je kan die btw wel volledig terugvragen bij de Belastingdienst.

 

Welk bedrag kan ik terugkrijgen?

De Belastingdienst beschouwt particulieren met zonnepanelen ook als kleine ondernemers. Daarom krijg je de mogelijkheid om de 21% btw op je zonnepanelen én de arbeidskosten volledig terug te krijgen. Bij een zonnepanelen-installatie voor een gemiddeld gezin gaat het om een bedrag tussen 700 en 1.000 euro.

 

Hoe krijg ik de btw voor zonnepanelen terug?

Je kan de btw voor je zonnepanelen terugkrijgen via de kleine ondernemersregeling (KOR). Concreet moet je de volgende stappen nemen:

 1. Meld je aan als ondernemer bij de Belastingdienst met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Je krijgt dan een bevestiging dat je geregistreerd bent en ontvangt ook de inloggegevens voor je digitale aangifte.
 2. Geef je rekeningnummer door aan de Belastingdienst (ook als ze je rekeningnummer al hebben).
 3. Dien je btw-aangifte in bij de Belastingdienst. Let op: dat moet je ten laatste doen binnen de 6 maanden na afloop van het kalenderjaar. Laat je zonnepanelen plaatsen in 2021? Dan is je deadline dus 1 juli 2022.

TIP: het is logisch dat je de betaalde btw pas kan terugvragen nadat de zonnepanelen geplaatst en betaald zijn. Voor de installatie van zonnepanelen schakel je best een erkend installateur in. Deze kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie (aantal zonnepanelen, vereist vermogen, …) en zorgt voor een correcte plaatsing met het oog op een optimaal rendement. Een installateur kan je ook verder informeren over de btw-teruggave voor zonnepanelen en andere financiële voordelen. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 


3. Salderingsregeling

Dankzij de salderingsregeling krijg je in Nederland evenveel voor de overtollige groene stroom die je op het elektriciteitsnet zet als je betaalt voor de stroom die je van dat net neemt. Vanaf 2023 zal de Nederlandse overheid die regeling wel stapsgewijs afbouwen. Wat betekent dat concreet voor en na 2023? Een overzicht:

 

Situatie vóór 2023

Zonne-energie die je opwekt met je zonnepanelen maar niet gebruikt, zet je terug op het elektriciteitsnet. Je krijgt daarvoor evenveel als de prijs die je betaalt voor de stroom die je van het net haalt. Kortom, je mag die teruggeleverde stroom ‘wegstrepen’ (salderen) tegen de afgenomen stroom. Het is op die manier heel voordelig om stroom terug te leveren.

 

Situatie vanaf 2023

De Nederlandse overheid zal de salderingsregeling geleidelijk afbouwen. Dat betekent dat je elk jaar iets minder teruggeleverde stroom mag salderen dan het jaar ervoor (jaarlijkse daling met 9%).

Vanaf 2031 zal je helemaal geen teruggeleverde stroom meer kunnen salderen. In de plaats krijg je een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Die terugleververgoeding zal wel lager zijn dan de prijs die je betaalt voor afgenomen elektriciteit. Om het interessant te houden, komt het er dan op aan om meer zelfgeproduceerde groene stroom te gebruiken. Bv. door je was- en droogmachine overdag te gebruiken (met een timer of bediening via app).

 

Vraag advies op maat aan een zonnepanelen installateur

Wil je meer weten over de salderingsregeling in Nederland? Ben je benieuwd of zonnepanelen nog wel rendabel zijn na 2023? Of wil je gerichte tips over hoe je meer zelfgeproduceerde zonne-energie kan verbruiken? Een gespecialiseerde installateur beantwoordt graag al deze en veel meer vragen over zonnepanelen. Ontvang gratis advies op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 


4. Lokale subsidies zonnepanelen

Landelijke zonnepanelen subsidies bestaan niet meer in Nederland. Toch bieden gemeentes of provincies nog bepaalde lokale voordelen en subsidies voor zonnepanelen aan. Het gaat onder meer om:

 • Duurzaamheidslening: net als bij de Energiebespaarlening kan je dankzij deze lening via je gemeente goedkoop geld lenen om zonnepanelen te kopen. Het gaat om een leenbedrag van € 2.500 tot € 25.000, met een looptijd van 10 of 15 jaar (afhankelijk van het bedrag dat je leent).
 • Stimuleringsregeling: met deze lening kan je het onderhoud, de renovatie of restauratie van je woning goedkoop financieren. In sommige gemeentes geldt deze regeling ook voor zonnepanelen.

BELANGRIJK: de lokale subsidies voor zonnepanelen verschillen van gemeente tot gemeente. Niet elke gemeente biedt dezelfde subsidies aan en ook de voorwaarden en maximale subsidiebedragen lopen vaak uiteen. Doe dus zeker navraag bij je gemeente voor je zonnepanelen laat plaatsen. Je kan je ook laten informeren over alle mogelijkheden door een erkende zonnepanelen installateur actief in je buurt.

 

 

Premies zonnepanelen in België

premies zonnepanelen

Sinds 2015 reikt de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) geen groenestroomcertificaten voor zonnepanelen meer uit. Ondanks de afschaffing van die zonnepanelen certificaten zijn er nog altijd enkele andere financiële voordelen en premies voor zonnepanelen in België. Om welke zonnepanelen premies gaat het precies? Een kort overzicht:

1. Fluvius zonnepanelen premie (max. 40% van de investering)

Van plan om zonnepanelen te plaatsen? Dan kan je sinds 1 januari 2021 een eenmalige investeringspremie krijgen van de netbeheerder Fluvius (fusie van de voormalige netbeheerders Eandis en Infrax).

 

Hoeveel bedraagt de zonnepanelen premie?

Deze zonnepanelen premie van Fluvius is begrensd tot 40% van de investeringskost (incl. btw). Het exacte premiebedrag hangt af van het vermogen van de zonnepanelen, met een maximum van 1.500 euro in 2021. De komende jaren zullen de premiebedragen wel geleidelijk dalen. Een kort overzicht:

JaarZonnepanelen premie
(installatie tot max. 4 kWp)
Zonnepanelen premie
(van 4kWp tot 6 kWp)
2021300 euro/kWp150 euro/kWp
2022225 euro/kWp112,5 euro/kWp
2023150 euro/kWp75 euro/kWp
202475 euro/kWp37,5 euro/kWp

Een rekenvoorbeeld: je laat in 2021 een installatie van 18 zonnepanelen plaatsen met een vermogen van 300 Wp (wattpiek) per paneel. Samen zijn die goed voor een vermogen van 5,40 kWp (kilowattpiek). Je krijgt dus een zonnepanelen premie van 4 x € 300 (= € 1.200) voor de 1e 4 kWp en 1,40 x € 150 (= € 210) voor de overige 1,4 kWp. In totaal krijg je dus een premie van 1.410 euro.

 

Hogere Fluvius zonnepanelen premie voor beschermde afnemers

Heb je recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas (beschermde afnemer)? Dan ligt het premiebedrag 20% hoger. Het gaat in 2021 om € 360/kWP voor een installatie tot max. 4 kWP en bijkomend € 180/kWP van 4kWp tot 6 kWp. Het totale premiebedrag is begrensd tot max. 48% van de investeringskost (incl. btw).

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Woning: de woning moet uiterlijk op 31-12-2013 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet of de omgevingsvergunning moet meer dan 5 jaar geleden zijn verleend.
 • Plaats van de zonnepanelen: de zonnepanelen moeten op het dak van een gebouw worden geplaatst.
 • Uitvoerder van de werken: je kan deze zonnepanelen premie enkel krijgen als je samenwerkt met een installateur met een certificaat van bekwaamheid. Je doet dus best een beroep op een erkende installateur van zonnepanelen. Ontvang gratis offertes van erkende installateurs actief in je buurt.

 

Hoe vraag ik de Fluvius zonnepanelen premie aan?

Je bent sowieso verplicht om je nieuwe zonnepanelen na de installatie en keuring aan te melden bij netbeheerder Fluvius. Op het moment van die aanmelding zal je een paar extra vragen krijgen omtrent de premie voor zonnepanelen. Zo moet je geen afzonderlijke premieaanvraag indienen. Fluvius neemt zowel de aanvragen als de uitbetalingen van deze premie voor zijn rekening.

TIP: we zeiden het al, om de premie voor zonnepanelen te kunnen krijgen, moet je ze laten installeren door een erkend installateur. Samenwerken met een vakman is hoe dan ook het meest aangeraden. Deze kan je adviseren over het vereiste vermogen, aantal zonnepanelen, … voor jouw situatie en zorgt voor een correcte plaatsing zodat je zeker bent van een optimaal rendement. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes.

 


2. Digitale meter zonnepanelen

Op 14 januari 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof de regeling die eigenaars van zonnepanelen het recht gaf op 15 jaar gegarandeerde terugdraaiende teller (teller draait terug als je overtollige groene stroom op het net zet). Ook wie zonnepanelen wil laten installeren  in 2021 kan geen aanspraak meer maken op het principe van de terugdraaiende teller. 

Met de invoering van de digitale meter geldt namelijk een nieuw tariefsysteem voor nieuwe zonnepanelen-installaties. Je netkosten worden daarbij berekend op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Je krijgt een vergoeding voor de overtollige stroom die je op het net zet, maar die ligt lager dan de prijs die je betaalt voor de afgenomen elektriciteit. Het komt er dan op aan om meer zelfgeproduceerde groene stroom te gebruiken. Bv. door je was- en droogmachine overdag te gebruiken (met een timer of bediening via app).

 

TIP: verhoog de zelfconsumptie van je opgewekte zonne-energie

Ook met de digitale meter zijn zonnepanelen een rendabele investering. Het rendement zal wel het hoogst zijn als je zoveel mogelijk zelfgeproduceerde zonne-energie verbruikt. Je kan je zelfconsumptie verhogen door…

 • huishoudtoestellen (vaatwas, droogkast, …) overdag te gebruiken dankzij timers of bediening via een app (‘slimme’ toestellen).
 • je elektrische wagen overdag op te laden.
 • je elektrische boiler overdag je sanitair water te laten opwarmen (met een timer).
 • te investeren in een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen. Die batterij slaat de overtollige zonne-energie op, zodat je die ’s avonds en ’s nachts kan gebruiken.

BELANGRIJK: heb je nog vragen over het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter? Of wil je advies op maat rond een hogere zelfconsumptie van je groene energie? Contacteer dan zeker een erkende zonnepanelen installateur actief in je buurt via onze offerteservice.

 


3. Energielening voor zonnepanelen

Bepaalde prioritaire doelgroepen kunnen de aankoop van zonnepanelen financieren met de Energielening van de Vlaamse overheid. Het gaat onder meer om mensen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, beschermde afnemers, personen die in schuldbemiddeling zitten, …

 

Hoeveel kan ik lenen?

Behoor je tot 1 van de prioritaire doelgroepen? Dan kan je een bedrag van max. 15.000 euro lenen met een looptijd van 10 jaar. De intrest bedraagt 0%.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie: je moet behoren tot 1 van de prioritaire doelgroepen die de Vlaamse overheid heeft bepaald.
 • Woning: het dak van de woning moet goed geïsoleerd zijn en de beglazing van de ramen mag niet uit enkel glas bestaan.
 • Uitvoerder van de werken: een erkende installateur van zonnepanelen moet je installatie plaatsen.

 

Hoe vraag ik de Energielening aan?

Je moet contact opnemen met het Energiehuis dat voor jouw gemeente de Energieleningen toekent. Daarna geeft het Vlaams Energieagentschap al dan niet een definitieve goedkeuring.

TIP: om een Energielening te kunnen krijgen moet je de zonnepanelen laten plaatsen door een aannemer. Zo is er garantie op de kwaliteit van de uitvoering. Het is sowieso sterk aangeraden om samen te werken met een erkende installateur. Die geeft je advies op maat (aantal zonnepanelen, vereiste vermogen, …) en zorgt voor een correcte plaatsing met het oog op een optimaal rendement. Ontvang gratis offertes van zonnepanelen installateurs actief in je buurt via de offertepagina.

 


4. Verlaagd btw-tarief zonnepanelen (6% i.p.v. 21%)

Is je woning ouder dan 10 jaar en wordt ze uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt? Dan kom je voor de plaatsing van zonnepanelen in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de zonnepanelen-installatie zelf als voor de plaatsing ervan.

 

Hoe kan ik genieten van het verlaagd btw-tarief?

Om aanspraak te kunnen maken op het verlaagd btw-tarief moeten de werken uitgevoerd en gefactureerd worden door een erkend aannemer. Dat is hoe dan ook de beste keuze. Een erkend installateur van zonnepanelen kan je namelijk adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie en zorgt voor een correcte plaatsing met een optimaal rendement als resultaat.

Ben je op zoek naar een erkend zonnepanelen installateur? Vraag dan zeker offertes aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, voorstellen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Je kan gratis offertes op maat aanvragen bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs