Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schaduw op zonnepanelen: 4 oplossingen

Schaduw op je zonnepanelen… Het is een verschil van dag en nacht qua opbrengst aan groene stroom. Het rendementsverlies bij langdurige schaduw kan makkelijk oplopen tot 30% of meer. Gelukkig bestaan er meerdere oplossingen om zonnepanelen schaduw te voorkomen of de impact ervan te beperken. In dit artikel zetten we deze methodes helder op een rij!

Ga snel naar:
Hoe schaduw op zonnepanelen oplossen?
Gemiddelde prijs zonnepanelen-installatie
Waarom erkende installateur inschakelen?
Ontvang vrijblijvend zonnepanelen-offertes

 

 

Welke oorzaken voor schaduw op je zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn meestal in serie geschakeld. Gelijkstroom uit het eerste paneel loopt dus ook door het tweede, door het derde, enz. Kortom, levert 1 paneel dus minder stroom vanwege schaduw? Dan zullen ook de andere panelen van dezelfde serie een lagere opbrengst halen. Zo kan het rendementsverlies door zonnepanelen in de schaduw flink oplopen. Die schaduwvorming ontstaat meestal door…

 • Schoorsteen: je schouw werpt een schaduw op je dak die gemiddeld 50 à 100 cm lang is. Op deze schaduwrijke plek onder de schoorsteen plaats je dus best geen zonnepanelen.
 • Dakkapel: zonnepanelen leggen aan de kant van een dakkapel is niet vanzelfsprekend. Wil je zonnepanelen (deels) in de schaduw vermijden? Dan plaats je ze indien mogelijk best boven of op de dakkapel.
 • Bomen: ook hoge bomen rond je woning kunnen een schaduw werpen op je panelen. Gaat het om bomen in je eigen tuin? Dan kan je overwegen om die te snoeien om een maximale lichtinval op je panelen te garanderen.
 • Omliggende gebouwen: zonnepanelen in de schaduw door je buren zijn ook niet uitgesloten. Met de omliggende gebouwen rond je huis houdt een installateur zeker rekening bij het opstellen van het legplan. Hij kan die zonnepanelen schaduw berekenen met speciale software.
 • Buitenunits, zonnecollectoren, …: heb je een plat dak? Dan kunnen ook de buitenunit van je warmtepomp of de zonnecollectoren van je zonneboiler voor schaduw op je zonnepanelen zorgen. Ook hier zorg je dus best voor de nodige afstand.

BELANGRIJK: een erkende installateur maakt altijd eerst een uitgebreide schaduwanalyse van je dak. Dat onderzoek vormt de basis voor een optimaal legplan voor je toekomstige zonnepanelen. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere installateurs in je buurt!

schaduw op zonnepanelen

 

Hoe schaduw op zonnepanelen oplossen?

In zonnepanelen zitten zogenaamde ‘bypass diodes’. Liggen er zonnecellen in de schaduw? Dan zorgen die diodes ervoor dat de elektriciteit van de zonnecellen in de zon blijft doorstromen. Daardoor is tijdelijke schaduw geen probleem. Het tijdelijke rendementsverlies weegt niet op tegen de meeropbrengst als de panelen wel volledig in de zon liggen. Maar wat bij langdurige schaduw op je panelen? In dat geval denk je best na over deze mogelijke oplossingen:

 

OPLOSSING 1 = plaats minder zonnepanelen

Liever voorkomen dan genezen? Dan kan je ervoor kiezen om minder zonnepanelen te plaatsen. Stel dat 2 panelen gedurende een groot deel van de dag in de schaduw zouden liggen… Dan kan het aangewezen zijn om 2 panelen minder te laten leggen. Zo beperken die de opbrengst niet van de panelen die wel de hele dag in de zon liggen. Uiteraard moet je dan wel nog voldoende plaats hebben voor de andere panelen.

BELANGRIJK: heb je minder plaats voor zonnepanelen door mogelijke schaduw? Kies dan voor panelen met een groter piekvermogen (in Wattpiek). Zo kan je met een kleiner aantal panelen toch het gewenste totale vermogen halen. Een installateur kan je hierover gericht advies geven!

 

OPLOSSING 2 = kies voor meerdere ‘strings’

Een string is een aantal zonnepanelen die in serie geschakeld zijn. Werk je met slechts 1 string (van bv. 10 panelen) en liggen er panelen in de schaduw? Dan kan het totale rendementsverlies groot zijn. Een oplossing kan zijn om je panelen te verdelen over meerdere strings. Ligt de ene string op je dak op een bepaald moment in de schaduw? Dan heeft de andere string daar geen last van.

TIP: om je panelen te verdelen over meerdere strings heb je een centrale omvormer met meerdere MPP-trackers nodig. Die trackers zoeken constant naar een optimale verhouding tussen spanning en stroom. Deze oplossing is vooral geschikt als je veel zonnepanelen laat leggen (bv. 12 of meer).

 

OPLOSSING 3 = ga voor micro-omvormers

In plaats van meerdere strings met panelen die in serie geschakeld zijn, kan je het ook helemaal anders aanpakken. Met micro-omvormers heb je geen centrale omvormer meer nodig in je woning. Zo’n kleine omvormer dekt het vermogen van 1 zonnepaneel en een installateur plaatst die gewoon aan de achterkant van elk individueel paneel. Het gevolg? Ligt er een zonnepaneel in de schaduw? Dan heeft dat geen enkele invloed meer op de opbrengst van de andere panelen.

LET OP: zo’n parallel systeem kost wel meer dan panelen die in serie geschakeld zijn. Elk paneel heeft namelijk zo’n micro-omvormer nodig om de gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom.

 

OPLOSSING 4 = laat power optimizers plaatsen

Power optimizers vertonen veel gelijkenissen met micro-omvormers. Het gaat om kleine apparaatjes die de prestaties van elk individueel paneel optimaliseren. Het meest bekende merk is SolarEdge. Kortom, ook met dit systeem hebben de panelen geen last van elkaars schaduw. Bovendien is deze oplossing gemiddeld goedkoper dan die met micro-omvormers.

NUANCE: bij dit systeem heb je wel nog altijd een centrale string-omvormer nodig (in tegenstelling tot bij micro-omvormers) om de gelijkstroom naar wisselstroom om te zetten. Je hebt dus nog altijd 1 of meerdere strings van panelen die in serie geschakeld zijn.

 

BELANGRIJK: laat je grondig adviseren door een erkende installateur!

Welke oplossing voor jou het meest geschikt is, hangt vooral af van jouw situatie. Bij langdurige schaduw op je zonnepanelen ga je bv. beter voor micro-omvormers dan voor meerdere strings met een centrale omvormer. Je laat dus best de zonnepanelen met schaduw nauwkeurig berekenen door een erkende installateur. Op basis van die info stelt die dan de meest aangewezen oplossing en een legplan op maat voor!

Benieuwd naar de mogelijke opbrengst van jouw zonnepanelen? Die kan je snel en eenvoudig berekenen op basis van de ligging van je dak, de hellingsgraad van je dak, … Doe nu de gratis opbrengstscan!

Gemiddelde prijs zonnepanelen-installatie

De gekozen oplossing voor schaduw op je zonnepanelen kan de prijs van je installatie (licht) beïnvloeden. Zo zal de prijs hoger liggen als je werkt met micro-omvormers in plaats van een centrale omvormer met meerdere strings. Gemiddeld kan je echter rekenen op deze totaalprijzen:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruik Vereist aantal panelen (400 Wp)Prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
12.500 kWh7€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh9€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh10€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh12€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh13€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh15€ 8.200 à 14.500

Benieuwd naar een precieze prijs voor jouw zonnepanelen? Vraag dan meerdere prijsoffertes aan bij zonnepanelen-installateurs in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen alle kostenposten, maar bv. ook adviezen rond mogelijke zonnepanelen (deels) in de schaduw. Start je aanvraag hier!

 

zonnepanelen schaduw

 

Waarom erkende installateur inschakelen?

Wil je zeker zijn van een zo goed mogelijk rendement van je installatie, ook al liggen sommige panelen deels in de schaduw? Dan schakel je best een ervaren en erkende zonnepanelen-installateur in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Grondige schaduwanalyse: een vakspecialist kan perfect de mogelijke schaduw op je zonnepanelen berekenen. Zo weet je waar je aan toe bent en kan je daar ook slim op inspelen om rendementsverlies zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Slim legplan: een installateur werkt sowieso een optimaal legplan voor je panelen uit met het oog op een maximale opbrengst. In veel gevallen kan hij met een slim legplan zelfs nadelige effecten door schaduw volledig vermijden.
 • Meest aangewezen oplossing voor mogelijke schaduw: blijkt schaduw op je zonnepanelen echt onvermijdelijk te zijn? Dan gaat een installateur voor je na wat de meest geschikte oplossing is. Werk je bv. best met micro-omvormers of met power optimizers? Of is het mogelijk om minder panelen met een hoger piekvermogen te leggen?
 • Correcte plaatsing: een ervaren installateur plaatst je panelen, omvormer, eventuele power optimizers, … volgens de regels van de kunst. Bovendien werkt hij enkel met hoogwaardige merken. Zo ben je zeker van een maximale opbrengst aan groene stroom op lange termijn.
 • Premies & financiële voordelen: zowel in België als Nederland kom je in aanmerking voor meerdere premies en subsidies voor zonnepanelen. Zo kan je de prijs van je installatie behoorlijk verlagen. Je komt wel enkel in aanmerking als je een erkende installateur inschakelt.

Meerdere installateurs vergelijken? Dat is sowieso de beste garantie om de juiste keuzes te maken. Je kan vrijblijvend meerdere offertes aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs